Jumaat, 24 April 2015

Percutian budget ke Krabi - Day 3

Day 3

Hari ni adalah hari terakhir, misi nya hari ni adalah shopping kali terkahir di Krabi, ade nak cari sedikit lagi buah tangan untuk anak-anak sedara aku yang tersayang. Sebelum keluar bershopping aku makan dulu meggi, pulut mangga & sate baki dari makanan semalam, dah beli tak kan tak makan ye tak?? 


jangan membazir.. habis kan makan yang dibeli
Ingat tak hari sebelum ni aku ade sewa motor, so masa yang berbaki banyak lagi.. makanya kami pergi cari sarapan jauh sedikit & merempit, malam tu plan nak g emerald pool naik motor je.. tapi takut masa tak cukup so kami batal kan hajat. Kami pergi makan di area berdekatan dengan kedai seafood Al-hud, kat sini bermacam gak la makanan yang dijual. Ada berbagai pilihan, aku pilih makan nasi daging & hubby pula makan nasi kuning ayam, rasanya?? op kos la sedappppp!! tapi nasi daging tu makin makan makin pedas.

Nasi Daging & Nasi Kuning
Nasi ulam & bihun
Ayam goreng pun ada
Kuih-muih orang Thai
Roti bom & pulut (macam wajib plak kuih ni pada aku.. sedappp)
Nasi daging! tak tahan pedas jangan makan k
Lepas breakfast kami balik semula ke Ao nang, kebanyakan kedai masa ni masih belum buka lagi.. tapi aku jalan slow-slow sambil ambil angin & singgah je kedai mana-mana yang dah di buka. Tak banyak pun kami beli barang, aku memang dah plan tak nak beli banyak sangat barang maklum la dah namanya budget kan? harus la berjimat cermat.

Kedai sekitar Ao Nang
Lepas abis bershopping tu ingat nak la pergi massage jap, tapi tak sempat :(( kami kena check out pukul 11.00 pagi, & van nak balik ke aiport pun kami dah beli pukul 11.30 pagi. So balik hotel & kemas-kemas barang kemudian terus check out. Sementara nak tunggu van tu aku pergi la beli air jap sekali patah balik je ke hotel orang van dah menunggu!! haishhh!! laju je sampai.. nak beli air sekejap pun x sempat.

Kami sampai airport awal, memang sengaja nak sampai sana awal sebab takut tertinggal flight & tak tau nak pergi mana lagi, sambil tunggu flight tu gi makan kat airport tu ade satu kedai halal food kat bahagian luar. Kalau korang dari balai ketibaan tu keluar sampai pintu utama kemudian pusing kiri nampak satu kedai di bahagian luar! haaaa tu la dia kedai halal so boleh makan tanpa was was ok.

kita makan buah dulu
nasi goreng
Lepas kenyang kami beli sim kad thai, sebab boring takde wifi kat area airport ni, so beli satu sim kad untuk wifi kemudian share hot spot dengan hubby, nasib baik murah je dan takde la boring tercongok tanpa buat apa-apa kan. Dalam pukul 4.30pm macam tu dorang dah announce boleh naik flight, alhamdulillah perjalanan balik ke Malaysia dipermudahkan walaupun cuaca tak berapa elok.

mari kita pulang
So tamat la percutian budget kami ke Krabi, kesimpulan nya masa 3 hari 2 malam adalah tidak mencukupi sebab aktiviti ke pulau/ tempat tempat lain adalah aktiviti 1 day tour, so kalau nak pergi sila lah booking lebih masa sikit yeee. Lagi satu pendapat aku bagi yang suka pantai boleh dikatakan memang cantik & menarik sebab bersih kan? tapi kalau khazanah dalam laut, memang Malaysia lagi TIP TOP! 

