Khamis, 29 Disember 2011

Rahsia Tahi Lalat

Dah lama nak buat entri pasal ni, at last buat jugak yer.. Check it out your secret of tahi lalat!..... ngeeee!

Bibir atas kanan - Banyak rezeki, pandai
Bibir atas kiri  -
Ramai kawan, baik hati
Bibir bawah kanan - Disegani orang, ramai yg suka
Bibir bawah kiri - Pandai bicara, tak mudah kalah
Leher kanan - Cerdas, jujur, berani menderita
Leher kiri - Cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan
Leher di tengah - Tercapai cita-cita
Biji mata kanan - Suka serong dan pembohong
Biji mata kiri - Pembohong tetapi baik hati
Hujung mata kanan - Baik hati, sopan santun, cerdas
Hujung mata kiri - Baik budi, murah rezeki
Punggung kanan - Agak mengalami kesulitan
Punggung kiri - Malas dan suka duduk
Betis kanan - Suka berhibur, boros
Betis kiri - Rajin,tidak suka menganggur
Lutut kanan - Bersikap tidak peduli dan tak mahu berusaha
Lutut kiri - Kurang kuat berusaha
Kepala sebelah kanan - Terkabul cita-cita
Kepala sebelah kiri - Sering menemui kesusahan
Kepala sebelah belakang - Jujur, sabar dan tekun
Kening kanan - Cerdas dan cekap
Kening kiri - Cerdas, sopan santun
Tengah kening - Keras hati, berani segala hal
Hujung mulut kanan - Kecil rezeki, tak mudah kalah
Hujung mulut kiri - Suka berpoya-poya
Ketiak kanan - Dapat menyimpan rahsia
Ketiak kiri - Jujur, banyak yang cinta
Pergelangan kaki kanan - Suka berpergian (keluar rumah)
Pergelangan kaki kiri - Kehendak kuat
Batang hidung - Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
Pada hidung - Banyak rezeki
Dagu bawah kanan - Jujur dan baik hati
Kemaluan kanan atau kiri - Baik, suka senggama
Di kepala kemaluan (lelaki) - Bakal beristeri 2
Tumit kanan - Jujur dan banyak kawan
Tumit kiri - Baik budi
Alis kanan - Suka menolong, baik hati
Alis kiri - Ramai yang suka
Pangkal peha kanan - Kemahuan kuat
Pangkal peha kiri - Suka kerja apa pun
Telapak kaki kanan - Tak mudah mengeluh
Jari kaki kanan - Suka menolong
Jari kaki kiri - Berbudi, suka berbuat baik
Bahu kanan - Cermat dlm membuat keputusan, banyak tanggungan
Bahu kiri - Suka kerja keras, banyak tanggungjawab

Dan tahi lalat pemanis *ferasan wokeh! aku DI........

Dagu bawah kiri - Bijak sana dan berbudi luhur
Banyak lagi bahagian yang aku tak letak *banyak sangat!... korang boleh tengok kat SINI yerrr!

manis tak saye?? huhuhuh! *fengsan nak puji diri sendiri!

P/S: Jangan percaya yer ramalan-ramalan di atas, sekadar suke-suke sajerk...

Rabu, 28 Disember 2011

Anniversary Photoshot

Ingat tak entry NI? setelah beberapa minggu akhirnya sampai jua gambar kami, nak kata lawa sangat tu takde la tapi boleh la kan, sekadar buat kenangan untuk anniversary kami yang ke 4 ni.

Boleh di katakan puas hati gak, tapi ade certain part yang aku rase dia perlu perbaiki.. mase dekat deal tuh hari dia bgtau unlimited... tapi bile amik gambar dah dekat 60 keping bagi hints kat kitaorang plak cakap gambar dah 60 keping.. unlimited ke tu?, lagi satu gambar yang dia bagi tu pun setakat 38 keping JE, seperti yang di iklan kan dia cakap unlimited *tak kire la kan gambar tu macam mana pun bagi je la... takpe la RM54 je pun so tak yah nak high aspectation sangat kan?

