Jumaat, 24 Februari 2012

My 2nd Anniversary GiveAway ~~

Ok kali ni meh kita join GA yang di anjurkan Si Gedik..

First sekali aku nak buat entri tentang blog Si Gedik, seperti yang terdapat dalam terms & condition GA ni.

Pada pendapat aku laaaa.. blog Si Gedik ni dah cukup menarik tak perlu tambah apa-apa lagi, kalau nak tambah pun maybe just letak bunga-bungaan sekuntum dua. Layout blog Si Gedik yang berwarna putih tuh memang aku LOOIKEEE bangettt! simple jer. Gaya penulisan Si Gedik ni pulak memang selamba, sama seperti bila jumpa kat luar takde sikit beza pun, kecoh ak.a peramah, simple & selumberrrrr. Aku harap Si Gedik ni maintain dengan blog dia sebab banyak jugak info-info yang menarik aku dapat tahu dari blog Si Gedik ni.

Mari kita tengok pulak terms & condition dia:

1. Terbuka kepada semua follower lelaki & perempuan.
*yang bukan follower tapi nak join?follow lah dulu... *Senang nak tahu update kan?*
- Memang dah follow, suke sangat dengan entri-entri dia yang gedik tuh.. hik..hik..hik ☺

2. Buat 1 entry dengan hanya menjawab soalan No.4 sahaja. Soalan No.1-No.3 hanya perlu ditulis di kotak komen bukan di dalam entry. *bagi mengelakkan jawapan uols bocor! @ ditiru*takkan dipublish sehingga GA tamat*
- Soalan No. 4 seperti di atas yerr. No.1 - No.3 akan dijawab setelah entry ini di publish

3. Masukkan banner Eida yang cute mute tu dalam enrty uols yer! Dan jangan lupa linkkan entry ni yer~


pasangan yang sangat romantis!
 - Kalau nak join leh klik kat SINI

4. Komen entry ini dengan memberi jawapan bagi soalan No.1-No.3, disertakan juga nama & URL BLOG uols! *senang Eida nak berBW*
- Lepas up this entry yaaa!

5. Tag seorang RAKAN.
- Aku tag 2 orang RAKAN


Rabu, 22 Februari 2012

Pil Perancang Keluarga

Kandungan
Mengandungi hormon-hormon tertentu yang berfungsi mencegah kehamilan

Jenis
- Pil kontraseptif berkombinasi yang mengandungi hormon estrogen dan progestogen
- Pil progesteron sahaja (khusus untuk ibu yang menyusukan anak)

Bagaimana pil bertindak mencegah kehamilan?
- Menghalang pengeluaran telur (Ovulasi)
- Lendir serviks menjadi pekat & kental dan ini menghalang pergerakan
- Menjadikan keadaan di dalam ruang rahim tidak sesuai untuk janin melekat

Keberkesanan
99%

Faedah
- Berkesan jika diamalkan mengikut peraturan.
- Mengurangkan sakit senggugut dan darah yang keluar semasa haid, seterusnya dapat mencegah masalah kekurangan darah.
- Melindungi dari endometriosis, kanser ovari, kanser rahim, jangkitan pelvik dan kehamilan ektopik.


Kesan Sampingan Mungkin Berlaku Seperti

- Pengeluaran haid yang sedikit
- Pening Kepala
- Loya 
- Moody
- Payudara terasa tegang dan kurang selesa
- Berat badan mungkin meningkat

Bilakah Penggunaan Pil Boleh Dimulakan?
- Pada hari 1 - 5 hari permulaan haid
- Bila - bila masa dengan syarat tidak hamil
- Bagi yang menyusukan bayi,maklumat lanjut boleh didapati dari petugas klinik.

sumber: http://www.lppkn.gov.my/lppkn/images/pdf/pil.pdf

Kesan Makan ubat??

Sudah 4 hari makan ubat Diane 35 & ubat tambah darah, sejak makan 2 ubat ni kepala aku rase sakit sangat, pastu rase loya, rase lapar yang teramat, badan rase ade angin-angin yang tak lepas yang menyebabkan rase tak selesa.

