Isnin, 24 Ogos 2015

Rawatan Kesuburan di HKL - Kali Ke-Enam (D2-Ubat Clomid)

1st day period pada hari Khamis, aku sedar aku period masa dah petang & dah balik keje.. so aku dah confuse sama ada nak pergi klinik atau tak. Sebab apa aku confuse 1st aku confuse sebab dah petang so nak kira cd 1 ke tak? 2nd aku tak sempat nk buat appointment untuk esok 3rd ke-esok kan nya jumaat pastu dah cuti panjang if aku tak pergi makna aku terlepas untuk satu cycle. So nak tak nak aku paksa diri aku pergi hospital pagi jumaat tu.

Memula aku still confuse lagi, nak pergi ke tak tapi dah pkl 6.30pagi macam tu aku terus bulat kan tekad pergi jugak walaupun tau time tu jalan jammed gilosss! dan nak kene sampai kat HKL pukul 7.30 pagi. Alhamdulillah aku sampai kat HKL dalam 7.45pagi, aku tgk ramai gak yang appt. pagi ni mungkin untuk scan telur macam aku juga. Aku terus tanya nurse tapi aku tengok nurse tu busy semacam huhuhuh! dia minta kad aku dan suruh aku tunggu dulu. Tak lama tu nurse panggil dia suruh aku gi kosongkan pundi kencing & gi bayar macam biasa kat kaunter bayaran.

Lepas bayar & kencing terus gi semula ke Nurse tadi, bagi resit & appt. kad aku, dia tanya aku CD brp pastu aku bgtau la aku period semalam petang pastu dia bgtau hari ni CD 2, pastu dia suruh tunggu kat luar. Dalam 20 minit macam tu aku di panggil masuk bilik scan, masa tengah scan tu aku dengar dia cakap PCOS kemudian cakap retroverted  uterus, bila aku dgr retroverted tu aku macam pelik... napa selama aku pergi jumpa Dr dorang tak pernah mention pasal tu. Kalau nak ikutkan ni bukan kali pertama aku buat TVS scan dah banyak kali kot, tapi Dr takde bgtau punnn!! tapi aku takde la tanya dengan nurse tu betul ke aku retroverted, aku redha je laaa.. tak semestinya retroverted tu tak boleh pregnant! ade je kawan aku yang macam tu berjaya pregnant normal. so keep positive.

Lepas scan nurse bagitau aku ubat apa yang perlu makan, dia tanya aku de makan asid folic tak kemudian dia cakap dr bagi clomid untuk di makan sampai D5, nanti 9/2/2015 datang semula untuk scan telur lagi dan dia pesan suruh bawa ice box untuk letak ubat. Aku pun terus la gi Farmasi ambil ubat!

Skang ni dah CD5 lagi 2 biji aku makan untuk clomid ni. Oh ya! nurse tu pesan makan clomid tu malam dalam pukul 10pm so aku pun follow je la kan, katanya ubat clomid ni leh menyebabkan pening tu yang dia suruh makan pada waktu malam.


Total treatment - RM5.00