Jumaat, 19 Disember 2014

Tempahan Kek di Area Skudai

Masih mencari homemade bakery di Area Skudai? (Taman Tun Aminah, Taman Universiti, UTM, Taman Skudai Baru, Taman Sri Skudai & kawasan berdekatan) Meh nak bagitau.. korang boleh contact kakak aku. Macam-macam kek dia buat! bagi peminat dessert memang meleleh air liur kalau tengok!

Kek terbaru & terlaris
Yang ni pun laris gak ni
Berbagai pilihan

Kalau korang tak nak order yang mini ade juga kek yang besar

Kek chocolate cheese/ Rugged chocolate Kek

Selain kek ade juga dessert yang lain... creampuff, birthday kek, pavlova, congo bar, brownies dan lain-lain.. pokoknya ko sebut je nak makan dessert apa insha allah dia boleh baking kan FRESHHHH! untuk korang.

congo bar, brownies, pavlova & cream puff
Korang boleh contact kakak aku kat FB Zam Zalina atau leh whatsapp/ call 010-700 3971... bagi yang beli 12 Pek ke atas FREE delivery!! yeayyyyy!

Happy menjamu mata sambil air liur menjejes uolssss!!

** Psttt... insha allah early next year kek-kek ni akan berada di pasaran di area KL/ Bangi/ Kajang/ Mantin pula uolsss... Tungguuuu... 

Rawatan Kesuburan: Surat Rujukan Ke HKL

Alhamdulillah!

Akhirnya aku dah buat keputusan untuk ke HKL, 2 Minggu lepas aku dah bagitahu Dr. Ridzuan aku buat keputusan untuk ke HKL sahaja. So hari Isnin hari tu aku nak ambil la surat rujukan nya tapi..... surat tak siap lagi... aku tinggal kan contact no aku untuk pihak hospital contact aku semula. Pada mula nya nurse suruh tunggu, tapi memandangkan pukul 9 pun Dr tak muncul tiba, aku ambil keputusan blah je.

Semalam pihak hospital dah pun call, dia cakap surat dah ready boleh datang ambil so pagi tadi sebelum pergi office singgah jap ambil letter.

Surat sudah ada di tangan! tak tau apa isi dalam..
Aku kena pergi ke HKL untuk mengambil tarikh untuk kaunseling ke sana. Bila nak ke HKL tu aku tak bincang lagi ngan hubby. Maybe early next year kot baru kami ke sana. Menurut kata nurse tu tadi sebelum ni pihak Hospital Kajang boleh terus dapat kan tarikh untuk kaunseling, tapi sekarang ni pesakit kene pergi sendiri, so terpaksa la kami pergi sendiri.

Sapa pernah buat treatment kat HKL? yuk share pengalaman.



Isnin, 1 Disember 2014

Rawatan Kesuburan: Keputusan Untuk Rawatan Selanjutnya

Salam Korang!

Lama tak cerita pasal Rawatan Kesuburan kan? last cerita pasal aku nak buat Laparscopy tapi Dr batal kan atas sebab-sebab tertentu. Dr. Minta kami untuk pilih Hospital yang mana satu untuk teruskan rawatan, sama ada HKL atau pun di Alor star.

Setelah berpikir-pikir sedalam-dalam nya.. maka aku memilih HKL. Antara sebab-sebab aku memilih HKL adalah yang pertama senang aku nak follow up. Aku dapat rasakan rawatan yang aku lakukan ni bukan nya mudah, mungkin Dr kat Hospital lain akan buat check up semula both of us, mungkin Dr hospital lain tak kan proceed aku untuk terus ke IVF, So di situ kemungkinan kekerapan untuk follow up di Hospital adalah kerap.

Sebab yang kedua pula memandangkan HKL lebih dekat dengan kami maka belanja untuk ulang-alik tu lebih rendah, kalau kami pilih ke Alor Star kami terpaksa sewa hotel then kos untuk ke sana lagi, makan minum? hmmmm.. semua kena kira.

