Rabu, 20 September 2017

Percutian ke Koh Samui - Part 2

Day 2

Sepatutnya pagi ni kami buat island hoping tapi disebabkan yani sakit kepala maka kami postpone island hoping pada ke-esok kan hari.

Kami plan aktiviti lain hari ni, kami sewa motor 1 hari untuk jalan-jalan di keliling pulau, aku tak pandai bawa motor so yang bawa motor adalah Yani, huhuhuh! sian dah la sakit kepala kena plak bawa aku kan?? tapi dia apa ada hal bab jalan-jalan terus baik sakit.

Macam biasa di sebabkan dh terperap lama entry ni maka aku lupa exact time kami keluar & nama-nama tempat yang kami kunjungi maka korang layan je la gambar-gambar yang aku letak ni.. ahahahah!



my lovely rider
valentine stone
lamai view point

valentine stone
hinta hinyai/ grandmother & grandfather rock


ais krim kelapa yang sedap
ais krim kelapa di hinta hinyai
butterfly hill masa on the way cari lunch
lunch di Kg Melayu, kat sini diaorang ckp melayu kalau nak ke sini search masjid Nurul Ihsan
sebelum balik untuk solat singgah central festival dulu

Kami di Big Budha just nak tgk sunset view je dari sini


Pasar malam di fisherman village, kat central festival pun ada pasar malam tau





makan malam kami, tapi tunggu dia punya servis lama gila

Masa kami isi minyak kami isi minyak penuh, memang silap kami la isi minyak penuh padahal kami just nak jalan dekat dekat je, maka malam tu kami jelajah satu pulau.. untuk habiskan minyak tapi malangnya penjelajahan kami sepulau tak abis pun minyak! ahahahah! just turun 2 takuk minyak je. Esok kami dah nak ke pulau, so memang takde masa la nak ronda town naik motor, makanya redho je la.

Selasa, 22 Ogos 2017

Percutian ke Koh Samui - Part 1

Disebabkan cerita ni dah berlalu lama maka aku tak ingat la budget aku ke sana tapi aku just try share pengalaman ke sana ye.

Plan nak ke Koh Samui bermula bila Yani ajak pi bercuti, sbb time tu aku tak keje kan pastu ade plak promo final call untuk Air Asia big point so tiket time tu tak mahal mana so aku setuju je la.. padahal baru balik dari Tawau time tu, sun burn kat Tawau tak hilang tambah plak sun burn kat Koh Samui.

muka sunburn yang tak hilang lagi
Day 1

Aku tak ingat la pukul berapa bertolak dari rumah tapi rasanya tengah hari, janji dengan Yani jumpa di KLIA je. Aku parking kat Putrajaya Sentral, susah gak nak cari parking time tengah hari jenuh pusing, kemudian dari Putrajaya Sentral aku naik KLIA transit ke KLIA2. Disebabkan skang Air Asia dah perketatkan berkenaan luggage so kami pun beli la luggage sebab kat Thailand ni kan susah skit cari makanan Halal, makanan extra wajib la kami bawa sebab kami memang kuat makan.. hahahaha!
skang kalau nk check in luggage kena datang awal ye.. makcik sabrina sugar rush huhuh!
Untuk langkah-langkah penjimatan Yani beli nasi lemak kat Mynews untuk kami makan masa di dalam flight nanti, dia beli burger & subway untuk perjalanan kami dari Surat Thani ke Koh Samui nanti juga. Jangan tak tahu ye perjalanan dari KL-Surat Thani boleh dikatakan seharian juga.

makcik itam ahahah!
Flight dari KL-Surat Thani mengambil masa 1 jam 30 minit, setibanya di sana kami menunggu luggage kami kemudian kami terus ke kaunter untuk pembelian tiket bas ke jeti Donsak, tiket feri  ke Koh Samui & transfer ke hotel. Tiket ni dijual sekali tau untuk pergi & balik, dia kan bagi satu envelope dimana dalam tu berisi tiket-tiket untuk balik nanti. Sebelum naik bas kami tak lupa beli sim card untuk kegunaan kami di sini nanti.

Perjalanan dari Airport ke jeti Donsak mengambil masa lebih kurang 1 jam -1 jam 1/2. Di dalam bas tu nanti akan ada agen yang menjual pakej-pakej di pulau nanti, kami decide beli dengan agen tu je sebab takut nanti takde masa nak survey pakej ke pulau.

