Isnin, 29 September 2014

Tempahan Kek di area Skudai

Hi!

Ada sesapa yang suka sangat makan kek? atau nak tempah untuk majlis harijadi di area Skudai, Tmn Universiti atau kawasan sekitarnya.. boleh contact kakak aku ye.

Kek bertunang
Cup cake
Birthday cake
Birthday cake
Selain kek ada juga cream puff, pavlova, congo bar, muffin dan crepe

Cream puff
Congo bar
Pavlova

Sesapa nak order boleh add dia kat FB (Zam Zalina) atau contact 010 - 700 3971, aku jamin rasanya sedap & harga berpatutan.


Isnin, 22 September 2014

Pisang Goreng Cheese di Bangi

Mari kita release sedikit tension kita cerita pasal makan-makan & tempat menarik!

Hari Ahad seharian duduk kat rumah, so si hubby bosan katanya ajak la keluar gi minum kopi. Aku pulak teringin sangat nak makan pisang goreng cheese, makanya jalan-jalan la kat area Bangi cari pisang Goreng Cheese! akhirnya terjumpa berdekatan dekat Restoran Kelisa. Restoran Kelisa ni sederet dengan An-Nur & Az-Zahra Bangi.

Pisang Goreng cheese yang yummy!
Lama gak nak tunggu, sebab ramai orang.. tapi memang terbaik la. Sedap!! Nora bagi 5 bintang! sebenarnya Pisang cheese ni tak boleh makan banyak sangat nanti muak. Kat sini ada bermacam-macam perisa, ade karamel, oreo, coklat! OMG! memang meleleh air liur!

Nama kedainya Pisang Cheese Jakarta
Lepas dah pekena Pisang Cheese tak tau nak pergi mana, aku ajak hubby pergi wall street art kat Atmosphere di Seri Kembangan dan tak sangka mood dia baik & he said OK! wahhh rasa tak percaya gitu sebab hubby aku ni bukan jenis layan benda-benda macam ni. Sampai je kat sana dia macam teruja tengok drawing yang cantik-cantik & marvelous! dia cakap rugi tak bawa kamera.. next time kita datang lagi ye.






Pakai kamera phone/tab je so gambar tak berapa menarik! kalau korang nak masuk sini FREE je.. korang gagahkan je la diri tu, sebab banyak giler drawing kat sini.. posing je la sampai lebam!

Lepas puas posing balik tu pusing-pusing cari makan lagi.. kali ni dinner kat Tomyam plak.. nama kedainya Suraya! ni bukan Suraya Kg Baru tau ni Suraya dekat Bangi... kat situ aku suka makan somtam mangga! huiii! rasanya memang marvelous! gamba Nan Hado yerr sebab bateri dah kong!

Lepas kenyang je kami berdua pun balik!

Rabu, 17 September 2014

Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Sepuluh di Hospital Kajang

Kronologi Treatment

  * tolong abai kan warna link yang berlainan.. malas nak adjust!

Sebelum cerita pasal appointment aku last monday hari tu, aku saja nak catat hari jumaat 5.09.2014 Hospital Kajang call bagitau appointment aku untuk buat Laps dipercepatkan pada 25.09.2014 aku cakap ok you booking je date tu then nanti saya bincang ngan Dr. Ridzuan sebab saya ada appointment ngan dia pada 15.09.2014. Nurse cakap tarikh sebenar tu Gynea takde tu yang kena cepatkan.

Hari isnin yang lepas aku pergi jumpa Dr ridzuan as per appointment yang dijanjikan, sebelum jumpa Dr. aku pergi ambil result sperm test yang hubby buat kat BP lab Kajang hari tu. Lepas pergi ambil result aku terus ke Hospital, macam biasa tunggu giliran then terus jumpa Dr Ridzuan. Hasil keputusan sperm analisis tu agak megecewakan, sperm hubby tiada yang berbenih. Result lebih kurang macam result di Hospital hari tu.

