Mei 2011

DUIT TABUNG KU

Selasa, 31 Mei 2011

Hobi mengumpul miniature perfume

Semalam aku ade beremosi skit...perasaan aku hari ni ade lega skit tapi still tak boleh lupe ape yang telah terjadi, SO BAD!

Ok seperti yang korang tau hobi aku buat masa sekarang ni adalah mengumpul miniature perfume, so seperti yang telah di janjikan aku mau tayang collection aku yang tak berape nak ade untuk tatapan korang semua.


Amacam?? comel tak botol-botol perfume tuh? comel kan! sesape ade hobi or koleksi macam aku jom la kongsi sesama!
Tolong abaikan flash tuh yerr!

ni la antara koleksi miniature perfume aku! :)
Aku ade satu lagi hobi yang nak dikongsikan bersama.. aku tau ramai gak blogger-blogger yang punye hobi macam aku ni, hobi ni aku baru-baru nak jinak kan diri tapi alhamdulillah dah separuh penuh dah. Korang nak tau ape dia? hoh! tunggu next entri ya!

P/S: aku bercita-cita kalau koleksi aku dah banyak mau beli almari untuk letak botol-botol ni ::smile::

Isnin, 30 Mei 2011

Dugaan Hidup

Setiap manusia ade kelemahan dan kekurangan. kekadang kita sebagai manusia ni terlupe tugasan dan tanggungjawab yang telah di amanahkan oleh ALLAH kepada kita. Aku sendiri ade kelemahan yang aku sendiri tak nampak atau terlupe atau tidak sedar... sebagai manusia kita mesti ingat mengigati supaya kita tidak alpa dengan kehidupan yang sedia ade..

Dugaan hidup yang aku sedang alami ini adalah dugaan yang paling  menduga kesabaran aku, YA ALLAH aku tak sanggup nak hadapi dugaan ini bersendirian! walaupun aku sentiasa nampak tersenyum, gembira, tapi ape yang aku lalui tidak ada orang yang mengerti & memahami..

YA ALLAH berikanla aku kekuatan untuk hadapi semua ini.................


P/S: Sorry entri kali ini aku beremosi.. tabah kan la hati aku YA ALLAH!

Rabu, 18 Mei 2011

Hobi ~Miniature perfume~

Dah lama gile tak update blog + blog buat hal sejak minggu lepas (sure korang pun sama).. sangat windu walaupun xde orang nak bace pun huhuhuhuh! saje je nak share hobi baru aku, mengumpul miniature perfume. Korang tau ape dia miniature perfume?? miniature perfume tuh minyak wangi yang botol kecik-kecik + comel tuhhh....  pernah nampak tak?

Aku ni suke sangat miniature ni sebab.. aku leh tukar-tukar minyak wangi hari-hari, xde la bau samaaa je! boring kan?? Kalau nak berjalan ke, gi keje ke, stanby 1 botol dalam beg... so simple dan praktikal... Selain tuh botol dia menyerupai botol minyak wangi yang sebenar cume size dia dalam bentuk yang lebih comel!

Hope boleh kumpul sebanyak ni!
Kenape aku suke sangat dengan miniature perfume ni:
1) Murah... dengan harga kurang dari RM50 kita boleh pakai minyak wangi yang berjenama
2) Bau yang berlainan... kita bole tukar-tukar minyak wangi setiap hari, xde la bau yang sama je.
3) Sebagai collection.. dengan bentuk botol yang menarik kita boleh jadikan collection
4) Sebagai tester sebelum kita beli size sebenar.
5) Sangat praktikal, boleh letak dalam handbag, kat office dan dalam beg make up!
Dan... bole beli almari macam ni!
Buat setakat ni koleksi aku takde la banyak mane ade dalam 4-5 botol jerk (nama pun hobi baru kan..) nnt kalau ade mase aku upload gambar miniature perfume aku.. tungguuu!

P/S: selain minituare perfume ni aku skang tengah gigih kumpul fridge magnet.. sesapa ade hobby kumpul minituare perfume ni, meh la kongsi link ngan aku..