Lepas aku lunch mesti aku makan 2 ubat ni, bile tibe waktu petang dalam pukul 5 macam tuh sakit kepala mule datang menyerang disertai oleh rase loya. Bile dah jadi macam tu, perut ni meronta-ronta mintak makan, bile dah makan takde selera plak *pembaziran disitu. makanan tak habis dimakan. Now aku suspek ubat tambah darah yang menyebabkan aku pening + loya, iye la.. aku ni ade gak simtom-simtom darah tinggi so ingat sebab pertambahan darah meyebabkan darah aku menjadi naik maka terjadi lah sakit kepala..*ikut kesimpulan yang aku buat sendiri + loya tuh, sebab kalau darah aku naik mesti jadi macam ni. Tapi aku rase Diane 35 ni pun boleh dijadikan suspek jugak.. aku ade terbace kesan-kesan makan Diane 35 ternyata kesan dia lebih kurang sama dengan apa yang aku sedang aku alami sekarang ni.

Serius! aku rase tak selesa gile bile jadi macam ni, dah la aku gi & balik keje naik tren... mau aku termuntah dalam tren tu kang. Pening tu jangan cite laaaaa... dah la sedia pening ditambah plak dengan kepeningan padatnya tren & kepeningan bau-bau annnn.. boleh fengsan! perut plak rase lapaaaaaa gile macam tak tertahan-tahan nak makan, macam kalau lambat makan tu aku rase boleh pitamla! kesian kat hubby aku yang kene menahan bebelan & melayan tekak aku nak makan ape, rase macam pregnant plak.. huhuhuh!

So kesimpulannya masih still tertanya-tanya adakah disebabkan ubat-ubatan ni atau hormon atau ape erk?? sape pernah mengalaminya?? mai share skit

Isnin, 20 Februari 2012

Rawatan Kesuburan

Rawatan kesuburan di Hospital Pusrawi SMC, Kajang

Memandangkan period aku yang sangat ting tong, kejap-kejap ade, kejap-kejap takde maka aku mengambil keputusan untuk ke Klinik Pakar aje. Mulenya mau ke Klinik Suria aje, tapi memandangkan hari Jumaat hari tu aku call takde orang yang angkat *maybe jugak tutup maka aku ke klinik lain.

Hari-hari aku dok lalu kat Hospital ni, kat situ memang dia ade tulis "Pakar Wanita" makanya suggest saje hubby ke sini. Macam biase firstly daftar kat kaunter sebab tak pernah datang kan?? isi form sume, tunggu giliran untuk di panggil. Sebelum daftar tuh aku tanya doktor pompuan ke doktor lelaki, alhamdulillah nurse cakap doktor pompuan, takde la nak malu sangat kan..

Giliran nak tunggu tak lama, kejap je nama aku dah di panggil tak sampai pun 1/2 jam. Aku cerita dengan doktor masalah aku & dia cakap period aku yang lama ni di sebabkan hormon aku yang tak stabil.  Doktor cakap dia nak scan aku untuk tau masalah lebih lanjut tentang aku. Dia buat TVS & dia tunjuk ketebalan dinding rahim aku, dia cakap dinding rahim aku tebal sebab tu la aku still bleeding if aku tak datang jumpa doktor hari tu aku akan still bleeding sampai la dinding rahim aku menipis. Kemudian doktor tunjuk kan pulak ovari belah kiri & belah kanan, dia cakap aku ni PCOS sebab nampak biji-biji kecil di ovari-ovari aku. Dia cadangkan aku mengambil pil perancang untuk menstabilkan period aku semula.

Doktor cakap tak perlu risau pasal PCOS tu, tak semestinya PCOS tu tak boleh mengandung... PCOS ni boleh je mengandung tapi kene ikut procedure yang doktor akan bagi nanti.. dia cakap "kita stabil kan period you, kemudian baru kita bincang pasal treatment". Aku cerita pasal aku gi buat treatment kat Klinik Suria tu, aku cakap la doktor tuh dah bagi clomid... doktor tu cakap sepatutnya doktor di klinik suria tuh kene pastikan masalah sebenar aku dulu baru la bagi clomid *merase menyesal plak ke klinik suria.

