Selasa, 29 September 2015

Rawatan Kesuburan di HKL - Kali Ke-Sembilan (TVS scan 2nd Cycle on clomid - D12)

Hari ni terlewat skit sampai hospital, nasib baik orang tak ramai. Sampai terus bagi kad appointment dekat nurse, tak lama tu dia panggil suruh gi bayar macam biasa.

Pas pi byr tunggu giliran semula, tunggu tak lama pun nurse panggil masuk untuk scan. Masa Memula ingat nurse yang attend, sebab sebelum ni nurse je yang buat.. sekali Dr lelaki! hadoi malunya.. nasib baik bukan time period! tengah godek godek dengar Dr cakap aku ade cyst dalam rahim tapi cam tak pasti, kemudian dia panggil Dr lain yang lebih pengalaman lega Dr tu cakap yang tu normal memang duk dalam rahim but aku tak sure apakah itu (hmmm.. memacam plak dugaan). Dr tu cakap semua telur yang ada kecil kecil lagi. Lepas scan tu aku tunggu la kat luar jap tunggu Dr nak explain apa.

Tak lama pun tunggu hari ni maybe sebab orang tak ramai kan, Nurse suruh aku datang hari jumaat  2.10.2015 untuk buat TVS scan lagi, dia terang kan ade 3 biji yang ade potential untuk membesar 2 belah kanan 10.5mm 10.2mm belah kiri 1 10mm so hari jumaat datang semula untuk buat TVS scan sekali lagi, Lepas settle terus balik.

** Masa nak buat bayaran tu terjumpa mummy comel si reha, perut dah membulat tak sempat kan nak beramas mesra.. next time ade rezeki jumpa lagi ye.

Total treatment - RM5.00

Isnin, 21 September 2015

Rawatan Kesuburan di HKL - Kali Ke-Lapan (TVS scan 2nd Cycle on clomid)


Cycle untuk clomid yang pertama gagal sebab aku period dah pada 18.9.2015 kecewa?? tak juga la sebab aku dah boleh agak memang ade kemungkinan tidak berjaya sebab kepenatan kot nak bersama 3 hari berturut. Dalam masa 3 hari tu kami cuma bersama 1 hari je tapi dalam seminggu tu kerap gak la bersama dari kebiasaan

So hari ni adalah hari ke 4 aku period, so aku terus datang ke klinik tanpa appointment sebab masa aku period jumaat tu hari dah petang. Start semalam period aku heavy gila dengan sengugutnya ishhh tak tahan rasa, aku rasa nak bergolek je kat rumah seharian. OK² sambung cerita pasal ke klinik hari ni. Pagi tadi aku bangun awal juga sebab tak leh nak tidur sangat sebab heavy period pastu dengan sengugutnya lagi, siap siap dalam pukul 6.30 gerak ke hospital.

Klinik pagi ni awal gak buka pastu buka je pintu penuh dah dengan patient. Takpe la macam biasa letak kad kuning kemudian tunggu nama di panggil, bila nama di panggil timbang berat & dia tanya ketinggian, kemudian nurse suruh aku gi bayar duit rawatan pastu kencing untuk kosongkan pundi kencing.

Lepas gi bayar tu tunggu semula nama di panggil untuk buat TVS scan, masa nak buat TVS tu malu gila sebab darah period banyak sangat, then nurse tu cakap jangan malu pastu dia scan macam biasa dia suruh buat relax je. Masa scan tu lama gila dia nk mencari telurnya, sampai kejang kaki pastu dia minta tolong ketua nurse tu sekejap je jumpa pftttttt! sangat. Pastu nurse cakap aku period dah mcm orang beranak.. haiyohhhh!! heavy kot pastu makan clomid plak last cycle for sure laaa melambak darah... pas scan tu aku terus gi toilet cuci apa yang patut (sorry kalau korang geli membacanya)

Pas pergi toilet tak lama tu nurse panggil semula bgtau suruh makan clomid tu start hari ni sampai la hari ke lima kemudian next week 29.9.2015 datang semula buat TVS scan sekali lagi.

