Isnin, 24 Jun 2013

Dip n Dip

Dah lama tak gathering ngan BFF aku! best gila dapat jumpa... then gi makan-makan plak! pergh favourite kami k! tapi.. yang sedih diaorang kurus aku bertambah gemuk! i hate uollsssss! hikhikhik!

Mula-mula kami gi Midvalley, Intan si comel mau beli sandal.. orang nak gi bercuti kat Redang kan! *jelous ok! Sebelum jalan-jalan isi perut dulu sebab dah lapar sangat, kami makan di tempayaki. Lepas makan mission g cari sandal Intan. Dah dapat sandal dia, misi mencari Dip n Dip pula.

Dip n Dip ni terletak di Jalan Telawi 3, Bangsar! berhadapan dengan Alliance Bank.. Parking kat sini memang susah nak cari! kami dapat parking JAUH!.. Tapi memang berbaloi la berjalan jauh! rasanya tak dapat digambarkan dengan kata-kata! memang YUMMY!


Brownies crepe - RM28.90
Brownies crepe - brownies yang dibungkus dengan crepe dan di curah dengan coklat.. rasanya memang sangat-sangat sedap! kalau datang ke sini jangan lupa cuba! 1 crepe ni boleh di makan untuk 2-3 orang.

waffle stick - RM10.00
Waffle stick - waffle yang di saluti coklat yang super banyak.. ni pun boleh makan untuk 2-3 orang

Crunchy ice-cream - RM17.00
Crunchy ice cream - lapisan bawah nya adalah ice cream kemudian dilapisi dengan bertih beras dan dilimpahi dengan coklat! aduhhhh!! sedap bangeettttt!

Fondant - RM13.90
Fondant - yang ni macam lava cake! ditengah tengah kek tu ade coklat cair.. bila korang gabungkan kek, coklat yang cair yang panas dengan ice cream.. perghhh! memang sedaaapp sangat! banyak-banyak yang ni aku paling suka! bagi aku makan sorang pun aku boleh habiskan!

Air kat sini mahal skit, GG & Intan order Ice lemon tea & Raspberry tea harga nya RM9.00 segelas. Aku order Spring water aje! sebab dah muak makan coklat kan? spring water RM2.90 sebotol.

Ni menu yang sempat intan snap..





Orang memang ramai jadi tak boleh nak lepak lama-lama sangat bagi chance pada orang lain plak.. maka kami laju-laju kuar. Intan pun tak boleh nak balik lambat sebab dia nak bertolak ke Terengganu malam tu. Sebelum balik ambil gambar kat kedainya dulu!

aku dengan GG! anak 2 maintain kurus! jelous!

aku dengan Intan.. I love u darling ♥!

Fifi yang sangat-sangat behave.. muahhhh XXXX..
Thanks GG sebab banje kami di tempayaki.. nanti belanja lagi k!

Selasa, 18 Jun 2013

Resepi Jus Avocado

Orang berjus aku pun nak jus gak.. tapi jus aku jus tak sihat! huhuhuhuh! kalau nak kurus jangan ikut! masa pergi chow kit jumpa buah ni berlambak, murah plak tu so aku beli la.. 1 kilo RM7.00 sahaja. kalau kat AEON 3 biji RM10.90, satu biji RM5.90 mahal kan?? dalam 1 kilo dapat 6 biji.

Bahan-bahan

1 biji buah avocado
2 biji pisang
Milo
Susu Segar

Cara-cara

Blendkan buah avocado bersama pisang (kalau nak Best lagi blendkan bersama ais cube), kemudian tambah kan susu segar. Campur kan Milo dengan sedikit air panas (buat pekat-pekat seperti coklat cair) kemudian campurkan dengan jus yang telah di blend tadi. Tabur kan sedikit Milo untuk kesedapan berganda! siap untuk diminum & selamat menambah KOLESTROL!! hikhikhik!



**Disebabkan ade orang baru balik Langkawi makanya jus ni ditambah dengan coklat hersey! yummy TUMMY! tq Yana.. love yuuuuuuu!

