Selasa, 31 Disember 2013

Aktiviti hujung minggu

Hari sabtu hari tu aku jadi baby sitter.. kakak ipar & biras aku kene kerja hari sabtu so takde siapa nak jaga, dia minta tolong aku. Awal-awal lagi aku dah cari idea nak bawa mereka ke mana sebab takut diaorang bosan. 

Mula-mula terpikir nak bawa pergi ke Bukit Cerakah, tapi sebab ade baby pikir 2-3 kali plak, takut aku takleh nak handle & tak larat dukung lelama.. dah la aku sorang. Pastu plan nak mandi kolam kat rumah adik aku, tapi dia takde plak, last last tanya kat kawan-kawan aku diaorang suggest pergi Splash kat The Mines ataupun kat Putrajaya.. ok gak, tapi memandangkan rumah kakak ipar aku kat Wangsa maju malas plak nak patah balik ke area selatan.

Last-last dapat idea nak pergi bawak mereka mandi manda di KK Klub melawati. Tempat dia menarik gak, macam-macam ade, kolam untuk mandi pun banyak.. sesuai la nak bawa anak-anak mandi manda kat situ. Bayaran masuk pun murah je RM5.00 untuk kanak-kanak RM10.00 untuk dewasa. 

Masa sampai kat kelab tu tak ramai sangat orang, bila dah masuk pukul 5 petang, ramai orang datang bawa anak-anak. Kolam renang ni buka sampai 10pm tau, so kalau tak nak hitam kena panas leh la bawa anak-anak datang waktu malam. Selain dari kolam renang, ada gak Gym, snooker & tennis. 

macam resort kan?? cantik tempatnya
Diaorang mandi tak ingat dunia, habis kecut satu badan.. termasuk yang paling kecik tu pun. tak padan dengan kecik tahan sejuk! nasib baik la si kecik tak banyak karenah, selalu buat lawak ceria hidup aku!

budak ni yang paling seronok! gewammm!!
Suka main lompat-lompat dalam air ☺
budak budak yang tak ingat dunia
nah! gambar adik beradik.. nasib baik dengar cakap




gambar masing masing di dalam air
Insha Allah next time aku akan kesini lagi bawa anak-anak sedara aku... seronok benar mereka, seminggu tak habis cerita kat parents diaorang, punya la seronok.. hikhikhikhik

Isnin, 30 Disember 2013

Koleksi Fridge Magnet

FM ni semua aku update tidak mengikut turutan tau.. so enjoiceee!! selamat cuci mata walaupun gambar kabur..

dari Phuket, Thailand
Terima kasih sebab bagi FM ni

Ahad, 29 Disember 2013

Koleksi Fridge Magnet

FM ni semua aku update tidak mengikut turutan tau.. so enjoiceee!! selamat cuci mata walaupun gambar kabur..

Dari USA
Terima kasih sebab bagi FM ni

Sabtu, 28 Disember 2013

Koleksi Fridge Magnet

FM ni semua aku update tidak mengikut turutan tau.. so enjoiceee!! selamat cuci mata walaupun gambar kabur..

dari BALI
Terima kasih sebab bagi FM ni

Jumaat, 27 Disember 2013

Hobi mengumpul Fridge Magnet

Lama tak update koleksi FM aku kan? lama gak aku tinggalkan sepi blog aku ni...selalu update pasal treatment je kan? kita selang kan dengan hobi plak. Makin menjadi-jadi plak perangai kumpul FM ni, asal orang pi bercuti sibuk pesan! huhuhuh! pesan pakai air liur je plak tu.. sure menyampah kan? ahahah!

Setelah kumpul untuk beberapa tahun.. ini lah hasilnyaaa.... TADAaaaaa...

dah siap lekat kat magnetic board
Siap order magnetic board lagi.. padahal berapa ketui je kan? ngada betul!! yang ada kat magnetic board ni semua koleksi dari obersea.... yang domestik punya masih lekat kat peti ais. Tak muat plak nak letak semua.. cadangnya aku nak bagi magnetic board ni kat abang ipar aku & aku nak beli yang besar skit...  tunggu ade duit lebih skit nnt aku order yang lain ☺.

