Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2014

Perkataan-perkataan yang selalu digunakan dikalangan TTCian

Imej
Bagi yang bukan TTC mereka sure tak paham apa yang kawan-kawan TTC selalu cerita, banyak perkataan-perkataan yang kadang aku sendiri pun tak pernah dengar, bila google baru la tau. Ni hasil google yeee..

CD:Cycle Day (Kitaran period setiap bulan bermula dari hari pertama CD1 hingga hari terakhir  period setiap bulan)
DPO:Days Past Ovulation (Hari selepas berlaku ovulasi @ selepas hari subur. Biasanya kiraan bermula dengan DPO1 hingga hari terakhir sebelum period. DPO boleh dikira sekiranya seseorang tu buat BBT (Body Basal Temperature) melalui jadual BBT. Selain tu,pada individu yang melakukan rawatan IUI dan seangkatan dengannya. Boleh juga dikira sekiranya menggunakan OPK (Ovulation Prediction Kits). 
2ww:Two Week Wait (Sama kiraan seperti DPO cuma perkataan je lain-lain, maksudnya 2ww ni adalah masa menunggu sama ada pregnant atau tak pregnant)
O:Ovulation (Hari berlaku Ovulasi/pengeluaran telur pada setiap bulan)
BD:Baby Dancing (Seks)
BBT:Basal Body Temperature (Ambil suhu badan setiap…

Pengalaman di Hospital Kerajaan untuk merawat masalah kesuburan

Imej
Salam,
Aku saja je nak kongsi pengalaman kenapa aku pergi hospital kerajaan. Sebelum ni aku memang ada pergi ke klinik swasta untuk ni, tapi tak bertahan lama sebab apa? salah satu nya kewangan, memang boleh claim kat company tapi bila kena dulukan duit satu hal plak kan. Untuk dapatkan treatment kesuburan memang sangat memerlukan wang yang banyak serta kesabaran yang tinggi.
Setelah 2-3 kali asyik tertangguh untuk teruskan rawatan di klinik swasta aku mengambil keputusan untuk buat di Hospital Kerajaan. Memang ramai sebenarnya yang cakap Hospital Kerajaan ni lambat dan sebagainya *termasuklah aku ☺ tapi pada aku takde la teruk mana Hospital Kerajaan ni. Sementara nak tunggu next treatment tu kita masih di bawah pemantauan doktor, contohnya doktor bagi kita makan ubat turunkan hormon atau kena buat blood test atau sperm test dan sebagainya, takde la menunggu kosong je kan? sekurang-kurangnya dari menunggu bila masa nak pergi ke Klinik Swasta tu ada baiknya try je kat Hospital Kerajaa…

Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Enam di Hospital Kajang

Imej
Kronologi Treatment
1.Start all over again @ Hospital Government pula..
2.Rawatan Kesuburan: Kali pertama di Hospital Kajang 3.Rawatan Kesuburan: Kali kedua di Hospital Kajang
4.Rawatan Kesuburan: Blood test di Hospital Kajang
5.Rawatan Kesuburan: Semen Analysis
6.Rawatan Kesuburan: Kali Ketiga di Hospital 
7.KajangRawatan Kesuburan: Kali Keempat di Hospital Kajang
8.Rawatan Kesuburan: Ambil darah untuk persediaan MRI
9.Rawatan Kesuburan: MRI Scan 10.Rawatan Kesuburan: Kali Ke lima di Hospital Kajang

Actually kronologi kat atas ni ada aku SKIP 2 treatment, sebab apa aku SKIP? sebab procedure biasa yang pernah aku lalui so tak berapa important sangat la nak catit dalam blog ni *padahal malas nak menaip, tapi aku ada catit kat bloglist aku. Treatment tu adalah buat Sperm analisis pada 6.01.2014 dan blood test pada 24.02.2014 
Semalam appointment kali ke 5 dengan doktor, macam biasa aku ambil cuti 1/2 day untuk pergi treatment ni. Prosedur biasa bayar RM5.00 kat kaunter & tunggu no giliran dipan…