Dr.cakap aku memang tak boleh buat IUI, pilihan yang aku ada hanya IVF. Hubby aku nanti akan menjalani prosedure TESA PESA iaitu proses untuk mengeluarkan benih yang berkualiti kemudian akan dicantumkan dengan telur aku. Bila tengok prosedur TESA PESA di Youtube tu cam tak sanggup pula nak tunjuk kat hubby aku takut dia akan berubah fikiran pula. 

Dr. nak buat sekali lagi blood test untuk suami aku nanti masa aku buat laps. Dia nk cari punca masalah dari hubby pula. Dr. Ridzuan memang akan cadangkan kami ke Hospital Alor Star sebab % kejayaan yang tinggi, katanya dia akan pantau kami dari sini & procedure lain akan dilakukan di sana nanti. Dia bagi semangat untuk aku teruskan treatment ni, hati ni sebenarnya tak kuat untuk semua ni.. tapi aku gagahkan jua demi memberi zuriat untuk hubby aku.

Aku minta Dr. tukarkan tarikh laps aku pada awal bulan Nov, bukan apa... aku macam tak bersedia untuk bulan 9 ni, sebab aku pun baru lepas MC 2 hari dek kerana demam teruk tak kan aku nak MC lagi untuk buat laps dalam masa terdekat ni, kang apa pula kata staff yang lain. Dr pun cakap OK je dia bagi tarikh laps pada 6.11.2014 ni tapi aku kena check in sehari awal dari tarikh tu.

Habis je bincang ngan Dr. terus la balik, tinggal tunggu masa untuk buat laps je nanti... dup dap dup dap!

** dalam kes aku ni, aku tidak menyalahkan sesiapa, dan bukan la untuk mencari siapa yang salah dalam masalah kami. Aku hanya mahu menyelesaikan masalah yang selama ni tidak terungkai, Alhamdulillah Allah tunjuk jalan buat kami. Insha Allah aku Redho untuk semua ni, aku harap orang-orang sekeliling aku pun paham dengan keadaan kami.

INFO

Total rawatan kali ni: RM5.00
Sperm Analysis @ BP Lab : RM50.00



Isnin, 8 September 2014

A Famosa Bungalow di Melaka

Pada 30 Ogos 2014 ada majlis bertandang adik aku ke Melaka. Happy sangat sebab dapat gather ngan family aku, tapi ada gak yang tak seronok sebab kakak aku & anak buah aku tak dapat join, si Icha demam tak kebah-kebah... adehhhh! rindu banget ngan bebudak tu.

Dari KL aku ajak anak sedara hubby untuk join, memang dah ajak lama dah.. diaorang pun excited sangat nak ikut sebab dapat mandi kolam kan. Hari Sabtu tu kami bertolak dari rumah pukul 8.30pagi kemudian aku pergi ambil anak buah aku kat Wangsa Maju then terus gerak ke Melaka. Kalau nk ke Selatan memang jalan kitaorang ikut LEKAS, sekali sampai kat senawang hamikkk kooo! jammed nak mam! geram aku rasa nk patah balik je tak mau pergi. 

Kakak aku yang dari JB pun dah sampai Melaka awal, kami yang dari KL tak sampai-sampai. Abah aku dah call banyak kali tanya kat mana. Nasib baik majlisnya kat Alor Gajah je, tak jauh dah dari Senawang. Sampai je kat Melaka pukul 2 lebih, korang bayang kan la KL ke Alor gajah lebih dari 2 jam brrrrr... stressss!!!

Sampai sampai terus makan, lapar gila nokkkk! lepas dah mkn lepak terus g check in kat A famosa, mulanya ingat nak pi jalan-jalan ngan akak aku, sekali bila tgk jalan nk ke bungalow tu jauh dari jalan besar, terus cancel hasrat nk keluar! lepak kat dalam umah lagi best. Lagipun kereta kakak aku rosak lagi so dia tak dapat la nak pusing-pusing town. Kesiannnnn...

