Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2011

Hobi mengumpul miniature perfume

Imej
Semalam aku ade beremosi skit...perasaan aku hari ni ade lega skit tapi still tak boleh lupe ape yang telah terjadi, SO BAD!

Ok seperti yang korang tau hobi aku buat masa sekarang ni adalah mengumpul miniature perfume, so seperti yang telah di janjikan aku mau tayang collection aku yang tak berape nak ade untuk tatapan korang semua.


Amacam?? comel tak botol-botol perfume tuh? comel kan! sesape ade hobi or koleksi macam aku jom la kongsi sesama!

Aku ade satu lagi hobi yang nak dikongsikan bersama.. aku tau ramai gak blogger-blogger yang punye hobi macam aku ni, hobi ni aku baru-baru nak jinak kan diri tapi alhamdulillah dah separuh penuh dah. Korang nak tau ape dia? hoh! tunggu next entri ya!

P/S: aku bercita-cita kalau koleksi aku dah banyak mau beli almari untuk letak botol-botol ni ::smile::

Dugaan Hidup

Imej
Setiap manusia ade kelemahan dan kekurangan. kekadang kita sebagai manusia ni terlupe tugasan dan tanggungjawab yang telah di amanahkan oleh ALLAH kepada kita. Aku sendiri ade kelemahan yang aku sendiri tak nampak atau terlupe atau tidak sedar... sebagai manusia kita mesti ingat mengigati supaya kita tidak alpa dengan kehidupan yang sedia ade..

Dugaan hidup yang aku sedang alami ini adalah dugaan yang paling  menduga kesabaran aku, YA ALLAH aku tak sanggup nak hadapi dugaan ini bersendirian! walaupun aku sentiasa nampak tersenyum, gembira, tapi ape yang aku lalui tidak ada orang yang mengerti & memahami..

YA ALLAH berikanla aku kekuatan untuk hadapi semua ini.................


P/S: Sorry entri kali ini aku beremosi.. tabah kan la hati aku YA ALLAH!

Hobi ~Miniature perfume~

Imej
Dah lama gile tak update blog + blog buat hal sejak minggu lepas (sure korang pun sama).. sangat windu walaupun xde orang nak bace pun huhuhuhuh! saje je nak share hobi baru aku, mengumpul miniature perfume. Korang tau ape dia miniature perfume?? miniature perfume tuh minyak wangi yang botol kecik-kecik + comel tuhhh....  pernah nampak tak?

Aku ni suke sangat miniature ni sebab.. aku leh tukar-tukar minyak wangi hari-hari, xde la bau samaaa je! boring kan?? Kalau nak berjalan ke, gi keje ke, stanby 1 botol dalam beg... so simple dan praktikal... Selain tuh botol dia menyerupai botol minyak wangi yang sebenar cume size dia dalam bentuk yang lebih comel!

Kenape aku suke sangat dengan miniature perfume ni:
1) Murah... dengan harga kurang dari RM50 kita boleh pakai minyak wangi yang berjenama
2) Bau yang berlainan... kita bole tukar-tukar minyak wangi setiap hari, xde la bau yang sama je.
3) Sebagai collection.. dengan bentuk botol yang menarik kita boleh jadikan collection
4) Sebagai test…

Ikan patin masak tempoyak

Imej
Hari ni mau kongsi resepi skit.. Ikan patin masak tempoyak, simple & senang dimasak! bagi sesapa pengemar tempoyak or durian mesti terliur bile tengok resepi aku ni. Malam tadi aku bertungkus lumus memasak sebab hari ni aku mau bawak bekal ke opis. so layannnn!

Bahan-bahan

1 Ekor ikan patin (aku makan ikan patin sangkar je.. original dari sungai Pahang)
1 Ikat daun kesum
10 Biji cili padi kampung
1 Inci kunyit hidup
2 Batang bunga kantan
2 1/2 Sudu tempoyak
1 Batang timun
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara memasak

Tumbuk cili padi dan kunyit hidup sehingga lumat, masukan tempoyak, gula dan garam gaul tumbuk serta perlahan-lahan. Gaulkan ikan patin sehingga sebati dengan tempoyak yang telah ditumbuk bersama-sama dengan cili dan kunyit tadi. Setelah sebati masukan air dan daun kesum, kemudian hidupkan api. Bila kuah dah agak mengelegak masukkan timun dan bunga kantan. Tunggu sehingga mendidih. SIAP!



Hah amacam?? senang tak? aku ni kalau ikan patin kolam memang aku x maka…

Tips/Budget ke Pulau Langkawi

Imej
Tips/ budget ni berdasarkan pengalaman aku kat sana..

Budget ke Pulau Langkawi menaiki kereta.