Nanti ada masa aku nak update satu-satu FM aku ni.. FM ni dari mana, tahun bila aku dapat... siapa yang bagi. Semua ni kesayangan aku ni... terima kasih sangat-sangat kepada yang sudi bagi aku FM-FM ni.. semoga FM aku akan beranak pinak pada masa akan datang.. Yippi!

Selasa, 10 Disember 2013

Rawatan Kesuburan: Kali Ke lima di Hospital Kajang

9. Rawatan Kesuburan: MRI Scan

Semalam 9.12.2013 appointment aku selepas MRI scan tu hari.. so macam biasa aku ambil cuti 1/2 day. Pagi tu memang aku bawa kereta sampai ke opis sebab weekend tu ade family gathering kat PD, jangan tak tau yer bertolak dari PD pukul 5 pagi huhuhuh! sampai rumah bos hubby pukul 6 pagi, gi sarapan siap-siap then pergi ke opis.. sempat gak lelapkan mata 2 jam dalam kereta.. hikhikhik!

Ok² kita berbalik cerita pasal treatment, pukul 1 je aku cecepat kuar opis takut lambat sampai kat Hospital Kajang, bila sampai kat Hospital macam biasa ambil no giliran kemudian bayar bil rawatan RM5.00 sahaja untuk cas rawatan. Kali ni tak lama sangat menunggu, maybe sebab tak ramai orang. Bila dah masuk bilik tengok Dr Ridzuan hari ni takde, so tanya ngan nurse ok ke follow up ngan doktor lain?? sebab Dr Ridzuan yang selalu cek saya.. dia cakap nak buat macam mana dah doktor takde. Tengah tunggu tetiba ade sorang Dr lelaki muda datang panggil aku, dalam hati "alamak lelaki ke?? aduh malunya..." kemudian dia buka rekod aku then dia baca-baca dia tengok pasal history aku then dia nampak aku ade buat MRI scan, dia panggil nurse untuk tanya result scan aku dah sampai kat lab ke belum.

Nurse tu pun call lab, lab cakap result dah dapat so boleh datang ambil. Setelah nurse ambil doc bagitahu yang result MRI aku semua ok, tiada saraf yang bengkak, tiada kanser or apa-apa yang abnormal kat saraf. Sebelum jumpa doc tu aku ade baca result test untuk hormon kali ke-2 tengok bacaan macam turun, so aku tanya doc pasal bacaan tu then doc cakap memang turun tapi belum tahap normal lagi.

Bacaan pada test yang pertama
Bacaan pada test yang kedua
Doc cakap aku kene makan ubat untuk turun kan hormon tu selama 3 bulan, kemudian kena datang balik untuk buat test kalau hormon dah stabil dia akan ke next step pula.. next step dia akan bagi ubat untuk besar kan telur pula. Doc advise untuk ambil sperm hubby lagi sekali sebab dia cakap sperm count ok tapi macam ada kuman kat sperm tu, so dia bagi ubat antibiotik untuk buat test lagi sekali. Ubat tu hubby kena makan selama satu minggu 3 kali sehari 2 biji sekali makan. Lepas seminggu baru leh buat test.

Lepas doc dah terang kan semua terus minta next appt. kemudian pergi ke lab untuk buat appt. anta sperm. Setelah settle semua berkenaan dengan appt. aku terus ke farmasi untuk ambil ubat. Doc bagi aku ubat turun kan hormon & antibiotik utk tambah kualiti sperm. Ubat turun darah tu dia bagi stock untuk 1 bulan sahaja kemudian bila stock ubat dah abis datang semula ke farmasi dan ambil lagi untuk sebulan sehingga la abis 3 bulan.

Lepas dah settle semua, aku balik terus gi makan.. pukul 4.30pm baru settle! maunya tak lapo..

Sperm analysis : 6.1.2014
Blood test : 1 or 2 week before appointment 3.3.2014
Next appointment : 3.3.2014


INFO

Total rawatan kali ni: RM5.00

Khamis, 28 November 2013

Rawatan Kesuburan: MRI Scan

Kronologi Treatment



Masa yang ditunggu-tunggu dah tiba! semalam 27/11/2013 aku ada appointment dengan Hospital Ampang untuk MRI ni.. sesiapa yang tak tau kenapa aku buat MRI ni boleh rujuk entry yang LEPAS

Sebab berdebar terlebih sangat kan, aku ajak  hubby untuk temankan aku.. nasib baik dia OK! *tq darling sebab teman love you! Kami bertolak dari rumah pukul 7.30 pagi, appointment pukul 9.30pagi kene la datang awal kan takut susah nak dapat parking tapi... memang susah pun nak dapat basement parking FULL, terpaksa parking kat luar! jauh kena jalan :(. 

