Jumaat, 16 Januari 2015

Sesi Kaunseling Di HKL

Nak cerita skit pasal sesi kaunseling di HKL hari tu.

Maaf yee.. nama nurse yang entertain kami tu aku lupa, boleh tahan tegas gak orang nya, aku tengok nurse kat situ semua nya tengah pregnant ☺ (good sign kah? hopeee soooo!).  Lepas dia tanya history tu dia tanya aku diet ke? aku cakap aku pernah la diet atkin turun banyak juga dari 75kg ke 70kg tapi..... bila dah raya memang kelaut la diet aku. Dia bising-bising suruh aku turunkan berat dia kira-kira BMI aku 63kg now 75kg so kena kurang kan sebanyak 12KG!! ohhh!! tak tau la termampu atau tidak..

Bila turn hubby aku plak dia tanya hubby aku merokok ke tidak, hubby aku ni tahap HEAVY smoker ok!! pastu kena bising la ngan nurse, nurse tu suruh dia cari cara untuk buang tabiat merokok. Di pun anguk-anguk pastu gelak.. huh!

Nurse tu ada suruh hubby aku makan vitamin, aku cakap la aku de belikan ZINC shaklee tapi dia tak makan pun, nurse tu marah dia cakap beli mahal-mahal tak makan rugi je... dia suruh habiskan baru beli yang baru. Lepas part history tu dia cerita pasal hari sepatutnya bersama, hari sepatutnya bersama adalah hari ke 14 itu adalah hari subur bagi wanita normal *semua orang tau kan?? huhuhu! dia bagitau jika kalau tak bersama dalam masa 5 hari, sperma si suami dah jadi tak berkualiti atau tak fresh (sperm banyak yang mati), so kalau la period lebih 5 hari & tak bersama dia suggest suruh si suami buang dulu sendiri so bila nak bersama nanti leh la kuar sperm yang lebih berkualiti.. haaa gitu la tipss nya. Dia cakap cuba dulu cara ni, kalau tak berjaya juga doktor akan suggest ke next step iaitu IUI.

Dia cerita la macam mana IUI di jalankan, prosedur yang patut dilakukan.. dia cakap nak buat IUI ni kena buat betul-betul mengikut tarikh yang telah dicadangkan sebab ubat IUI ni mahal katanya so pihak hospital tidak mahu ade pembaziran di situ.

Jika IUI tu tidak berjaya juga baru la doktor suggest untuk IVF, dia cerita IVF ni bukan korban setakat duit jeee, masa, ketabahan kekuatan semua kena ada. Lagi satu IVF ni kerajaan peruntukan tak banyak tau.. tak silap untuk 200 orang je, so buat setakat hari yang aku pergi tu senarai menunggu sudah mencecah 150 orang.. so 50 je lagi tempat yang kosong. Lagi satu dia cakap IVF ni bukan semua nya menjadi, tahap kejayaan tu terpulang juga kepada faktor umur seseorang tu makin meningkat umurnya makin sedikit la peluang untuk berjaya. So sila la bertabah yeee...

itu je nak cite.. ok bai!


Rabu, 14 Januari 2015

Rawatan Kesuburan di HKL - Kali pertama

KALI PERTAMA DI HKL

Hi!

Macam biasa update last appointment dekat hospital. Semalam aku dengan hubby semangat nak ke HKL, tak sangka sangat hubby begitu bersemangat ☺ happy je rasa nak gi jumpa doktor kat sana. Alhamdulillah walaupun semalam adalah 1st day hari sekolah, trafik agak lancar. Walaupun trafik lancar, parking di HKL pula problem!! susah nya nak cari parking terpaksa parking di luar HKL jalan kaki jauh pula tu.. sangat tak praktikal! kesian sangat kat warga emas yang nak pergi checkup kat hospital, terpaksa jalan jauh. Tapi kami agak bernasib baik sebab klinik infertiliti tak berapa jauh dari parking tu.

Mula mula mengagau gak cari infertiliti klinik kat bahagian O&G.. tanya-tanya staff kat sana rupanya infertiliti klinik tu nama reproduktif klinik.  Bila sampai bilik tu pesakit memang tak ramai, cuma ade 2 pasangan je yang menunggu.. maybe memang dorang datang ikut appointment yang diberi. Keadaan klinik pun tak kelam kabut macam di Hospital Kajang, suka sangat dengan enviroment kat sini ☺.

Aku cakap ngan nurse kat situ aku ade appointment then dia minta IC serta Sijil Nikah.. wei mana la nk bawa sijil nikah ke mana-mana melainkan Kad Nikah!! agak-agak la weh nk usung sijil nikah kesana kemari.. huhuhuh! pastu nurse tu cam nak hangin plak sebab aku x bawa, dia cakap next appointment nanti bw salinan sijil nikah. Lepas bagi ic tu dia minta aku & hubby pergi ambil darah di klinik O&G kemudian datang semula ke situ.

