Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2013

Quote of the day!

Imej
"Manusia sesungguhnya tidak pernah puas dengan apa yang sedang mereka miliki, sentiasa mencari yang baik diantara terbaik sehingga merka tidak perasan yang mereka telah melukakan hati orang lain."


Sihir CINTA

Imej
Zaman sekarang ada lagi orang rebut cinta menggunakan sihir. Cinta itu biar la datang dari perasaan kasih & sayang jangan la kerana SUKA kan sangat ngan seseorang tu gunakan pulak dengan cara yang KOTOR. Pelisss.. guna cara yang BAIK.
Sekadar nak kongsi dan untuk panduan diri sendiri, jangan ada orang yang terasa pula... entri ni bukan ditujukan kepada sesiapa.
Antara tanda-tanda hubungan suami isteri jadi kacau akibat gangguan jin ataupun sihir:
1. Suami atau isteri atau kedua-duanya sekali tidak berasa hendak melakukan hubungan kelamin. Jika berlaku hubungan pun, sangat kurang nikmatnya.
2. Suami (atau ada juga isteri) berasa sangat rimas berada di rumah tetapi berasa tenang apabila berada di luar rumah.
3. Isteri (atau ada juga suami) yang berasa sangat tidak selesa apabila pasangannya pulang ke rumah.
4. Suami atau isteri terlihat pasangannya kelihatan hodoh.
5. Mudah bertengkar walaupun dalam hal-hal yang kecil.
6. Suami berasa mudah untuk memberi cerai, ataupun isteri mudah untuk …

AWAS! orang ketiga!

Imej
Tertarik dengan artikel ni!



Orang ketiga boleh dihukum

Tindakan atau hukuman denda RM1,000 dan penjara boleh diambil terhadap individu mahupun pihak ketiga yang mengganggu perkahwinan pihak lain sehingga menyebabkan perceraian.

Orang ketiga yang menjadi punca perceraian boleh dituduh sebagai penjenayah mengikut Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 559) di bawah Undang-Undang Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan.

Berdasarkan statistik, sebanyak 222,701 kes perceraian dalam kalangan orang Islam dicatat sejak 2001 hingga 2011 dan satu daripada punca perceraian disebabkan kehadiran orang ketiga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Aku tak paham dengan perempuan yang suka sangat nak mengendeng ngan laki orang! ape la sedapnya menggangu rumah tangga orang? nak-nak bila si laki orang dah ada anak berderet, cuba la duduk di tempat perempuan yang diganggu tu boleh kah anda terima? BUKAN semua p…

Resepi Nasi butter berlauk

Imej
Ok ni lagi satu resepi yang simple! ahahahah! dah bosan hari-hari makan nasi putih kan? try la nasi butter ni pula!
NASI BUTTER
Bahan-bahan 3 cawan beras 1 biji bawang besar 1 ulas bawang putih 2 sudu butter/ mentega Sedikit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih 2 kiub ayam
Cara-cara memasak Hiris bawang besar dan bawang putih kemudian tumiskan dengan mentega masuk kan kayu manis, bunga lawang & cengkih. Sebelum tu cuci beras & sukat air mengikut sukatan beras, setelah layu semua bahan yang ditumis masuk kan ke dalam beras & masuk kan kiub ayam.
AYAM MASAK MERAH BERGAJUS
Bahan-bahan 8 Ketul ayamas (kepak tengah bersalut) 1/4 inch halia 2 biji bawang merah 1 ulas bawang putih Kacang gajus (yang ready made) 1 tin kecil kacang peas 1 tin kecil tomoto puri 2 sudu cili boh Sedikit madu Sedikit sos cili Sedikit sos tomato Sedikit sos tiram
Cara-cara memasak Gorengkan ayam sehingga garing dan masak.
Kisar kan cili boh bersama bawang, bawang putih & halia kemudian tumiskan s…

