Jumaat, 29 Mac 2013

Quote of the day!


"Manusia sesungguhnya tidak pernah puas dengan apa yang sedang mereka miliki, sentiasa mencari yang baik diantara terbaik sehingga merka tidak perasan yang mereka telah melukakan hati orang lain."


Khamis, 28 Mac 2013

Sihir CINTA

Zaman sekarang ada lagi orang rebut cinta menggunakan sihir. Cinta itu biar la datang dari perasaan kasih & sayang jangan la kerana SUKA kan sangat ngan seseorang tu gunakan pulak dengan cara yang KOTOR. Pelisss.. guna cara yang BAIK.

Sekadar nak kongsi dan untuk panduan diri sendiri, jangan ada orang yang terasa pula... entri ni bukan ditujukan kepada sesiapa.

Antara tanda-tanda hubungan suami isteri jadi kacau akibat gangguan jin ataupun sihir:

1. Suami atau isteri atau kedua-duanya sekali tidak berasa hendak melakukan hubungan kelamin. Jika berlaku hubungan pun, sangat kurang nikmatnya.

2. Suami (atau ada juga isteri) berasa sangat rimas berada di rumah tetapi berasa tenang apabila berada di luar rumah.

3. Isteri (atau ada juga suami) yang berasa sangat tidak selesa apabila pasangannya pulang ke rumah.

4. Suami atau isteri terlihat pasangannya kelihatan hodoh.

5. Mudah bertengkar walaupun dalam hal-hal yang kecil.

6. Suami berasa mudah untuk memberi cerai, ataupun isteri mudah untuk meminta cerai apabila berlaku perbalahan.

7. Suami atau isteri sering diganggu mimpi-mimpi buruk.

8. Suami atau isteri beberapa kali melihat lintasan atau bayangan sesuatu di dalam dan di sekitar rumah.

9. Suami atau isteri sering mengalami kesakitan yang tidak jelas puncanya seperti sakit kepala, sakit di perut, sakit kaki tangan dan sebagainya.

Sekiranya ada banyak daripada tanda-tanda di atas, ADA KEMUNGKINAN suami isteri itu terkena gangguan jin ataupun sihir.

Ikhtiar

Antara ikhtiar yang boleh dibuat untuk menyelesaikan masalah ini, suami isteri ataupun kedua-duanya ataupun pihak lain hendaklah mendapatkan rawatan dan saranan perawat. Selain itu, boleh juga diusahakan sendiri agar gangguan dan sihir itu menjadi lemah (dan mungkin juga terbatal terus atas izin Allah) dengan cara:

1. Pastikan tidak ada gambar-gambar dan lukisan makhluk bernyawa yang dipamerkan (di dinding, almari, meja dan lain-lain). Begitu juga dengan patung-patung kecuali patung mainan anak-anak. Gambar dan patung yang dipamer merupakan tarikan yang kuat kepada jin-jin, dan menjauhkan para malaikat daripada berkunjung ke rumah kita.

2. Tambah ibadah seharian. Biasakan buat amalan-amalan sunat. Bacalah Al-Quran setiap hari dengan menatapnya, walaupun sekadar satu ayat.

3. Banyakkan memohon ampun atas dosa-dosa silam dan terkini, dan berusaha buat perubahan dengan meninggalkan terus perlakuan-perlakuan berdosa itu. Apabila dosa-dosa kita terampun dan terhapus, doa dan harapan kita mudah untuk dikabulkan Tuhan.

4. Elakkan daripada berkumandangnya lagu-lagu dan bahan tontonan yang tidak mendekatkan kita dengan agama. Perkara-perkara ini mengundang kehadiran jin-jin.

5. Wujudkan majlis taklim harian di rumah. Suami atau isteri kumpulkan ahli keluarga lalu dibacakan bahan agama selama lebih kurang 5 ke 10 minit sehari.
Contohnya beli apa-apa buku yang mudah (seperti buku hadis), seorang bacakan (sepotong hadis contohnya) secara lantang manakala yang lain-lain mendengarnya. Walaupun majlis ini kecil dan singkat, tetapi ia sangat kuat menarik kunjungan para malaikat, dan mengecewakan syaitan-syaitan. Sebarang perbincangan yang berlaku dalam majlis ini biasanya berlangsung dalam suasana yang tenang dan terkawal, berbeza dengan perbincangan yang berlaku di luar majlis.
6. Ahli keluarga yang lelaki (suami dan anak-anak) yang tidak ada sebarang urusan penting, hendaklah berusaha agar dapat solat fardhu berjemaah di masjid ataupun di surau kerana ia adalah tuntutan.