Macam biase doktor menasihatkan turunkan berat badan, dia suruh aku makan pil tambah darah yang aku dapat dari klinik ummi tuh hari & dia bagi pil perancang untuk stabilkan period aku kembali. Doktor cakap makan pil perancang ni selama 21 hari berturut-turut kemudian berhenti 7 hari & hari ke lapan makan semula selama 21 hari berturut-turut. Lepas tu datang balik jumpe dia semula, dia cakap jugak make sure mase datang jumpe berat badan dah turun☺. Doktor tuh jugak ade bagi kalendar kecik untuk aku tandakan waktu-waktu period aku.

Lepas abis consultation tunggu la ubat, nama aku pun di panggil dia cakap total semua sekali RM75.00, dalam hati wooooo! murah gile, tapi pelik kenapa takde ubat? rupanya doktor lupe nak tulis ubat untuk aku. Setelah ditambah ubat tuh jadi RM174.00, ubat dia mahal woooo RM99.00 untuk 2 kotak, pil perancang je punnn.. kalau beli kat luar mesti lagi murah kan?? OK! sudah jangan membebel pasal mahal ke murah *untuk anak sanggup segalanya.. lagipun claim saje di opis.. sebab tak tulis pun rawatan ape yang aku buat hehehehehhe!

Ok next treatment aku akan sambung aje kat sini, tidak lagi di Klinik Suria... dekat pun dekat ☺.



Jumaat, 17 Februari 2012

1st GA by Leeyanaradhi ^_^

Dah lama tak masuk GA, mari kita mencuba nasib GA yana ni ☺.

1st kita kene jawab soalan yang Yana bagi ☺..

Soalan yang kena jawab =)

1) Tarikh Birthday saya - Clue *1st trimester of the year  =)
31 March
2) Tarikh Birthday Radhi - Clue *3rd trimester of the year =)
22 August
3) Tarikh saya & Radhi disatukan - Clue * 2nd trimester of the year (,")(",)
5 June
4) Cadangkan tempat untuk saya dan big family saya untuk bercuti nanti. Saya berhasrat, InsyaAllah kalau ada bonus yang mantop tahun ni, lepas bonus saya nak bawak family saya bercuti-cuti =)
Dalam Malaysia aje tau...hiih.
Saya cadangkan Yana bercuti di Pulau Pangkor! Nak ke sana budgetnya tidak la terlalu besar, kemudian bile bercuti di pulau ni rase ketenangan yang tidak dapat digambarkan.. cube Yana bayangkan bunyi deruan ombak yang menghempas ke pantai pasti dapat menghilangkan seketika masalah di opis. Nanti kat tepi pantai tu jugak yana buat la BBQ bagi mengeratkan lagi silaturahim family Yana, mesti seronok.

Pulau Pangkor *gambar cilok dari google

2nd kita tengok syarat-syaratnya pulak

Syarat-syarat

1) Saya tak tetapkan nak follow atau tak blog ini. Tapi kalau rasa nak tahu perkembangan blog ini dan GA ini, follow la.. ^___^
Tapi.. saya dah memang follow blog Yana sebab saya memang mengikuti segala perkembangan Yana  ☺
2) Untuk jawab semua soalan tu, buat entry kat blog u all, then tinggalkan komen dan link kat ruangan komen entry ni ye ^_^
~Saya nak menjelajah ke blog korang!!~
Lepas entry ni publish saya akan letakkan komen & link seperti mana Yana mau... & selamat datang ke rumah saya!
3) Wajib copy banner yang saya buat kat atas tu ,then tepek dalam entry jawapan u all. Tak payah letak kat sidebar pun tak pe =)


Dah namanya pun wajib kan?? kalau tak letak berdosa.. ehehehe, sila klik link di atas kalau nak JOIN

Last sekali mesti korang nak tau ape hadiah nya kan??

"Saya nak cari 3 pemenang. Semua hadiah saya akan buat handmade.. ^_^"Yana ni memang creative orangnya.. mesti hadiahnya comel-comel.. tu yang teruja sangat nak JOIN!

