Jumaat, 23 Mac 2012

Coretan hatiku untukmu!

Ketika ini sudah beberapa kali aku memaafkan dirimu, tapi kesalahan sama yang dilakukan olehmu. Apa salahku & dosaku selama ini terhadap dirimu? segala tanggungjawabku di lakukan sebaik mungkin.

Pada tika ini & saat ini aku hanya mampu berdoa agar aku dapat bersabar & meredhai ape yang sedang berlaku, walaupun hati ini hancur & tawar buat sekian kalinya, aku tetap bersabar & berusaha menyelamatkan hubungan ini.

Andai kata hal ini terjadi lagi, maka antara kita memang sudah tiada jodoh.. aku terpaksa merelakan dirimu pergi & aku harap begitu juga kamu. Peluang yang diberi adalah peluang terakhir untukmu kerna hati ini masih tetap sayangkan kamu.

Aku tahu diriku banyak kekurangan, andainya "yang satu" itu dijadikan punca maka bertaubat la kamu kerana itu semua milik ALLAH dan kita sebagai manusia tidak boleh pertikaikan nya. Kita sebagai manusia biasa hanya mampu berusaha dan hanya ALLAH sahaja yang menentukan segalanya. Kalau ALLAH berkata "kun fa ya kun" maka jadi ia...

Walaupun aku sudah memaafkan kamu, tapi didalam hati & fikiran ni masih terbayang-bayang ape yang telah terjadi. Memang aku terpakse menidakkan perasaan aku kerana aku sangat-sangat sayangkan kamu & aku percaya setiap kejadian mesti ade hikmah dia sebaliknya.

Jika si dia terbaca coretan ini tolong pahami la..

DOAku untukmu anak

“Rabbi Hab Li Min Ladunka Zurriyyatan Thoyyibah. Innaka Sami'ud Du'aa'”

Maksudnya: Wahai Tuhanku. Kurniakan kepadaku dari sisiMu akan zuriat yang baik. Sesungguhnya Engkau mendengar doaku ini.

Rabu, 21 Mac 2012

DOA dariku untukmu

Ya Allah…

wahai Tuhan yang memegang rahsia segala sesuatu,
jadikanlah aku redha terhadap apa-apapun yang Engkau tetapkan
Dan jadikan barakah dalam apa-apa yang Engkau takdirkan,
Wahai Tuhan yang memegang hikmah segala sesuatu,
Andai Engkau berkehendak lain,
Sesungguhnya sebenar-benarnya kehidupan adalah kehidupan akhirat,
Maka jadikanlah kehendakMu, bukan kehendakku…
Sesungguhnya aku tidak mengetahui, sedangkan Engkau Maha Mengetahui,
Takdirkanlah kebaikan bagiku, dan jadikanlah hatiku meredhainya…

Jumaat, 16 Mac 2012

Strawberry dipped in Choc!

Super duper yummy! Saje je teringin nak makan strawberry celup coklat.. ternyata memang sedap! coklat ni balance dari coklat untuk cukur jambul hari tu! selain dari strawberry aku celup jugak buah epal dengan coklat.. memang sangat sedap wokehh!


Mood tengah rajin kan macam-macam nak buat.. kalau malas ape pun tak jadi :P

Khamis, 15 Mac 2012

CD 04 ~ Melimpah!

Hari ni dah CD ke 05, hope tak melimpah macam CD 04... pening gile tengok darah yang macam tu!

Semalam CD 04 ialah hari yang sangat-sangat stress sebab period aku yang sangat-sangat heavy, rase tak larat sebab kehilangan banyak darah!... leaking jangan cakap la naik malu aku! haishhhh! di sebabkan kejadian ni aku kene amik 1/2 day, nasib baik la pakai suar kaler itam kalau tak sure nampak.. macam mane nak balik umah kan?

Tak sampai 1 jam tukar pad dah penuh balik, keneeee tukar pad baru. 4-5 kali gak la aku tukar pad malam tadi. Risau rase hati ni bile keadaan jadi macam tu, dah la hubby takde semalam outstation ke Ipoh selama 3 hari, melayan la aku sakit perut sensorang! dah lama tak jadi kejadian begini, last terjadi mase aku mule-mule kawen dulu ni kali ke 2... darah beku yang keluar tuh jangan cakap la banyak gile! yang sebesar hati ayam pun ade, ngeri plak rase. Badan memang rase lemah je bile jadi macam ni.

Aku rase kan, Diane 35 yang aku makan tuh la penyebab segala-galanya berlaku. Siape ade pengalaman sebegini? jom share...

P/S: tujuan aku menulis pasal hal ni bukan untuk mengelikan orang lain tapi sekadar mahu share info & untuk tatapan aku akan datang *sape tak suke bole tekan x kat ujung belah kanan.. SEKIAN

Rabu, 14 Mac 2012

Aku menang GA lagi..

huhuhu! kecoh kan? baru 2 kali menang giveaway dah kekecohan.. orang lain rilek jer! sesape yang join My 2nd Anniversary GiveAway !!~ from Ms Gedik leh la tengok keputusan nya kat SINI.