7. Mengadakan kenduri doa selamat jika berkemampuan.

Akhirnya, banyakkan berdoa kerana doa itu senjata orang-orang beriman.
Doa Elak Sihir Tafriq ( Pemisah Suami Isteri)

Sihir tafriq adalah sihir yang digunakan untuk memisah pasangan suami isteri yang baru berkahwin dan ada juga kepada pasangan yang sudah lama berkahwin. Sebabnya kerana sakit hati atau hasad dengki (PHD) kepada pasangan ini yang hidup aman dan bahagia.
 
Doa ini jika diamalkan selain dapat mengelak sihir tafriq, sebagai doa mengekalkan kebahagiaan rumahtangga sehingga akhir hayatnya kecuali berpisah kerana kematian.
 
Dari Jabir RadhiyaALLAHu berkata: Rasulullah SAW bersabda:
“Sesungguhnya Iblis meletakan singgahsananya di atas air, kemudian ia mengirim pasukannya. Serendah-rendah mereka adalah yang paling besar dalam melakukan godaan/gangguan. Seorang dari mereka berkata “saya telah melakukan perkara ini dan itu”, maka berkata Iblis “kamu tidak melakukan apa-apa”, Kemudian seorang lagi datang dan berkata “Saya tidak meninggalkannya (manusia) sehingga saya pisahkan antara suami dan isterinya”, Iblis berkata “Ya, kamulah (yang betul hebat)” (Riwayat Muslim)
Amalkan ketiga-tiga ayat ini setiap kali selepas solat wajib. Mohon padaNya supaya dipelihara dan dilindung oleh niat jahat orang.
 
Ayat Doa 1
 
Image
 
Ayat Doa 2
Image
 
Ayat Doa 3
Image


"YA ALLAH Jauhkan la kami dari golongan orang yang penuh HASAD DENGKI & orang yang ingin menghancurkan kebahagian rumah tangga kami"

P/s: Pengalaman pahit yang lepas banyak mengajar kami untuk lebih berhati-hati.


Rabu, 27 Mac 2013

AWAS! orang ketiga!

Tertarik dengan artikel ni!


cilok dari sini...https://www.facebook.com/AdamHawaDrama?ref=stream

Orang ketiga boleh dihukum

Tindakan atau hukuman denda RM1,000 dan penjara boleh diambil terhadap individu mahupun pihak ketiga yang mengganggu perkahwinan pihak lain sehingga menyebabkan perceraian.

Orang ketiga yang menjadi punca perceraian boleh dituduh sebagai penjenayah mengikut Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 559) di bawah Undang-Undang Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan.

Berdasarkan statistik, sebanyak 222,701 kes perceraian dalam kalangan orang Islam dicatat sejak 2001 hingga 2011 dan satu daripada punca perceraian disebabkan kehadiran orang ketiga.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Aku tak paham dengan perempuan yang suka sangat nak mengendeng ngan laki orang! ape la sedapnya menggangu rumah tangga orang? nak-nak bila si laki orang dah ada anak berderet, cuba la duduk di tempat perempuan yang diganggu tu boleh kah anda terima? BUKAN semua perempuan boleh hidup dimadukan! dan kesian la dengan anak-anak si laki orang tu, mereka masih lagi perlukan kasih sayang dari ayah!

Perempuan yang suka ngan laki orang ni pun, terpikir ke korang.. kalau berkahwin dengan laki orang ni semuanya kene berkongsi? mula-mula memang rasa bahagia, mula-mula semua boleh di kongsi, mula-mula semua boleh bertimbang rasa... tapi sampai bila tahap kesabaran korang tu? setakat 1-2 tahun boleh la kau bertahan.. tapi lama kelamaan tak BOSAN ke dengan keadaan macam ni?

