Rabu, 26 September 2012

Keluarga Iskandar

Siapa pernah tengok cerita keluarga Iskandar ni? dia kira drama berepisod, disiarkan setiap hari Selasa pukul 10 malam di Astro Prima.

Drama ni memang kelakar, cerita dia memang sebijik pasal kisah kehidupan kita seharian... memang macam real la.. actually mula-mula aku nak tengok drama ni sebab nak tgk opis & ex-opismate aku masa kerja kat Nusajaya dulu, katanya berlakon jadi extra dalam drama ni, tapi akhirnya terfollow plak sebab drama ni memang masuk la ngan jiwa aku. Lagi satu pelakon dia pun best-best gak tu yang aku beriya nak follow ☺

kredit to budiey.com & perekacerita.com


SINOPSIS KELUARGA ISKANDAR (ASTRO PRIMA)
Drama Keluarga Iskandar mengisahkan tentang seorang ibu yang tegas dan penyayang bernama Mak Jah yang berusaha sedapa upaya untuk menyatukan anak-anak, menantu dan cucu-cucunya yang dilanda perpecahan.

kredit to budiey.com & perekacerita.com

Ada tiga generasi dalam cerita Keluarga Iskandar dan menyentuh tentang isu masyarakat Malaysia di mana kita dapat lihat nenek dan datuk dalam filem ni sangat moden, dah pandai guna iPhone dan bijak menggunakan internet untuk mencari anaknya di Facebook

Sesiapa yang suka follow cerita melayu boleh la try follow plak cerita ni.. memang aku JAMIN korang mesti suka..

P/S: opismate aku dah kuar episod semalam ☺.. famous korang ye!

Jumaat, 21 September 2012

Lawak ke der 2 di Istana Budaya


Last week aku lalu depan IB tengok ade poster lawak ke der 2 ni... tetiba terasa plak nak pergi tengok lawak ke der 2 ni. Before this tengok Lawak ke der kat Astro Warna memang kelakar gile.. nak-nak lawak dari si Harith Iskandar & JOZAN. Aku memang suka cerita kelakar-kelakar ni sebab boleh release tension dan lagi satu, aku memang minat gila ngan abg booolat si Aflin Shauki.

Naik kerja ingat nak survey-survey la harga tiket kat IB, then terlupa... hari Rabu baru teringat nak tengok tiket. Mula-mula ingat nak pergi ngan office mate aku on Sat 29 Sept, tengok seat paling murah penuh, lagipun officemate aku tak confirm nak pergi ke tak, then aku message tanya hubby dia nak pergi tak, dia cakap OK & aku terus la booking seat on Sun 30 Sept. Itu pun seat sebelah tengah depan sikit dah penuh tingal seat yang tepi je.. nak tak nak aku booking je la dah itu yang termurah.

Aku takmau la membazir duit beli tiket mahal-mahal, murah-murah udah la asalkan dapat tengok mereka-mereka ni secara LIVE. Lagipun aku rase seat yang murah ni ok gak sebab sebelum ni pernah dapat tiket FREE dari UEM masa tengok "Teater LAT" aku dok seat yang murah gak.. nampak je, so NO BIG DEAL la.... hihihihih!

Tiket paling murah adalah RM30.00 & yang paling mahal RM350.00 tak silap aku, harga ni tak termasuk caj-caj lain yeeeee.. ade service caj RM3.00 & caj ape ntah lagi satu so untuk 2 tiket dalam RM67.00++

So sesiapa yang berminat nak pergi tengok LKD2 @ IB ni leh la beli kat www.ticket2u.biz .... Nanti akan ku update pasal ni yerrr..

P/S: Tak sabarnya nak pergi!


Diet ke?

Masuk hari ni dah 3 minggu aku tak makan nasi.. aku bukan la berdiet tapi dalam cubaan untuk conceive ni, aku kene usaha lebih sikit untuk kurang kan nafsu MAKAN bagi menurunkan berat badan aku yang boleh di katakan OBES ni.

Aku kene set kan kat minda aku ni kalau aku betul-betul nak kan BABY aku mesti turunkan berat badan aku dulu then di ikuti dengan iktiar yang lain. Terasa insaf pulak bila terbaca post Dr Hamid Arshat dia menyatakan sekarang ni makin ramai wanita yang mengalami masalah kesuburan terutama PCOS *aku ler tu!.... dia nasihatkan supaya dapatkan berat badan yang ideal, makan byk sayur-sayuran & buah-buah serta hindari makanan berkabohidrat.

Ni kali keberapa aku berdiet pun aku tak tahu, sebelum ni aku banyak putus asa sebab aku beriya-iya control makan, tapi 1 week later timbang berat badan tak turun.. then rasa frust & tak nak teruskan.