Antara moment-moment yang terbaik adalah

of course gamba kami sekeluarga
gambar aku & my baby
gambar yang feeling childhood
Hidup kami lebih berseri dengan adanya mereka ♥♥
So inilah antara gambar yang terbaik, gambar-gambar ni sume sangat bermakna bagi aku & hubby.. Thanks to photographer!

P/S: ramai orang cakap muke kami berdua hampir sama.. betul ke??

Selasa, 27 Disember 2011

Bosan..

Hari ni memang takde mood sangat.. ngan perangai bobos yang ntah ape2 iskk rase bengang betul!

Esok luse aku mau upload gambar yang aku wat photoshot dekat Putrajaya tuh hari. Gambar ok la.. tak banyak pun yang dia edit, nak kata lawa sangat takde la.. tapi bole la kalau setakat gambar geli-geli tuh kan? huhuhuh!

Cuti korang best-best erk? aku mase cuti tak ke mane pun memandangkan hubby aku kerja, tapi hari Ahad tuh sempat la kami sekeluarga makan seafood kat Bagan Lalang (gamba pun akan di upload nanti sebab laptop gi anto servis).

ok daaaaa...

Jumaat, 23 Disember 2011

Saya & ustazah kecik yang comel

Takde ape nak update.. belek-belek handphone ade satu gambar yang aku rase comel sangat *ferasan! gambar time kitaorang gi makan kat Restoran Saba' beberapa bulan lepas.

Me & Ustazah kecik (Farhana)
P/S: Semalam best betul tengok semanis kurma - bahagiakah tanpa zuriat, memang rase betul-betul bersemangat & banyak tips² yang diberi...pstt! nasib baik semanis kurma start pukul 10pm kalau tak terlepas la gamaknyer sebab semalam balik lambat!

Rabu, 21 Disember 2011

Dugaan

Banyak sangatla dugaan bulan ni.. adeh hai!

Semalam aku EL, disebabkan kereta.. bateri kereta aku dicurik! owh... sampai hati kau pencuri, mencuri bateri kereta aku.. takde keje lain ke selain mencuri?

Mase balik keje isnin hari tu, alarm kereta tak nak bunyi & lock kereta pun takmo bukak, padahal hubby baru je betul kan lock kereta (ingat tak entri ni?) aku confident la ingat bateri dah kong, call hubby cakap kereta wat hal takmo start, hubby cakap "bateri la tu kong". Hubby aku plak outstation so aku balik la naik cab (teksi ni pun satu macam C*L%K! cas yang bukan-bukan padahal bukan jauh pun! - nanti cerita next entri..), sementara hubby cari penyelesaian nak betulkan kete tuh macam mana kan.

Hubby try mintak tolong kawan dia tapi yang hampanya semua takde training la, keje la.. ok what to do? tunggu je la ke esokkan nya.. nasib baik hubby outstation dekat je kat Rawang leh balik sekejap kalau tak aku nak pegi keje macam mana?

Petang semalam pegi la tengok kete, hubby pun dah siap-siap beli bateri nak tukar... sekali bukak bonet! hah hamik kau!

bateri takde!
Dengan wayar-wayar dia gi potong!
B*&D*H punye pencuri! kalau ko nak amik bateri tu amik la tapi yang ko gi potong wayar tu dah kenapa?? geramnyer la aku.. memang tak selamat la ko dunia & akhirat aku memang tak HALALkan!

Bile dah tengok bateri takde, hubby pun gi la cari mekanik.. nak buat sendiri pun bukan dia tau kan..

makenik datang membantu
rupenye makenik tu cakap area sini memang selalu kene curik, so next time memang takde la aku nak parking kat situ lagi.

setelah diganti
kesimpulanya banyak betul dugaan bulan ni, dengan due date saman bulan ni (dah settle), dengan eksiden time gi cameron (1/2 dia sampai sekarang dia tak tuntut lagi), kete kene kopak (dah settle) & the latest bateri kereta plak kene curik.. huraghhhhhhh! mau nanges! nasib baik gaji dah dekat, kalau tak!

P/S: betul kata kekda kat TTC CORNER "Krn rezki itu milik Allah. anytime Dia bleh amik smula".. (kata-kata semangat tu!)