Kira-kira

Breakfast: 165 baht * 0.1148 = RM18.94
Baju budak-budak: 200 baht * 0.1148 = RM22.96
Keychain & pensil: 180 baht * 0.1148 = RM20.66
Beg kecil x 2: 100 baht * 0.1148 = RM11.48
Buah : 100 baht * 0.1148 = RM11.48
Lunch : 180 baht * 0.1148= RM22.96
Air : 25 baht * 0.1148= RM2.87
Tiket KLIA transit : RM12.40
Parking : RM12.00

Total: RM124.27

Total keseluruhan: RM1,692.25

Khamis, 23 April 2015

Percutian budget ke Krabi - Day 2 (Petang - Malam)

Day 2 (Petang - Malam)

Lepas makan meggi terus mandi, then kami turun ke reception tanya pasal nak sewa motor. Tak lama tu budak sewa motor tu datang anta motor, dia mintak passport hubby untuk buat deposit, nak pakai passport aku passport aku plak kena wat deposit hotel. Passport tu dia masa kita check out & pulangkan motor nanti.


brother kena pakai helmet warna PINK! ahahaha!
Motor yang kami sewa
untuk kenang-kenangan
Lepas dapat motor terus gi isi minyak FULL tank lagi.. aku suruh isi minyak separuh je tapi degil nak isi penuh! lantak la weh. Kat sini tak perlu lesen ye, cuma kena bawa hati-hati skit la, tempat orang kan. Tempat tujuan kami adalah ke Krabi town! sesat sesat gak la kami cari Krabi town. huhuhuhuhuh! 2-3 kali pusing baru la terjumpa jalan, padahal senang je jalan nak ke krabi town. 

Sampai kat Krabi town kami cari pasar makan! almaklum la Krabi night market takde so yang ada pasar makan boleh laaa dari takde. Kat situ aku makan Pancake nutella + peanut, pastu aku beli macam sate ayam lagi satu aku beli pulut mangga. Keadaan di Krabi town malam tu sunyi je, tak happening macam kat Ao nang so sesiapa nak gi Krabi better stay kat Ao nang dari di Krabi town.


Makan pancake lagi.. hubby bosan dah.. ahahah!
Dah settle beli makanan kami pun pulang, dalam perjalanan pulang tu hubby sibuk nak minum air kelapa, sekali terjumpa satu van tepi jalan, dia pusing semula sebab ingat orang tu jual kelapa sekali rupanya orang tu jual limau bali! ahahahaah! tak jadi benti... 

Sebelum shopping hubby nak makan seafood katanya kalau dah datang kat area laut tak makan seafood tak sah OK! so kita layan kan je lah.. cari punya cari ada satu kedai Halal jual seafood di kawasan atas sedikit dari masjid Ao Nang nama kedai nya Al-hud seafood, hubby pilih nak makan siakap stim, kangkung taucu & sotong telur masin.. aku tengok sikit je order nya, sekali sampai lauk-pauknya! mak aihhh banyak & puas hati la! yang penting rasanya sedap & harga berbaloi.


kami makan di sini.. ada juga steamboat/ buffet

banyak & sedap!
Lepas perut kenyang tiba masa untuk SHOPPING! first pit-stop adalah di kawasan depan masjid Ao nang, kat sini aku dapat baju kanak-kanak murah gak la berbanding di kedai-kedai di Ao Nang. Settle beli barang sikit-sikit dia situ kami meneruskan perjalanan pantai di Ao Nang, di sini bayak kedai-kedai survenior! rambang mata nak memilihnya.. korang jangan lupa minta diskaun tau! kalau x dorang ketuk abis-abisan.

Dah abis shopping-shopping hubby ajak pergi 7e untuk beli rokok & air kemudian balik ke bilik & tidur!! esok dah nak balik KL. huarghhhhh! sekejap je masa.

Kira-kira

Sewa Motor: 200 baht * 0.1148 = RM22.96
Minyak: 110 baht * 0.1148 = RM12.62
Pancake : 55 baht * 0.1148 = RM7.76
Satay: 20 baht * 0.1148 = RM2.29
Pulut Mangga: 50 baht * 0.1148 = RM5.74
Seafood: 610 baht * 0.1148 = RM70.02
T-shirt budak-budak (3 helai): 240 baht * 0.1148 = RM27.55
FM 2 pack: 180 baht * 0.1148 = RM20.66
T-shirt (XL & L): 400 baht * 0.1148 = RM45.92
T-shirt hubby : 199 baht * 0.1148 = RM22.84
Beg: 250 baht * 0.1148 = RM28.70
Air + rokok: 102 baht * 0.1148 = RM11.70

Total : RM278.79

Percutian budget ke Krabi - Day 2

Day 2

Di sebabkan kepenatan yang teramat sangat, kami mengambil keputusan untuk bangun lewat skit dan tak ambil full day tour, takut-takut collapse lagi macam semalam. So hari ni aktiviti santai santai sahaja!