Sebab yang ketiga, mungkin aku boleh kurang kan risiko masa travelling. Jika aku pilih ke alor Setar  dan aku di takdir kan untuk senyawakan telur di sana risiko masa travelling tu tak di jamin.. maka lebih baik kita kurangkan risiko.

Apa-apa pun keputusan aku, aku harap ini lah yang terbaik. Hubby aku ikut je pilihan mana yang aku pilih.. tapi sebenarnya dia lagi berat nak ke Alor Star. huhuhuh! Korang please doa kan untuk kami k.

Jumpa di new episod di Hospital yang baru!

** Alhamdulillah selesai satu beban yang aku pikirkan selama hampir satu bulan, akhirnya aku dapat berpikir secara waras... ahahhahah!

Promosi Tupperware bulan Disember 2014

Yang pertama sekali aku nak minta maaf sangat kat korang-korang semua yang whatsapp, PM, call & message tanya pasal Moo Moo set, buat pengetahuan semua Moo Moo set adalah limited edition so memang susah sangat nak dapat stok. Kepada sesiapa yang tak dapat Sorry sangat yeee.

Promosi yang menarik bulan ni adalah... DRUM rolls please... huhuhuhuh!

Rainbow Eco bottle gift set 
Rainbow Eco bottle gift set - 500ml (1 set ada 7 biji)
Harga 1 set = RM82.00
Harga 1 botol = RM12.00**



Snowflake gift set
Snowflake gift set (1 set ada 3 biji (2.0L, 400ml & 800ml)
Harga 1 set = RM40.00**
Harga 4 set = RM160.00

Yang bawah ni ada kategori harga ikut budget korang.

budget RM50.00 - RM150.00

Budget RM150.00 - RM250.00

Kalau nak tengok promosi yang lain boleh tengok kat dalam katalog tupperware, kalau ade yang berkenan boleh la tanya kat aku yee... aku bagi special price untuk pembaca blog aku.

Bagi yang bertanda ** tu.. kena cari pembeli lain untuk cukup kan 4 set, tapi apa apa pun boleh bawa berbincang semua bisa di atur.. just wassap k!

Rabu, 12 November 2014

Sambutan Birthday aku yang ke 30

Umur dah 30 nokkk! tua dah rasanya.. banyak lagi harapan & impian yang belum tercapai di kala umur sudah jejak 30. 

Ok lets start 1st celebration daripada kengkawan TTC aku yang comel, actually aku memang dah terpikir pun yang mereka-mereka ni akan sambut birthday aku.. tapi dengan gaya macam mana still SUPRISE! dorang ni kengkonon arrange birthday untuk abam Adam tapi disebalik tu dorang plan gak birthday untuk aku gak... suweettt sangat!

So tiba la hari pertemuan kami pada 11/10/2014, yang jadi pengajurnya adalah si Zana comel tu.. dia order nasi ayam, sedap tau nasi ayam tu.. then sambut la birthday abam Adam tiup lilin segala.. yang aku ni excited ambil gambar adam. Tengah syok record adam sekali dorang nyanyi lagi skali lagu birthday, aku pun Blurr tapi tetap gak nyanyi lagu birthday huhuhuh! rupanya dorang nyanyi untuk aku... ohhhh!! terharu gilak! Aku mati-mati ingat dorang antar kek ke opis aku.. rupanya tidakkkk.. eheheheh!

Kek yang super duper gojes!
Thank you korang.. korang la tempat aku cerita & luahkan perasaan! cewahhhh! poyo je kann? harap relationship ni akan kekal :)

Sayang korang!

Pada 13/10/2014 giliran sambut birthday kat office plak.. memang biasanya kalau birthday kat office kita boleh pilih kek apa kita nak asalkan within budget! so aku pilih durian cheese cake dari secret receipe.. tak sia-sia pilihan aku.. kek durian ni memang super duper sedapppp! tak nyesal ok! bertambah aku makan... 