Selasa, 10 Mei 2011

Ikan patin masak tempoyak

Hari ni mau kongsi resepi skit.. Ikan patin masak tempoyak, simple & senang dimasak! bagi sesapa pengemar tempoyak or durian mesti terliur bile tengok resepi aku ni. Malam tadi aku bertungkus lumus memasak sebab hari ni aku mau bawak bekal ke opis. so layannnn!

Bahan-bahan

1 Ekor ikan patin (aku makan ikan patin sangkar je.. original dari sungai Pahang)
1 Ikat daun kesum
10 Biji cili padi kampung
1 Inci kunyit hidup
2 Batang bunga kantan
2 1/2 Sudu tempoyak
1 Batang timun
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara memasak

Tumbuk cili padi dan kunyit hidup sehingga lumat, masukan tempoyak, gula dan garam gaul tumbuk serta perlahan-lahan. Gaulkan ikan patin sehingga sebati dengan tempoyak yang telah ditumbuk bersama-sama dengan cili dan kunyit tadi. Setelah sebati masukan air dan daun kesum, kemudian hidupkan api. Bila kuah dah agak mengelegak masukkan timun dan bunga kantan. Tunggu sehingga mendidih. SIAP!



Hah amacam?? senang tak? aku ni kalau ikan patin kolam memang aku x makan la wei bau nyer hanyir.. ikan patin sangkar ni kurang skit hanyirnya.. hah petua nak hilangkan bau hanyir.. korang basuh ikan patin/ikan sungai ni ngan asam limau.. sure bau hanyir hilang. selamat mencuba k!

P/S: orang lain makan tempoyak ikan patin sampai beribu-ribu.. ape kata kita amik initiative masak sendiri, memang berbaloi!

Jumaat, 6 Mei 2011

Tips/Budget ke Pulau Langkawi

Tips/ budget ni berdasarkan pengalaman aku kat sana..

Budget ke Pulau Langkawi menaiki kereta.

Tol : RM54.70 dari Plaza tol Jalan Duta - Plaza tol Alor Star (S)
Tambang feri : RM18.00 untuk dewasa dari Jeti Kuala Perlis - Jeti Kuah
                        RM13.00 untuk kanak-kanak dari Jeti Kuala Perlis - Jeti Kuah

*untuk pergi balik darab ngan 2

Parking          : RM10.00 di Jeti Kuala Perlis (tak berbumbung)
                         RM15.00 di Jeti Kuala Perlis (berbumbung)
Troli               : RM1.00 satu troli
Hotel              : RM80.00 sehari
                         (Cenang Rest House - terrace)
                         - Katil Queen 2
                         - Tilam Single 1
                         - Di lengkapi dapur + peti ais
                         - Swimming pool
Kereta Sewa   : Wira RM80.00 sehari
                          Kancil RM50.00 sehari
Cable car tiket : RM30.00 untuk Dewasa
                          RM20.00 untuk Kanak-kanak
Flying Fox @ Oriental Village: RM10.00/seorang
Piring bergambar : RM12.00 bergambar tanpa ular
                               RM15.00 bergambar dengan ular
Island hoping : RM150.00, 1 bot selama 1 jam (Max 10 pax)
                         melawat 3 tempat (Gua Kelawar, Fish Faram & Eagle Feeding)
                         RM250.00, 1 bot selama 4 jam (Max 10 pax)
                         melawat 4 tempat (Pulau Beras Basah, Tasik Dayang Bunting,
                         Eagle Feeding & Pulau Singa Besar)

Langkawi map

Tips semasa di Pulau Langkawi

1. Sewa kereta di Jeti Kuah lebih murah & banyak pilihan dari Jeti Kuala Perlis.
2. Tawaran Island hoping lebih murah di area Pantai Cenang/ di Oriental Village
3. Booking hotel sebelum tiba di Langkawi
4. Shopping kain batik, baju & minyak gamat di beras terbakar/ padang mat sirat kerana disini harga lebih murah & boleh tawar menawar.
5. Shopping coklat di Haji Ismail Group & Coco Valley di pekan kuah
6. Shopping pinggan mangkuk di Haji Ismail Group (kalau nak senang shopping di Jeti Kuah sebab harga nya sama)

Gambar sumber dari cik google
P/S: semua diatas adalah mengikut pengalaman aku kat Langkawi, kalau rase tak yakin boleh buat survey sendiri mane tau dapat lebih murah :).