Jumaat, 16 Disember 2011

Ubat/ petua Kesuburan


Semua ubat & petua dah beli.. tapi makan nyer TIDAK.. ape la nak jadi aku ni PEMALAS mengatasi segala-galanye!

Khamis, 15 Disember 2011

Tips/Budget ke Cameron Highland

Tips/ budget ni berdasarkan pengalaman aku kat sana..

Budget ke Cameron Highland menaiki kereta.

Tol mase pergi : RM19.40 dari Plaza tol Jalan Duta - Plaza tol Tapah
Tol mase balik : RM24.80 dari Plaza tol Simpang Pulai - Plaza tol Jalan Duta
Hotel               : RM269/ night
                         Quad Deluxe
                         - Katil Queen 2

Tips semasa di Cameron Highland

1. Kalau tak nak bersesak sila la pergi bukan time cuti sekolah.
2. Untuk stawberi kering kene survey-survey, tawaran yang paling best 6 kotak RM10.00
3. Sayur & buah-buahan rasenye lebih murah di Rose Valley atau Kea Farm dibandingkan dengan Pasar Malam Brinchang 1 peket boleh dapat RM1.00 jer..
4. Teh pula lebih murah di tanah rata, berbanding dengan di Pasar malam Brinchang *ade gak yang murah kene pandai tawar menawar.
5. Kalau boleh booking hotel dulu sebelum datang, takut kene tido dalam kereta *aku banyak jumpe orang tido dalam kete pagi tu kesiannn...
6. Kalau suke keindahan alam boleh booking hotel di tanah rata je, tapi kalau nak rase kehavoc-kan Cameron sila la cari hotel yang berdekatan dengan Pasar Malam brinchang, sebab boleh jalan kaki je dari hotel.. yang mane booking hotel di tanah rata sila la datang awal ke tapak pasar malam sebab kalau lambat memang susah cari parking & jalan kaki jauh.

Antara Hotel budget di Brinchang

Hotel sentosa, bersebelahan Hotel Rainbow
Hong Kong Hotel, berhadapan Hotel Rainbow
Hotel budget di sekitar Brinchang
Hotel Hill Garden Lodge & Hotel Green Garden
Banyak lagi hotel di area sini, tapi rasenye ni antara yang terbaik, so sape yang nak pegi boleh la try2 survey di internet..

Last but not least..

dah kate cameron highland mesti sejuk kan? ni posing terbaik dari anak² buahku ♥
            

Percutian Budget ke Cameron Highland ~ Part 02

Sambungan cerita percutian budget kami..

Sampai je kat hotel trus rehat kan diri, sambung makan skit.. pastuh layan karenah anak-anak buah, petang skit dalam pukul 5.30 petang ajak hubby jalan-jalan sekitar pekan Cameron Highland tapi dia tak mau.. dia tak mau aku jalan sorang *aku memang dah biase jalan sorang pun, Kebetulan abang ipa aku pun nak kuar ronda-ronda makanya aku ikut la sekali.

Aku ronda-ronda di sekitar pekan brinchang, survey-survey ape yang nak di beli pada malamnya.. Dalam Pukul 6.45 petang macam tuh hubby call cakap nak join..

Pasar malam Brinchang ni macam-macam ade, kebanyakan nye sayur, buah, bunga dan aksesori yang bentuk Stawberi pun berlambak! Semuanya murah-murah. Pasar malam Brinchang ni makanan yang siap masak agak mahal & tak berapa sedap *tu tekak aku la..tekak orang lain tak tau ok..

Pokok yang segar menghijau!
sayur yang segar-segar
tak payah bwk baju & suar banyak cni berlambak jual murah²
Stawberi kering & asam²
bantal stawberi yang kiut-miut
ni la pasar malamnye.. penuh dengan orang, sesak!
Pendek kata macam-macam ada.. kene pandai tawar menawar juga yer.

Lepas balik dari pasar malam tuh terus balik hotel, makan-makan tido!