Lagi satu! korang yang suka sangat ganggu laki orang ni ingat la suatu hari apa yang korang pernah buat akan berbalik kepada diri sendiri. Mungkin engkau akan jadi isteri ke 2 dari 3 isteri atau 4 isteri? hah! baru tau langit tinggi ke rendah! hewhewhew!

P/s: Perempuan di luar sana fikir-fikir kan la sebelum jatuh cinta dengan lelaki yang sudah berpunya! jangan kerana turutkan rasa CINTA rumahtangga orang lain berantakkan.
"WHAT GOES AROUND WILL COMES AROUND"

PEACE NO WAR ☺ "jangan ade yang terasa pulak, sekadar nasihat!"

Resepi Nasi butter berlauk

Ok ni lagi satu resepi yang simple! ahahahah! dah bosan hari-hari makan nasi putih kan? try la nasi butter ni pula!

NASI BUTTER

Bahan-bahan
3 cawan beras
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sudu butter/ mentega
Sedikit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih
2 kiub ayam

Cara-cara memasak
Hiris bawang besar dan bawang putih kemudian tumiskan dengan mentega masuk kan kayu manis, bunga lawang & cengkih. Sebelum tu cuci beras & sukat air mengikut sukatan beras, setelah layu semua bahan yang ditumis masuk kan ke dalam beras & masuk kan kiub ayam.

AYAM MASAK MERAH BERGAJUS

Bahan-bahan
8 Ketul ayamas (kepak tengah bersalut)
1/4 inch halia
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Kacang gajus (yang ready made)
1 tin kecil kacang peas
1 tin kecil tomoto puri
2 sudu cili boh
Sedikit madu
Sedikit sos cili
Sedikit sos tomato
Sedikit sos tiram

Cara-cara memasak
Gorengkan ayam sehingga garing dan masak.

Kisar kan cili boh bersama bawang, bawang putih & halia kemudian tumiskan sehingga garing. Masukan gula & garam, kemudian masukan sedikit air & kacang gajus. Tunggu sehingga gajus lembut & sambal menjadi sedikit kering. Setelah kering masukan tomato puri, sos cili, sos tomato & sos tiram, gaul kan sebati. Masuk kan ayam yang di goreng tadi kemudian masuk kan sedikit madu & kacang peas.

SUP KENTANG SIMPLE 

Bahan-bahan
2 biji kentang
Bebola ayam
Daun sup
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit serbuk perasa

Cara-cara memasak
Kentang dipotong dadu & direbus sehingga empuk, kemudian hiris bawang merah & bawang putih serta dimasuk kan kedalam kentang yang direbus tadi. Masuk kan serbuk perasa & bebola ayam. Hiriskan daun sup dan ditabur ke dalam sup!
yummy-yummy!
Ni adalah la kegemaran hubby aku! bagi orang yang tak pandai masak macam aku boleh cuba resepi ni.

TRY la!

Selasa, 26 Mac 2013

Resepi Makaroni goreng yang SIMPLE

Hah! minggu ni minggu share resepi yer.. semuanya SIMPLE² sebab, aku memang sangat pemalas hokeh! resepi yang simple je la yang aku boleh share. Tapi aku gerenti memang sedap!

Kali ni Makaroni goreng yang sangat simple, makaroni is may favvy!

Bahan-bahan
Makaroni
Sayur kobis/ sawi/ kuchai
1 tin sardin
1 Sudu cili kisar
1 Biji bawang besar
1 Ulas bawang putih
Sedikit sos cili
Sedikit sos tiram


Cara-cara memasak
Rebuskan makaroni, jangan lupa letak sedikit minyak supaya makaroni tidak melekat & hancur.. rebuskan sehingga kembang & masak.

Goreng sardin sehingga sedikit garing (sos buang), kemudia ketepikan.

Bawang besar & bawang putih di potong dadu, kemudian tumis cili kisar sehingga garing kemudian masukan bawang yang dikisar. Setelah bawang layu masuk kan sardin serta hancur-hancurkan, gaul sebati dengan sambal tadi kemudian masukkan serbuk perasa, sos cili & sos tiram setelah digaul sebati masuk kan makaroni, gaul kan lagi... akhir sekali masuk kan sayur.. tadaaaa! SIAP!


Resepi begini sangat sesuai untuk orang yang tiada masa untuk memasak! Selamat MENCUBA!