Khamis, 5 Mei 2011

Langkawi ~Part 03~

Last cerita mase aku kat Langkawi

SABTU, 30/4/2011

Aku excited bangun pagi & nak pergi ke Gunung Mat Cincang untuk naik cable car. Sebelum gerak ke sana FIL aku gi beli sarapan, nasi lemak bungkus + telo goreng selain nasi lemak ade gak FIL aku beli bihun goreng, kuih karipap, sosej & pan cake.

Lepas dah mandi aku terus ke kedai dobi belakang chalet untuk aku amik kete. Sampai kat kedai dobi tuh kete x sampai lagi, dekat 15 min aku tunggu rupenya kete yang aku nak sewa tuh excident langgar pokok katenyer.. waduh²! so tuan kete sewa pun bagi aku sebijik X-trail untuk kitaorg berjalan-jalan sampai petang.

Tempat tujuan pertama kami adalah ke Gunung Mat Cincang untuk naik cable car. Sampai je kat sane perasaan amatla keciwa sebab harga tiket cable car dah mahal. So x jadi la kita orang nak naik cable car, kitaorang pun just pusing-pusing kat Oriental Village tuh. Kat oriental village ni byk gak aktiviti, salah satunye flying fox untuk kanak-kanak so... anak sedara aku pun try la lepas tuh ke tempat amik gamba dlm piring untuk kenangan. Kalau yang berani leh amik gamba dengan ulaq.

Faris up..up..and away!
Mak aih! geli aku ngan ulaq ni!
Lepas pusing-pusing kat Oriental village kami sume ke island hoping, just untuk 1 jam jerk sebab bwk warga emas & kanak-kanak x sesuai amik pakej 4 jam. Tempat pertama yang kitaorang pegi adalah Gua Kelawar, kat sane x nampak pun kelawarnyer maybe sebab nak pupus atau aku yang rabun. Tempat kedua yang kitaorang pegi ialah Fish Farm, hah! tempat fish farm ni memang seronok.. kalau pegi Langkawi jgn lupe ke sini. Tempat yang last skali kitaorang pegi ialah ke tempat eagle feeding kat sini burung helang memang banyak & burung ni di bagi makan kulit ayam. Lepas tuh kitaorang balik semula ke jeti laaa...

Bukan main seronok erk aku naik bot
Lepas island hoping kami sume ke padang matsirat @ beras terbakar. Kat sini banyak kain batik, baju-baju & minyak gamat.. harganya memang sangat murah nak dibandingkan dengan harga di Pekan Kuah, kalau nak shopping baju & kain-kain kat sini la tempat nya. Sampai kat Beras Terbakar ni tuan kete sewa call ckp dia mau gune X-trail tuh & tukar ke kete picanto, so kitaorang pun balik ke chalet & tukar kete sebelum sambung semula perjalan ke Pekan Kuah.

Aku, hubby, MIL, SIL & BIL pergi ke Pekan Kuah tanpa anak-anak sedara & FIL, maybe FIL aku pun dah penat kot. Anak-anak sedara aku sibuk nak mandi kolam soo.. dorang tinggal la ehehehe senang jugak mak pak dorang nak shopping x tergangu aktiviti dorang. Sampai kat Pekan Kuah terus ke Ismail Group tempat penyoppingan paling popular kat Langkawi. Tak banyak sgt pun aku shopping just beli coklat & barang dapur skit. Lepas balik shopping tros balik umah & singgah beli makan jap. Pas makan aku tdo iye la esok kan nak jalan jauh... nak balik ke KL.