Celebrate with other colleague.
Hubby aku bagi apa?? kebiasaanya nya memang dia akan bagi duit kat aku & aku pilih la hadiah apa aku nak. So masa celebrate kat rumah Zana tu dia dah bagi RM100 katanya beli la apa nak beli.. kalau boleh beli la tudung sebab aku kan selalu complaint asyik takde tudung.. so balik dari rumah Zana tu dia teman kan pergi ke Masjid Jamek gi cari tudung katanya.

Lepas seminggu berlalu, aku ada terbaca whatsapp dr seorang member dia tanya pasal perfume.. so aku tanya la kat dia, sekali kantoi dah rupanya dia nak beli perfume tu untuk suprise birthday aku, huhuhu! sekali udah kantoi *laki aku memang jenis senang terkantoi tak pandai simpan rahsia.  So ini la 1st time dia nak buat suprise kat aku, selama aku kenal dia memang tak pernah dia nak buat suprise! so aku rasa suweetttt sangat & patut aku catitkan dalam blog aku. Dia beli kan aku perfume CK one Red... bau nya memang sedap & aku suka sangat!

Hadiah suprise dari hubby ♥♥
So moment moment ni akan aku kenang hingga hujung nyawa.. tq pada semua yang ingat birthday aku *aku tak letak kat FB birthday aku bila. Aku sayang korang semua.. semoga relationship kita akan kekal selamanya.. LOVE UOLssss!


Selasa, 11 November 2014

Tempat makan best di Mid Valley

Memandangkan banyak BE yang menari-nari nak tak nak aku kena gigihkan diri buat entri. Sebenarnya tak tau nak buat entri apa.. no idea so cari la gambar-gambar dalam insta so terpikir nak buat entri pasal tempat makan yang best kat Mid Valley.

Sebab aku keje kat Mid Valley kan?? harus la aku hafal segala tempat makan kat Mid Valley ni.

Kalau korang datang Mid Valley jangan lupa singgah makan dessert kat Jonker Sweets Dessert kat LG bersebelahan dengan Big Apple & berhadapan dengan CIMB. Kalau korang rasa dessert kat sini.. perghhh sure rasa nak return.. Ais jelly dia halus je, memang sedap la, bubur dia pun terbaik. Korang jangan risau semua dessert kat sini mampu milik..

Antara dessert yang pernah aku makan.. yummy!
Peminat makanan Korea?? korang boleh try kat LG gak.. tapi kat Garden, nama kedai aku lupa plak.. kedainya berhadapan dengan Cold Storage, apa yang best? korang leh minta lebih kimchi & ikan bilis tu.. perghh marvelous! aku makan bibimbap ni leh share 3 orang.. banyak okehh. Lagi satu aku suka pancake dia tu.. rasa macam cekodok bawang. best gak!

Banyak kan?? tak tertelan kalau makan sorang
Suka makan Oyster tak?? kat Garden ade satu kedai ni jual Oyster sesaja! oyster goreng tepung la oyster garlic la.. pokoknya semua berasaskan oyster korang boleh terjah sini kalau nak tengok menu http://www.oysterking.com.my/ Sedap gak sekali sekala makan makanan orang kaya kan? tapi dengan gaya budget. Kedai Oyster King ni terletak di LG bersebelahan dengan kedai korean food tadi maknanya berhadapan dengan Cold Storage

Garlic Oyster & Fried Oyster.. ehh sedap wehhh!
Nak makan burger yang super duper juicy?? leh try kat Killer Gourment Burger.. burger ni memang sedap gilak! kalau makan sebiji sure kekenyangan laa.. terus takleh buat keje sebab kenyang banget. Daging burger dia dah la lembut, juicy plak tu.. nyummy sangat. Korang kena try tau! KGB ni pun terletak di LG tapi dekat Mid Valley area berdekatan juga dengan Jonker Sweets ini bermakna KGB ni dekat juga dengan Big Apple.