Kali ni aku cuba dulu dengan cuba tak makan nasi dulu, makan lebih banyak buah-buahan & lebihkan minum air masak. Lagi satu aku memang dah takmo sama sekali minum minuman berkafien, Alhamdulillah sampai sekarang aku belum sentuh lagi MILO, nescafe, teh & kopi... susu pun aku kalau boleh nak elak kan.

Setakat ni rutin makanan aku seperti berikut: *cewahhh siap berikut

Weekdays

- Sebelum pegi keje aku akan minum segelas air + vitamin
- Then exercise jalan kaki dari tempat parking ke stesen komuter (jauh gak tau! ade dalam 500-600  meter macam tu), Plus jalan kaki dari stesen komuter ke office (dalam 200-300 meter)
- Sampai office minum air 500ml + makan buah
- Kalau still lapar makan roti << kalau boleh aku memang nak kurangkan makan roti jugak
- Sebelum lunch aku akan abiskan lagi 500ml air
- Time lunch aku akan makan buah
- Kalau still lapar aku akan cari roti, Bihun goreng, lauk-lauk (tanpa nasi), bihun sup or kuih
- Lepas lunch aku akan minum 500ml air
- Sebelum balik sekali lagi aku minum 500ml air lagi
- Time balik pun aku exercise gak jalan kaki seperti semasa pergi kerja
- Makan malam biasanya aku akan buat 2 keping roti telur or roti sardin, kalau takde roti aku akan masak meggi goreng dengan sayur << yang ni kalau boleh aku nak elakkan jugak... kalau time aku malas masak aku akan beli roti tosai or capati, kalau lagi malas tak makan malam... hihihihi!

Weekends

Kalau weekend aku memang tak disiplin.. minum air masak pun kurang, tapi nasi memang aku cuba avoid. Exercise pun sekadar kemas-kemas rumah aje dengan memasak selain dari tu takde!
- Makanan yang biasa aku makan time Weekend, sup ayam, sup daging, sup sayur, ayam masak merah, sayur goreng. Kalau breakfast pagi makan bihun goreng or roti canai sekeping selebihnya makan buah sajerk!

Aku try tak nak timbang badan aku buat masa ni, sampai betul-betul aku nampak lose weight baru aku nak timbang. Sebab aku takut kalau aku timbang then tengok berat aku tak turun aku frust pastu aku tak nak teruskan rutin aku ni.

Lagi satu aku tak suka mentality orang-orang sekeliling asal nampak orang/aku tak makan nasi assume orang tu diet.. then mula la cakap "u tak payah diet, badan u dah OK!" or "u buat apa nak diet? makan je nasi tak ape-ape effect pun"... that y kalau orang tanya u diet ke? aku akan cakap TAK, malas nak dengar hujah-hujah orang lain.

Aku harap usaha aku untuk kurang kan makan akan berhasil! doakan aku yer...

P/S: Sape ade cadangan menu yang sihat mari share ngan aku!


Jumaat, 14 September 2012

Planet Pop Corn

Mari kita cerita pasai makanan!

Kali ni kita cerita pasai pop corn... selalunya aku kalau ngidam  nak makan pop corn mesti gi cari pop corn kat Wayang or kat Carefour Mid Valley.. tapi kali ni aku nak try kat Planet Pop Corn, kat sini memang banyak perisa yang ada, caramel, original, curry, coklat, cheese dan macam-macam lagi la..

Rase pop corn kat sini ok.. tak terlalu manis, just nice je..tak berminyak & takde pun biji-biji jagung yang keras-keras tu, memang sedap untuk buat kudapan petang ketika mengantuk berkerja. Setiap perisa adalah berlainan harga, harga diantara RM9.90 - RM39.90.

dalam kotak ni ade 6 pek
Aku share-share ngan opismate aku beli yang dalam kotak ni.. dalam 1 kotak ade 6 pek kecik, boleh campur-campur perisa...harga untuk satu kotak ni RM39.90

ni perisa-perisa pop corn berserta harga
ni perisa-perisa yang kami pilih..
Kami pilih perisa chesse (masin-masin skit), Caramel (manis-manis skit), Coffee (ade rase kopi skit), wasabi (pedas wasabi, sakit lidah aku!), curry (macam rasa twisties) & seaweed (rase rumpai laut, yang ni sedap banget!)

