Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2015

Percutian budget ke Krabi - Day 3

Imej
Day 3

Hari ni adalah hari terakhir, misi nya hari ni adalah shopping kali terkahir di Krabi, ade nak cari sedikit lagi buah tangan untuk anak-anak sedara aku yang tersayang. Sebelum keluar bershopping aku makan dulu meggi, pulut mangga & sate baki dari makanan semalam, dah beli tak kan tak makan ye tak?? 


Ingat tak hari sebelum ni aku ade sewa motor, so masa yang berbaki banyak lagi.. makanya kami pergi cari sarapan jauh sedikit & merempit, malam tu plan nak g emerald pool naik motor je.. tapi takut masa tak cukup so kami batal kan hajat. Kami pergi makan di area berdekatan dengan kedai seafood Al-hud, kat sini bermacam gak la makanan yang dijual. Ada berbagai pilihan, aku pilih makan nasi daging & hubby pula makan nasi kuning ayam, rasanya?? op kos la sedappppp!! tapi nasi daging tu makin makan makin pedas.
Lepas breakfast kami balik semula ke Ao nang, kebanyakan kedai masa ni masih belum buka lagi.. tapi aku jalan slow-slow sambil ambil angin & singgah je kedai mana-man…

Percutian budget ke Krabi - Day 2 (Petang - Malam)

Imej
Day 2 (Petang - Malam)

Lepas makan meggi terus mandi, then kami turun ke reception tanya pasal nak sewa motor. Tak lama tu budak sewa motor tu datang anta motor, dia mintak passport hubby untuk buat deposit, nak pakai passport aku passport aku plak kena wat deposit hotel. Passport tu dia masa kita check out & pulangkan motor nanti.


Lepas dapat motor terus gi isi minyak FULL tank lagi.. aku suruh isi minyak separuh je tapi degil nak isi penuh! lantak la weh. Kat sini tak perlu lesen ye, cuma kena bawa hati-hati skit la, tempat orang kan. Tempat tujuan kami adalah ke Krabi town! sesat sesat gak la kami cari Krabi town. huhuhuhuhuh! 2-3 kali pusing baru la terjumpa jalan, padahal senang je jalan nak ke krabi town. 

Sampai kat Krabi town kami cari pasar makan! almaklum la Krabi night market takde so yang ada pasar makan boleh laaa dari takde. Kat situ aku makan Pancake nutella + peanut, pastu aku beli macam sate ayam lagi satu aku beli pulut mangga. Keadaan di Krabi town malam tu sunyi j…

Percutian budget ke Krabi - Day 2

Imej
Day 2
Di sebabkan kepenatan yang teramat sangat, kami mengambil keputusan untuk bangun lewat skit dan tak ambil full day tour, takut-takut collapse lagi macam semalam. So hari ni aktiviti santai santai sahaja!
Dalam pukul 9.00pagi macam tu kami turun kebawah sebab kebetulan elektrik satu Ao Nang takde, so memang kepanasan la, aku ke reception untuk bertanya kan pakej untuk half day ingat nak pergi emerald pool & blue pool tapi pakej dia semua pada waktu pagi so kami cancel niat untuk ke sana nampak plak pakej elephant riding so kami ambil keputusan untuk elephant riding + waterfall.
Kemudian kami pergi cari breakfast berdekatan dengan masjid Ao nang, di situ nampak gayanya memang banyak kedai makan yang Halal berbanding di kawasan hotel kami. Jalan kaki ke sana dalam 15 minit macam tu. Jalan punya jalan ternampak satu kedai jual nasi briyani ayam ala thai, so kami decide makan kat sini je. Kami order Nasi briyani & Roti Volcano! Nasi briyani dia sangat sedap, roti volcano plak…

Percutian budget ke Krabi - Day 1

Imej
Excited sangat kan balik bercuti terus UPDATE entry! huhuhuhuh... standard la aku ni kalau tak update nanti lupa, lagipun tak busy sangat leh la update.
Krabi adalah tempat yang hubby nak sangat pergi, masa awal bulan march hari tu de sale FREE flight kat airasia go, so aku bagitau hubby then dia suruh booked so aku pun booked la. So aku story day by day la eh.
Day 1
Pada hari kejadian hubby balik lewat, pukul 2 pagi baru habis keje flight kitaorang pukul 7 pagi so pukul 5 nak kena gerak. Hubby dapat tido dalam 2 jam je macam tu, sampai kat Putrajaya Sentral 5.30 pagi macam tu. Terus beli tiket ke KLIA 2 kami ingat kan sempat la sampai time sebelum boarding, sekali kena berlari sebab flight kami sudah di annouce! OMG! dah la dia punya gate bapak punya JAUHHH! 3rd last wokehhh gate dia! lenguh kaki nak kejar kan sebelum gate CLOSED. akhirnya Alhamdulillah sempat. So korang kalau nak pergi Krabi naik Air Asia MAKE SURE kuar awal k.

Sampai kat Krabi dalam pukul 8.30 pagi kat Krabi lebih …