 

Isnin, 25 Mac 2013

Resepi Pizza yang SIMPLE

Just nak share satu resepi yang SUPER SIMPLE dan sedappppp!

Bahan-bahan
1 tin Sardin
Sedikit limau
2 Bawang merah - aku suka bawang!
1 Ulas bawang putih
4 Batang hot dog
4 Keping cheese
Sos cili
Sos black pepper
Mentega
Roti keping (gardenia)

Cara-cara memasak
Bawang merah & bawang putih di potong dadu kemudian panaskan mintak dengan sedikit mentega tumis bawang yang di dadu, kemudian masuk kan sardin sahaja (sos buang) kedalam bawang yang ditumis tadi. Jangann lupa perah kan sedikit limau untuk kurangkan bau sardin, gaul kan sardin serta hancur-hancurkan. Kemudian ketepikan sardin.

Rebus hot dog sehingga masak kemudian potong membulat..

Sapukan roti dengan mentega kemudian letakkan sardin yang telah dimasak, susun hot dog yang telah direbus kemudian susun cheese mengikut citarasa anda, picit kan sos diatas cheese tersebut kemudian bakar sehingga garing! setelah garing picit sos black pepper pula.. SIAP untuk di santap!


Pizza yang simple.. I Loike! ♥♥
Memang sangat sedap ok resepi ni, dah la simple kenyang pulak tu! tq to eida kerana share resepi yang simple ni.. maybe ade tukar-tukar sikit mengikut bahan yang ada kat rumah..


Jumaat, 22 Mac 2013

Kisah di Hari Jumaat

Hari ni hari Jumaat kan? hari yang ditunggu-tunggu oleh aku.. sebab apa?? sebab hari ni aku ade interview + last day for the weekend! yeppi!

Interview tadi ok la temuduga yang biasa-biasa & alhamdulillah apa yang dia tanya semua aku boleh jawab dengan yakin nya... tapiiiiii... yang aku tak berapa puas hati bila ade candidate yang mempunyai "kabel" huarghhh! rasa luluh jantung! panel interview pulak tu. Aku rasa harapan nak dapat tu memang tipis bila adanya situasi begini. Pada aku la bila ko dah ada candidate yang ko rasa dah confirm-confirm boleh dapat tak payah kot panggil orang lain, kesian candidate lain yang datang JAUH-JAUH.. just proceed pada candidate yang ko rasa LAYAK! aku tau dorang panggil candidate lain sebab saje nak ikut procedure kan? sebab tu panggil kitaorang untuk jadi kambing hitam *titik!

Disebabkan kekecewaan itu aku tak jadi ambil cuti *sayang cuti wooo! ada baiknya aku pergi kerja dari terperap kat rumah.. lagipun interviewnya kejap sangat je pun memang nampak just buat syarat! *keciwa lagi! . Nasib baik BOSS aku rilek je, tak tanya banyak sebab apa aku datang lambat hew..hew..heww sorry boss! memula ingat nak cuti pastu nak merambu kat SOGO pikir-pikir balik.. malas ahhhh!

Sampai kat opis je dah nak dekat waktu lunch, buat-buat keje sikit dah lunch.. hari ni bapak banyaknya aku makan maybe sebab Miss P nak datang melawat kot, abis segala badan sakit! Beli nasi dapat FREE pisang, orang jual tu memang selalu sedekah pisang hari Jumaat..pastu craving nak makan coklat pulak! memula beli petzel stix auntie anne, coklat melimpah ruah kauu!, sayang dengan coklat tu aku letak pisang.. tak sangka! SEDAP wei pisang salut coklat! TERBAIK! next time nak buat lagi mcm tu!

pisang coklat yang super sedap!
Nampaknya kalau bukan rezeki aku untuk interview kali ni maybe rezeki aku kat tempat lain. Takpe.. kalau tak dapat bukan rezeki namanya, banyak lagi company lain di luar sana so! berusaha la wahai zue!

ada nampak mcm muka orang kecewa tak?? byeeeee!

"MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"

Oh sungguh tidak disangka salmi telah tag aku untuk join GA ni.. terharu makkk! so..untuk menghargai sal harus la kita JOIN! hadiah pun menarik jugakkk.. jom tengok terma & syarat.. kuikuikui!