Bubble tea

Sekarang aku tengah kemaruk dok minum benda ni.. Kalau tak coklat aku akan pilih milk tea, memang sedap gile bile diminum time-time panas merembang! perghh memang terbaik!

Sekarang ni memang bermacam-macam jenama ade, dulu yang famous ialah cool blog... cool blog ni murah saje & sedap plak tuh... dulu ade satu type je additional dia iaitu pearl, sekarang dah macam-macam, grass jelly la, mini pearl la, cendol la, red bean la & macam-macam lagi. Tapi sayang nya kat Mid Valley takde pun cool blog ni, yang ade Come Buy & Chatime... 2 kedai ni harga dia mahal skit la dari cool blog, rasenye same saje tak beza mane pun.


cool blog.. memang COOL!

Yang ni plak chatime
Dah beberape hari tekak ni dok teringin nak minum benda-benda yang sejuk, makanya lunch tadi harusla menerjah kedai-kedai bubble tea ni kan.. aku pilih Chocolate Caramel with Grass Jelly, memang terbaik wokehhh!


Chocolate Caramel with Grass Jelly ♥♥
Dekat come buy & chatime kita boleh pilih ikut citarasa kita nak ice lebih ke, nak manis lebih ke... dia akan bagi gambar untuk pilih berapa %, aku pilih 100% la sebab dia kata kalau normal 100% kalau nak manis lebih boleh pilih 120%. Harga untuk medium size ni ialah RM6.40, mahal tak?? mahal kan, kalau nak dibandingkan dengan cool blog, kat cool blog baru RM2.40... ehehehe! dasar kedekutla kamu ni! :P


ok meh layan Chocolate Caramel with Grass Jelly dulu..

jemput minum sumeeee.. peacee ♥

Rabu, 15 Februari 2012

Mandi Manda Di Kemesah

Ok cite pasal Kemesah plak, sebenarnya aku memang nak ajak anak-anak sedara aku ke Desa Water Park, tapi disebabkan gaji bulan lepas awal & terpakse berjimat cermat *sebab ade sesuatu yang akan muncul tak lama lagi ♥♥WINK-WINK♥♥ maka kami ke tempat yang budget tak berapa mahal & dekat saje.

Pikir punye pikir aku ajak hubby ke Kemensah saje lagipun dekat sangat ngan rumah bebudak ni tak payah nak pusing-pusing. Bebudak tecik ni sume pepagi dah bangun excited nak ajak kami gi mandi manda, dok la asyik tanya "bile kita nak gi mandi" hihihihi! pakcik & makcik dia plak leh lagi golek-golek atas katil mendengki dorang cakap tak jadi pegi... habis meraung la mereka.

Buat alas perut pagi tuh just kukus pau untuk breakfast, kemudian goreng mee untuk buat bekalan di sane nanti, lebih kurang pukul 10 pagi baru bertolak dari rumah. Lebih kurang 20 minit macam tuh dah sampai di sana, orang pun tak ramai so selesa skit la nak mandi manda ☺..

Cara nak ke Kemensah senang saje, korang tau Zoo Negara?? korang masuk simpang Zoo Negara tu & then terus je sampai la jumpe chalet-chalet & sungai-sungai. Actually kat Kemensah ni air dia tak dalam pun sesuai la nak ajak budak-budak mandi, untuk orang dewasa yang takut kedalam air sesuai jugak yer.

Selalu aku pegi kat tempat lagi satu dia cas untuk parking saje RM5.00 satu kereta, tapi kali ni aku nak try plak kat area sebelah kolam pancing tu, kat situ dia ade cas-cas yang tertentu.. paling murah RM15.00 yang ni just sewa tapak saje, RM40.00 sewa pondok yang cas lain aku tak ingat la.. nnt kalau aku pegi lagi aku post harganya yer. Ok kawasan kat sini terjage la, bersih, toilet pun ok takde la seperti toilet di kebanyakan tempat yang lain. Tapi airnya tidak la secantik air terjun yang lain, tempatnya just ada sungai & berbatu-batu skit.

