Isnin, 24 Oktober 2016

Percutian Budget ke Pulau Redang - Day 2

Day 2 - 10.10.2016 (Isnin)

Breakfast ready pukul 7 pagi, hari ni aku just breakfast roti dan telur pas breakfast aku ajak hubby daki ke bukit depan chalet tu, tapi sebelum naik bukit tu buat jumping jack 100 kali (ok ni poyo) exercise la konon sambil warming up skit.

yoga la konon.. bahahahha!
Dah puas bergambar kami pun pulang ke bilik, get ready nak gi snorkeling pkl 9 pagi tapi kena get ready dalam pukul 8.30pagi. Hari ni pergi snorkeling di Marine Park, marine park ni best juga tempat dia.. ade pesisir pantai so sapa yang tak minat snorkeling leh lepak tepi pantai je. Kat sini tour guide akan tempatkan di tempat yang telah sediakan so takde campur ngan chalet lain, senang dia nak monitor katanya. Ombak pagi ni agak kuat sedikit, mungkin sebab malam semalam hujan kan & monsun dah nak tiba so ombak kuat skit penat gak la bersnorkeling nak melawan arus.




Dalam pukul 11.30 kami semua pulang ke chalet, sampai kat chalet sambung snorkeling lagi. Lepas puas snorkeling kami pun pulang ke bilik semula. Pukul 12.30 kami kuar lunch, lepas lunch tu singgah sekejap kat kedai hubby teringin nak makan keropok katanya, rupanya kat sebelah chalet kami tu ade kedai hihihih! penat je semalam jalan jauh-jauh, so siapa stay kat Redang Lagoon leh pergi kedai di chalet Redang Bay ye.. sebelah je.

Pukul 2.30 petang get ready utk 2nd trip snorkeling, kali ni di open sea juga macam hari pertama. Kat sini tak best pun tempatnya coral byk mati, ikan pun takde. Ingat petang nanti nak g ikut trip ke turtle point, tapi sebab kami berdua je yang nak pergi maka x jadi la trip tu.. sedihnyaaaa! kat sini kejap je 30 minit mcm tu dah pulang ke chalet semula.. aku pun 10 minit dah naik ke bot sebab xde yang menarik pun.



Dek kerana malas nak balik bilik lagi kitaorg terus minum petang sebab tengok minum petang nya dah ready, dah lepas minum petang baru balik bilik, mandi-mandi bersihkan diri then tertidur.. huhuhuh! sampai ke petang.. tengok-tengok dah pukul 5 lebih. Cuaca pun gelap dah sempat snorkeling sekejap je then hujan turun selebat nya! ini la risiko jika pergi bulan dah nak monsun.

Pukul 7 macam tu kami turun untuk makan malam pula lepas tu balik semula ke bilik, malam ni takde bbq k sebab malam pertama dah makan bbq. Kat pulau Redang ni takde aktiviti malam mcm di perhentian, sunyi sepi je cuma dengar deruan ombak, tenang je rasa.

Kira-kira

Makanan & rokok - RM33.50


Total = RM33.50

Isnin, 17 Oktober 2016

Percutian Budget ke Pulau Redang

Bila bercuti wajib la update dalam blog aku ni, bukan apa senang nak rujuk semula nanti.

Day 1 - 9.10.2016 (Ahad)

Kalau sebelum ni kami naik bas je ke Terengganu tapi kali ni percutian kami menaiki kereta pula sebab hubby plan nak OT sampai ke malam.

Kami bertolak dari rumah lebih kurang pukul 12.30 tengah malam, nak kena sampai ke Terengganu pukul 8.30pagi. Mula nya office mate aku nak tumpang balik ke Kampung tapi tak jadi sebab dah lewat sangat.

