Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2012

My 2nd Anniversary GiveAway ~~

Imej
Ok kali ni meh kita join GA yang di anjurkan Si Gedik..
First sekali aku nak buat entri tentang blog Si Gedik, seperti yang terdapat dalam terms & condition GA ni.
Pada pendapat aku laaaa.. blog Si Gedik ni dah cukup menarik tak perlu tambah apa-apa lagi, kalau nak tambah pun maybe just letak bunga-bungaan sekuntum dua. Layout blog Si Gedik yang berwarna putih tuh memang aku LOOIKEEE bangettt! simple jer. Gaya penulisan Si Gedik ni pulak memang selamba, sama seperti bila jumpa kat luar takde sikit beza pun, kecoh ak.a peramah, simple & selumberrrrr. Aku harap Si Gedik ni maintain dengan blog dia sebab banyak jugak info-info yang menarik aku dapat tahu dari blog Si Gedik ni.
Mari kita tengok pulak terms & condition dia:
1. Terbuka kepada semua follower lelaki & perempuan. *yang bukan follower tapi nak join?follow lah dulu... *Senang nak tahu update kan?* - Memang dah follow, suke sangat dengan entri-entri dia yang gedik tuh.. hik..hik..hik ☺
2. Buat 1 entry dengan hanya menja…

Pil Perancang Keluarga

Kandungan
Mengandungi hormon-hormon tertentu yang berfungsi mencegah kehamilan

Jenis
- Pil kontraseptif berkombinasi yang mengandungi hormon estrogen dan progestogen
- Pil progesteron sahaja (khusus untuk ibu yang menyusukan anak)

Bagaimana pil bertindak mencegah kehamilan?
- Menghalang pengeluaran telur (Ovulasi)
- Lendir serviks menjadi pekat & kental dan ini menghalang pergerakan
- Menjadikan keadaan di dalam ruang rahim tidak sesuai untuk janin melekat

Keberkesanan
99%

Faedah
- Berkesan jika diamalkan mengikut peraturan.
- Mengurangkan sakit senggugut dan darah yang keluar semasa haid, seterusnya dapat mencegah masalah kekurangan darah.
- Melindungi dari endometriosis, kanser ovari, kanser rahim, jangkitan pelvik dan kehamilan ektopik.


Kesan Sampingan Mungkin Berlaku Seperti
- Pengeluaran haid yang sedikit
- Pening Kepala
- Loya  - Moody - Payudara terasa tegang dan kurang selesa
- Berat badan mungkin meningkat
Bilakah Penggunaan Pil Boleh Dimulakan?
- Pada hari 1 - 5 hari permulaan haid - …

Kesan Makan ubat??

Sudah 4 hari makan ubat Diane 35 & ubat tambah darah, sejak makan 2 ubat ni kepala aku rase sakit sangat, pastu rase loya, rase lapar yang teramat, badan rase ade angin-angin yang tak lepas yang menyebabkan rase tak selesa.
Lepas aku lunch mesti aku makan 2 ubat ni, bile tibe waktu petang dalam pukul 5 macam tuh sakit kepala mule datang menyerang disertai oleh rase loya. Bile dah jadi macam tu, perut ni meronta-ronta mintak makan, bile dah makan takde selera plak *pembaziran disitu. makanan tak habis dimakan. Now aku suspek ubat tambah darah yang menyebabkan aku pening + loya, iye la.. aku ni ade gak simtom-simtom darah tinggi so ingat sebab pertambahan darah meyebabkan darah aku menjadi naik maka terjadi lah sakit kepala..*ikut kesimpulan yang aku buat sendiri+ loya tuh, sebab kalau darah aku naik mesti jadi macam ni. Tapi aku rase Diane 35 ni pun boleh dijadikan suspek jugak.. aku ade terbace kesan-kesan makan Diane 35 ternyata kesan dia lebih kurang sama dengan apa yang aku seda…

Lagi Best!

Imej
Alhamdulillah akhirnya....