Rugi wooo sape tak join hadiahnya best²! walaupun aku dapat saguhati jerk tapi aku sangat² loike... hadiahnya sebab aku kan pengumpul tegar FM! *tak caya?? cerr tgk SINI, thanks to eida sebab memilih saya sebagai pemenang saguhati ♥.

Nnt saya emailkan gambar seperti yang diminta yer..

Tak lupe juga ucapan TAHNIAH kepada peserta yang lain yeee ☺☺, next time kalau Eida buat GA lagi sure i join!

Selasa, 13 Mac 2012

BBQ timeee!

Actually dah nak up cite ni tapi external hard disk asyik tertinggal. BBQ ni di buat kat area rumah aku jerk, walaupun kawasan rumah kitaorang takde BBQ-pit hentam kan aje bakar depan rumah orang huhuhu!

Yang organize BBQ ni adalah jiran-jiran aku, kitaorang just bagi duit & datang makan, ade jugak la tolong sikit-sikit ☺. Menu yang ade malam tu ialah ikan bakar, ayam bakar, kambing bakar, mihun goreng, puri + kari daging, spegheti & popia goreng. Malam tu memang meriah gile la! siap bukak screen putih lagi sbb akak-akak tuh sume nak layan weeding Yusry & Lisa. Lepas tuh yang lelaki nak layan plak bola..

Aku tolong gelek puri.. 1st time aku gelek puri ni selama ni x tau pun puri tuh buat macam mana ☺, hubby plak just tolong kemas-kemas jer.

ok layan la gambar yang tak berapa nak ada ni ☺


Ikan yang dibakar! yummy!

sedang menggelek tepung ☺

jiran-jiran aku ☺
Hope next time ade lagi la aktiviti-aktiviti sebegini, sesungguhnya dapat mengeratkan hubungan antara jiran & keluarga ♥

Isnin, 12 Mac 2012

Coklat for cukur jambul

Last week dapat tempahan dari kawan hubby mintak tolong buatkan coklat untuk majlis cukur jambul anak dia ☺☺. Tak banyak pun dia order just 50 botol, dia nak coklat tu di letak kan di dalam botol, maka nye mencari la aku botol kat IKEA, cari botol yang sesuai untuk di letak kan coklat. Sebab anak dia pompuan mestila kaler pink kan? ♥♥.. so aku ikat kan penutup botol dengan riben kaler pink.

Choc in a bottle with pink ribbon ♥

Dia tak kisah filing ape-ape..  aku letak kan kacang almond yang crunchy!

choc with almond filing
mengisi masa lapang sambil menjana pendapatan sampingan.. ☺

p/s: Sebenarnya aku terlupe nak amik gambar-gambar ngah packing! *ketuk kepala skit! nasib baik ade buat lebih, ade jugak bahan nak letak kat blog ni :P!

Ahad, 11 Mac 2012

Aku menang doodle!

ok LOVE it! first time dapat hadiah giveaway... yeahhhh! thanks to eida sebab bagitau pasal giveaway doodle ni. MILLION thanks jugak pada si pembuat doodle yang sangat comel & cute ni Mr Hafizi Aziz! doodle dengan warna kesukaan aku, MERAH!


kalau korang nak tau.. aku ialah orang yang ke 50 tuhhh! orang yang terakhir dapat doodle ni... Happy sangat dapat doodle yang kiut-miut ni... thanks ya!

p/s: psttt ade macam muke aku tak??

Khamis, 8 Mac 2012

Saya Join, Pasti Dapat Doodle Part 2

Saya try nak dapatkan doodle FREE dari Hafizi Aziz ni.. tengok kiut jerk kan.. aku pun belum pernah ade doodle ni, bile ternampak entry si Gedik Eida, ape lagi rase mau menjoin kan diri, mane tau ade nasib yang baik boleh dapat doodle FREE... ☺☺☺. Mai tengok syarat-syarat:

1. Korang like dulu page SINI dan SINI okay - OK sudah LIKE!
2. Buat Entry bertajuk Saya Join, Pasti Dapat Doodle Part 2 - Seperti di atas
3. Letak Banner kat atas tue dalam entry korang


Dah letak banner yang kiut miut ni
4. Sertakan Nama dan Warna doodle korang (1 warna sahaja) - Nama saya ZUE, saya suke kaler MERAH
5. Tag Rakan blogger lain (at least 2 blogger) - Saya tag:
Kak Fiza
Maifarah
6. Pastue letak link entry korang tue kat ruangan komen nie - Lepas saya UP entry ni ye
7. Tarikh tutup : Sesuka Hati i jerr nak tutup bila..hihi..

Hopefully saya dapat la doodle yang kiut miut nnt☺, korang join la cepat yerr untuk 50 yang terawal sahaja! sape yang nak join boleh klik kat SINI

Selamat hari wanita!