AHAD, 1/5/2011

Pagi-pagi aku dah bangun & kemas barang untul balik KL. After barang sume dah kemas berangkat la kami ke KL.. Habis.. (penat la nak cite banyak...huhuhuh)

P/S: Gamba x amik banyak sebab aku tak bawak kamera pun :(

H.U.S.M.Y.N.A Blog... My First Giveaway

Dah lama tak join giveaway! kebetulan tengok blog


Rabu, 4 Mei 2011

Langkawi ~Part 02~

Ok sambungan cite aku bercoooti di Langkawi

Jumaat 29/4/2011

Tengah-tengah tunggu feri, hubby & BIL aku sibuk mencari kete sewa... dapatla satu kete yang BIL aku cari. Kat Jeti Kuala Perlis ni punye la ramai orang.. mungkin sbb cuti panjang kot tuh yang orang berpusu-pusu pergi bercooti. Dalam pukul 10.15am feri kitaorang pun sampai, so beratur la kitaorang sepanjang-panjang tidak :).

Kitaorang dapat tempat duduk kat bahagian atas, feri ni memang besar tapiiiii.. yang tak sedapnya crew-crew kapal ni leh plak pasang VCD lagu yang bukan² korang nak tau lagu ape?? lagu kelantan versi SEXY nak mampoz punyeee.. aduh! malu aku.. MIL & FIL aku dah resah gelisah... video tuh dah mcm video lucah dah segan weeei budak-budak tengok. Bila feri dah jalan baru la video tuh dorang tutup & digantikan dengan video pengenalan dari jabatan laut.. Legaaa skit hati ni. Perjalanan feri dari Jeti Kuala Perlis ke Jeti Kuah mengambil masa lebih kurang 45 min.. xde la lama sangat.. aku tgk budak2 pun excited & seronok.

yang ni salah satu video yang sexy tuh
Ana yang excited naik feri
Jejak je kaki kat Jeti Kuah anak-anak sedara aku paling excited, nampak coklat + mainan, lagi la buat dorang excited. Aku plak yang geram tengok perangai dorang tapi saba je laa.. BIL aku teros call orang kete sewa, tunggu punye tunggu kete pun sampai kitaorg dapat kete Perdana V6. Tapii.. kitaorang sewa satu kereta jerk.. korang bayangkan la tak kan la nak berulang alik dari Jeti Kuah ke Cenang semata-mata nak amik kitaorang jauuuhh tuuu, soooo... (jgn gelak K!) BIL amik keputusan sumbat sume dalam satu kereta ahhahahah! korang bayangkan ni la akibat nak berjimat! ade 6 orang dewasa 5 orang kanak-kanak... bahaya btol! korang jgn tiru aksi ni k! susunan nyer adelah seperti berikut.. Hubby (drive), FIL (pangku 2 budak kecik), SIL (pangku 1st anak sedara), BIL (pangku 2nd ank sedara), aku (pangku MIL) & 3rd anak sedara duduk kat tengah-tengah arm rest sooo MUAAATT! huhuhuhu...

Misi mencari tempat penginapan bermula.. cari Cenang Rest House tak jumpe (dah la call tak angkat! hampeh).. hubby aku dah mula la nak marah tapi berkat kesabaran, aku srh dia gi tanya kat taxi driver akhirnya jumpa gak. So check in la kitaorang.

Lupe nak amik gamba chalet yang ade gamba diding :)
Penat memang penat la sebab kene pangku MIL walaupun MIL aku kecik je tapi dengan perjalanan yang jauh memang meletihkan. Sampai kat chalet tuh anak-anak sedara aku excited sbb nampak swimming pool. Aku plak excited nampak tilam apalagi BUMM! teros restkan diri. Petang tuh BIL ajak gi makan laksa airport, huii seyes! aku memang x larat & nak berhimpit-himpit dlm kereta lagi huh! dok umah lagi bagus kot. Petang tuh BIL pergi ke padang matsirat & Ulu Melaka.. tapi aku dok melepak kat umah jer cuma petang tuh ke Pantai Cenang jap ambil angin laut.