Resepi Makaroni goreng yang SIMPLE

Imej
Hah! minggu ni minggu share resepi yer.. semuanya SIMPLE² sebab, aku memang sangat pemalas hokeh! resepi yang simple je la yang aku boleh share. Tapi aku gerenti memang sedap!
Kali ni Makaroni goreng yang sangat simple, makaroni is may favvy!
Bahan-bahan Makaroni Sayur kobis/ sawi/ kuchai 1 tin sardin 1 Sudu cili kisar 1 Biji bawang besar 1 Ulas bawang putih Sedikit sos cili Sedikit sos tiram

Cara-cara memasak Rebuskan makaroni, jangan lupa letak sedikit minyak supaya makaroni tidak melekat & hancur.. rebuskan sehingga kembang & masak.
Goreng sardin sehingga sedikit garing (sos buang), kemudia ketepikan.
Bawang besar & bawang putih di potong dadu, kemudian tumis cili kisar sehingga garing kemudian masukan bawang yang dikisar. Setelah bawang layu masuk kan sardin serta hancur-hancurkan, gaul sebati dengan sambal tadi kemudian masukkan serbuk perasa, sos cili & sos tiram setelah digaul sebati masuk kan makaroni, gaul kan lagi... akhir sekali masuk kan sayur.. tadaaaa! S…

Resepi Pizza yang SIMPLE

Imej
Just nak share satu resepi yang SUPER SIMPLE dan sedappppp!
Bahan-bahan 1 tin Sardin Sedikit limau 2 Bawang merah - aku suka bawang! 1 Ulas bawang putih 4 Batang hot dog 4 Keping cheese Sos cili Sos black pepper Mentega Roti keping (gardenia)
Cara-cara memasak Bawang merah & bawang putih di potong dadu kemudian panaskan mintak dengan sedikit mentega tumis bawang yang di dadu, kemudian masuk kan sardin sahaja (sos buang) kedalam bawang yang ditumis tadi. Jangann lupa perah kan sedikit limau untuk kurangkan bau sardin, gaul kan sardin serta hancur-hancurkan. Kemudian ketepikan sardin.
Rebus hot dog sehingga masak kemudian potong membulat..
Sapukan roti dengan mentega kemudian letakkan sardin yang telah dimasak, susun hot dog yang telah direbus kemudian susun cheese mengikut citarasa anda, picit kan sos diatas cheese tersebut kemudian bakar sehingga garing! setelah garing picit sos black pepper pula.. SIAP untuk di santap!

Memang sangat sedap ok resepi ni, dah la simple kenyang pulak…

Kisah di Hari Jumaat

Imej
Hari ni hari Jumaat kan? hari yang ditunggu-tunggu oleh aku.. sebab apa?? sebab hari ni aku ade interview + last day for the weekend! yeppi!
Interview tadi ok la temuduga yang biasa-biasa & alhamdulillah apa yang dia tanya semua aku boleh jawab dengan yakin nya... tapiiiiii... yang aku tak berapa puas hati bila ade candidate yang mempunyai "kabel" huarghhh! rasa luluh jantung! panel interview pulak tu. Aku rasa harapan nak dapat tu memang tipis bila adanya situasi begini. Pada aku la bila ko dah ada candidate yang ko rasa dah confirm-confirm boleh dapat tak payah kot panggil orang lain, kesian candidate lain yang datang JAUH-JAUH.. just proceed pada candidate yang ko rasa LAYAK! aku tau dorang panggil candidate lain sebab saje nak ikut procedure kan? sebab tu panggil kitaorang untuk jadi kambing hitam *titik!
Disebabkan kekecewaan itu aku tak jadi ambil cuti *sayang cuti wooo! ada baiknya aku pergi kerja dari terperap kat rumah.. lagipun interviewnya kejap sangat je pun…

"MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"

Imej
Oh sungguh tidak disangka salmitelah tag aku untuk join GA ni.. terharu makkk! so..untuk menghargai sal harus la kita JOIN! hadiah pun menarik jugakkk.. jom tengok terma & syarat.. kuikuikui!