Selasa, 11 Jun 2013

Rawatan Kesuburan: Kali Ketiga di Hospital Kajang

5. Rawatan Kesuburan: Semen Analysis

Semalam 10.06.2013 adalah kali kedua aku berjumpa Dr Ridzuan, sebelum jumpa Dr macam biasa daftar kat kaunter pendaftaran. Pukul 1pm lebih aku dah sampai kat hospital, appointment aku pukul 2pm, tepat pukul 2pm kaunter dibuka, berebut-rebut orang nak ambil no giliran ^___^. Sampai part aku aku tunjuk kertas yang Dr bagi hari tu, rupanya aku kene ambil darah sekali lagi! aku pun serah diri untuk ambil darah untuk kali kedua.

Lepas ambil darah datang semula ke kaunter untuk mengambil no giliran, masa di dalam bilik rawatan yang lama menunggu sebab banyak pesakit yang follow up ngan Dr Rizuan. Semasa menunggu tu jantung rasa nak gugur, berdebar bukan main.. banyak benda yang bermain di fikiran +_____+. 1st thing yang Dr tanya, berat badan dah turun? dia tengok rekod masa 1st jumpa dia berat 73kg tapi kali ni 78kg! mak aih banyak gila naik! malu aku.. then dia tanya period aku last bila? last period 3 Apr, so aku kena buat UPT sebab dah berapa bulan tak period. Result UPT seperti biasa -ve :(, kemudian Dr panggil aku semula dan terang kan result sperm test hubby tu hari. Dia cakap sperm hubby OK tiada masalah "Alhamdulillah" di situ, tapi blood test aku still tak dapat result, untuk tau hormon aku. Pastu aku tanya dia kenapa kena ambil darah sekali lagi tadi? dia pun pelik kenapa aku kena ambil darah lagi sedangkan aku dah ambil darah masa CD2-5 tu hari, dia cakap forget it pasal darah yang 2nd tu +____+.

Dr. still WARNING aku supaya turunkan berat badan kalau nak betul-betul conceive! masalahnya.. aku dah kawal nafsu makan aku tapi still je naik mencanak! tak tau dah mcm mana nak buat :(. Dia tak boleh nak bagi ubat lagi sebab result blood test tak keluar lagi, so kena tunggu result keluar baru dia boleh bagi ubat, and one more thing aku kene ada period. Kalau tak period juga masa aku jumpa dia next appointment dia akan bagi ubat turun darah.

Next month 8.7.2013 kembali berjumpa dengan Dr. kemudian sekali lagi Dr ingatkan untuk turun kan berat badan.

Kesimpulannya semalam nya appointment tak berjalan lancar sangat sebab result darah tak diketahui lagi, so debar hati ni makin bertambah :( Semoga next appointment akan berjalan lancar! sesungguhnya aku dah tak sabar nak ada zuriat sendiri.

**aku hairan kenapa la nak sembunyikan berita baik dari aku? mereka takut aku kecewa ke? takut aku frust? takut aku iri hati? sesungguhnya aku sangat gembira sebab aku bakal dapat anak saudara baru! percaya la!

INFO

Total rawatan kali ni: RM5.00

Sabtu, 8 Jun 2013

Telekung murah

Saya ada menjual telekung sulam timbul dari Vietnam. Kainnya lembut, sejuk dan tidak mudah terangkat ketika solat.

Harga untuk sepasang telekung sulam ini hanya RM66.00 FREE postage di sekitar semenanjung Malaysia bagi Sabah & Sarawak tambah RM3.00.

Yang paling ISTIMEWA, saya akan memberi diskaun kepada sesiapa yang mengambil secara COD di kawasan Kajang, Cyberjaya, Putrajaya, Bangi & KL.

Sulam di hadapan

Sulam di belakang

Colour yang ada dalam stock
Sesiapa berminat boleh comment di bawah atau email di oren_pink@yahoo.com atau pun whatsapp/wechat/SMS di 016-2124055

Khamis, 6 Jun 2013

Kamera Kalis Air Yang TERMURAH & TERBAIK

Kawan-kawan!

Sekarang ni aku ngah survey kamera kalis air yang TERMURAH & TERBAIK, siapa tahu?? meh share dengan aku. Aku ade la berkenan 2-3 brand tapi still memikirkan yang MURAH, aku kan suka yang murah tapi berbaloi-baloi ^___^

Ni antara Jenama yang aku berkenan

Nikon Coolpix AW110 - Price RM800 - RM1K++

Nikon S30 - Price RM300 - RM500

Fujifilm FinePix Z33WP - Price ????