Aummm.. nga nga mulut besar baru leh masuk.. eheheh
Actually banyak lagi kedai makan yang best kat Mid Valley ni.. ni adalah di antaranya la, next time aku cerita lagi tempat makan yang menarik kat sini.

Jumaat, 7 November 2014

Operation Cancel!

Ingat tak entri sebelum-sebelum ni? pasal berdebarnya aku nak menjalani operation.. korang jangan la ingat major operation plak.. cuma aku akan menjalani Laparscopy! tapiiiii... tak jadi hokeh! sebab apa tak jadi??? sebab ada DR. pakar yang lain argue dengan operation ni. Jap aku cerita dari awal kemasukan wad ok?

5.11.2014

Pagi ni aku bangun awal dalam 6.00 pagi macam tu bersiap-siap, konon nya nak masuk wad kan? harus la kemas-kemas baju, persiapkan diri. Then baru la aku kejut hubby untuk bersiap pula. Lepas dah siap aku ajak hubby gi breakfast dulu sebab aku pernah terbaca yang kena berpuasa start dari masuk wad. Aku pun sarapan la nasi lemak, huhuhuh! amik makanan heavy kot sebab nak puasa kan satu hari suntuk.

Lepas makan aku pun pergi la daftar untuk masuk wad, lepas daftar masuk wad tu dia bagi fail & tunjuk la wad mana aku kena duduk. Kami pun terus la ke wad yang di tunjuk tu, sampai kat wad aku daftar kat wad pula, bila sampai hospital macam biasa la nurse tanya alergik ubat apa, pekerjaan apa, tanya berat, tinggi la.. pastu dia terus tunjuk bilik & katil aku. Kemudian dia bagi baju hijau untuk duduk kat wad tu. Keadaan dalam wad tu PACK ok! sebab wad yang sebenarnya tengah renovate. 

Aku pun tukar la baju... aku suruh hubby gi amik beg untuk baju salinan, lepas dia hantar aku pun suruh dia balik sebab kesian kan dia tunggu lama sangat kat situ. Bosan ya amat duduk kat hospital ni! keje aku tido je la & main COC! tengah duk main game datang satu doktor amik darah aku & masuk kan jarum drip. Nasib baik tak sakit sangat.. tapi dah lama jarum tu dok dalam tangan baru rasa sakit.

Tak lama tu Dr. pakar bius datang & terangkan procedure untuk bius ke esok kan harinya. Pastu tengah hari makanan untuk lunch pun sampai.. rasa makanan kat hospital?? blueekkkk! tak sedap! memang kalau ko tak sakit pun boleh jadi sakit la dok kat hospital tu.

Petang sikit doktor Gynea datang dia tanya aku paham ke apa yang aku jalani esok? aku pun bagitau la apa yang aku paham, kemudian dia terangkan semula apa yang aku lalui esok. Lepas dah chit chat chit ngan Dr. aku pun tido sementara tunggu hubby datang petang tu.. bawa pisang goreng & ubi goreng ahahahh! oh ya... aku boleh makan macam biasa yeee Dr suruh puasa start 12am malam nanti!

Malam tu ada Dr. & nurse datang, dia cakap esok pagi aku boleh breakfast macam biasa.. dia cakap kemungkinan kes aku KIV! whatttttt!!! aku memang nak menyumpah gila kot! tapi akal waras aku suruh sabar ini lah dugaan.. tapi aku still berdebar sebab nurse tu cakap kemungkinan besar juga aku jadi untuk operate.. ok! what eva la wei.. aku pasrah je!

6.11.2014

Dalam pukul 4am macam tu nurse kejut suruh makan ubat.. aku pun bangun la makan ubat. Ubat apa yang dia bagi aku pun tak pasti.. kemudian aku sambung ZZZZZzzzz....