Hubby aku yang drive dari KL-Gambang singgah sebentar di Petronas Bentong sebab nak beli vicks & makanan sikit kemudian kami tidur sekejap di RNR Temerloh dalam pkl 3.30am kami gerak semula, dari Gambang sampai ke Kuala Terengganu aku yang drive. Sampai kat Kuala Terengganu kami tersesat nak cari jeti, padahal dah dekat dah location kami sampai hubby aku fed up dia plak yang drive aku baca map.

Kalau korang nak ke Pulau Redang, sila waze ke "Jeti penumpang syahbandar" tak pun "Pasar Payang"sebab jeti ni bersebelahan dengan Pasar Payang. Kami sampai di jeti pukul 8 pagi, aku pergi beli kuih dan makanan di Pasar Payang sekejap sementara tunggu Dino (PIC yang aku deal).

Tak lama tu, Dino pun whatsapp cakap dia tunggu di kaunter 3, aku settlekan bayaran kemudian dia pun bagi tiket, pkl 8.45am baru pintu pagar nak ke jeti di buka, sebelum naik feri tu jangan lupa bayar duit tiket marine park ye, sebab masa nak ke marine park nnt tour guide akan mintak tiket kita.

Sebelum pintu di buka
Bergambar sebelum naik feri
Perjalanan dari Jeti Syahbandar ke Pulau Redang lebih kurang 1 jam 30 minit, sampai di pulau kita kena berpindah dari feri ke barge, nanti dia turun kan kita betul2 atas pasir. Aku booking di Redang Lagoon so memang dekat la dari tempat kita diturunkan, aku pun terus check in mulanya reception bagi kami bilik di belakang-belakang, tapi aku minta bilik yang mengadap laut nasib baik dia nak layan, tapi kena tunggu 1 jam lagi la sebab housekeeping still tengah kemas bilik.

1 jam setengah naik feri
Sementara tunggu bilik siap, kita makan dulu makanan yang di beli semasa di Pasar Payang tadi. Dalam pukul 12pm macam tu aku pun g minta kunci. Alhamdulillah bilik besar & puas hati tahap kebersihan nya ade extra tilam lagi kat tingkat atas. dlm pkl 12.30pm macam tu kami pun lunch kemudian singgah ke kedai sekejap sebab hubby nak beli rokok. Jauh juga gift shopnya penat gak la berjalan di panas terik.

Pemadangan depan chalet
Nasi minyak beli di pasar payang RM2 sebungkus
Bilik kami - tingkat bawah
Tingkat atas
toiletnya yang bersih
pemandangan dari tingkat atas
Pukul 2pm calling time untuk 1st snorkeling, apa namanya tempat nya jangan di tanya sebab aku tak ingat, yang aku ingat kitaorang snorkeling di lautan luas ahahahaha! kat sini kita berendam selama sejam lepas tu balik ke chalet, Sebelum masuk ke chalet kami snorkeling kat area depan chalet kami, best gila cuma ombak time ni dah kuat skit x berapa syok nak snorkeling.

Snorkeling time.. time ni muka putih lagi! ahahahah!


coral-coral yang ada di sana
Lepas puas snorkeling kami balik ke bilik bersihkan diri kemudian pergi minum petang. Lepas minum petang kami lepak semula di dalam bilik, sebab petang skit plan nak jalan-jalan pesisir pantai kemudian nak tengok sunset, tapi sedih sunset tak nampak pun, sebab terlindung dek pulau.

ikan belang2 ni memana ade
clamp
gambar lompat! tapi jauh la plak
Jalan - jalan tepi pantai
Pas jenjalan petang kami siap-siap untuk makan malam pula, hari ni makan malam kami ialah BBQ, korang pilih korang nak makan apa then bakar la sendiri ye. Lepas makan malam kami lepak kejap di buaian kat luar kemudian masuk bilik tidur.