Olympus Tough - Price RM700-RM1.5K
Sesiapa tau brand yang lain?? kalau ikut budget aku, aku nak yang RM500.00 ke bawah hew..hew..hew! Ke ade sesiapa nak letgo kamera second hand dia?? meh bagitau aku.. mana tau kena dengan budget :P.

Rabu, 5 Jun 2013

Hotel Murah/ Budget di Penang

Aku nak share tentang hotel murah/ budget kat Penang yang aku duduk tu hari.

Walaupun hotel ni hotel murah tapi aku cukup puas hati sebab biliknya bersih dan selesa. Hotel ni terletak di jalan Kapitan Keling, Geogetown. Sangat-sangat berdekatan dengan Nasi Kandar Beratur 10malam, Masjid Kapitan Keling & Little India, jalan kaki pun leh sampai..

Hotel ni sangat aku recommend kan bagi sesiapa yang nak cuti secara budget & jimat. Bilik yang aku sewa hanya RM90.00 semalam, di lengkapi juga dengan LCD TV, Water heater serta Aircond 24jam. Hotel ni juga ada sediakan towel yang bersih & sabun bagi sesiapa yang menginap disini. Bagi sesiapa yang nak lagi murah korang boleh pilih bilik yang tiada TV iaitu RM80.00 semalam. Selain tu terdapat juga jenis bilik yang lain.

Masa nak Check in pihak hotel akan minta RM30.00 sebagai deposit, selepas check out pihak hotel akan memulangkan semula duit deposit ni.

Tapi pada aku sesiapa yang membawa barang yang banyak & orang yang sudah berumur tidak disarankan tinggal di sini kerana biliknya terletak di tingkat 1,2 & 3.. mereka akan terpaksa menaiki tangga untuk ke bilik, kesian!! lif memang tidak disediakan :(.

Kesimpulan nya Broadway Budget Hotel ini adalah Bersih & selesa.

Bilik bersih
dapat FREE sabun & towel disediakan
Selesa sangat
Keadaan luar hotel
Terletak di jalan Masjid Kapitan Keling

Contact No:
Broadway Budget Hotel
WISMA RAHMATH

No.35F, Jalan Masjid Kapitan Keling
Georgetown
10200 Penang, Malaysia.

Tel: 04-2628550, 04-2628560
Fax: 04-2635597
E-Mail : enquiry@broadwaybudgethotel.com

Selasa, 4 Jun 2013

Budget trip ke Penang - Part 02

Bersambung untuk hari kedua..

Dalam pukul 7.00am aku dah bangun.. mandi-mandi pastu terus turun beli breakfast kat kedai mamak kat bawah.. sesiapa yang menginap kat Broadway budget hotel jangan la risau, banyak tempat yang berdekatan. Next entri aku review pasal budget hotel ni eh!

Lepas breakfast, lepak-lepak jap! pastu tengok kat luar cuaca hujan... spoil betul!... sambil tunggu hujan reda aku kemas la barang-barang, cadangnya pagi-pagi nak ke bukit bendera semula nak repeat! tapi hujan tak berhenti & hubby cakap trem tak jalan waktu hujan, so lupakan sahaja niat aku nak ke sana :(..

Bila hujan dah reda sikit kami pun check out, tempat pertama yang hendak dituju adalah rope walk jalan kulit (bersebelahan dengan stadium pulau pinang). Dengar cerita kat sini banyak jual barang-barang kulit & antik, aku pun teruja la nak pergi. Bila sampai kat sana & parking pun dah dapat kami pun turun.. mulanya hujan rintik-rintik setelah kami sampai di bazar hujan turun mencurah! lebat gila kot! dah la tak bawak payung.. sekali lagi hasrat nak ronda-ronda di rope walk terpaksa di lupakan..

Pusing-pusing tak tau nak pergi mana lagi, hubby aku bukan suka nak pergi muzium ke, tugu peringatan ke.. kalau tak boleh je suruh dia singgah :P.. nak pergi toy musuem tapi tengok tiket masuk RM10/pax, rasa macam tak berbaloi pulak.. RM20 dapat gak jeruk pak ali 6 paket kan? so tak jadi.. makanya cari lagi makan hihihihih!