Dalam pukul 9.00pagi macam tu kami turun kebawah sebab kebetulan elektrik satu Ao Nang takde, so memang kepanasan la, aku ke reception untuk bertanya kan pakej untuk half day ingat nak pergi emerald pool & blue pool tapi pakej dia semua pada waktu pagi so kami cancel niat untuk ke sana nampak plak pakej elephant riding so kami ambil keputusan untuk elephant riding + waterfall.

Sekitar Ao Nang takde eletrik
Kemudian kami pergi cari breakfast berdekatan dengan masjid Ao nang, di situ nampak gayanya memang banyak kedai makan yang Halal berbanding di kawasan hotel kami. Jalan kaki ke sana dalam 15 minit macam tu. Jalan punya jalan ternampak satu kedai jual nasi briyani ayam ala thai, so kami decide makan kat sini je. Kami order Nasi briyani & Roti Volcano! Nasi briyani dia sangat sedap, roti volcano plak ok la macam roti tisu letak coklat & susu.

Suasana di Ao Nang
Masjid di Ao Nang, banyak kedai Halal kat sini
Cantik rumah ni ☺
Nasi Briyani ayam yang sedapppppp!
Roti volcano yang menarik!
Lepas dah makan tu kami menuju pulang ke hotel, sambil jalan tu cari gak la pulut mangga ingat nak makan kat hotel nanti, sekali tak jumpa plak. Masa kami jalan tu terjumpa satu kedai nasi campur, so alang-alang tu kami bungkus la sekali untuk makan tengah hari. Sambil-sambil jalan tu kami jumpa kedai jual buah benti lagi beli nenas ngan melon! huiiii manis buah-buahan kat sini. 

Jalan sekitar Aonang.. kat sini gak ada jual-jual barang pada waktu malam
Selain misi mencari makan kami juga mencari tiket bus untuk balik esok, then terjumpa satu kedai menjual tiket bus betul betul berdepan dengan McD. So kami beli je kat situ, dia bagi Van untuk kami, dia cakap just tunggu je kat depan lobby esok.

Alhamdulillah balik je hotel elektrik dah ada, kami lepak lepak je dalam bilik sementara tunggu aktiviti petang ni. Nak keluar memang panas berdenting! Dalam pukul 12.30 macam tu kami makan lunch yang kami bungkus tadi.

Makan lunch kami, Paprik + ikan goreng + kari ikan.. yang penting SEDAP
Kuih yang tak tau namanya
Elephant Riding + jungle trekking waterfall

Tepat pukul 1.00pm diaorang datang pick up, terus menuju ke waterfall. Jauh gak perjalanan nak ke waterfall tu, adalah dalam 1/2 jam macam tu. Masa menuju ke waterfall tu dia berhenti pick up tour guide kejap, tak lama tu kami pun sampai di waterfall.

Perjalanan nak ke waterfall
Kami dah sampai!!
Masa kat waterfall ni kita kena melalui jalan hutan, sambil jalan tu dia tunjuk la pokok-pokok dalam hutan tu. Kawasan dia memang terjaga rapi & bersih, bila sampai kat waterfall tu kami tengok... alahaiii! waterfall Malaysia lagi syok kot! sungai dia nampak kontang skit, maybe sebab musim panas??
Nampak x air terjun kecik? hihihih!
Salah satu kolam yang ada
Kami berdua naik sampai kat atas! memang lenguh naik tangga.. berenang punya berenang sampai tak ingat baju basah lenjun! ahahahaha! yang paling penting sampai seluar aku KOYAK RABAK! memang tak perasan seluar aku koyak! hubby yang tegur cakap "wei apsal ko pakai seluar koyak?" aduiii malunya.. tak perasan bila masa koyak nya.. sama ada masa nak naik kereta atau pun semasa naik tangga nk trekking ataupun semasa syok-syok berenang. Seluar spare aku tak bawa plak.. tapi nasib baik la bawa towel kecik untuk tutup.. so tercover la skit!