Settle ambil darah aku kembali ke klinik tu, nurse tu suruh aku timbang berat ternyata berat aku naik semula ke 75KG tinggi masih sama 159cm. Lepas dah ambil rekod semua, nurse ajak ke bilik kaunseling. Di sini macam-macam soalan dia tanya, biasa lah.... history perkahwinan la apa lagi kan? pastu tanya berkenaan period semua.. hubby aku pun kena gak tanya macam-macam. Nurse tanya aku pernah buat HSG tak.. aku cakap tak pernah kemudian dia tanya pasal pap smear, tu pun aku tak  pernah buat so, dia nasihatkan aku untuk buat semua tu. Kemudian dia terang kan apa yang akan rawatan yang aku kena lalui nanti. Huishhhh! byk sangat step.. tak larat la weh nak cite.. nanti ade masa aku cite eh.

Lepas dia dah terang kan semua tu, dia kuar kan surat untuk aku test darah pada CD2 kemudian CD21.. Just datang ke HKL kemudian ambil darah. Nurse bagi juga surat untuk test Sperm, patutnya hubby dh kena bagitau date kat dia, tapi dia tak bagi lagi.. almaklumla keje tak menentu. Lagi satu surat yang nurse tu bagi adalah surat nk buat HSG.. untuk HSG ni, aku kena call hospital semula bila muncul CD1 untuk appointment, dia akan arrangekan nanti.

So itu saja la untuk update kali ni.. sebenarnya panjang lebar gak la si nurse tu cerita.. tapi cam tak larat nak cerita dalam ni.. huhuhu! kalau de masa & aku teringat aku share k!

Kalau de sesapa nak tau lebih lanjut or nak tau cara nk refer ke HKL boleh PM aku ok! jangan segan silu.. kita sesama share & belajar.


Jumaat, 2 Januari 2015

Appointment untuk rawatan kesuburan di HKL

Salam!

Pertama sekali nak ucap terima kasih sangat sangat kat Puan Anonymous berkaitan komen dibawah ni
Terima Kasih puan... semoga perjalanan rawatan puan di permudahkan :)
Aku ingat aku nak kena datang ke HKL buat appointment rupanya call sahaja ke bahagian main line O&G kemudian cakap tolong sambungkan ke bahagian infertili dan terus mereka sambungkan.

So bila dah dapat bercakap dengan nurse kat sana aku terus buat appointment untuk kaunseling, aku cakap aku kali pertama nak ke HKL so nurse cadang date 12hb Januari 2015. Mula aku macam teragak-agak sebab aku just nk tanya je macam mana nak buat appointment terus dia bagi date.. Alhamdulillah proses di permudahkan.

Nurse cakap just tulis je date appointment di atas sampul surat yang DR. Hosp. Kajang beri, dia pesan datang pkl 11.30pagi, jangan lambat katanya sebab selepas tu ade pesakit lain yang tunggu. Nampaknya buat permulaan ni perjalanan TTC aku macam mudah, semoga perjalanan TTC 2015 akan membuah kan hasil & dipermudahkan.

Bagi sesiapa yang nak buat treatment infertili di HKL korang boleh cuba call no. ni 03-26155555, call & tanya macam mana nak mulakan prosedur rawatan kesuburan di sini.. Semoga membantu yerr.. Love uolsss!



Tupperware MURAH Jan 2015

Hi korang!!!

Nak bagitau.. PROMO bulan ni BEST-BEST!!!!

Water Wonder-All
Water Wonder-All 10.0L FREE 2pcs Eco Bottle 750ml
Harga 1 pc = RM112.00


RiceSmart
RiceSmart 10Kg FREE 1 pc Junior Serving Centre
Harga 1 pc = RM240.00


Serving Centre
 Serving Centre
Harga 1 pc = RM60.00


Spring Floral One Touch
Spring Floral One Touch
Harga 1 set (2 biji  1.4l & 1 biji 3.0l)= RM78.50 **
Harga 2 set (4 biji  1.4l & 2 biji 3.0l) = RM156.00


Tall canister 10.0l
Tall canister 10.0l
Harga 1 biji = RM55.00 **
Harga 2 biji = RM108.00


Double Properity Saver
Double Properity Saver 1.7l
Harga = RM35.00


Bulan ni banyak pula warna merah... adehhh!! ingat nk grab gak satu! sebab OT petalz aku dah kena juai!! huarghhhhh!!

Kalau nak tengok promosi yang lain boleh tengok kat dalam katalog tupperware, kalau ade yang berkenan boleh la tanya kat aku yee... aku bagi special price untuk pembaca blog aku.

Bagi yang bertanda ** tu.. kena cari pembeli lain untuk cukup kan set, tapi apa apa pun boleh bawa berbincang semua bisa di atur.. just wassap k!