Rawatan Kesuburan

Rawatan kesuburan di Hospital Pusrawi SMC, Kajang
Memandangkan period aku yang sangat ting tong, kejap-kejap ade, kejap-kejap takde maka aku mengambil keputusan untuk ke Klinik Pakar aje. Mulenya mau ke Klinik Suria aje, tapi memandangkan hari Jumaat hari tu aku call takde orang yang angkat *maybe jugak tutup maka aku ke klinik lain.
Hari-hari aku dok lalu kat Hospital ni, kat situ memang dia ade tulis "Pakar Wanita" makanya suggest saje hubby ke sini. Macam biase firstly daftar kat kaunter sebab tak pernah datang kan?? isi form sume, tunggu giliran untuk di panggil. Sebelum daftar tuh aku tanya doktor pompuan ke doktor lelaki, alhamdulillah nurse cakap doktor pompuan, takde la nak malu sangat kan..
Giliran nak tunggu tak lama, kejap je nama aku dah di panggil tak sampai pun 1/2 jam. Aku cerita dengan doktor masalah aku & dia cakap period aku yang lama ni di sebabkan hormon aku yang tak stabil.  Doktor cakap dia nak scan aku untuk tau masalah lebih lanjut tentang aku. Dia …

1st GA by Leeyanaradhi ^_^

Imej
Dah lama tak masuk GA, mari kita mencuba nasib GA yana ni ☺.

1st kita kene jawab soalan yang Yana bagi ☺..

Soalan yang kena jawab =)

1) Tarikh Birthday saya - Clue *1st trimester of the year  =) 31 March
2) Tarikh Birthday Radhi - Clue *3rd trimester of the year =) 22 August
3) Tarikh saya & Radhi disatukan - Clue * 2nd trimester of the year (,")(",) 5 June
4) Cadangkan tempat untuk saya dan big family saya untuk bercuti nanti. Saya berhasrat, InsyaAllah kalau ada bonus yang mantop tahun ni, lepas bonus saya nak bawak family saya bercuti-cuti =)
Dalam Malaysia aje tau...hiih. Saya cadangkan Yana bercuti di Pulau Pangkor! Nak ke sana budgetnya tidak la terlalu besar, kemudian bile bercuti di pulau ni rase ketenangan yang tidak dapat digambarkan.. cube Yana bayangkan bunyi deruan ombak yang menghempas ke pantai pasti dapat menghilangkan seketika masalah di opis. Nanti kat tepi pantai tu jugak yana buat la BBQ bagi mengeratkan lagi silaturahim family Yana, mesti seronok.


2nd kita…

Bubble tea

Imej
Sekarang aku tengah kemaruk dok minum benda ni.. Kalau tak coklat aku akan pilih milk tea, memang sedap gile bile diminum time-time panas merembang! perghh memang terbaik!
Sekarang ni memang bermacam-macam jenama ade, dulu yang famous ialah cool blog... cool blog ni murah saje & sedap plak tuh... dulu ade satu type je additional dia iaitu pearl, sekarang dah macam-macam, grass jelly la, mini pearl la, cendol la, red bean la & macam-macam lagi. Tapi sayang nya kat Mid Valley takde pun cool blog ni, yang ade Come Buy & Chatime... 2 kedai ni harga dia mahal skit la dari cool blog, rasenye same saje tak beza mane pun.


Dah beberape hari tekak ni dok teringin nak minum benda-benda yang sejuk, makanya lunch tadi harusla menerjah kedai-kedai bubble tea ni kan.. aku pilih Chocolate Caramel with Grass Jelly, memang terbaik wokehhh!

Dekat come buy & chatime kita boleh pilih ikut citarasa kita nak ice lebih ke, nak manis lebih ke... dia akan bagi gambar untuk pilih berapa %, aku pili…

Mandi Manda Di Kemesah

Imej
Ok cite pasal Kemesah plak, sebenarnya aku memang nak ajak anak-anak sedara aku ke Desa Water Park, tapi disebabkan gaji bulan lepas awal & terpakse berjimat cermat *sebab ade sesuatu yang akan muncul tak lama lagi ♥♥WINK-WINK♥♥ maka kami ke tempat yang budget tak berapa mahal & dekat saje.
Pikir punye pikir aku ajak hubby ke Kemensah saje lagipun dekat sangat ngan rumah bebudak ni tak payah nak pusing-pusing. Bebudak tecik ni sume pepagi dah bangun excited nak ajak kami gi mandi manda, dok la asyik tanya "bile kita nak gi mandi" hihihihi! pakcik & makcik dia plak leh lagi golek-golek atas katil mendengki dorang cakap tak jadi pegi... habis meraung la mereka.
Buat alas perut pagi tuh just kukus pau untuk breakfast, kemudian goreng mee untuk buat bekalan di sane nanti, lebih kurang pukul 10 pagi baru bertolak dari rumah. Lebih kurang 20 minit macam tuh dah sampai di sana, orang pun tak ramai so selesa skit la nak mandi manda ☺..
Cara nak ke Kemensah senang saje, kora…