1. Follow Blog Bicara Mak Dara
- dah follow ☺
2. Buat entri dengan tajuk 
"MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"
- dah buat seperti di atas
3. Masukkan Banner Di Atas Ke Dalam Entry dan Linkkan Ke sini 

OK! dah letak banner! sila klik untuk JOIN!


4. Copy paste senarai penaja di bawah ke dalam entry anda itu.
- dah copy paste semua penaja... tq penaja! (ade jugak yang saya pernah kenal penaja ni ☺)

5 .Tag 3 Orang Rakan Anda Untuk Menyertai GA Ini. (Dan mereka harus tahu akan GA ini)
- aku tag Nana, Kak Fiza & Maifarah
6. Setelah selesai sila tinggalkan Url link entry di kotak komen di bawah ya..
- akan dibuat setelah publish ☺

Sekali sekala join GA memang BEST.. mana tau i'm "LUCKY BLOGGER"

Khamis, 21 Mac 2013

Interview oiiiii!

Adeh! lemah lutut... dah lama tak pergi interview, sebelum ni selalu interview main-main tapi kali ni debar terlebih sebab terasa SERIUS sangat nak cari kerja lain.

Hope esok semua dapat dipermudahkan... AMINNNNN...

pstt: kalau dapat leh la buat treatment kat LPPKN plak, LPPKN sekangkang kera jerkkk.. leh lari-lari

DOAKAN aku BERJAYA TAU!

Rabu, 20 Mac 2013

Nak cari kerja BARU!

Ok! sekarang ni aku rasa aku nak cari kerja baru ade sesiapa tahu mana ada jawatan kosong? Nak cari area dekat-dekat ngan rumah jerp.. letih kerja jauh-jauh ni.

Kalau sesiapa ada info untuk Jawatan Kosong sila beritahu & share ok!

TQ all!

Jumaat, 15 Mac 2013

Habbatussauda & madu mekah untuk hamil


Masa MIL & FIL gi umrah tu hari aku ade pesan doa & suruh belikan buah zuriat, MIL & FIL cakap insyallah dia akan belikan.

Tiba kat Malaysia dia ckp dia tak belikan buah zuriat tapi dia beli kan Habbatussauda & madu dari Mekah, selain tu dia ade juga beli kan macam biji n daun kering tapi aku tak pasti apakah itu.. nanti balik aku cek semula.

Semalam baru ade kesempatan nak minum Habbatussauda ni, FIL aku cakap mula-mula goreng dulu Habbatussauda ni.. aku cuba goreng 2 sudu, kemudian blendkan lepas blend campurkan dengan air. Lepas tu minum secara perlahan-lahan *sebab tak tahan bau dia... pastu pahit sikit. Aku minum tak habis pun sebab rasa dia hmmmm... cannot go, tapi malam ni nak try buat lagi kali ni nak campur ngan susu kambing ngan kurma pulak mana tau boleh menghilangkan rasa tak sedap tu. Ok setelah minum 2-3 kali teguk air Habbatussauda ni aku makan sesudu madu, madu ni sedap tapi pekat sangat pulak... next time nak campur air sikit.

Sebenarnya aku belum pasti apa kebaikan Habbatussauda nanti kalau aku jumpa khasiat dia aku share kan ye.. SHARING IS CARING kan? tak pun sesiapa yang tahu khasiat dia mari la share bersama-sama


Rabu, 13 Mac 2013

Perfume Chloe & Voucher AEON FREE

Meh aku share macam mana aku dapat benda FREE ni..

Perfume ni aku dapat FREE sebab aku masuk contest dalam majalah CLEO, Women Weekly & Cosmo.. ala yang SMS-ing tu.. rajin tak aku hantar SMS kat dorang? saje je kan bazir-bazir kredit :P! tapi berbaloi nokkk...dapat perfume FREE sapa nak bagi kan? aku pun dah lama x beli perfume.. last beli miniature tahun 2010 masa kat langkawi.