Agen untuk pakej di Koh Samui
lapar!! perjalanan yang panjang
Setibanya di jeti Donsak kami terus menaiki feri untuk ke Koh Samui, feri dia memang besar gila! lebih besar dari feri nak ke Pulau Langkawi. Feri tu memang selesa, dalam tu ada juga orang jual makanan serta khidmat massage, siapa yang letih boleh la try. Perjalanan menaiki feri Ke Jeti Nathon Mengambil masa 1 jam 1/2 juga. Sampai di sana kami terus mencari van untuk ke hotel, korang kena follow la nama travel agensi yang korang beli masa kat airport tu, jangan naik sembarangan pula. Perjalanan dari jeti ke hotel mengambil masa 1 jam, kami stay di Cheeky Monkey hotel di area Chaweng. Area Chaweng ni adalah area tertumpu nya tourist-tourist kiranya macam town la gitu.

Menuju ke feri
Massage dalam feri
Sampai sudah Koh Samui
Kami baru sampai
Lepas check in, bersihkan diri & solat, kemudian kami keluar jalan-jalan untuk survey apa aktiviti yang nak kami buat esok. sambil tu pergi cari benda wajib bila di thailand ni kan! fruit juice yang sedap & murah serta pancake yang yummy! tak lupa juga kami survey-survey kedai makanan halal di area ni.
Check in dulu!



Fruit Juice yang di idamkan



Pancake yang dirindui
Lepas dah puas jalan-jalan & survey kami pulang ke sangkar penginapan, aktiviti ke-esok kan nya kami plan untuk buat island hoping, tapi bila pagi menjelma Yani sakit kepala plak sebab tak dapat tidur lena katanya.. maka postpone la aktiviti island hoping kita.







Rabu, 5 Julai 2017

Percutian ke Bandung - Part 3

Lama gila nak menghabiskan cerita pasal bandung ni kan? So mari la kita menyambung cerita.. ingat next entry nak cerita pasal percutian ke Semporna & Koh Samui.. tapi tengok kerajinan la nanti hihihi!

Amaran! entry kali ni tiada bergambar

Day 3 - 12.3.2017


Sepatutnya hari ni pergi tempat wisata lagi, tapi di sebabkan kami tak cukup masa nak bershopping makanya cancel la ke tempat wisata.

Janji ngan pak supir pukul 8.00 pagi nak ke Pasar Baru, lepas breakfast terus ke Pasar Baru. Aku pesan kat hubby pagi ni dia tak payah la ikut sebab nak pusing pasar baru ni puas-puas tapi dia degil gak nak ikut, maka dia ikut je la bini dia ni bershopping sakan. biras aku & anak sedara aku tinggal kat hotel je tengah hari kami amik mereka.

Lepas puas bershopping kat pasar baru tu driver bawa kami ronda-ronda kat kota Bandung, dia bawa kami ke Toko Tiga & outlet-outlet di sana, tak lupa juga dia bawa kami ke rumah sulam. Aku ingat kat Rumah Sulam tu lagi murah la kain-kain sulam nya sekali Nan Hadoooo! so aku cadangkan kalau nak bershopping shopping la di Pasar Baru memang kat sana adalah yang termurah! beza dalam RM10-20 gak la.

Malam tu kami shopping di Kartika sari memang banyak gak la kami borong kat sini, orang pun ramai buat pesanan. kami tolong beli je! lagi pun luggage kami 30KG sorang so takde hal la nak amik pesanan orang ahahahaha!

Pas shopping di Kartika Sari kami dinner & kemudian terus pulang ke hotel.


Day 4 - 13.3.2017

Hari ni aku bangun awal sebab hari ni last day kami di Bandung, memang tak sempat nak kemana-mana sebab flight balik kami pukul 10 pagi so kami minta supir datang pukul 8 pagi. Malam tu aku tak boleh nak tidur sangat sebab ade budak-budak sekolah menjerit-jerit & berlari-lari kat koridor! rupanya ade antara mereka yang kena rasuk haishhhh! patut la bising semacam.

Lepas je breakfast kami terus ke Airport, first thing yang kami buat adalah nak check in barang-barang. Masa nak Check in tu kaunter minta kami wrapping dulu, so sementara dorang pergi wrapping kami check in beg-beg yang lain.. Alhamdulillah semua nya berjalan lancar.

Lagi satu memang bersyukur sangat flight kami tak delay, al maklum la bawa orang tua ni kan susah gak kalau flight delay. 

So tu je la pengalaman aku ke Bandung kali ni.. 

Budget-budget aku dah lupa dah sebab takde catat kat mana-mana.. ni pun cerita mana yang ingat jeee!

** ada yang tanya aku amik supir kat mana? ni contact no pak wahyu kalau sesiapa yang nak ke sana boleh contact dia +6285222259158 Pak wahyu ni memang recommended sebab dia sangat-sangat friendly


Khamis, 16 Mac 2017

Percutian ke Bandung - Part 2


Hari ke 2 ni plan nya nak jalan-jalan di kawasan perlancongan di Bandung, cadangnya nak ke Kawah putih tapi supir cakap jalan tak sehaluan so tak dapat la pergi.