Jalan-jalan petang hari di Pantai Cenang
Malam tuh aku x kemana-mana pun sebab x larat & x sanggup nak berhimpit. Oleh sebab takmo berhimpit aku pun booking 1 lagi kancil untuk kitaorang berjalanan untuk 2nd day kat sane. Ok sambung next entri ya!

P/S: Kenangan berhimpit dlm kereta tuh memang FUNNY! aku dulu slalu gak buat time belajar.. korang pernah tak??

Selasa, 3 Mei 2011

Langkawi ~Part 01~

Perjalanan ke Langkawi memang memenat kan.. huarghhh mau nanges rase!

Khamis 28/4/2011...

Balik keje teros pegi ke Celcom untuk bayar bil HP aku (sebab dah kene potong) huhuhu! pastuh teros pegi cuci kereta.. iyer la nak pegi bercooti kan kete mesti mau kilat!

Sampai umah je dah pukul 9.00pm, aku still tunggu hubby aku yang tetiba kene pegi Ipoh anto boss dia (tension jap!).. sambil tunggu hubby aku balik, aku berkemas baju sambil layan cite ekpress dania.. dalam pukul 11.00pm macam tuh hubby aku sampai umah.. 11.30pm aku pun pergi ke umah SIL aku.. sampai kat sane anak² sedara aku sume dah tertido tunggukan aku & hubby, sian plak tgk dorang..

Kitaorang bergerak dari umah SIL dalam pukul 12.57pm, drive malam ni memang tenang.. tapi tersangat la ngantuk.. hubby aku steady jerk.. dah la baru balik dari Ipoh pastuh ke kene drive ke Utara balik.. sian dia..Kitaorang benti singgah di R&R Ipoh & meneruskan perjalanan semula, sampai kat Bukit Gantang benti rehat sekali lagi.. kali ni turn aku pulak yang drive BIL aku tido berkeroh kat belakang.. sampai kat Gurun kitaorang benti sembahyang Subuh & meneruskan semula perjalanan ke Kuala Perlis.. Korang tau sepanjang perjalanan hujannn je.. On & Off, syukur sangat kitaorang leh lagi survive.

Nampak tak jam menunjukan pkl 12.57am & hubby masih steady!
Ujan yang sentiasa mengiringi perjalanan kami :)
Jumaat 29/4/2011

1st kami sesat masuk ke Alor Star (selatan) tp nasib baik nampak sign board ke Kuala Perlis kalau x, tak sampai la kami semua ke langkawi. Sampai kat area pekan Alor Star singgah breakfast, ape yang seronok kat sini nasi lemak dia dibungkus padat-padat (jakun erk). Lepas breakfast kitaorang sambung balik perjalanan ke Kuala Perlis.

Ni la nasi lemak dia.. comel kan?
Dalam pukul 9.00am kami pun selamat tiba di Kuala Perlis. Bila sampai di Kuala Perlis terus terjumpa orang-orang yang jaga parking nasib baik banyak lagi parking. Sampai je kat Jeti Kuala Perlis kami pun turunkan semua beg-beg, sementara tunggu Hubby & BIL gi parking kete aku & SIL gi beli tiket feri ke Kuah. Setelah puas beratur kami pun beli tiket untuk 6 dewasa 3 kanak-kanak. bagi kanak-kanak 2 tahun kebawah tambang adalah FREE. Feri kami tiba pada pukul 10.00am, kami menaiki LADA TIGA. Nampak selesa sebab feri baru kot.. setakat ni je kot perjalanan hari pertama kitaorang.. nnt sambung next entry.

Ramai betul orang kat Jeti Kuala Perlis ni!
Kesilapan technical! Feri Lada 3 sepatutnya pkl 10.00am
P/S: Tips/budget ke Langkawi akan di berikan pada next entri tungguuuuu!