Malam sebelum buat MRI aku kene makan ubat yang doktor bagi sebelum ni sebab aku alergik dengan ubat dan aku kene berpuasa 6jam sebelum buat MRI tak boleh makan tapi minum boleh, hanya plain water dibenarkan. 

Sebelum masuk ke Hospital teman hubby breakfast dulu, yerla mesti tunggu lama kan? so untuk mengelak kan dia BAD MOOD bagi makan sesiap.. aku telan air liur je la tengok dia makan. Lepas makan terus gi daftarkan diri kat bilik radiologi, daftar kejap je.. tapi nak menungggu tu adoiyai lama gilos! Doktor panggil nama aku kemudian dia tanya bila last period.. sebab aku dah lama gile tak period so diaorang suspect aku pregnant, aku pun memang tak buat UPT sebab dah biasa dengan lewat period ni kan. Doktor still suruh aku buat UPT sebab takut aku pregant, sebab CTscan ke Xray ke MRI ke bahaya untuk pesakit yang pregnant.. sian kat baby nnt.

Nak tak nak terpaksa la aku gi beli UPT, kami beli kat KK mart di luar hospital.. setelah UPT ternyata memang naik 1 line jerp! so aku pergi semula kesana dan bagitau kat doktor yang result adalah negative.. makanya leh la aku teruskan membuat MRI scan & doktor suruh aku tunggu turn untuk buat MRI ni.

Lama kot tunggu! berjanggut rasanya.. dari pukul 9.30am pukul 12.30pm baru masuk bilik untuk buat MRI. Dalam bilik MRI tu aku kena tukar baju & tanggalkan segala besi-besi yang melekat kat diri ni. Lepas aku salin pakaian hospital doktor masuk untuk cucuk jarum untuk memasuk kan ubat masa MRI nanti. Heyyyyy! sakit gila la cucuk jarum drip ni! dah la lama nak cari urat aku.. bila dah jumpa urat bengkok katanya tapi dia still cucuk, bila cucuk ubat tak boleh masuk sebab tak masuk kat tempat yang betul! adoiiii! sakittttt! kemudian doktor cari plak urat kat tempat lain, doktor cakap urat aku ni halus sangat susah nak jumpa.. at last jumpa juga.. alhamdulillah!!

Lepas dah cucuk jarum drip doktor suruh masuk dalam bilik MRI, duduk atas katil sebelum masuk kedalam terowong. Sebelum aku di tolak kedalam terowong doktor sambungkan drip ubat kat tempat yang dia cucuk tadi. Doktor pesan.. masa dalam terowong nanti jangan gerak sedikit pun!! kalau tak lagi lama la aku duduk dalam terowong tu! SCARY WOOO!! Ok masa untuk aku duduk dalam terowong tu dalam 40min macam tu.. lama gila kot!! tak abis abis.. dalam tu macam-macam bunyi bising ada! dah la tak boleh gerak.. bising plak.. memang tepu duduk dalam tu.. hikhikhik! 

Lepas 40min semua pun settle... doktor suruh tukar baju & tunggu dia cabut jarum, kemudian boleh balik dah. Result untuk MRI ni akan dia hantar ke lab untuk dianalisis! Kuar-kuar dari bilik MRI sian tengok hubby kebosanan.. hikhikhik! bateri HP abis bateri TAB pun abis! sian dia tunggu aku lama. So next month tunggu appointment dengan Doktor Rizuan plak, aku ingat nak mintak doktor cepatkan aku nya treatment la, nak terus gi step UIU or IVF agak-agak doktor setuju tak eh?? yerla umur aku pun dah lanjut.. nak tunggu step step ni lambat nya laaa... target aku tahun depan MESTI aku ade baby.. korang doakan la yerrr!