Tengah sedap sedap tido, ada Dr kejut aku bangun.. semata-mata nak tanya aku OK ke tak?? heyyy! op kos la aku OK tak buat apa apa kot lagi just tido jeee. Tak lama lepas tu, nurse datang bagi aku baju putih & dia masuk kan air dalam badan. Hmmmm... aku tak mandi lagi kot! kemudian datang pula nurse untuk cek tekanan darah, aku pun suruh la nurse tu buka drip sebab aku nak pi mandi.. lepas mandi aku suruh nurse tu pasang semula drip aku.. sakit gila kot dia tekan.. darah kuar banyak dia tekan macam tu! ngok betol...

Kemudian sarapan pagi pun sampai.. dapat la roti keras & air milo, air milo dia rasa & bau nak muntah ok! susu apa ntah dia guna.. memang aku tak minum la kot, bau pun dah hamis semacam.

Tengah baring-baring Dr Ridzuan pun datang, dia bagitau aku tak payah nak buat laparscopy tu sebab kalau aku buat pun tak kan ade effect apa-apa, kerana chance aku untuk pregnant normally macam orang biasa memang nipis. Dia tak nak aku amik risiko as per advise from her Boss DR. Chong.

Dia cakap lepas ni dia akan bagi referral letter untuk aku cont. buat treatment IVF pula. Dia bagi aku option either nak pergi Hospital di Alor setar atau ataupun HKL. Kami masih tak boleh nak buat keputusan, aku & hubby pun masih lagi berbincang untuk pilih hospital mana kami nak pergi. Macam biasa Dr Ridzuan cadangkan aku untuk ke Alor Setar sebab successful rate tinggi kat sana, tapi aku macam berat nak ke HKL sebab lagi senang nk follow up.

Buat masa ni memang aku tak leh nk bagi keputusan, sebab quite pening gak la pikir kan.. lagi satu aku takut, aku & hubby akan kena start from the bottom back untuk buat treatment IVF ni. Kesian kat hubby sebenarnya :(. Pleaseee.. korangg tolong bagi pendapat sikit.

Lepas je Dr. bgtau, dia cakap dia nk jumpa hubby nak cek hubby sikit.. tapi aku tak bgtau hubby pun Dr nak check dia.. takut wehh.. ahahahah! aku cakap Dr. nak jumpa je :P.. Bila Dr. cakap dia nak cek je muka hubby berubah.. aku buat tak tau je.. ahahah! tapi lepas Dr. cek dia cakap Alhamdulillah nampak normal, hubby pun nampak ok.

So Dr. cakap aku dah boleh discharge dah... ok! ni lagi satu cerita. nak discharge pun tunggu punya la lama.. nak kena follow up berkali-kali! tension aku.. nak bagi pesakit kuar je kot. Dalam 1 jam gak menunggu nya.. Dah lama tu baru la dia bagi bill untuk hubby gi bayar.. nasib la murah gilaaa... patutnya FREE je sebab Dr. tak buat apa-apa pun kat aku brrrrrr....

Ok tu je la pengalaman aku nak buat operation tak jadi.. so the next step aku kena buat treatment untuk IVF plak.. tapi keputusan nak pilih hospital mana still tak buat! koranggg pleasee advise akuu.. HELPPPPP!

**apa pun yang terjadi aku percaya adalah hikmah disebalik kejadian, so just follow & jangan pernah putus asa.. aminnn!

INFO

2 hari duduk wad = RM3.00 x 2 hari =RM6.00
Ujian Makmal = RM8.00
Total rawatan kali ni: RM14.00 



Selasa, 4 November 2014

Esok adalah harinya!

Dup dap.. dup dapp.. serius berdebar sangat dengan operation yang bakal di lalui nanti! aku takde pengalaman masuk hospital.. tak tahu apa nak bawa pergi hospital nanti, apa yang perlu di sediakan serius aku takde preparation.. aku just follow the flow.