Bungalow yang aku sewa ni harga RM400 semalam, siap ade swimming pool ko! memang syok, dalam bungalow tu ade 3 bilik tidur serta 2 bilik air, ade TV dan perabot, peralatan BBQ and dapur pun ada. Tapi yang tak best takde periuk lagi satu tempat BBQ tu dah berkarat better bawak tempat BBQ sendiri kalau nak berBBQ.

swimming pool di sebelah rumah
Bebudak memang seronok la dapat berendam dalam swimming pool, tapi yang tak best dorang tak boleh nk swim sendiri sebab dalam pulak swimming pool nya, kalau nk datang bawa bebudak pasti kan bawa pelampung ok!

Lagi satu yang tak best nya swimming pool nya terbuka, bila orang lalu lalang nampak la kami yang sedang bermandi manda, Next time kalau nk stay lagi kat sini kena cari yang tertutup baru sedap nak terjun tiruk.

ok tu je nak cerita pengalaman stay kat A Famosa Bungalow ni, semua ok tapi nak pergi ke kedai ke apa ke jauh sikit, kalau nak stay sini pasti kan tapau makanan sesiap so takde la berlapar.


INFO: Deposit RM300.00 diperlukan, kalau semua OK dia akan pulang kan semula deposit tu.


Selasa, 2 September 2014

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke tujuh (akhir)

Kronologi Treatment

1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama
2. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Kedua
3. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Ketiga



Hampir terlupa nak cerita pasal last treatment ni, sepatutnya aku kena pergi hari Jumaat tapi hubby aku balik lewat, so aku call Kak Yan tanya boleh tak kalau aku postpone hari Ahad. Kak Yan cakap OK takde masalah.

Hari ahad tu pun hubby aku kena kerja, nak tak nak aku terpaksa la pergi seorang. Tapi aku pergi siang la dalam pukul 11 macam tu gerak dari rumah. Sebelum gi umah Kak Yan tu aku singgah kat petrol pam dulu beli kan anak Kak Yan jajan, kemudian terus gi rumah Kak Yan. Alhamdulillah hari tu takde orang lain, Kak Yan pun terus mengurut aku, macam biasa urut satu badan, badan aku pun sejak 2-3 hari ni sakit je terutamanya di bahagian pinggang.

Kak Yan pesan suruh jaga diri, jaga pemakanan, jangan stress.  Setiap kali jumpa tu je la pesanan dia. huhuhuh! Masa aku jumpa Kak Yan ni sepatutnya aku dah period tapi terlewat nampaknya period aku kali ni. Dia pesan jangan lupa amal kan doa elak keguguran.

Lepas urut tu aku terus gi umah Gg amik tupperware (aku skang ahli tupperware sesiapa nak beli dengan harga diskaun leh PM aku ye). Balik dr umah Gg tu aku singgah jap shopping kat Aeon Big BHTO tengah sedap sedap window shopping orang car wash call cakap kereta aku tak boleh start! hadoi!! dah la aku sorang diri time tu... stress! rupanya bateri KONG oiii! heyyy melayang $$$$. Dia memang minta tukar pun dari start beli kereta tu memang tak pernah tukar... pftttttt!

Tu je la nak cerita pasal kali terakhir aku berurut dengan Kak Yan, tapi malangnya usaha aku berurut dengan Kak Yan tidak menjadi sebab aku baru je period Sabtu lepas (30.08.2014). Takpe la... mungkin bukan rezeki kami lagi, Tapi takpe sekurang-kurangnya aku boleh hilangkan sakit-sakit kaki & badan ni kan. Usaha tetap usaha & jangan putus asa! CHAIYOK!!


*Kami hanya berusaha & buat yang termampu, ALLAH SWT jua yang menjadi kan segalanya. 
(Wallahu a’lam)