Pagi tadi dapat message dari hubby ☺ "Happy women day, sayang"... aku pun tak tau hari ni hari wanita, ni mesti kes dia dengar dari radio & terus bagi message kat aku... anyway aku say thanks kat dia sebab ingat jugak dia dengan jasa aku sebagai wanita..

Kepada teman-teman aku, sama ada yang mengenali atau tidak diri ini aku ucapkan "selamat hari wanita", anggap la diri kita ini sangat berharga untuk segalanya. Aku harap kita semua akan menjadi wanita yang berjasa pada keluarga, bangsa & negara.

Kepada kaum lelaki pula, hargai la wanita-wanita di samping kamu semuaaaaaa... kerana wanita itu tunggak kejayaan lelaki jugaaaa.

Sekali lagi "HAPPY WOMEN'S DAY!" love you all... ♥♥


Selasa, 6 Mac 2012

Fakta tentang PCOS

Dah lama tak update kan? aku akui sejak aku dapat tau aku ade PCOS ni aku rase down skit, rase semangat seperti dulu-dulu untuk ber TTC makin kurang *konon nya nak usaha lebih lepas PCOS dah takde... tapi PCOS ni leh hilang dengan sendirinya ke?? aku pun tak pasti... tapi doc ckp orang yang menghidapi PCOS ni boleh je pregnant, namun hati aku rase tak yakin.. kenape erk?

Ok la mai share skit info pasal PCOS ni.
  • Polycystic ovarian disease atau PCOS adalah satu keadaan penyakit system reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi.
  • Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS.
  • Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung didapati mengidap PCOS.                  
  • Punca PCOS masih belum diketahui sepenuhnya dan penyelidikan sedang dijalankan untuk mengetahui sebab ia terjadi.
  • Antara tanda utama PCOS termasuklah tiada ovulasi, ovari yang bengkak yang mengandungi cyst-cyst kecil didalamnya dan berat badan yang berlebihan.
  • PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.
  • Ramai wanita mengalami gejala atau simtom yang berbeza diantara satu sama lain yang kadang-kadang membuatkan diagnosa secara klinikal menjadi sukar untuk dibuat.
  • Ada juga yang mempunyai simtom yang terlalu ringan seperti jerawat kecil ada juga yang mempunyai simtom yang lebih teruk seperti tumbuh bulu berlebihan pada muka dan keguguran rambut.
  • Untuk membuat diagnosa PCOS, wanita sekurang-kurangnya perlu mengalami sekurang-kurangnya 2 dari criteria berikut:
    • Haid yang tidak teratur atau tiada ovulasi
    • Tahap hormon androgen yang tinggi, atau
    • Polycystic Ovari
  • Diagnosa PCOS boleh dibuat dengan menjalani ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid, ujian tahap testosterone dan imbasan ultrasound.
  • PCOS memberikan wanita lebih risiko untuk mendapat masalah infertiliti disebabkan anovulasi, kencing manis, tekanan darah dan kolesterol yang tinggi, kegemukan dan masalah kanser rahim.
  • PCOS adalah penyakit yang akan dialami seumur hidup dan setakat ini tiada ubat yang boleh mencegahnya. Jarang-jarang, ia hilang dengan sendirinya.                   
  • Rawatan bergantung kepada samada wanita berhasrat untuk hamil atau tidak. Ubatan termasuklah pil hormon dan ubat subur.
Lebih kurang macam ni la, bentuk PCOS doc scan tuh hari....
from: google pic
Semoga ALLAH kuatkan hati & semangat aku untuk teruskan usaha aku berTTC, jangan la aku cepat mengalah dengan keadaan yang begini.. Aminnnn!

Jumaat, 2 Mac 2012

11 April 2012 di isytiharkan sebagai CUTI UMUM

King's installation Day April 11 is public holiday

KUALA LUMPUR (Feb 24, 2012) : The Sultan of Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, is to be installed as the Yang di-Pertuan Agong on April 11, and the date, a Wednesday, will be a national public holiday.

Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan said today two main events would be held on that date -- the installation ceremony in the morning and the royal banquet at night, both at the Istana Negara.

He said the declaration of the public holiday is made under Section 8 of the Holidays Act 1951 for peninsular Malaysia and the Federal Territory of Labuan.

"Sabah and Sarawak will do the necessary in accordance with their respective state laws," he said in a statement.

Tuanku Abdul Halim, 84, was appointed the 14th Yang di-Pertuan Agong on Dec 13 last year to succeed Sultan Mizan Zainal Abidin of Terengganu whose five-year term as the 13th Yang di-Pertuan Agong ended a day earlier.

This is Tuanku Abdul Halim's second reign as the Yang di-Pertuan Agong under a system of rotation among the nine Malay Rulers. He was also the fifth Yang di-Pertuan Agong, reigning from 1970 to 1975. - Bernama

Aku baru tau hokehhh! 11 April 2012 ni cuti umum.. ahahahaha! sangat teruk!

sumber: http://www.thesundaily.my/news/304595