Pada hari ahad kami semua bersiap-siap untuk check out & balik ke KL.. Kami melalui jalan Simpang Pulai, disepanjang jalan nak ke Simpang Pulai tuh banyak gak kedai-kedai jual sayur, buah-buahan sume. Kami singgah sebentar di Kea Farm untuk tengok-tengok ape yang ade kat sane.

bunga-buangaan yang cantik
kaktus pun cantik
stawberi yang nampak sedap!
Lepas jalan-jalan kat Kea Farm kami pun bertolak balik, hah! mase nak balik ni la kejadian buruk terjadi.. jalan memang jem la ketika nak mendaki bukit tiba-tiba kereta kami terlanggar kereta didepan (ter.. tidak sengaja!). Hubby mule risau.. dia say sorry kat pemandu tu.. setelah bincang skit dia mintak kami setllekan ditempat yang kurang jem.. so cari la kami tempat yang tak jem. Bile mereka berbincang tuan punye kereta mintak ganti rugi RM550! Aduh.. bengong btol.. bukan nye teruk pun langgar nye, cume bumper kete dia terjatuh skit.. calar pun xde, mintak ganti sampai RM550?? takde hati perut betul! Hubby malas nak gaduh² dia bagi jerk RM250.. lebih nya akan dibayar nanti *sampai sekarang dia takde call! Aku rase kalau dia hantar bengkel tak sampai beratus pun nak naik kan bumper kete dia tuh! TENSION jerk ngan manusia mcam ni.. mengambil kesempatan. (gambar aku tak hambik plak, dah kelam kabut terlupe nak amik)

Lepas dari kejadian tuh tekak aku rase pahit giler! yer la senang-senang je bg kat orang RM250! kalau beli barang macam-macam boleh dapat, boleh beli pakej ke krabi untuk percutian seterusnya!... memang aku takde mood laaaa, bile dipikir-pikir... untuk sedapkan hati cakap je la memang bukan rezeki kita & duit tuh bukan milik kita.

On the way nak balik KL tuh singgah sekali lagi untuk makan di Simpang Pulai, kemudian kami teruskan perjalanan ke Gopeng untuk makan durian lagi ☺☺.

Durian lagi
Perjalan kami ni asyik makan jer laaaa.. ok after makan durian kami pun gerak balik ke KL. Lebih kurang pukul 9.00 malam baru kami sampai di rumah.

P/S: sampai sekarang masih rase ralat tentang kejadian yang tak di ingini tu.. hmmm, nasib-nasib.. psttt ingat tak kisah saman RM500 tu? ALHAMDULILLAH kami cume kene bayar RM50, Maybe tuh la hikmah di sebalik kejadian ni.

Rabu, 14 Disember 2011

Percutian Budget ke Cameron Highland ~ Part 01

Hujung minggu hari tu kami ke Cameron Highland untuk bercuti. Biase la aku ni kalau pergi bercuti mesti mau beramai-ramai tak seronok rasenye kalau berdua dengan hubby *pstt.. sekali sekala ape salahnya kalau berdua kan?
Muke-muke happy mau bercuti.. ♥♥
Percutian budget kami ni selama 2 hari 1 malam. Kami bertolak dari KL ke Cameron Highland pada hari Sabtu lebih kurang pukul 9 pagi. Kami singgah sebentar di Hentian R&R Tapah dan pemanduan bertukar tangan kepada aku. Kami amik exit Tapah sebab BIL aku mau menyinggah makan durian dulu, kami berhenti makan durian di perkampungan orang asli berdekatan dengan Air Terjun Latar Iskandar. Kemudian pemanduan bertukar lagi, kali ni hubby aku plak drive *aku tak tahan sakit kepala, laluan dia sangat berliku-liku

yummy! durian..

Air terjun Latar Iskandar, Perak
Lepas tu kami teruskan perjalanan ke Cameron Highland, kami tibe di Cameron Highland lebih kurang 1.30 petang, tempat pertama yang kami tuju ialah kebun teh Bharat di tanah rata.

Love this pic ♥
Kemudian kami berhenti solat & rehat di surau Kampung Taman sedia, Cameron Highland.. MIL siap bawak bekal nasi lemak & bihun goreng untuk kami semua. Masakan MIL memang sangat-sangat HO-LIAW!

