Khamis, 13 Mac 2014

Perkataan-perkataan yang selalu digunakan dikalangan TTCian


Bahasa yang biasa digunakan dalam dunia TTC

Bagi yang bukan TTC mereka sure tak paham apa yang kawan-kawan TTC selalu cerita, banyak perkataan-perkataan yang kadang aku sendiri pun tak pernah dengar, bila google baru la tau. Ni hasil google yeee..

CD:Cycle Day (Kitaran period setiap bulan bermula dari hari pertama CD1 hingga hari terakhir  period setiap bulan)

DPO:Days Past Ovulation (Hari selepas berlaku ovulasi @ selepas hari subur. Biasanya kiraan bermula dengan DPO1 hingga hari terakhir sebelum period. DPO boleh dikira sekiranya seseorang tu buat BBT (Body Basal Temperature) melalui jadual BBT. Selain tu,pada individu yang melakukan rawatan IUI dan seangkatan dengannya. Boleh juga dikira sekiranya menggunakan OPK (Ovulation Prediction Kits). 

 2ww:Two Week Wait (Sama kiraan seperti DPO cuma perkataan je lain-lain, maksudnya 2ww ni adalah masa menunggu sama ada pregnant atau tak pregnant)

O:Ovulation (Hari berlaku Ovulasi/pengeluaran telur pada setiap bulan)

BD:Baby Dancing (Seks)

BBT:Basal Body Temperature (Ambil suhu badan setiap pagi apabila bangun tidur tampa berlaku pergerakan yang banyak dan tidur nyenyak sekurang-kurangnya 4 jam. Suhu diambil pada masa/jam yang sama setiap pagi dan catat suhu tersebut. Masa yang sesuai mula ambil suhu adalah selewat-lewatnya hari ke-3 period. Untuk kemudahan anda boleh menggunakan aplikasi darihttp://www.fertilityfriend.com/ untuk membuat pengiraan anda hanya masukkaan data sahaja. Tujuan membuat BBT adalah untuk mengenalpasti hari/masa sebenar berlakunya ovulasi melalui suhu badan. BBT sangat sesuai dilakukan oleh wanita yang mempunyai kitaran period yang tak regular dimana sukar untuk memastikan hari berlaku ovulasi.

OPK:Ovulation Predictor Kits (Alat untuk mengesan Ovulasi mengukur kadar lonjakan  LH ( Luteinizing hormone) dalam urin, cara penggunaan sama seperti menggunakan pregnancy test)
  
M/C:Miscarriage (Keguguran)

BFN:Big Fat Negative (Not Pregnant/Tidak Mengandung)

BFP:Big Fat Positive (Pregnant/Mengandung)

IUI:Intra-uterine Insemination (Sperm suami akan dicuci dipilih yang terbaik dan akan dilepaskan terus ke rahim. Memendekkan masa Sperm untuk berenang ke ovum.

IVF:In-Vitro Fertilization In Vitro Fertilization (Sperm dan Ovum disenyawakan secara manual di makmal dan apabila berjaya disenyawakan, embrio tersebut akan dimasukkan ke dalam rahim.

O&G:Obstetrical and Gynaecological (Perbidanan dan Sakit Puan)

HcG:Human Chorionic Gonadotropin (Hormon dikesan dengan alat ujian kehamilan/pregnancy tests)

EWCM:Eggwhite cervical mucous (Cecair keputihan-putih telur yang keluar dari vaginal)

TVS:Transvaginal Scan

FSH:Follicle Stimulating Hormone (Hormon penting yang terlibat dalam proses mematangkan ovum/telur)

HSG:Hysterosalpingogram (Pemeriksaan Sinar-X dengan menggunakan cairan dye yang dimasukkan melalui pangkal rahim. Pemeriksaan HSG bertujuan untuk memeriksa rahim dan saluran tiub fallopio sama ada tersumbat atau tidak)

CP:Cervical Position

kredit to : http://kedestinasi.blogspot.com/


Jumaat, 7 Mac 2014

Pengalaman di Hospital Kerajaan untuk merawat masalah kesuburan

Salam,

Aku saja je nak kongsi pengalaman kenapa aku pergi hospital kerajaan. Sebelum ni aku memang ada pergi ke klinik swasta untuk ni, tapi tak bertahan lama sebab apa? salah satu nya kewangan, memang boleh claim kat company tapi bila kena dulukan duit satu hal plak kan. Untuk dapatkan treatment kesuburan memang sangat memerlukan wang yang banyak serta kesabaran yang tinggi.

Setelah 2-3 kali asyik tertangguh untuk teruskan rawatan di klinik swasta aku mengambil keputusan untuk buat di Hospital Kerajaan. Memang ramai sebenarnya yang cakap Hospital Kerajaan ni lambat dan sebagainya *termasuklah aku ☺ tapi pada aku takde la teruk mana Hospital Kerajaan ni. Sementara nak tunggu next treatment tu kita masih di bawah pemantauan doktor, contohnya doktor bagi kita makan ubat turunkan hormon atau kena buat blood test atau sperm test dan sebagainya, takde la menunggu kosong je kan? sekurang-kurangnya dari menunggu bila masa nak pergi ke Klinik Swasta tu ada baiknya try je kat Hospital Kerajaan.