Aku nya planning nak makan clomid 3 cycle jika tak berjaya juga, aku akan stop sementara waktu dulu gap dalam 3-6 bulan macam tu kemudian aku akan mulakan semula treatment. Pleaseee doakan kami berjaya yee.

Total treatment - RM5.00



Khamis, 3 September 2015

Cara Mudah untuk hamil

Nak share satu petua/cara mudah untuk hamil, aku dapat ni dari youtube ceramah dari Ustaz Sharhan Shafie. https://www.youtube.com/watch?v=C6aIdAzKQJI

1) Madu lebah Asli dimakan sesudu bersama

2) 14 biji telur ayam kampung untuk suami dan 14 biji telur ayam kampung untuk
isteri dimasak secara 1/2 masak dan di makan sebiji sehari serta selang sehari

3) Sebelum rebus telur & makan baca surah An-nahl ayat 69
A069
Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.

4) Baca juga surah At tin
95:4
Sahih International
We have certainly created man in the best of stature;

5) Serta baca selawat 7 kali

Pesanan ustaz ini hanyalah ikhtiar, di mana ikhtiar itu penting dalam kehidupan kita..              
Wallahu a’lam (artinya: “Dan Allah lebih tahu atau yang Maha Tahu/ Maha Mengetahui).

Harap perkongsian ini dapat manfaat untuk kita semua.

Rabu, 2 September 2015

Rawatan Kesuburan di HKL - Kali Ke-Tujuh (TVS scan & Pregnyl)

Gigih tak gigih balik hospital terus UPDATE?? ahahahah! takut lupa nokkkk!

Pkl 5 pagi aku dah bangun punya la gigih sebab tak nak sangkut kat jammed macam hari tu.. bersiap siap pkl 5.45 pagi dah keluar rumah, Alhamdulillah jalan clear, sampai kat Hospital dalam pukul 6.30 pagi lepak dulu dlm kete pkl 7 macam tu gi klinik tunggu kat depan klinik.. konon nya nak jadi orang pertama tapi sebelum aku dah ade seorang yang menunggu.

7.30 pagi baru nurse buka klinik, terus letak kad atas meja.. tak lama tu nurse panggil untuk pergi bayar fee. Lepas bayar fee g kencing untuk kosongkan bladder, pastu tu tunggu giliran untuk scan. Tak lama tu staff nurse panggil untuk scan nampaknya aku adalah orang yang pertama, tapi bengang gak la ngan nurse tu cam nak marah aku suh g kencing lagi, dia cakap takut bladder u penuh nanti kena buat 2 kali, tapi aku berkeras juga la tak nak kencing.. iye la tadi dah kencing kottttt!

Masa scan tu nurse cakap ade satu je telur yang matang size 16mm kat belah kiri, ade gak 15mm tapi dia tak bgtau pun pasal tu.. aku terdengar je. Dah settle scan dia bgtau just ade satu je then dia suruh aku tunggu kat luar, nanti Dr akan terangkan apa yang perlu di buat selanjutnya.

Lama gak aku tunggu kat luar mau sejam at last nurse panggil, dia bgtau nanti "awak nak kena cucuk pregnyl pada hari jumaat 4/9/2015 kemudian hari sabtu awak kena bersama dengan suami selama 3 hari berturut, kalau dapat seminggu lagi bagus! 3 minggu selepas tu awak boleh try UPT kalau +ve datang untuk cek kandungan kalau period sila datang semula pada D2-D3 untuk treatment selanjutnya" dia cakap lagi Pregnyl tu dicucuk pada 10pm boleh pergi memana klinik/ hospital yang berdekatan bawa sekali ubat yang dibekal kan letak dalam box yang berisi ais.

After nurse terangkan aku terus gi amik ubat & terus la masuk office..

** so cycle kali ni NO IUI, dia suruh usaha manually. DOA kan kami ye kawan-kawan.

Total treatment - RM5.00