Kali ni kat area transfer road gak.. kedai dia tersorok di lorong kecil, kedai roti bakar! ok ni memang terbaik! roti nya di bakar dengan arang & di makan pula bersama telur separuh masak!! wahhh!! memang yummy! tapi yang tak bestnya servis dia lembab gila.. orang pula ramai. memang tak menang tangan. Aku order 3 set roti bakar! huhuhuhuh! tak tau la bila kat Penang ni perut asyik lapar je.. padahal tadi pagi aku baru melantak 2 bungkus nasi lemak..dasyat betol! time ni hujan still lebat :(

Nampak simple.. tapi seyes memang sedap! teringat sampai sekarang (roti bakar je pun :P)
Lepas makan breakfast, kami terus ke chow rasta market. Kat sini memang syurga shopping, aku ni takdelah bershopping sangat, just beli buah tangan untuk family & kawan opis udah le kan? kedai jeruk & cenderamata memang berderet kat sini pilih aje mana korang suka.. kat sini terdapat gak kedai buku 2nd hand.. tapi aku hairan cuma 1-2 kedai sahaja yang buka, maybe dorang tengah renovate kot.

Lepas ke chow rasta market kami tak tau nak pergi mana lagi.. hujan pun turun semakin lebat! nak pergi makan nasi kandar tapi perut still kenyang! takde idea lain kami pun decide untuk pulang ke KL. Sepanjang jalan pulang ke KL hujan still mencurah :(..

Bye-bye Penang.. ade jodoh kita jumpa lagi ♥
Kami ambil exit ke Rawang sebab cadangnya hubby nak pergi tengok sport rim kat sini, ramai orang cakap kat sini murah. Just survey survey je dulu.. hajat di hati nak tukar kasut baru untuk kereta aku :P sebelum raya ni... tu yang pergi survey! Boleh tahan murah juga harga kat sini :) insyallah ade rezeki boleh tukar. Sambil-sambil tu survey gak no plat sekali murah daaa.. pe lagi tukar la no plat baru... huhuhuhu! untuk no plat crystal 1 set depan dan belakang baru RM80.00?? wahh! memang murah.. kalau kat area KL RM100++ kot.. jimat.. jimatt :P

Kira-Kira untuk 2 orang
4 bungkus Nasi lemak + teh tarik = RM7.50
Makan roti bakar @ transfer road = RM9.00
Biskut tambun + kacang = RM20.00
Jeruk Pak Ali = RM42.00
Toll Juru-Rawang = RM40.00
Total Day 2= RM118.50
Total belanja KL-Penang (termasuk makan + minum, hotel, toll, minyak & souvenir) = RM442.90

** tak sabar nak tunggu akhir bulan ni, harap semua berjalan lancar.. Aminnn!!
***Gambar akan ku upload nanti ye.. sebab asyik lupa nak bawak HD  balik :(

Isnin, 3 Jun 2013

Budget Trip ke Penang ~ Part 01

Dah lama tak update kan?? sebenarnya tak ada cerita yang menarik.. so takde la cerita. Ni dah ada cerita skit boleh la update kan?

Last week hubby buat plan mengejut, ajak aku ke Penang.. sebab Sabtu tu, dia cuti sempena hari keputeraan YDPA kan. So masa Jumaat tu kelam kabut la aku mencari budget Hotel, nasib baik ade lagi bilik kalau tak kami tidur kat kaki lima la "+__+.

Kami berdua plan nak bawak kereta kami naik feri untuk ke pulau. Dari highway PLUS tu amik exit butterworth kemudian cari signboard terminal feri Pulau Pinang. Naik feri untuk ke Pulau Pinang mengambil masa lebih kurang 10-15min macam tu. Feri akan landing betul-betul kat pekan Geogetown, kiranya dah sampai bandar la tu.

Nyaman nya.. hilang stress bila tengok ciptaan Allah
Sampai je kat Pulau kami terus singgah kat stesen minyak untuk cuci muka & gosok gigi. Kemudian cari tempat breakfast! orang cakap kalau kat Penang ni kejenya makan sahaja! & bagi aku memang betul! takde keje lain asyik makan..makan dan makan...