Esok kena lapor diri kat hospital.. maybe esok juga doktor akan terangkan apa yang akan berlaku ketika operation nanti. Hubby yang super duper BUSY tu pun aku paksa suruh ambil cuti 2 hari, kemudian aku pepandai la jaga makan minum sendiri. Mula-mula nak suruh adik aku jaga, tapi memandangkan dia pun tengah pregnant skang ni malas nk menyusahkan dia. Pastu MIL & FIL nak datang, aku seboleh-bolehnya menolak sebab aku tak nak susahkan dia, Insha allah aku boleh handle sendiri.

Korang tolong doa kan semoga semua berjalan lancar ye.. doakan juga kesihatan aku nanti.

Jumaat, 31 Oktober 2014

Tupperware yang menarik untuk November 2014

Hi! aku dah jual tupperware tau skang... so sesapa ade yang berminat leh la beli dengan aku.. nak ansuran atau kutu pun boleh..

Bulan ni banyak promosi yang menarik antara yang sangat memikat hati adalah:

Petal one touch ni.

Petalz One touch Small set (1 set ada 2 biji (950ml) & (2.0L)
Harga 1 set = RM40.00*
Harga 4 set = RM155.00


Limited Edition Moo Moo set (from oversea)

Moo Moo Canister set (1 set ada 2 biji (2.1L) & (500ml)
Harga 1 set = RM79.00
Harga 1 set + 1.3L= RM110.00

Lagi satu promotion yang menarik

Rice Dispenser

Rice Dispenser
Harga 1 biji = RM236.00
Harga 2 biji= RM198.00

Yang aku rasa paling berbaloi adalah RD tu.. so sesiapa berminat nak beli tupperware leh la Whatsapp aku 016-2124055 (zue)... kalau nak buat ansuran or kutu leh gak PM ok. Kalau berminat nak jadi ahli secara PERCUMA or dapatkan RD ni secara PERCUMA pun boleh wassap aku.. ada caranya.

Bagi yang bertanda * tu.. kena cari pembeli lain untuk cukup kan 4 set, tapi apa apa pun boleh bawa berbincang semua bisa di atur.. just wassap k!

Selasa, 14 Oktober 2014

Persediaan IVF


Untuk persediaan IVF tahun depan, start bulan lepas aku memang ikat perut untuk menabung. Aku berharap bila tiba masanya, tabung yang aku buat ni cukup la untuk menampung perbelanjaan buat IVF nanti.

Al-maklumla buat IVF ni bukan sikit-sikit duit nak guna, maka nya berkorban sedikit la untuk capai impian yang satu tu. Aku dan suami pun bukan berduit, makanya kena la menabung tiap-taip bulan, walaupun buat kat Hospital kerajaan tapi rasanya belum termampu lagi nak kuarkan duit sekali gus.

Sempena hari istimewa aku hari ni, aku berharap aku dapat penuhi impian aku suatu hari nanti & korang tolong doakan semua berjalan lancar ye.

Isnin, 29 September 2014

Tempahan Kek di area Skudai

Hi!

Ada sesapa yang suka sangat makan kek? atau nak tempah untuk majlis harijadi di area Skudai, Tmn Universiti atau kawasan sekitarnya.. boleh contact kakak aku ye.

Kek bertunang
Cup cake
Birthday cake
Birthday cake
Selain kek ada juga cream puff, pavlova, congo bar, muffin dan crepe

Cream puff
Congo bar
Pavlova

Sesapa nak order boleh add dia kat FB (Zam Zalina) atau contact 010 - 700 3971, aku jamin rasanya sedap & harga berpatutan.


Isnin, 22 September 2014

Pisang Goreng Cheese di Bangi

Mari kita release sedikit tension kita cerita pasal makan-makan & tempat menarik!

Hari Ahad seharian duduk kat rumah, so si hubby bosan katanya ajak la keluar gi minum kopi. Aku pulak teringin sangat nak makan pisang goreng cheese, makanya jalan-jalan la kat area Bangi cari pisang Goreng Cheese! akhirnya terjumpa berdekatan dekat Restoran Kelisa. Restoran Kelisa ni sederet dengan An-Nur & Az-Zahra Bangi.