Love this pic also..
budak kecik yang kuat makan!
Lepas perut dah kenyang, kami teruskan ke Ladang Stawberi OPAH.. kat area sini majority pekebun Stawberi adalah melayu.. Chalet melayu pun banyak, sesapa yang nak rase perkampungan melayu di Cameron Highland boleh la datang ke sini.

ni la opahnye kot.. ehehehe!
Salah satu chalet yang ada disini.. sape nak boleh call no tu
Lepas dah pegi kebun stawberi, terus ke Hotel tempat kami menginap. Kami menginap di Hotel Rainbow kerana sangat-sangat berdekatan dengan pasar malam Brinchang, hotel ni adalah hotel budget *sangat sesuai dengan tema percutian kali ni... tapi kami sangat puas hati ngan bilik nye bersih, besar & lengkap dengan segala kemudahan & yang penting harganya murah.

Hotel Rainbow tempat kami menginap.
Walaupun agak sakit kepala sikit dengan karenah anak-anak buah, jalan yang berliku-liku & accident time kami nak pulang ke KL, tapi overallnye adalah OK, dapat la menenangkan fikiran sekejap sambil menikmati keindahan ciptaan ALLAH.

Pas ni sambung plak cite pasal PASAR MALAM BRINCHANG & hari ke 2 kat cameron highland. Tips & budget ke Cameron akan di letakan di next entri.

Selasa, 13 Disember 2011

Sugar glider sakit

Semalam aku call Klinik Vet sebab nak anta BABY, BABY mengalami kekurangan bulu kat bahagian dada.. so aku risau & mau anta ke Vet..

Balik dari keje tu, aku balik umah kejap amik MOMO & BABY pastuh terus ke klinik vet dekat sri serdang, cari punye cari tak jumpe pun klinik tu.. dekat 1 jam aku dok pusing-pusing kat area sri serdang tu tak jumpe gak *silap aku gak.. salin no phone pun boleh salah!, kalau tak boleh call jerk! Bile cari tak jumpe aku pun fed up. Sebelum balik tuh singgah kat downtown dekat mines untuk potong kuku budak berdua tu. Sekor sugar glider dia amik RM3 untuk potong kuku kalau 2 ekor RM5, kat situ dia ade gak wat grooming tapi amik mase sehari.

Sambil tunggu MOMO & BABY potong kuku aku tengok la sugar glider yang dia jual tuh.. ade sekor sugar glider tu kesian aku tengok.. bulu dah takde kat ekor dia, perut plak buncit.. kesiannye! iskk.. jangan la MOMO & BABY jadi macam tu.. kesian sgt. ♥♥.. Kat situ dia jual sekor sugar glider RM280 (tapi tak tau ape pakej dia bagi).  Sape yang nak beli sugar glider leh la survey kat sini. Aksesori pun banyak..
ni dia sugar glider yang sakit tu.. kesian kan?
Budak ni pun sakit gak.. nampak x bulu kat dada kurang dah?
muke budak sakit.. sian anak mama ni!
Pagi ni tengok bulu kat dada dia macam nak baik dah.. hmmm! cepat la sehat BABY oi.. jangan kasi mama ni runsing pikirkan kamu.. ♥♥ kamu berdua..

P/S: huhuhuhu! tuan dia pun sakit makan panadol jerk.. si kecik ni sakit anta klinik fengsan!

Isnin, 12 Disember 2011

Bunyi sugar glider

Semalam kami semua selamat sampai ke KL, walaupun ade kejadian yang tidak di ingini berlaku tapi ALHAMDULILLAH kami sekeluarga selamat *nanti cite next entri...

Balik jer dari CH tak sabar betul nak jumpe anak-anak aku kat rumah.. ape la khabar dorang, sampai je rumah tengok-tengok dorang dah keluar dr sleeping pouch menyambut kepulangan kami, so sweet.. dah lama gamaknye x jumpe mama & papa rindu la tu...☺☺.

Aku terus cuci sayur yang beli kat CH bagi makan kat budak berdua ni, rupenye tak suke sayur laaa mereka berdua ni. Semalam kitaorang sampai rumah pun dah lamabat kan, so mase nak masuk bilik tu si MOMO dok bising menyalak.. ehehehe.. nak attention la tuh, iye laaaa dah 2 hari tak pegang dia.. tuh yang dia nyalak tu.. hish! MOMO..MOMO!.. sebelum masuk tido tuh sempat gak la rakam video dia menyalak.. mesti ade yang nak tau macam mana bunyi sugar glider menyalak kan?