Tol : RM54.70 dari Plaza tol Jalan Duta - Plaza tol Alor Star (S)
Tambang feri : RM18.00 untuk dewasa dari Jeti Kuala Perlis - Jeti Kuah
                        RM13.00 untuk kanak-kanak dari Jeti Kuala Perlis - Jeti Kuah

*untuk pergi balik darab ngan 2

Parking          : RM10.00 di Jeti Kuala Perlis (tak berbumbung)
                         RM15.00 di Jeti Kuala Perlis (berbumbung)
Troli               : RM1.00 satu troli
Hotel              : RM80.00 sehari
                         (Cenang Rest House - terrace)
                         - Katil Queen 2
                         - Tilam Single 1
                         - Di lengkapi dapur + peti ais
                         - Swimming pool
Kereta Sewa   : Wira RM80.00 sehari
                          Kancil RM50.00 sehari
Cable car tiket : RM30.00 untuk Dewasa
                          RM20.00 untuk Kanak-kanak
Flying Fox @ Oriental Village: RM…

Langkawi ~Part 03~

Imej
Last cerita mase aku kat Langkawi

SABTU, 30/4/2011

Aku excited bangun pagi & nak pergi ke Gunung Mat Cincang untuk naik cable car. Sebelum gerak ke sana FIL aku gi beli sarapan, nasi lemak bungkus + telo goreng selain nasi lemak ade gak FIL aku beli bihun goreng, kuih karipap, sosej & pan cake.

Lepas dah mandi aku terus ke kedai dobi belakang chalet untuk aku amik kete. Sampai kat kedai dobi tuh kete x sampai lagi, dekat 15 min aku tunggu rupenya kete yang aku nak sewa tuh excident langgar pokok katenyer.. waduh²! so tuan kete sewa pun bagi aku sebijik X-trail untuk kitaorg berjalan-jalan sampai petang.

Tempat tujuan pertama kami adalah ke Gunung Mat Cincang untuk naik cable car. Sampai je kat sane perasaan amatla keciwa sebab harga tiket cable car dah mahal. So x jadi la kita orang nak naik cable car, kitaorang pun just pusing-pusing kat Oriental Village tuh. Kat oriental village ni byk gak aktiviti, salah satunye flying fox untuk kanak-kanak so... anak sedara aku pun try la …

H.U.S.M.Y.N.A Blog... My First Giveaway

Imej
Dah lama tak join giveaway! kebetulan tengok blog H.U.S.M.Y.N.A ade giveaway dannn... hadiahnya menarik.. korang nak tau ape?? hadiah dia TUDUNG.. menarik kan?? so.. aku mau joinla! sesapa yang mau join leh la click banner ni jerk. 


Mari Click sini!
P/S: Puan H.U.S.M.Y.N.A sila la terpilih saya huhuhuhuh!

Langkawi ~Part 02~

Imej
Ok sambungan cite aku bercoooti di Langkawi

Jumaat 29/4/2011

Tengah-tengah tunggu feri, hubby & BIL aku sibuk mencari kete sewa... dapatla satu kete yang BIL aku cari. Kat Jeti Kuala Perlis ni punye la ramai orang.. mungkin sbb cuti panjang kot tuh yang orang berpusu-pusu pergi bercooti. Dalam pukul 10.15am feri kitaorang pun sampai, so beratur la kitaorang sepanjang-panjang tidak :).

Kitaorang dapat tempat duduk kat bahagian atas, feri ni memang besar tapiiiii.. yang tak sedapnya crew-crew kapal ni leh plak pasang VCD lagu yang bukan² korang nak tau lagu ape?? lagu kelantan versi SEXY nak mampoz punyeee.. aduh! malu aku.. MIL & FIL aku dah resah gelisah... video tuh dah mcm video lucah dah segan weeei budak-budak tengok. Bila feri dah jalan baru la video tuh dorang tutup & digantikan dengan video pengenalan dari jabatan laut.. Legaaa skit hati ni. Perjalanan feri dari Jeti Kuala Perlis ke Jeti Kuah mengambil masa lebih kurang 45 min.. xde la lama sangat.. aku tgk budak2 p…

Langkawi ~Part 01~

Imej
Perjalanan ke Langkawi memang memenat kan.. huarghhh mau nanges rase!

Khamis 28/4/2011...

Balik keje teros pegi ke Celcom untuk bayar bil HP aku (sebab dah kene potong) huhuhu! pastuh teros pegi cuci kereta.. iyer la nak pegi bercooti kan kete mesti mau kilat!

Sampai umah je dah pukul 9.00pm, aku still tunggu hubby aku yang tetiba kene pegi Ipoh anto boss dia (tension jap!).. sambil tunggu hubby aku balik, aku berkemas baju sambil layan cite ekpress dania.. dalam pukul 11.00pm macam tuh hubby aku sampai umah.. 11.30pm aku pun pergi ke umah SIL aku.. sampai kat sane anak² sedara aku sume dah tertido tunggukan aku & hubby, sian plak tgk dorang..

Kitaorang bergerak dari umah SIL dalam pukul 12.57pm, drive malam ni memang tenang.. tapi tersangat la ngantuk.. hubby aku steady jerk.. dah la baru balik dari Ipoh pastuh ke kene drive ke Utara balik.. sian dia..Kitaorang benti singgah di R&R Ipoh & meneruskan perjalanan semula, sampai kat Bukit Gantang benti rehat sekali lagi.. kal…