Bayaran setiap kali treatment pun murah, cuma masa nak buat treatment tu la kena datang waktu bekerja... takpe-takpe kita korbankan sedikit masa untuk ni. Kesabaran untul deal ngan Hospital Kerajaan ni mesti di tahap yang tertinggi sebab waktu nak jumpa doktor tu lama, tapi ikut nasib gak.. kadang-kadang tak sampai 10 minit duduk no dah sampai giliran. Lagi satu yang tak best nya kita tak boleh nak pilih-pilih doktor nasib ko la kalau dapat doktor lelaki.

Tapi pada aku la... Hospital Kerajaan ni takde la seteruk mana seperti yang orang lain cerita. Servisnya Ok je nak kata terbaik tak juga la.. orang kata average la, sesuai bagi rakyat macam aku ni.

So sesiapa yang terpikir nak pergi buat treatment kat Hospital Kerajaan.. aku amat SOKONG 100% buat masa ni aku rasa treatment aku semua berjalan lancar & tiada masalah yang besar. Korang jangan la ragu-ragu ye, walaupun murah tapi layanan dia sama je ngan klinik fertiliti lain. Ubat yang diberi pun sama je ngan klinik swasta Hospital bagi FREE lagi. So tak payah pening kepala nak pikir berapa harga ubat, segala-galanya ditanggung.


Selasa, 4 Mac 2014

Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Enam di Hospital Kajang

Kronologi Treatment


Actually kronologi kat atas ni ada aku SKIP 2 treatment, sebab apa aku SKIP? sebab procedure biasa yang pernah aku lalui so tak berapa important sangat la nak catit dalam blog ni *padahal malas nak menaip, tapi aku ada catit kat bloglist aku. Treatment tu adalah buat Sperm analisis pada 6.01.2014 dan blood test pada 24.02.2014 

Semalam appointment kali ke 5 dengan doktor, macam biasa aku ambil cuti 1/2 day untuk pergi treatment ni. Prosedur biasa bayar RM5.00 kat kaunter & tunggu no giliran dipanggil, Alhamdulillah tak lama menunggu.

Masa tunggu giliran tengok ada seorang je doktor, aku dah rasa frust sangat sebab doktor Rizuan takde, tapi tak lama lepas tu doktor Rizuan pun muncul. Ya Allah berbunga riang hati aku, tapi dah namanya hospital government kan? ikut giliran la, bila turn aku dapat doktor lain. Doktor tu pun tanya soalan yang memang dah ada semua jawapan dalam buku rekod aku :(, lepas dia semak-semak tengok ada nama doktor Rizuan then dia cakap "oh patient Dr. Rizuan, takpelah you jumpa la dia" pftttt....

Tak lama tunggu tu Dr Rizuan pun call, dia tanya khabar semua then tanya apa treatment yang aku lalui, so aku cerita la kena makan ubat then amik darah, amik sekali lagi semen/sperma. Dia cakap suppose aku tak payah makan ubat yang doktor tu bagi tapi takpe, dia suruh aku STOP makan ubat tu. Then dia tanya nurse mana result hubby aku? tapi lab still tak hantar lagi grrrrr....

So takde apa yang nak direview so kami chit chat kosong, planning untuk next step punya treatment. 1st thing apa yang penting kena ada ialah result sperm analisis suami aku, if dah ok capai tahap yang doktor nak then dia akan bagi clomid untuk 1st cycle, if tak berjaya concieve dia akan tinggi kan dos kalau tak berjaya juga next step buat IUI tapi...... dia cakap IUI kat Hospital Kajang tak pernah ada yang berjaya. So dia suggest untuk aku terus buat IVF.

Dia cakap IVF nya treatment just ade 2 je kat Hospital Goverment 1 dekat HKL lagi satu kat Hospital Alor Setar, dan dia cadangkan untuk buat kat Alor Setar sebab peratus kejayaan sangat tinggi di sana.

So doktor suruh kumpul duit untuk aku jalani IVF ni anggaran kos bagi hospital kerajaan adalah RM3k - 5k, dia cakap swasta nya kos lagi mahal UPM RM12k dan swasta lain RM15K - 20k.

So bermula hari ni aku kena berazam menyimpan duit untuk buat IVF, sementara duit cukup aku akan jalani treatment macam biasa iaitu makan clomid.

Korang tolong yee doakan kami suami isteri murah rezeki supaya kami dapat jalani procedure ni dan berjaya dapatkan zuriat kami sendiri.

*serius rasa bergenang air mata bila doktor cakap aku kena buat IVF dan dia sangat bersungguh-sungguh nak tolong aku.

INFO

Total rawatan kali ni: RM5.00