1. Follow Blog Bicara Mak Dara - dah follow ☺ 2. Buat entri dengan tajuk
"MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"
- dah buat seperti di atas 3. Masukkan Banner Di Atas Ke Dalam Entry dan Linkkan Ke sini  


4. Copy paste senarai penaja di bawah ke dalam entry anda itu. SheilaSalim,MrsVelentine,PuanGojes,MasZull,SeneoritaBaharin,Hazmanakaspecies1980,NadiaFarahida,Keyme,mamahannybunny,SiMatatajam,DayangDeno,AimanAziz,SuWaRaEntertainment,BetaKupu,SyidaRasyida,HanaMaroo,DatinTyka,ShimaMazlan,MimeMF,ZamaniAbe,MrsValentine,NormiNieza,SayaSukaGelak,CTCHEERY,ERAY,AYUJEAN,Lynn Si Pipi Merah,

Interview oiiiii!

Imej
Adeh! lemah lutut... dah lama tak pergi interview, sebelum ni selalu interview main-main tapi kali ni debar terlebih sebab terasa SERIUS sangat nak cari kerja lain.
Hope esok semua dapat dipermudahkan... AMINNNNN...
pstt: kalau dapat leh la buat treatment kat LPPKN plak, LPPKN sekangkang kera jerkkk.. leh lari-lari
DOAKAN aku BERJAYA TAU!

Nak cari kerja BARU!

Imej
Ok! sekarang ni aku rasa aku nak cari kerja baru ade sesiapa tahu mana ada jawatan kosong? Nak cari area dekat-dekat ngan rumah jerp.. letih kerja jauh-jauh ni.

Kalau sesiapa ada info untuk Jawatan Kosong sila beritahu & share ok!

TQ all!

Habbatussauda & madu mekah untuk hamil

Imej
Masa MIL & FIL gi umrah tu hari aku ade pesan doa & suruh belikan buah zuriat, MIL & FIL cakap insyallah dia akan belikan.
Tiba kat Malaysia dia ckp dia tak belikan buah zuriat tapi dia beli kan Habbatussauda & madu dari Mekah, selain tu dia ade juga beli kan macam biji n daun kering tapi aku tak pasti apakah itu.. nanti balik aku cek semula.
Semalam baru ade kesempatan nak minum Habbatussauda ni, FIL aku cakap mula-mula goreng dulu Habbatussauda ni.. aku cuba goreng 2 sudu, kemudian blendkan lepas blend campurkan dengan air. Lepas tu minum secara perlahan-lahan *sebab tak tahan bau dia... pastu pahit sikit. Aku minum tak habis pun sebab rasa dia hmmmm... cannot go, tapi malam ni nak try buat lagi kali ni nak campur ngan susu kambing ngan kurma pulak mana tau boleh menghilangkan rasa tak sedap tu. Ok setelah minum 2-3 kali teguk air Habbatussauda ni aku makan sesudu madu, madu ni sedap tapi pekat sangat pulak... next time nak campur air sikit.
Sebenarnya aku belum pas…

Perfume Chloe & Voucher AEON FREE

Imej
Meh aku share macam mana aku dapat benda FREE ni..
Perfume ni aku dapat FREE sebab aku masuk contest dalam majalah CLEO, Women Weekly & Cosmo.. ala yang SMS-ing tu.. rajin tak aku hantar SMS kat dorang? saje je kan bazir-bazir kredit :P! tapi berbaloi nokkk...dapat perfume FREE sapa nak bagi kan? aku pun dah lama x beli perfume.. last beli miniature tahun 2010 masa kat langkawi.
Voucher AEON RM10 ni pulak aku dapat sebab aku rajin buat survey kat Mysurvey akhirnya dapat gak aku voucher ni gigih kumpul mata sejak tahun lepas lagi... walaupun RM10 je kan? siapa nak bagi? jawab survey yang tak berapa minit tu.. lama sikit takpe la, janji ade la dapat ganjaran bukan macam En Nufff tu dah berapa tahun tak gerak-gerak jugak tahap tu je.. tahu la saya nya blog ni hodoh! hantar tiket pun tak nak layan..MAJUK hokeh! ehh.. sesapa nak join Mysurvey ni just comment kat bawah dengan bagi alamat email ehhh, nanti aku invite.
P/S: aku memang rajin masuk contest tapi LUCK tu selalu tak menyebela…