Pullman Lakeside Putrajaya

Imej
Ni cerita minggu lepas sempena cuti yang panjang, melayan anak-anak sedara aku yang masing-masing petah bercakap.. pening melayan karenah mereka ni, tapi sangat seronok melayan teletah mereka.
Aku memang dah lama nak ajak mereka ni tido kat umah aku, kebetulan hari ahad tu parents diaorang ke Hospital Kajang makanya parents dorang anta la mereka ke rumah aku, esoknya baru anta mereka balik.
Petang tu diaorang sibuk ajak "pakcik"nya berjalan, pikir punya pikir ajak la mereka ke Pullman Lakeside Putrajaya. Rupanya kat Pullman Lakeside Putrajaya ada tempat mandi untuk budak-budak, kawasan pantai berpasir *lupe plak nak amik gambar... ramai gak orang yang bawak anak-anak mereka mandi-mandi kat sini. Budak-budak bile dah nampak air seronok la, pastuh buat muke sedih kat aku mintak nak gi main air, aku tak tau kat sini ade kalau tau memang aku bawak kan baju untuk diaorang ni.
Lepas pusing-pusing dekat Lakeside tu, posing-posing plak.. sume gamba-gamba mereka, gamba aku ngan hubby na…

Period yang berlarutan lagi

Dah lama betul tak update, punye la malas nak update.. sebab takde benda menarik sangat untuk dicoretkan. Lagipun hati ni sedang risau sangat dengan period yang still berlarutan sehingga sekarang, di tambah dengan kerja kat opis yang berlambak-lambak berdouble-double la kemalasan nya.
Hari ni masuk hari yang ke 35 hari darah masih keluar, semalam aku sudah pun berjumpa doktor, tapi hanya doktor biasa saje sebab kalau mau ke pakar kene pegi time kerja. Aku pergi ke klinik di Seksyen 4 Bangi iaitu Klinik Ummi Salihah, hati ni rase berdebar sangat dah la hubby takde menemani.
Ok bile sampai je giliran aku, aku terus masuk bilik berjumpa doktor, aku terangkan dengan doktor pasal period aku *siap bawak buku catitan tarikh2 period lagi tunjuk kat doktor , doktor tu tenang je dengar penjelasan aku dan dia cakap ok sekarang ni adalah mase period awak, sebab darah hari ni heavy kan? dan mengikut kalendar priod awak ni mmg date dia dah sampai. Aku tanya doktor "abis yang selama ni keluar tu …

Sang Kepochi!

Sang kepochi ni memane jeeeerr mesti ade!
Semalam memang sangat panas hati wooo! mamat kat opis aku ni sangat suke la nak amik tau hal orang.. pompuan pun xde perangai macam dia, "patutla bini ko tinggal kan ko oiiii!"

Ayat yang di keluarkan sume menyakitkan hati sampai nak pandang muke dia pun aku sangat..sangat.. sangaaaaaattttt menyampah! dulu mase memula kenal dah sebuk tanya "kenapa u tak nak anak? ade anak best tau.. anak tuh anugerah tuhan" <<<------ Sejak bile plak aku cakap ngan kau, aku tak nak anak?? dia tak tau ape usaha aku selama ni pepandai cakap aku tak nak anak! gile kepochi.

Pastuh sebuk tanya pasal hanphone aku plak... mahal katenye, ade ke dia ckp "u boleh la nak pakai handphone memahal, takde anak" <<<----- even aku ade anak pun kalau aku minat/suke sesuatu tuh aku akan tetap berusaha untuk mendapatkan nya! ingat duit tuh datang tanpa usaha ke?? kalau tak mampu jimat cermat la or menabung untuk dapatkan.. ade anak ata…

Fortune Cookies

Imej
Korang pernah makan fortune cookies tak? Si jakun ni baru 1st time makan fortune cookies ni.. eheheh punya la teruja. Maunye tak teruja dalam cookies tuh ade kertas ramalan.

Rase cookies ni sedap gak.. rase macam kuih sepit yang berperisa oren, tapi yang bestnye ade kertas ramalan tu.. huhuhuh memang sangat jakun wokeeh!

P/S: jangan percaya sangat ye ngan ramalan dalam cookies tuh syirik nnt.. ☺