Aku just sewa tapak je, iye la nak bwk budak-budak ni mandi jerk bukan nak berBBQ bagai kan.. makanya memadai sewa tapak saje. Aku x mandi pun kat sini, just bebudak saje yang mandi, suke sangat tengok keseronokan mereka bermandi manda.

si abang menyelamatkan adik, sooo cute

budak tembam tengah melarikan diri daripada jadi mangsa abangnya
Budak tembam dah kene buli dengan abang dia ☺
pakcik & makcik dia duduk kat atas sambil memerhati saje
P/S: selain aktiviti mandi manda kat sini, ada juga aktiviti lasak seperti paintball & ATV disini.

Selasa, 14 Februari 2012

Pullman Lakeside Putrajaya

Ni cerita minggu lepas sempena cuti yang panjang, melayan anak-anak sedara aku yang masing-masing petah bercakap.. pening melayan karenah mereka ni, tapi sangat seronok melayan teletah mereka.

Aku memang dah lama nak ajak mereka ni tido kat umah aku, kebetulan hari ahad tu parents diaorang ke Hospital Kajang makanya parents dorang anta la mereka ke rumah aku, esoknya baru anta mereka balik.

Petang tu diaorang sibuk ajak "pakcik"nya berjalan, pikir punya pikir ajak la mereka ke Pullman Lakeside Putrajaya. Rupanya kat Pullman Lakeside Putrajaya ada tempat mandi untuk budak-budak, kawasan pantai berpasir *lupe plak nak amik gambar... ramai gak orang yang bawak anak-anak mereka mandi-mandi kat sini. Budak-budak bile dah nampak air seronok la, pastuh buat muke sedih kat aku mintak nak gi main air, aku tak tau kat sini ade kalau tau memang aku bawak kan baju untuk diaorang ni.

Lepas pusing-pusing dekat Lakeside tu, posing-posing plak.. sume gamba-gamba mereka, gamba aku ngan hubby nan hadooo!

3 beradik yang sangat petah


di pakse lompat oleh mak sedara nye.. hihihih!

budak demokkk, yang bertambah tembam
daaaaaannn last sekali posing untuk korang sume..


Flying kiss untuk semua... ♥♥
P/S: keesok kan harinya aku bawak mereka gi mandi-manda di Kemensah, next entry aku akan cite

Jumaat, 10 Februari 2012

Period yang berlarutan lagi

Dah lama betul tak update, punye la malas nak update.. sebab takde benda menarik sangat untuk dicoretkan. Lagipun hati ni sedang risau sangat dengan period yang still berlarutan sehingga sekarang, di tambah dengan kerja kat opis yang berlambak-lambak berdouble-double la kemalasan nya.

Hari ni masuk hari yang ke 35 hari darah masih keluar, semalam aku sudah pun berjumpa doktor, tapi hanya doktor biasa saje sebab kalau mau ke pakar kene pegi time kerja. Aku pergi ke klinik di Seksyen 4 Bangi iaitu Klinik Ummi Salihah, hati ni rase berdebar sangat dah la hubby takde menemani.

Ok bile sampai je giliran aku, aku terus masuk bilik berjumpa doktor, aku terangkan dengan doktor pasal period aku *siap bawak buku catitan tarikh2 period lagi tunjuk kat doktor , doktor tu tenang je dengar penjelasan aku dan dia cakap ok sekarang ni adalah mase period awak, sebab darah hari ni heavy kan? dan mengikut kalendar priod awak ni mmg date dia dah sampai. Aku tanya doktor "abis yang selama ni keluar tu bukan darah period ke?" doktor cakap bukan darah tu adalah darah Istihadhah. Doktor terangkan lagi darah istihadhah ni keluar kerana macam-macam faktor, antara nya stress, pemakanan, gaya hidup dsb. Doktor suggest untuk monitor period ni dalam seminggu lagi, kalau still keluar rujuk ke pakar sakit puan. Doktor ade juga terangkan kemungkinan yang aku mengandung tapi aku tak tahu & kemudian gugur tanpa diketahui, bila dalam perut tak habis bersih tu yang darah still keluar sampai sekarang <<< kemungkinan sahaja.