**sehari sebelum aku gi scan MRI ni ada rakan sekasut aku wasap dia cakap dia ada masalah yang sama dengan aku, iaitu hormon dia tinggi dan doktor suggestkan buat MRI kemudian dia ikhtiar untuk turun kan hormon dia cuba makan jamu WSR (women secret Receipe) setelah dia consume ubat tu dia cek balik ngan doktor paras hormon dia kembali normal & doktor cakap dia tak payah lalui MRI ni.. dia bagitau aku lambat!! kalau cepat sikit maybe aku pun tak payah nak masuk terowong yang scary ni!! hihihihi! TQ dear sebab sudi share pengalaman awak! semoga kita dikurniakan zuriat yang soleh & solehah!

INFO

Total rawatan kali ni: RM0.00

Selasa, 26 November 2013

POWERBANK MURAH

Heloo!!

Lama tak update blog kan?? aku ade jual powerbank yang murah ni.. ade sesiapa nak order tak??








Package Termasuk:
1 x power bank (30,000mAh)
1 x USB cable
4 x connectors

Pilihan Warna:
Hitam, biru, pink & putih

Sesuai untuk:
Apple ,iphone ,ipad ,mini ,Samsung tablet,tab,mobile android phone, Nokia, HTC,blackberry, bb, gps, sony, psp, digital camera,game consoles, mp3,mp4 player DLL

Harga: RM100.00

Kalau nak INFO apa-apa boleh:
contact aku di: 0162124055 (Zue)/ 0162214055 (Yazid) - Whatsapp/ SMS
Email : oren_pink@yahoo.com

Isnin, 28 Oktober 2013

Prelove Juice Extractor for SALE

Ade sesiapa yang tercari-cari juice extractor tak? aku ingat aku nak let go la yang aku punya tu.. aku nak beli jenis yang lain. Aku beli juicer ni masa bulan 8 hari tu, memang sangat jarang pakai.. masa mula-mula beli je beriya, pastu kelaut.

Juice extractor aku brand ELBA.. masa aku beli RM100++ tapi ni aku nak let go RM70.00, harga tidak termasuk pos, pos dalam RM10.00 kot.. kalau lebih aku tanggung..

Ade sesiapa yang berminat tak?? PM aku k!

Juicer aku sebijik macam dalam gambar ni.. ade yang berminat?

Jual murah-murah je... nak tambah duit beli blender! hikhikhik!

Rabu, 16 Oktober 2013

Tarikh MRI confirm!

Akhirnya... Staff dah bagitau tarikh MRI alhamdulillah!! setelah beberapa kali postpone!

Hari isnin tu hari sepatutnya aku ade appointment ngan doktor, tapi disebabkan aku tak buat MRI lagi kena la postpone lagi. Setelah bincang dengan nurse aku tak perlu jumpa doktor hari ni (lagipun malas nak jumpa doktor sebab berat aku ni makin naik je rasanya), nurse cakap lepas MRI baru jumpa doktor.

Aku perlu buat ujian MRI ni di Hospital Ampang pada 27.11.2013 (lama lagi kan???) pukul 9.30am mesti dah tercongok kat Hospital! pastu ade la syarat-syarat yang aku kena ikut..macam kena puasa 8 jam sebelum buat prosedur MRI segala.

Maybe lepas buat MRI ni baru leh jumpa ngan doktor.. aku ada masa 2 bulan nak turun kan berat aku ni! next appointment aku ngan doktor Ridzuan pada 9.12.2013 nurse dah bagi siap-siap tarikh appointment, walaupun dia tau result MRI tak keluar lagi ('+_+) . 

Haih!! jauh lagi la perjalanan TTC aku ni nampak gayanya... cita-cita aku nak conceive pada tahun ni terpaksa la aku lupa kan.. tapi..... mana tau aku berjaya concieve naturally kan?? Ameeeennnn! 

Nak turun berat badan!! nak turun berat badan!! huarghhhhh!!!

Jumaat, 11 Oktober 2013

Sentiasa merindui..

11.10.2008

Kami masih merinduimu.. seandainya mak masih ada...

al-fatihah


Khamis, 10 Oktober 2013

Baju Renang Muslimah Murah

Masa nak pergi pulau tu hari aku sibuk sangat survey baju renang muslimah.. aku nak cari budget bawah RM100.00 sebelum ni memang aku ade baju renang, tapi just baju je la suar nan hado! lagipun besar.. So baju tu skang aku bagi hubby aku pakai.