ni air terjun kat tempat yang kami mandi
kalau di telek gambar masa ni seluar tak koyak lagi
Dah puas mandi kat air terjun kami pun turun, aku ni cepat-cepat la naik kereta takut sangat orang lain nampak suar aku yang koyak rabak tu. Sepanjang jalan aku tutup suar aku dengan towel, serius malu gila! rasa nak balik pun ade gak.. mood hilang wei nak naik gajah.

Dalam 15 minit macam tu kami sampai kat tempat gajah.. hati ni resah gelisah nak naik sebab seluar yang koyak tu, tapi gigih kan juga la sebab dah bayar mahal kan! di sini kami di beri sorang sebotol mineral water dan nenas, as usual nenas dia memang sedap. Lepas makan tu kami pun naik gajah, sakit pinggang gak benarnya naik gajah ni, kami dibawa mengelilingi hutan... nasib baik kami dapat rider yang muda.. gajah pun tak banyak sangat songeh. Perjalanan menaiki gajah ni lebih kurang sejam, agak lama la bagi kami yang resah gelisah dek seluar yang koyak tu.

dapat air & nenas sebelum naik gajah
Naik gajah oiii!
Gajah yang membawa kami.. GAGAH perkasa sebab bawa kami berdua
Lepas dah pusing keliling hutan tu akhirnya kami kembali ketempat pertama kami datang, aku cepat-cepat turun. Kemudian bagi gajah makan pisang, lepas tu terus kami ke kereta minta izin dengan driver untuk duduk depan, sebab kami orang pertama yang akan turun so kalau nak turun nanti sure la orang lain nampak seluar aku koyak, nasib baik la driver bagi.... ahahahahah! pengalaman yang tak tau nak dikategori kan sebagai kelakar ataupun pahit!

Pas naik boleh bergambar
boleh gak bagi makan
Muka berjaya happy sebab dapat duduk depan! ahahaha!
Sampai kat hotel hubby aku cakap dia lapar so singgah 7e jap, beli mi segera kemudian terus balik hotel semula.. pas makan aku bersihkan diri kemudian turun semula untuk sewa motor & nak pergi jalan-jalan di sekitar town krabi.

Kira-kira

Breakfast: 220 baht * 0.1148 = RM25.25
Lunch: 180 baht * 0.1148 = RM20.66
Buah: 40 baht * 0.1148 = RM4.59
Tiket ke airport : 300 baht * 0.1148 = RM34.44
Pakej elephant riding: 1400 baht * 0.1148 = RM160.72
Pisang untuk gajah: 40 baht = RM4.59
Meggi: 45 baht * 0.1148 = RM5.16

Total : RM255.41

**sambungan Day 2 (petang-malam) pada next entry 

Rabu, 22 April 2015

Percutian budget ke Krabi - Day 1

Excited sangat kan balik bercuti terus UPDATE entry! huhuhuhuh... standard la aku ni kalau tak update nanti lupa, lagipun tak busy sangat leh la update.

Krabi adalah tempat yang hubby nak sangat pergi, masa awal bulan march hari tu de sale FREE flight kat airasia go, so aku bagitau hubby then dia suruh booked so aku pun booked la. So aku story day by day la eh.

Day 1

Pada hari kejadian hubby balik lewat, pukul 2 pagi baru habis keje flight kitaorang pukul 7 pagi so pukul 5 nak kena gerak. Hubby dapat tido dalam 2 jam je macam tu, sampai kat Putrajaya Sentral 5.30 pagi macam tu. Terus beli tiket ke KLIA 2 kami ingat kan sempat la sampai time sebelum boarding, sekali kena berlari sebab flight kami sudah di annouce! OMG! dah la dia punya gate bapak punya JAUHHH! 3rd last wokehhh gate dia! lenguh kaki nak kejar kan sebelum gate CLOSED. akhirnya Alhamdulillah sempat. So korang kalau nak pergi Krabi naik Air Asia MAKE SURE kuar awal k.