After consultation tu doktor bagi ubat iron ape ntah nama dia (pil perancang) untuk stabilkan hormon & tambah darah, tapi dia tak galakan aku makan sebab aku nak try untuk conceive & nak amik clomid untuk next cycle ni. Doktor mintak aku refer pada Doktor kat klinik suria untuk makan ubat yang dia bagi tu. Selain dia bagi ubat tu dia bagi jugak asid folic *yang ni dia tak terang kan plak untuk ape maybe untuk multivitamin kot.

Semua sekali RM32.00, walaupun dah jumpa dengan doktor hati aku ni still risau sebab masalah yang aku sedang alami ni tak selesai lagi. Sekarang ni nak tunggu hubby ade mase baru la nak ke klinik suria.. korang rase patut tak aku tunggu seminggu lagi seperti yang di suggest oleh doktor Ummi?

P/S: sejak dari semalam period aku sudah heavy balik, adehhhhhh! pening nya dengan period yang mcm ni.. nak semai benih pun tak senang, hubby nak semai benih pun tak lalu!

Jumaat, 3 Februari 2012

Sang Kepochi!

Sang kepochi ni memane jeeeerr mesti ade!

Semalam memang sangat panas hati wooo! mamat kat opis aku ni sangat suke la nak amik tau hal orang.. pompuan pun xde perangai macam dia, "patutla bini ko tinggal kan ko oiiii!"

Ayat yang di keluarkan sume menyakitkan hati sampai nak pandang muke dia pun aku sangat..sangat.. sangaaaaaattttt menyampah! dulu mase memula kenal dah sebuk tanya "kenapa u tak nak anak? ade anak best tau.. anak tuh anugerah tuhan" <<<------ Sejak bile plak aku cakap ngan kau, aku tak nak anak?? dia tak tau ape usaha aku selama ni pepandai cakap aku tak nak anak! gile kepochi.

Pastuh sebuk tanya pasal hanphone aku plak... mahal katenye, ade ke dia ckp "u boleh la nak pakai handphone memahal, takde anak" <<<----- even aku ade anak pun kalau aku minat/suke sesuatu tuh aku akan tetap berusaha untuk mendapatkan nya! ingat duit tuh datang tanpa usaha ke?? kalau tak mampu jimat cermat la or menabung untuk dapatkan.. ade anak atau takde itu bukan persoalannya! memang sangat2 gile kepochi.

Yang ni baru terjadi semalam, dia sebuk cakap "u bukan ade anak pun, pergi la jalan-jalan ke balik kampung ke" <<<----- gile kepochi! ade anak ke takde anak ke, ape beza nya?? ade anak dah tak boleh nak gi jalan-jalan ke? dah tak boleh balik kampung? i'allah kalau ade anak tuh semua tidak menjadi masalah pada aku, malah aku rase akan menjadi-jadi plak nak balik kampung atau bawak anak untuk jalan-jalan.

Bukan setakat pasal anak je dia nak mengepoh pasal gaji aku pun dia sebuk sangat nak tau.. tak dapat dari aku sebuk dia nak tanya ngan orang lain gaji aku berapa.. aku rase mamat ni memang MENTAL la!

Korang plak rase mamat ni kenapa?? adakah tekanan perasaan sebab kene tinggal bini & terpakse menjage anak-anak dia atau sebab jelous atau sebab memang mamat ni mental problem?


Khamis, 2 Februari 2012

Fortune Cookies

Korang pernah makan fortune cookies tak? Si jakun ni baru 1st time makan fortune cookies ni.. eheheh punya la teruja. Maunye tak teruja dalam cookies tuh ade kertas ramalan.

ni dia fortune cookies HALAL tau ni..
1st kertas ramalan
Kertas ramalan ke 2
Rase cookies ni sedap gak.. rase macam kuih sepit yang berperisa oren, tapi yang bestnye ade kertas ramalan tu.. huhuhuh memang sangat jakun wokeeh!

P/S: jangan percaya sangat ye ngan ramalan dalam cookies tuh syirik nnt.. ☺