Sesiapa yang nak rase boleh la pegi ke tingkat LG berdekatan dengan burger king & MPH.. nanti diaorang akan bagi satu kad untuk kumpulkan point juga.. ☺

Rabu, 12 September 2012

WW #09

KAMI BFF & KAMI SEKASUT

Intan & I
ye.. Kami BFF, kami saling sayang menyayangi, sebab kami sekasut.. kami dah lama tunggu masa untuk menjadi IBU. Intan tempat aku mengadu & begitu juga dia. Kami saling memahami! Andai salah seorang dari kami menjadi IBU dulu tak tahu la macam mana jadinya..

Aku harap & berdoa agar kami dapat merasakan detik bahagia itu bersama.. AMINNNNN

Rabu, 5 September 2012

Betul ke?

Betul ke ayat salah seorang kawan aku ni? "orang takde anak ni bukan nye SUSAH".. SUSAH disini membawa maksud sentiasa berduit. Aduh aku yang dengar ni pun sakit hati, walaupun ayat tu tak ditujukan terus kepada aku tapi bila ayat itu ditujukan kepada rakan baik aku maka aku pun turut terasa! Bak kata pepatah cubit peha kiri peha kanan pun terasa.

Kawan baik aku ni mengadu kat aku yang dia sakit hati bile salah sorang kawan aku cakap macam tu kat dia.. kawan aku ni selalu la pergi melancong sana sini, maybe yang kawan lagi satu ni jelous sebab tak pernah kemana-mana dengan alasan dah ada anak. Hatta sekali pun engkau jelous tak payah la nak sakit kan hati kawan tu kan! biar la takde anak pun janji dia HAPPY dengan kehidupan dia sekarang ni.. Engkau happy ke? jangan nak cemburu sangat dengan kebahagian orang lain ye!

Aku sangat tidak setuju dengan ayat dia, memang kita la kita ni takde anak... tapi usaha yang kita lakukan korang ade nampak ke? semua tu memerlukan duit.. bukan FREE-FREE jerk! Vitamin, ubat, check up & treatment segala tu adalah mahal ok! belum lagi masuk peringkat IUI & IVF.. hah kalau sampai ke tahap tu baru la korang tau kitaorang ni SUSAH ke SENANG! time tu bergolok bergadai la harta-harta kami semua.

Kawan tu pun agak-agakla kalau nak jelous pun tak payah nak keluarkan ayat macam tu sekali, rezeki dia lain (dapat pergi melancong),  rezeki engkau lain (ada anak), so memasing ade rezeki masing-masing.. Kami kaum-kaum yang takde anak ni bukan la nak mintak korang kasihankan kami tapi sekadar memahami kami! itu aje.. memang kami ni sangat-sangat la sensetip! ape jua perkataan yang korang nak keluarkan mesti la pikir baik buruknya...

Lagi satu... kalau anak yang ada sekarang ni pun dari hubungan yang belum sah, takde guna gak kan? so tak payah la nak berbangga sangat yang engkau punya anak & kami TIDAK... kami lebih REDHA tiada daripada hasil hubungan yang belum sah itu! soooo... pikir-pikir kan la!

ADIOSSS!

Subway

Hari ni nak makan Subway... rasa macam nak berazam semula untuk turunkan berat badan! *kali ke berapa punya azam pun tak tau la!

Mari kita tengok menu Sub of the Day (harga murah)

cilok dari FB subway malaysia
So hari ni meatball marinara! hmmm sedap gak tu.. tapi yang paling aku suka Tuna. Sedap woooo!
Haish! lambatnya nak pukul 1 dah lapar gilak ni!

Selasa, 4 September 2012

Kek Red Valvet

Yummyy! akhirnya tercapai gak hasrat nak makan kek red valvet ni. Dah lama cari tapi susah nak cari kat kedai kek biase, pastu harga nya agak mahal nak dibandingkan dengan kek lain.

Last 2 months ade gak beli kat lori pink tapi rase dia aku x berapa suka, pastu opismate pun pernah belikan gak, hah! yang ni memang sedap dia beli kat Shah Alam... dia kata dia teringat kan aku tu yang dia terus beli ☺.

Masa bulan puasa tu hari hati ni dah melonjak-lonjak nak makan kek ni.. tapi tak terbeli-beli, untill this weekend perasaan dah tak tertahan pergi la cari kat Starbuck kat Kajang..namun hampa. Cuba gak nak order online, tapi mahai la pulak setakat nak makan berdua nak order sampai 1/2 kilo tak termampu plak nak abiskan. Dari semalam dok pikir-pikir nak beli ke tak.. akhirnya hari ni beli gak ☺

bukan main besau paper bag nya
kotaknya kecik je
tu dia... red valvet yang sangat yummeeehhh!
1 slice RM9.50 yerrr.. mahal ya amat! campur tax RM10.50 seketui, huh redha je la.. dah nak makan sangat! Hamik kau! tapi rase memang terbaekk!