Pisang Goreng cheese yang yummy!
Lama gak nak tunggu, sebab ramai orang.. tapi memang terbaik la. Sedap!! Nora bagi 5 bintang! sebenarnya Pisang cheese ni tak boleh makan banyak sangat nanti muak. Kat sini ada bermacam-macam perisa, ade karamel, oreo, coklat! OMG! memang meleleh air liur!

Nama kedainya Pisang Cheese Jakarta
Lepas dah pekena Pisang Cheese tak tau nak pergi mana, aku ajak hubby pergi wall street art kat Atmosphere di Seri Kembangan dan tak sangka mood dia baik & he said OK! wahhh rasa tak percaya gitu sebab hubby aku ni bukan jenis layan benda-benda macam ni. Sampai je kat sana dia macam teruja tengok drawing yang cantik-cantik & marvelous! dia cakap rugi tak bawa kamera.. next time kita datang lagi ye.






Pakai kamera phone/tab je so gambar tak berapa menarik! kalau korang nak masuk sini FREE je.. korang gagahkan je la diri tu, sebab banyak giler drawing kat sini.. posing je la sampai lebam!

Lepas puas posing balik tu pusing-pusing cari makan lagi.. kali ni dinner kat Tomyam plak.. nama kedainya Suraya! ni bukan Suraya Kg Baru tau ni Suraya dekat Bangi... kat situ aku suka makan somtam mangga! huiii! rasanya memang marvelous! gamba Nan Hado yerr sebab bateri dah kong!

Lepas kenyang je kami berdua pun balik!

Rabu, 17 September 2014

Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Sepuluh di Hospital Kajang

Kronologi Treatment

  * tolong abai kan warna link yang berlainan.. malas nak adjust!

Sebelum cerita pasal appointment aku last monday hari tu, aku saja nak catat hari jumaat 5.09.2014 Hospital Kajang call bagitau appointment aku untuk buat Laps dipercepatkan pada 25.09.2014 aku cakap ok you booking je date tu then nanti saya bincang ngan Dr. Ridzuan sebab saya ada appointment ngan dia pada 15.09.2014. Nurse cakap tarikh sebenar tu Gynea takde tu yang kena cepatkan.

Hari isnin yang lepas aku pergi jumpa Dr ridzuan as per appointment yang dijanjikan, sebelum jumpa Dr. aku pergi ambil result sperm test yang hubby buat kat BP lab Kajang hari tu. Lepas pergi ambil result aku terus ke Hospital, macam biasa tunggu giliran then terus jumpa Dr Ridzuan. Hasil keputusan sperm analisis tu agak megecewakan, sperm hubby tiada yang berbenih. Result lebih kurang macam result di Hospital hari tu.

Dr.cakap aku memang tak boleh buat IUI, pilihan yang aku ada hanya IVF. Hubby aku nanti akan menjalani prosedure TESA PESA iaitu proses untuk mengeluarkan benih yang berkualiti kemudian akan dicantumkan dengan telur aku. Bila tengok prosedur TESA PESA di Youtube tu cam tak sanggup pula nak tunjuk kat hubby aku takut dia akan berubah fikiran pula. 

Dr. nak buat sekali lagi blood test untuk suami aku nanti masa aku buat laps. Dia nk cari punca masalah dari hubby pula. Dr. Ridzuan memang akan cadangkan kami ke Hospital Alor Star sebab % kejayaan yang tinggi, katanya dia akan pantau kami dari sini & procedure lain akan dilakukan di sana nanti. Dia bagi semangat untuk aku teruskan treatment ni, hati ni sebenarnya tak kuat untuk semua ni.. tapi aku gagahkan jua demi memberi zuriat untuk hubby aku.

Aku minta Dr. tukarkan tarikh laps aku pada awal bulan Nov, bukan apa... aku macam tak bersedia untuk bulan 9 ni, sebab aku pun baru lepas MC 2 hari dek kerana demam teruk tak kan aku nak MC lagi untuk buat laps dalam masa terdekat ni, kang apa pula kata staff yang lain. Dr pun cakap OK je dia bagi tarikh laps pada 6.11.2014 ni tapi aku kena check in sehari awal dari tarikh tu.