Perfume love by chloe
Voucher AEON RM10 ni pulak aku dapat sebab aku rajin buat survey kat Mysurvey akhirnya dapat gak aku voucher ni gigih kumpul mata sejak tahun lepas lagi... walaupun RM10 je kan? siapa nak bagi? jawab survey yang tak berapa minit tu.. lama sikit takpe la, janji ade la dapat ganjaran bukan macam En Nufff tu dah berapa tahun tak gerak-gerak jugak tahap tu je.. tahu la saya nya blog ni hodoh! hantar tiket pun tak nak layan..MAJUK hokeh! ehh.. sesapa nak join Mysurvey ni just comment kat bawah dengan bagi alamat email ehhh, nanti aku invite.

Hasil menjawab survey
P/S: aku memang rajin masuk contest tapi LUCK tu selalu tak menyebelahi aku :(

Isnin, 11 Mac 2013

Review: Program Mesra Amal Blogger di Rumah Amal Kasih Bestari



Program ni dah lama berlalu.. now baru ade kesempatan untuk cerita serba sedikit pasal hari kejadian ☺. Semasa hari kejadian ramai juga yang melibatkan diri lebih kurang 40 orang gitu, hati memang sangat teruja sampaikan malam takleh nak tidur & pagi tu aku terbangun lambat *alasan kukuh tak? hihihihih!

Aku pergi bersama-sama dengan Zana & Yana... tq koranggggg! sebab sudi tumpang kan aku :P. Sampai kat rumah anak yatim je terus daftar nama kat Eida & kemudian gi sarapan. Lepas je sarapan masing-masing diberi tugas untuk bersihkan kawasan masing-masing & mengecat! anak-anak yatim ni memang suka sangat mengecat sampai orang yang dewasa takde peluang nak pegang berus cat hokehhh... hihihihih! takpe la janji mereka HAPPY kan?

Lepas aktiviti mengecat, kami makan tengahari & solat, kemudian sambung main game dari Bubbles Event Management.. game yang dorang buat memang syok la, bukan budak-budak je yang seronok aku yang dewasa ni pun rasa seronok jugakkk! lepas game habis, digantikan pula acara penyampaian hadiah & sumbangan kepada sukarelawan & anak-anak yatim.

Pada aku aktiviti yang dijalankan memang sangat seronok & tidak membosankan, TAHNIAH kepada urusetia yang telah membuat program ni sehabis BAIK! korang memang SUPERB! next time kalau nak buat event lagi jangan lupa ajak aku lagi ehh.. sonot wokehhh!

sukarelawan & urusetia bersama penjaga Rumah Amal Kasih Bestari
Note: PENAJA UNTUK PROGRAM AMAL INI IALAH:

1. Khemah biru pink yang sangat chomell...dari Salamah Catering
2. Banner yang sangat kalerfull.... dari OJ
3. Games yang sangat seronot.....dari Bubbles Event Management 
4. Makan-makan yang sangat shedappp....... dari FIEBY'Z Catering 017-03996985
5. Gambar- gambar cun...... dari Zaini Husain Muhammad Little Hannah Collection

**MILA AHMAD i copy ayat you yer... tukar sikit-sikit :P jangan marah haaaaa...

Thank you semuaaaaa!!

Jumaat, 8 Mac 2013

Doa untuk mendapat anak

Rakan-rakan senasib denganku,

Mari kita amalkan doa ni.. semoga ALLAH makbulkan doa kita semua ☺


Diambil daripada FB: Keharmonian Rumahtangga Dan Keluarga Muslim


Khamis, 7 Mac 2013

Calling for TTCian

Salam kawan-kawan!

Wahai kawan-kawan seangkatan ku.. sesiapa yang sudi diupdate untuk diletak kan pada bloglist aku sila tinggalkan comment. Boleh la aku selalu datang rumah korang semua.. Rasa memang lama dah bloglist aku tu tak diupdate!

Sudi-sudilah letak kan komen & URL korang kat sini yer... semoga ukhwah kita terjalin lebih rapat serapat-rapatnya.

Terima kasih semua sebab sudi singgah diblog aku yang HODOH ni ☺..

korang semua

Baju kemeja murah

Salam kawan-kawan!