Tempat breakfast yang pertama adalah di jalan Transfer road, tapi aku tak sure kedai yang betul atau tak yang aku pergi.. tapi roti canai dia memang sedap! nasi lemak dia sedap! teh tarik pun sedap! tapi yang tak sedap aku kene saman parking.. kejap je kot! balik-balik tengok eh ade saman?? hari ni kan cuti! tak kan saman juga kot! sejak dari tu kami phobia nak parking! (parking malam-malam pun possible gak kene saman)

Nasi lemak yang sangat sedap!

Rumah kayu & seni bina lama yang masih kekal hingga sekarang
Lepas makan terus ke Bukit Bendera, tapi malang nya kami sesat barat! confius.. antara Bukit Bendera & Penang Hill! Pusing-pusing tak jumpa-jumpa lepas tu plak jalan ke Penang Hill jammed gila sebab ade pesta bunga.. lagi tension! tapi hubby tak putus asa cari jalan nak ke Bukit Bendera.. akhirnya jumpa! Bukit Bendera ni terletak di Jalan Air Hitam rupanya...

Dah sampai Bukit Bendera tengok parking jauh banget! orang pun ramai nak naik cable car so cancel la plan nak naik trem :(. Aku tak sanggup nak meredah orang ramai! Lepas je ke Bukit Bendera kami terus ke Padang Kota.. Rupa-rupanya di padang kota tengah berlangsung pameran motor-motor lama.. meleleh air liuq brader tengok! hihihihih! lepas pusing-pusing kat situ pekena plak pasemboq dengan ABC, ni pun aku tak sure la kedai yang betul orang cakap sedap.. aku rasa pasemboq dia biasa je lagi sedap yang kat KL punya.. hihihih! maybe aku silap gerai.. sebab berlambak kot kedai juai pasemboq kat situ!

Lepas perut dah kenyang kami terus cari hotel, hotel kami terletak betul-betul di Jalan Kapitan Keling.. dekat juga dengan nasi kandar yang Famous iaitu nasi kandar beratur 10 malam. Dalam Pukul 11.30am macam tu kami dah check in, nasib baik bilik dah ready! Masuk je bilik terus mandi & boom tidoq! sampai la pukul 3pm macam tu bangun & teruskan pengembaraan kami ke Batu Feringghi!

hidupan laut di Tanjong bunga

Nah.. hati saya untuk hubby! sebab sudi bawa saya jalan-jalan
Nak ke Batu Feringghi pun jalan punya la jammed! haihhhh! tak larat nak tempuh jammed kami drop by je pantai yang berdekatan iaitu Tanjong Bunga! best gak pantai kat situ! bersih, tak ramai sangat orang.. Lepas mandi-mandi pekena plak laksa tanjong.. perghhh memang syok!

Nahh! muka aku pulak.. 1st time pakai shawl gi jalan!
Hari dah menjelang malam kami pergi pula makan Char kueh tiaw di Gurney Drive, katanya sedap.. tapi pada aku tak la sesedap mana pun.. atau aku yang tersalah gerai, aku pun tak tau.. hihihih! Jalan nak ke gurney Drive ni memang sangat jammed! plusss! nak cari parking pun susah.. nasib baik tak kena saman.

Lepas makan kami pusing-pusing town jap & pulang ke hotel.. sebelum pulang ke hotel tu singgah jap beli nasi kandar beratur.. dekat je ngan hotel! jalan kaki jerp!

Kira-Kira untuk 2 orang
Hotel Budget Broadway = RM90.00
Minyak kereta Myvi full tank KL-Penang = RM55.00
Toll KL-Juru = RM43.30
Makan di RnR Rawang = RM10.00
Tambang Feri = RM7.70
Breakfast @ transfer road = RM7.00
Makan @ padang kota lama = RM16.00
Makan Laksa @Tanjong Bunga = RM4.00
Mandi = RM1.00
Makan @ Gurney drive = RM10.00
Fridge magnet 4 ketul = RM10.00
Makan @ Nasi Kandar Beratur = RM13.00
Air Mineral 2 botol = RM2.40
Minyak kereta Myvi full tank Penang-KL = RM55.00

Total Day 1= RM324.40

**lepas buat kira-kira ni baru nampak berapa banyak keluar duit :P.. fengsan!!!
*** gambar yang lain banyak kat kamera! nanti aku upload lagi kalau rajin.