Yes! we ready for honeymoon.. sebelum kejadian berlari di KLIA2
Muka penat setelah berlari.. hikhikhik!
Sampai kat Krabi dalam pukul 8.30 pagi kat Krabi lebih kurang pukul 7.30. Kami cepat cepat turun sebab ni TIPS dari Zana kalau lambat memang beratur PANJANG la kau nak cop passport nanti, sampai kat tempat cop passport aku orang yang ke 2 Yeayyy! tengok belakang panjangnya beratur.. hikhik! kaunter dia buka 2 je tu yang panjang tu.

Kuar dari tempat arrival tu terus cari bas ke Aonang, kaunter tak buka lagi wokeh, makanya tunggu je la kaunter buka. Tak sampai 5 minit kaunter pun buka, aku terus pergi beli kemudian terus kuar cari bas. Bas ke Aonang ni kena tunggu sampai penuh, Korang jangan risau nanti sebelum bas tu gerak ada seorang akan tanya korang nak benti kat mana atau pun akan tanya nama hotel korang, lebih kurang pukul 9.00 macam tu bas pun gerak. Bas ni akan berhenti di Krabi Town untuk transfer kan orang yang duduk kat pulau-pulau lain, kemudian bas akan sambung perjalanan ke Ao Nang.

Kuanter tiket bas
Kami adalah orang pertama yang naik bas.. eksaitednyaaa!
Perjalanan dari Airport ke Ao nang dalam 45 minit macam tu, enjoy gak la perjalanan ni rilex jee, bas pun selesa! Kami duduk di Krabi White Sand, dekat sangat dengan McD disini berdekatan gak dengan kedai-kedai shopping dan yang paling penting dekat dengan CIMB bank, kiranya happening skit la area sini.

tempat penginapan kami 3H 2M yang sangat selesa! ade swimming pool gak tau!
Sampai di Hotel lebih kurang dalam pukul 10.15 macam tu, ingat dah boleh check in tapi tak boleh lagi terpaksa la tunggu nasib baik dia terus bagi password wifi leh la hilangkan bosan. Sementara tunggu tu kami cari gak la pakej apa yang boleh dibuat untuk petang ni tapi sebenarnya aku memang dah planning 1st day tu nak pi sunset snorkeling, so kami pilih pakage ni untuk 1st day.
kami bernasib baik dapat pakej murah hanya 650baht/pax.. kami tanya orang lain semua kena bayar 1,200baht/pax.. SYUKUR!
Lepas dah decide pakej apa nak pergi petang tu kami pergi makan dulu isi perut! walaupun dah makan nasi lemak masa dalam flight tetap nak makan kan! sambil tu jalan jalan dekat tepi pantai Ao nang tu. Lepas dah makan & jalan-jalan kami balik semula ke hotel, still lagi tak boleh nak check in! lama gak la nak kena tunggu hampir pukul 1.00pm la baru leh check in! pick up nak pergi pulau pun pukul 1.00pm.. kelam kabut la kami nak tukar baju!! sampai SUN BLOCK pun lupa nak pakai!

Jus nenas, makan sekali dengan tom yum.. makanan lupa nak ambil gambar
Kami di pantai Ao nang
7 Island Package/ Sunset snorkeling

Orang thai ni memang tepat waktu, cepat je amik kitaorang kat hotel. Mulanya kami amik pakej naik Longtail boat je sekali dapat boat besar, actually tengok long tail lagi seronok dari naik boat besar ni sebabnya longtail xde la crowded sangat macam boat besar ni. Mula-mula kami ke pulau yang pertama Phra Nang Beach kat sini diberi masa dalam 45min jalan sekitar pantai ade gak gua kat sini.. dalam gua tu ade banyak patung bentuk anu lelaki.. yucksss! bau dia pun hmmm tak boleh tahan. Kat sini ade jual makanan kat atas boat sesapa lapar leh la beli kat sini.

nasib korang la tengok aku berselfie.. hikhikhik!
Nampak tak ade boat jual makanan situ?
patung bentuk anu lelaki
Pemandangan sekitar pulau
Gua batu kapur
Pulau kedua kami pergi chicken island, kat sini kami semua turun snorkeling.. ramai sangat orang yang snorkeling kat sini.. airnya pun tak jernih! ikan takde! coral banyak yang mati. aku sekejap je turun kat sini, sebab tertendang batu karang! ouchhh!