Setiap kali pergi shopping complex aku mesti singgah kat bahagian sukan tengok mana tau ade diskaun yang gila-gila, sampai sekarang tak ada pun diskaun gila-gila tu! huhuhuhuh! pastu search dalam mudah, ada yang bawah RM100 tapi prelove.. tapi aku tak putus asa, aku search lagi, aku jumpa satu website kat http://www.pusatborongbaju.com.my/ tengok harga baju dia wahhhh!!! murah gilos.

Aku tanya stok baju renang tu dia cakap lepas raya baru stok sampai, gigih la aku menunggu stok sampai.. dan akhirnya stok dah sampai terus dia contact aku cakap stok dah ready! yeay!


Ni la baju aku.. omeyy tak?
Kebetulan anak sedara aku sibuk nak juga & aku dah janji nak belikan if dia puasa tahun ni, so kena la tunai kan janji.. nasib baik murah je.

Ni baju untuk anak sedara aku
Untuk baju renang muslimah dewasa berserta tudung renang size 4XL harganya RM75.00 dan baju renang muslimah kanak-kanak 3XL harganya RM40.00 murah kan?.

Selain tu aku ada beli juga blouse untuk mak mentua aku, murah-murah je harga dia. Kalau ade sesiapa nak beli Baju renang muslimah boleh la ke http://www.pusatborongbaju.com.my/ atau pun FB Pusat borong baju

** Sebab apa gedix sangat nak baju renang? bukan sebab nak melawa, tapi baju renang ni kain dia senang kering.

Rabu, 9 Oktober 2013

Review waterproof kamera murah saya

Hari ni aku nak buat review tentang gadjet terbaru aku, iaitu kamera Nikon Coolpix S31. Kamera ni aku beli masa nak pi pulau tu hari. Mengedik gila nak ambil gambar dalam air... mula-mula ada juga terfikir nak beli yang second hand dalam Mudah, tapi hubby aku bangkang habis-habisan, dia cakap kita tak tau condition kamera tu mcam mana, mana tau jatuh ke apa ke kan?

Aku nak cari yang murah-murah je.. survey punya survey jumpa la brand ni ☺. Pada aku yang baru berjinak-jinak nak ambil gambar dalam air yang ni dah kira OK dah.. tapi kamera ni just boleh masuk dalam air sampai ke 5ft sahaja dengan masa tidak lebih 30min, so setakat snorkeling geli-geli boleh la.. tapi kalau nak sampai diving segala SILA CARI KAMERA LAIN!

Ni antara gambar yang sempat aku snap-snap dalam air, member aku cakap gambar nya tak berapa nak clear. Yer la dik oi! dah namanya kamera murah macam ni la gayanya, kalau gambar cantik sure-sure kamera yang mahal tak laku... hikhikhik! 









Aku beli kamera ni kat fotokem Low yat, mula-mula nak beli kat Mid Valley tapi habis stock plak.. TERLAJAK LARIS katanya.. Harga nya hanya RM398.00 FREE memory card 8GB & casing.

**ehem! ade orang tu dah gila nak main-main ngan ikan, dia suruh upgrade waterproof kamera, asal ada ongkos boleh sahaja sayang... ☺☺

Sabtu, 5 Oktober 2013

Budget trip ke Pulau Perhentian ~ Part 03

Hari terakhir di Pulau nampaknya! Disebabkan hari semalam tak puas berendam maka aku pujuk hubby aku esok pagi-pagi kita mesti ke jeti untuk tangkap gambar ikan puas-puas dan berendam sepuasnya! 

Pagi tu kami breakfast meggi as usual, menghabiskan saki baki makanan yang kami bawa dari KL. Lepas je breakfast terus ke jeti, tapi agak hampa kedai rental mask tak buka lagi! pukul 9.30am baru buka! sementara tunggu kedai tu buka kami duduk minum dulu, aku order horlick & hubby order teh tarik. Bila nampak brother tu buka kedai cepat-cepat kami datang, al maklum la hari ni hari terakhir dan kami kena check out pukul sebelum 12pm.