Ada sesiapa berminat nak beli baju kemeja yamg MURAH ni tak? nak letgo murah-murah.. sebab beli membuta tuli macam ni la gayanya, perasan badan kecik!

sesuai nak dipakai untuk ke opis

Sesuai juga untuk dipakai ketika berdating, keluar jalan-jalan & sebagainya
Harga RM28.00 SAHAJA.. tidak termasuk kos pos ye, nak BY HAND pun boleh... COD area Kajang or Mid Valley.. harga pos dalam RM6.00 kot, sesiapa yang beli gerenti puas hati sebab memang CUN!

Size baju ni free size tapi dikategorikan size M.

Kalau ade yang berminat sila PM or comment yer!

Isnin, 4 Mac 2013

Rawatan Kesuburan: Kali kedua di Hospital Kajang

Kornologi Treatment

1. Start all over again @ Hospital Government pula..
2. Rawatan Kesuburan: Kali pertama di Hospital Kajang

Jumaat hari tu kami ada appointment dengan gynea di Hospital Kajang, pukul 8am kami dah sampai. Lepas isi perut kami ke kaunter pendaftaran untuk register sekali aku tersilap bawak surat rujukan, aku gi bawa copy surat tu bukan surat original maka terpaksa la kami patah balik ke rumah. Hubby muka dah bengang sebab aku tersalah bawa surat, jarak hospital dari rumah kami memang tak jauh tapi hospital tu susah sangat nak cari parking, sebab tu kami datang awal. Nasib baik nurse kat situ leh tunggu kalau tak kene buat appointment lain or maybe aku tak teruskan lagi treatment aku.

Nasib baik sampai je kat hospital semula no kami belum di panggil, dalam 1/2 jam macam tu kami tunggu no kami dipanggil. Bila masuk ke dalam klinik tu aku tengok mak aih ramai betul pesakit, dalam klinik tu pun ramai doktor tapi nampak gaya macam ramai doktor pelatih. 1st interview aku dengan doktor muda (maybe pelatih) dia tanya pasal history diri aku lepas dah tanya-tanya dia cakap "takpe puan saya rujuk puan pada boss saya dia lebih pakar"... aduhhhh! thats mean aku kene cerita balik apa yang aku cerita kat dia & sangkaan aku betul!

Doktor tu tanya semula history pasal diri aku, macam pakar puan yang lain, dia cakap aku kene turun kan berat badan untuk hilangkan PCOS aku tu, memang aku tiada pilihan lain. Kemudian dia buat scan TVS untuk mengetahui seteruk mana PCOS aku tu, kemudian doktor ada terangkan kat aku step-step yang aku akan lalui nanti. Dia ada juga menasihatkan aku supaya aku cekal & konsisten untuk buat rawatan ni sebab rawatan ni akan mengambil masa yang agak lama.

Lepas semua settle doktor meminta aku untuk membuat ujian darah pada hari ke 2-5 hari period, kemudian doktor suruh buat appointment untuk hantar sample semen hubby aku & kami akan berjumpa semula 2 bulan akan datang. Lepas jumpa dengan doktor kami terus buat appointment untuk hantar sample semen, hubby kene anta semen dia pada 16 Apr 2013.

Alhamdulillah segala usaha kami berjalan lancar walaupun ade sedikit kecelaruan yang terjadi.

**aku ada sedikit TERASA kecil hati bila salah seorang family aku dah preggy (aku sebenarnya dapat merasakan) tapi sikit pun dia tak bagitahu aku, maybe family rahsiakan perkara ini daripada aku sebab tak mahu aku berasa kecil atau apa. SUMPAH sebenarnya aku rasa sangat happy! tapi disebabkan mereka merahsiakan perkara ni, perasaan tu jadi lain & aku tertanya-tanya kepada diri aku, kenapa mereka nak berahsia sangat dengan aku? sedangkan masa wedding dia, aku la tempat dia mengadu & aku juga banyak tolong buat preparation tapi bila dapat berita gembira, kenapa dia tak mahu share dengan aku?? kenapa.. kenapa & kenapa?... Aku dapat tau bila dia dah gugur, tu pun aku dapat tahu dari orang lain, bila mereka bercerita sesama mereka aku dipinggirkan sampai ayat yang digunakan pun seolah-olah merahsiakan perkara yang terjadi (padahal aku dah tau). Cuba la mereka letak keadaan dimana aku berada sekarang tentunya hati ini rasa terguris!

INFO

Total rawatan kali ni: RM0.00