Review: Program Mesra Amal Blogger di Rumah Amal Kasih Bestari

Imej
Program ni dah lama berlalu.. now baru ade kesempatan untuk cerita serba sedikit pasal hari kejadian ☺. Semasa hari kejadian ramai juga yang melibatkan diri lebih kurang 40 orang gitu, hati memang sangat teruja sampaikan malam takleh nak tidur & pagi tu aku terbangun lambat*alasan kukuh tak? hihihihih!
Aku pergi bersama-sama dengan Zana & Yana... tq koranggggg! sebab sudi tumpang kan aku :P. Sampai kat rumah anak yatim je terus daftar nama kat Eida & kemudian gi sarapan. Lepas je sarapan masing-masing diberi tugas untuk bersihkan kawasan masing-masing & mengecat! anak-anak yatim ni memang suka sangat mengecat sampai orang yang dewasa takde peluang nak pegang berus cat hokehhh... hihihihih! takpe la janji mereka HAPPY kan?
Lepas aktiviti mengecat, kami makan tengahari & solat, kemudian sambung main game dari Bubbles Event Management.. game yang dorang buat memang syok la, bukan budak-budak je yang seronok aku yang dewasa ni pun rasa seronok jugakkk! lepas game habi…

Doa untuk mendapat anak

Imej
Rakan-rakan senasib denganku,

Mari kita amalkan doa ni.. semoga ALLAH makbulkan doa kita semua ☺


Diambil daripada FB: Keharmonian Rumahtangga Dan Keluarga Muslim


Calling for TTCian

Imej
Salam kawan-kawan!
Wahai kawan-kawan seangkatan ku.. sesiapa yang sudi diupdate untuk diletak kan pada bloglist aku sila tinggalkan comment. Boleh la aku selalu datang rumah korang semua.. Rasa memang lama dah bloglist aku tu tak diupdate!
Sudi-sudilah letak kan komen & URL korang kat sini yer... semoga ukhwah kita terjalin lebih rapat serapat-rapatnya.
Terima kasih semua sebab sudi singgah diblog aku yang HODOH ni ☺..

♥ korang semua

Baju kemeja murah

Imej
Salam kawan-kawan!
Ada sesiapa berminat nak beli baju kemeja yamg MURAH ni tak? nak letgo murah-murah.. sebab beli membuta tuli macam ni la gayanya, perasan badan kecik!

Harga RM28.00 SAHAJA.. tidak termasuk kos pos ye, nak BY HAND pun boleh... COD area Kajang or Mid Valley.. harga pos dalam RM6.00 kot, sesiapa yang beli gerenti puas hati sebab memang CUN!
Size baju ni free size tapi dikategorikan size M.
Kalau ade yang berminat sila PM or comment yer!

Rawatan Kesuburan: Kali kedua di Hospital Kajang

Kornologi Treatment

1.Start all over again @ Hospital Government pula..
2.Rawatan Kesuburan: Kali pertama di Hospital Kajang

Jumaat hari tu kami ada appointment dengan gynea di Hospital Kajang, pukul 8am kami dah sampai. Lepas isi perut kami ke kaunter pendaftaran untuk register sekali aku tersilap bawak surat rujukan, aku gi bawa copy surat tu bukan surat original maka terpaksa la kami patah balik ke rumah. Hubby muka dah bengang sebab aku tersalah bawa surat, jarak hospital dari rumah kami memang tak jauh tapi hospital tu susah sangat nak cari parking, sebab tu kami datang awal. Nasib baik nurse kat situ leh tunggu kalau tak kene buat appointment lain or maybe aku tak teruskan lagi treatment aku.
Nasib baik sampai je kat hospital semula no kami belum di panggil, dalam 1/2 jam macam tu kami tunggu no kami dipanggil. Bila masuk ke dalam klinik tu aku tengok mak aih ramai betul pesakit, dalam klinik tu pun ramai doktor tapi nampak gaya macam ramai doktor pelatih. 1st interview aku dengan…