Habis je bincang ngan Dr. terus la balik, tinggal tunggu masa untuk buat laps je nanti... dup dap dup dap!

** dalam kes aku ni, aku tidak menyalahkan sesiapa, dan bukan la untuk mencari siapa yang salah dalam masalah kami. Aku hanya mahu menyelesaikan masalah yang selama ni tidak terungkai, Alhamdulillah Allah tunjuk jalan buat kami. Insha Allah aku Redho untuk semua ni, aku harap orang-orang sekeliling aku pun paham dengan keadaan kami.

INFO

Total rawatan kali ni: RM5.00
Sperm Analysis @ BP Lab : RM50.00



Isnin, 8 September 2014

A Famosa Bungalow di Melaka

Pada 30 Ogos 2014 ada majlis bertandang adik aku ke Melaka. Happy sangat sebab dapat gather ngan family aku, tapi ada gak yang tak seronok sebab kakak aku & anak buah aku tak dapat join, si Icha demam tak kebah-kebah... adehhhh! rindu banget ngan bebudak tu.

Dari KL aku ajak anak sedara hubby untuk join, memang dah ajak lama dah.. diaorang pun excited sangat nak ikut sebab dapat mandi kolam kan. Hari Sabtu tu kami bertolak dari rumah pukul 8.30pagi kemudian aku pergi ambil anak buah aku kat Wangsa Maju then terus gerak ke Melaka. Kalau nk ke Selatan memang jalan kitaorang ikut LEKAS, sekali sampai kat senawang hamikkk kooo! jammed nak mam! geram aku rasa nk patah balik je tak mau pergi. 

Kakak aku yang dari JB pun dah sampai Melaka awal, kami yang dari KL tak sampai-sampai. Abah aku dah call banyak kali tanya kat mana. Nasib baik majlisnya kat Alor Gajah je, tak jauh dah dari Senawang. Sampai je kat Melaka pukul 2 lebih, korang bayang kan la KL ke Alor gajah lebih dari 2 jam brrrrr... stressss!!!

Sampai sampai terus makan, lapar gila nokkkk! lepas dah mkn lepak terus g check in kat A famosa, mulanya ingat nak pi jalan-jalan ngan akak aku, sekali bila tgk jalan nk ke bungalow tu jauh dari jalan besar, terus cancel hasrat nk keluar! lepak kat dalam umah lagi best. Lagipun kereta kakak aku rosak lagi so dia tak dapat la nak pusing-pusing town. Kesiannnnn...

Bungalow yang aku sewa ni harga RM400 semalam, siap ade swimming pool ko! memang syok, dalam bungalow tu ade 3 bilik tidur serta 2 bilik air, ade TV dan perabot, peralatan BBQ and dapur pun ada. Tapi yang tak best takde periuk lagi satu tempat BBQ tu dah berkarat better bawak tempat BBQ sendiri kalau nak berBBQ.

swimming pool di sebelah rumah
Bebudak memang seronok la dapat berendam dalam swimming pool, tapi yang tak best dorang tak boleh nk swim sendiri sebab dalam pulak swimming pool nya, kalau nk datang bawa bebudak pasti kan bawa pelampung ok!

Lagi satu yang tak best nya swimming pool nya terbuka, bila orang lalu lalang nampak la kami yang sedang bermandi manda, Next time kalau nk stay lagi kat sini kena cari yang tertutup baru sedap nak terjun tiruk.

ok tu je nak cerita pengalaman stay kat A Famosa Bungalow ni, semua ok tapi nak pergi ke kedai ke apa ke jauh sikit, kalau nak stay sini pasti kan tapau makanan sesiap so takde la berlapar.


INFO: Deposit RM300.00 diperlukan, kalau semua OK dia akan pulang kan semula deposit tu.