Gambar wajib dalam air.. laki aku ntah kemana ntah
Khazanah yang ada dalam laut.. ikan??? yilekkk!
Lepas kat chicken island kami di bawa di sekeliling chicken island ni, pastu boat berhenti di satu pulau.. kat sini agen boat benarkan kami semua melompat dari atas pun! best gak.. tapi sayang aku tak tau berenang if aku tau berenang sure aku dah terjun gak

ni mereka main terjun-terjun
Lepas dah main terjun-terjun kami kemudian dibawa ke Tup island. Tup island ni ade satu benteng pasir yang menghubungkan 2 pulau, tapi disebabkan dah petang so air pun dah mula pasang maka tak nampak la benteng pasir tu. Aku pun malas nk turun sebab kena transfer ke boat kecik untuk ke pulau tu.. pfttttt sangat if naik long tail leh je sampai gigi air, lagipun hubby aku sakit kepala takde mood nak turun katanya so kami tunggu je la dalam boat. sementara tunggu yang lain tu pemandu boat & awak-awak boat candat sotong... banyak tu sotong yang mereka dapat! cam senang je mereka candat. Hasil mencandat tu dia rebus & bagi kat semua penumpang boat, manis betul rasa sotong FRESH!

Laki aku dah sakit kepala, tak cukup tidur.. sian la hai!
aku pula steady je sengih-sengih.. terlebih tidur! ahahah!
Matahari mula nak terbenam di Tup Island
Masa kat sini pun matahari dah mula terbenam, memang subhanallah cantik permandangan ni.. jatuh cinta betul aku ngan pulau-pulau ni. Sebelum matahari betul-betul terbenam kami dibawa ke Poda Island untuk makan sambil melihat matahari terbenam. Kat sini diberi masa dalam satu jam gak, lepas dah makan semua naik ke boat dan terus kan ke detinasi terakhir.

Matahari dah nak terbenam di Poda Island
Makan dinner sambil tengok sunset.. sesuatu yang lain dari yang lain
Sebelum pulang ke Ao nang kami di bawa ke satu tempat untuk snorkeling diwaktu malam. Mesti tertanya tanya apa je yang nampak dalam air kalau snorkeling waktu malam? haaaa di sini la yang RARE sangat, kita boleh tengok plankton dalam air bila kita goyang-goyang tangan & muka plankton ni akan mengeluarkan cahaya, macam kunang kunang/bintang yang berkelip didalam air! ni adalah pengalan yang lain dari yang lain.. aku bagi 5 starrr!! tapi sayang.. kat sini tak lama dan takde gambar.

Lebih kurang macam ni yang aku nampak dalam laut tu.. exprience yang menarik
so selesai la aktiviti kami pada hari yang pertama, seharian hubby tak tidur so memang tak larat la dia nak berjalan-jalan so kita extend la aktiviti kepada esok hari.

Kira-kira

Flight + Hotel (Air Asia GO): RM500.00 
Tiket KLIA transit: RM12.40 
Nasi Lemak + Mineral Water (Air Asia): RM28.00 
Tiket Bas ke Ao Nang: 300 baht * 0.1148 = RM34.44 
Mineral water (2 botol 1.5 lit): 20 baht * 0.1148 = RM2.29
Rokok: 66 baht * 0.1148 = RM7.57
Pakej 7 island: 1,300 * 0.1148 = RM149.24
Makan lunch: 220 baht * 0.1148 = RM25.25
Pancake banana coklat: 40 baht * 0.1148 = RM4.59

Total untuk 2pax : RM1,033.78 - RM500.00 (dah tempah awal) = RM533.78