Ni diaaaa.. aku sempat rakam.. hohohohoh!

video

Nanti next entri aku akan cerita trip kitaorang ke Cameron sempena 2 hari 1 malam tu hari..

P/S: comel jerk kan bunyi si MOMO ni.. rase nak picit jerk! sepanjang malam dok bunyi macam tu jerr...

Jumaat, 9 Disember 2011

Cuti Mood ON!

yeaahhhh! sudah mau ke hujung minggu.. Anyway selamat berhujung minggu sumeee... aku punye cuti mood sudah ON! mau pergi merehatkan diri seketika di tempat yang sejuk... wohoooooo! tak sabarnye!

Esok baru gerak dari KL. Semoga kami sekeluarga selamat sampai ke destinasi yang mahu dituju...

Mau pergi bercanda disini...
Mau pegi ini kebun...
Mau beli ini banyak-banyak...
Yang penting skali mau beli sayur-sayur disini...
Ahahaha! 1st time wei nak gi sini, jakun sangat uollsss.. SELAMAT BERCUTI SEMUA!! ♥♥♥

P/S: sian anak aku kat umah, nak bawak takde sangkar yang leh lipat.. kalau tak sure mereka happy sebab buah-buahan melambak kat sane

The E&O Express Train

Semalam tengah tunggu tren komuter nak balik Kajang tetibe ade annoucement "Sila berdiri di belakang garisan kuning kerana Eastern & Oriental Express akan melalui stesen mid valley sebentar lagi"... Aku ingat tren anta barang.. sekali bile lalu maik aihhhhhh! cantik nya tren ni... so classic.

Terpegun aku tengok tren ni, nampak exclusive betol! kalau pegi honeymoon naik tren ni fuhhhh... memang lomentik lohh! first time aku tengok tren secantik ni.. wohhh tapi tengok harganya sume dalam $USD wooo.. tak mampu nak weh aku nak naik.. huhuhuh! tapi tengok macam ramai gak yang naik.. tren ni maybe dari Singapore-KL-Thailand.

Sumber: google pic
Sumber: google pic
sesape kalau nak cube lain dari yang lain leh aa try naik tren ni.. leh klik SINI untuk info & untuk gambar yang lebih banyak.

Khamis, 8 Disember 2011

Johor Premium Outlet (JPO)

Pasrah menunggu dalam bilik AA! aku ni pun satu, nak pegi mane naik AA?.. ahahaha! padan dengan muke!

Korang pernah dengar tak pasal Johor Premium Outlet (JPO)? katenye banyak barang berjenama kat sane.. ehehehe! syok aaa orang JB pakai barang branded sesaje... huhuhuh.. Aku ade gak bace review pasal JPO, katanya harganya takde la semurah mane kan.. brand VINCCI tu murah laaa..

Sesape yang nak gi JB leh aaa datang ke JPO ni.. grand opening pada 11 Dec 2011 ni. JOM! kita tengok outlet ape yang ade kat JPO ni..


sumber: http://johorpremiumoutlets.com/



sumber: google pic

Balik JB nanti harus la kesini.. bukan nak beli ape pun, saje cuci mate *tak mampu ko! aku nak beli So sesape yang kaki shopping tu.. boleh la bertandang ke sini.

Legoland pun insyallah akhir tahun akan dibuka.. tiket dah boleh beli sekarang ye.. harga lebih murah. lagi satu tadi dapat info dari hubby indoor theme park di Puteri Harbour pun dah nak siap, di jangkakan akhir tahun depan akan dibuka jugak.. Indoor Theme park kat Puteri Harbour terdapat Hello Kitty outlet & HIT entertainment outlet dari Malaysia plak kartun LAT.


gambar dengan Hello Kitty time launch indoor theme park @ puteri Harbour

Bob the builders

Pingu pun ade ☺☺

Semua ini hanya di Puteri Harbour
wah.. JB now macam-macam ade erk? rase macam nak duduk kat JB semula ☺☺

P/S: Nak cerita pasal JPO termerapu cerita sampai ke tempat lain plak