Catatan

Tunjukkan catatan dari 2017

Percutian ke Semporna - Day 2

Imej
1.05.2017
Pagi ni kami plan check out awal pukul 7am dah minta pakcik bot datang ambil kami, owner tanya kami kenapa check out awal sangat? plan kami hari ni adalah untuk ke 4 pulau iaitu Bohey Dulang, Sibuan, Matabuan & Tangtangan.
Selepas check out kami check in pula di Semporna, kami stay di Sipadan Inn selama 3 malam. Kalau ikut memang tak boleh check in lagi, kami just letak beg je dulu kemudian terus ke Jeti umum untuk ikut island hopping ke 4 pulau.

Sebelum pukul 8 kami dah sampai di Jeti umum, tapi budak yang arrange booking kami tak muncul2, dah pukul 8.15am macam tu baru budak tu call ckp dia tunggu kami. Bila dah naik bot, kami tengok semua bot lain dah jalan tapi bot kami tak jalan-jalan sebab kena tunggu satu family ni, memang hangin je rasa!! dah nak dekat pukul 9am baru bot jalan pftttt!! sangat! laki aku dah hilang sabar dah menunggu orang tak muncul2.
Tempat pertama yang kami tuju adalah perkampungan orang bajau laut yang boleh dikatakan mundur lagi, kemudian kami…

Menginap di Lato-lato Mun, Semporna

Imej
Susah betul kalau benda dah lama baru nak coretkan kat dalam blog ni, semua benda banyak yang lupa. 
Percutian ke Semporna ni hubby yang nak sangat pergi sebab dia cakap terlalu rindukan Mabul, tapi kali ni kami tidak ke Mabul tapi kami ke 7 pulau di Semporna & stay di pekan Semporna saje.
30.04.2017, Ahad
Kami menaiki Air Asia ke Tawau, pukul 3 pagi dah gerak dari rumah sampai di Putrajaya Sentral lebih kurang pukul 4 pagi kemudian terus ke KLIA, flight ke Tawau adalah awal pagi pukul 6.50am. Kami tiba di Airport Tawau pada pukul 9.45am, setibanya di sana aku terus call transport yang aku telah booking sebelum berangkat ke sana. 
Hari ni kami plan untuk stay di resort Lato-lato mun berdekatan dengan Pulau Lato-lato, perjalanan ke Semporna mengambil masa 1 jam dari Airport Tawau. Bila tiba di jeti umum Semporna, hubby lapar katanya so di pergi beli roti & air mineral, sementara tu pakcik bawa bot dah tunggu kami untuk bawa kami ke resort. Setelah hubby sampai kami terus ke reso…

Percutian ke Koh Samui - Part 4

Imej
Day 4

Pagi-pagi lagi kami dah bangun untuk check out, dalam pukul 8am macam tu van kami sudah sampai di hotel. Korang ingat tak sampul surat yang berisi segala tiket balik? haaaa... simpan baik-baik ye nanti nak guna semula.

Perjalanan nak balik ke KL seharian juga tau fuhhhhh! mula-mula kami naik van, kemudian van akan turun kan kami di stesen bas, bas ni akan hantar kita ke jeti & korang kena ingat tau bas yang kita naik tu sebab lepas naik feri & setibanya dia tanah besar korang kena naik semula bas yang sama untuk ke airport surat thani. Perjalanan naik feri dari Koh samui ke Surat Thani lebih kurang 1 jam ke 1 1/2 jam kemudian dari jeti nak ke aiport lebih kurang 1 jam. Sampai di aiport kami sempat lepak minum di cafe kemudian terus check in. Perlu di ingatkan hanya 1 flight sahaja untuk ke KL so korang jangan lambat, kalau tak kena tinggal la. Setibanya di KLIA2 aku punya sim kad tak boleh guna! so kena la tukar sim kad baru, sementara tunggu sim kad aktif terpaksa beli si…

Percutian ke Koh Samui - Part 3

Imej
Day 3

Hari ketiga ni kami amik pakej pulau, ingat tak pakej yang kami beli semasa dalam bas menuju ke jeti? so ini la harinya. Kalau ke Koh Samui menjadi acara wajib untuk ke Pulau-pulau ni, tapi nama pulau sorry la aku tak ingat ahahah! so layan la gambar-gambar ni.