bbq kami
Kira-kira

Pakej Pulau Redang  2pax = RM636 
**RM318/ pax termasuk GST, RM100 deposit RM60 bayar di jeti selebihnya byr di chalet
Makanan = RM22.60
** RM12 (bentong) RM8 (breakfast) RM2.60 (Roti)
Tol = RM54.80
**RM2.00 (mines) RM6.00 (Gombak) RM3.50 (bentong) RM43.30 (Karak-Kuala Terengganu) 
Minyak = RM30
Sewa Life Jacket & Mask : RM30
**Life Jacket 2pcs (RM10 3 hari) Snorkeling Mask 1 pc (RM10 3 hari)

Total = RM773.40

Khamis, 6 Oktober 2016

Perjalanan menguruskan badan

Ahahaha! tajuk tak boleh blah kan?

Dah lama tak menaip.. rindu pulak! usaha TTC setakat ni kita tangguh dulu, masih mencari mood untuk turun kan berat badan ke BMI yang sepatutnya.

Sebenarnya aku ni diet dah lama kot! ahahaha! bermula sejak semua seluar jeans aku tak muat & terpaksa pakai skirt ke mana-mana.. ahaks! memang memalukan sungguh, masa tu tahun 2013 kot on off on off diet last last kelaut. ahahahah!

Masa tahun 2013 tu gemuk tak hingat kottt! masa tu 80KG pastu aku diet atkin lama juga pastu turun agak banyak kemudian ramai orang tegur eh dah kurus! time tu lupa diri jap then ke laut dalam! ahahaha!

80Kg uolss
ahahaha! leh tutup mata!
oh mai! time ni memang gemuk tak ingatt!
gambar perasan kurus skit
Last year start diet atkin semula start dengan berat 78KG tapi tak bersenam pun turun sampai ke 75KG pastu aku tambah skit senaman pergi gym segala dapat turun ke 73KG, pastu diet aku kelaut balik sebab aku makan ikut suka ahahaha!

time ni sibuk ke gym
Lepas raya hari tu aku try masuk Hit Fat 7.0 program ni bagus juga dia ajar kita cara pemakanan yang betul, cara workout yang bermacam-macam so aku boleh praktik kan kat rumah. Start masuk Hit Fat berat aku 74.1KG selama 8 minggu join Hit Fat berat aku turun ke 68.4KG Alhamdulillah! memang traget aku nak dapatkan berat bawah 70KG dan tak di sangka aku adalah pemenang untuk kawasan aku.. serius happy gila.

ni masa Hit Fat 7.0 punya program
Sebelum habis Hit Fat hari tu aku terpikir-pikir nak buat apa lepas ni untuk maintain & usaha nak turun kan lagi berat badan aku, so terjumpa la satu kelab fitness kat Bangi ni.. namanya Oh My Club (OMC). First try serius dah jatuh cinta, pastu harga berbaloi plak tu! ingat nak terus subscribe jadi member tapi coach cakap try la kitaorang nya body transformation challenge (BTC) so aku pun masuk la selama 21 hari aku challenge diri aku utk turun kan berat badan & body fat. Permulaan BTC berat aku 70KG (time ni hit fat tak final lagi then scale lain-lain) body fat aku 38.9, selepas 21 hari berat aku jadi 67.7KG body fat 37 something la tak ingat, body fat turun dalam 1% lebih je. BTC challenge ni aku dapat tempat ke 5, antara top 8 la kiranya.. ahahaha! Alhamdulillah ade la skit improvement tu kan?

ni masa BTC challenge.. eh adam pun terselit laaa..hihihih!

So sekarang ni aku masih berusaha untuk turunkan lagi berat badan aku, dan berat terkini mengikut scale aku adalah 65.9KG bodyfat 37.6, target aku kali ni nak turunkan sehingga 60KG insha allah!! korang-korang doakan yeee. Sekarang ni tiada istilah diet tapi tukar kepada healthy lifestyle. Chaiyokk!!


gambar terkini.. korang doakan aku istiqomah ye..

Semoga tercapai la impian aku nak menjadi ibu suatu hari nanti.. doakan ye korang..