Dapat juga bergambar dalam air.. yippi!
Hubby bersama ikan-ikan..
Segerombolan ikan selar kuning! kalau dapat bakar ni sedap!
Tujuan sebenar nak pi berendam semula adalah nak ambil gambar coral & ikan-ikan so nak puaskan hati kena pergi la semula ke sana kan? Pagi ni tak ramai sangat orang, semalam memang ramai orang tapi pagi ni hanya kami berdua je kat jeti.. lagi satu aku rasa air lebih dalam berbanding semalam. Oh ya! hari ni kami rental mask, kaki itik & life jacket! kononnya nak pergi jauh skit.. tapi kami macam tak berani sebab air lebih dalam & kaki itik yang kami rent tu asyik la terlipat! huhuhu! kaki itik tu dipakai tujuan nya adalah untuk mengelak kan dari terkena landak laut.. 1st day kami berendam kat situ hubby dah terpijak landak laut ni! sian dia!

Ni dia landak laut.. hubby cakap matanya merah! uhhh! SCARY!
Kami naik kedarat dalam pkl 10.45am, rasa memang tak puas tapi what to do? kami kene pulang juga.. kami bersiap untuk pulang.. bot sudah menunggu kami! ohhh sedihnyaaaa...

kami sampai di jeti lebih kurang 1pm, sampai je kat Jeti Kuala besut terus je cari makan, aku makan Nasi kukus ayam dara & coconut shake! wahhh dapppp! bas ke Kuala Lumpur pukul 8pm so kami ade banyak lagi masa.

Yaey! dah sampai darat
Coconut shake kuala Besut - RM2.00/secawan
Nasi kukus ayam dara - RM5.00/sepinggan! mahal tak?
Sementara tu kami ke office agent untuk ambil semula duit Refund sebanyak RM60.00 sebab takde snorkeling. Masa kat office tu aku tanya tempat untuk rehatkan diri yang termurah, so dia suggest untuk aku pergi ke yaudin guest house yang terletak betul-betul di stesen bas. 

So kami terus kesana dan tanya harga untuk bilik dia tunjuk bilik dan harga RM25.00 sehari, tapi.... tau-tau je la dengan harga RM25.00 tu biliknya macam mana, cukup la untuk merehatkan diri, dan membersihkan diri sebelum naik bas untuk pulang.

Lepas check in dan letak kan barang-barang kami terus ke bawah, mahu cari buah tangan untuk kawan-kawan opis & sedara mara.. so kami ke tempat hasil laut di Pasir puteh. Kat situ memang berlambak keropok, dari stesen bas ke sana kami menaiki teksi.

Tempat menjual hasil laut
Keropok lekor yang sangat fresh! kerja packing keropok kering pun diaorang buat kat sini!
Balik dari pasir puteh kami minum dulu sebelum naik ke guest house, lepas minum kami naik ke guest house dan rehat kan diri serta bersih kan diri. Malam tu kami turun sekali lagi untuk makan malam kemudian terus naik ambil beg & tunggu bas untuk pulang.

Kami sampai di KL dalam pukul 4.30am, boleh tahan cepat juga kami sampai.. maybe sebab jalan lengang & bas pun tak ramai penumpang.. Akhirnya tercapai juga hasrat aku untuk berbulan madu disana.. Terima kasih Ya ALLAH kerana bagi kami kesempatan dan kenangan yang indah ini ^_^.

Kira-kira 

Rental 2pcs mask/ Kaki itik/ life jacket : RM30.00
Bot Kecil : RM2.00/pax (RM4.00 for 2 pax)
Lunch : RM12.00
Yaudin Guest house di Kuala Besut : RM25.00
Teksi ke Pasir Puteh : RM15.00 return
Shoping keropok kering & keropok lekor : RM67.00
FM Perhentian :RM20.00
Minum petang : RM6.50
Dinner : RM9.50

Total : RM189.00

TOTAL BUDGET TRIP KALI NI : RM854.60 (TERMASUK, HOTEL, SNORKELING, MAKAN & MINUM, TAMBANG BAS DAN LAIN-LAIN UNTUK 2 ORANG SELAMA 3 HARI 2 MALAM)

**Not bad gak perbelanjaan nak ke Perhentian tak sampai 1k pun, kalau nak jimat lagi korang leh amik pakej yang ada sediakan makanan sekali.