Day 2 - 11.3.2017

Pagi tu bangun pkl 6 pagi janji ngan supir pukul 8 pagi, tapi bila berjalan ngan warga emas ni kena la teratur sikit kan? terjumpa FIL kat lobby dia cakap takde pun breakfast, aku pun turn ke bawah tanya kan rupanya kita kena request by order maybe sebab orang tak ramai kan. Tak lama order tu makanan pun sampai, pagi ni nasi goreng dengan telur mata.. kenyang juga la sampai ke tengah hari. Dalam pukul 8 pagi macam tu super pun sampai.
Sarapan pagi kami
Tempat pertama yang kami pergi ialah di Farm House, Disini bayar tiket masuk sebanyak IDR20,000 seorang. Banyak juga pemandangan menarik kat sini, cuaca pun sejuk je. Oh ya! tiket tu kita boleh tukar kan dengan susu ye, time aku pergi tu ade susu strawberi & susu asli je. Sebelum ni ada terbaca kita boleh tukar dengan sosej juga, tapi bila di tanya dia ckp sosej dah takde cuma boleh tukar dengan susu sahaja! 1 tiket boleh tukar dengan 1 susu, rasanya boleh tahan juga sedap! Kat sini juga ade jual macam-macam, makanan & souvenir pun ada.






Lepas puas ronda di Farm House, supir bawa kami ke Kilang Kopi Luwak. Di sini ade seorang tour guide yang akan terangkan cara-cara pemprosesan kopi luwak, kita pun boleh pegang Luwak jinak untuk bergambar. Kalau ke sini jangan lupa rasa kopinya, walapun harganya terlampau mahal tapi banyak khasiatnya. Di sini hubby beli masker kopi untuk haluskan kulit katanya. Ok di sini tiada tiket masuk je, FREE of Charge, tapi bila dah masuk FREE tu tak kan nak kuar tangan kosong je kan sure la kena beli something ahahhaha!



Kami satu family
Next destinasi adalah ke De Ranch Lembang, tiket masuk di De Ranch hanya IDR10,000 tiket tu kita boleh tukar kan kepada susu ataupun yogurt susu ada 3 perisa Melon, strawberi & asli, manakala yogurt ada perisa anggur, strawberi & asli, 1 tiket untuk 1 susu manakala 2 tiket untuk 1 yogurt. Di sini takde aktiviti yang menarik sangat, pada aku sesuai la untuk keluarga yang ada anak-anak kecil. di sini ade aktiviti memanah, menunggang kuda & permainan untuk anak-anak, kat sini juga ade tempat makan. Di sebabkan hubby dah lapar & nak sangat makan bakso maka kami makan lunch disini je, solat pun di sini je. Lepas dah kenyang kami pun ke destinasi seterusnya.



Bakso & lemper
Lepas dah kenyang kami ke Floating Market Lembang pula. Tiket masuk ke floting market ni adalah IDR20,000 korang boleh tukar kan tiket kepada minuman ye, dia akan bagi korang pilih minuman yang ada di mesin korang boleh pilih kopi latte, milo atau teh tarik untuk panas dan ice lemon tea atau oren untuk minuman sejuk, disebabkan kekenyangan maka kami tidak berjalan sangat di floating market, kami just naik kenderaan air @ sampan yang di ikat macam keretapi untuk tour di sekeliling tasik di floating market. Kat sini pada aku pun takde apa-apa sangat, just tempat makan je & boleh tengok pemandangan yang cantik.

me & my MIL



Lepas ke Floating Market kami teruskan perjalanan ke Dusun Bambu, hah! tempat ni la yang aku nak pergi sangat!! kat sini memang cantik pemandangan nya cuma tiada aktiviti sangat kat sini, korang just boleh ambil gambar yang cantik-cantik jee kat sini. Pada aku sesiapa yang suka kan alam sekitar, bunga-bunga, pokok-pokok & architecture yang unik korang wajib singgah di sini ye! tiket masuk adalah IDR20,000 seorang korang boleh tukar kan tiket tu kepada air mineral ataupun anak pokok! Unik kan redeemable gift dia ade ke bagi anak pokok.. ahahahah!







Dah puas jalan-jalan di sekitar Lembang kami pun pulang ke kota Bandung, kebetulan masa nak ke bandung tu terjumpa kedai Eiger, kedai Eiger ni macam kedai sukan la hubby nak beli touring jaket, so singgah la kejap. Memang ade touring jaket kat sini & harga nya memang murah gila siap ade 50% diskaun, tapi sayang takde size plak. perjalanan di teruskan ke Factory outlet lagi, tapi aku macam dah tak larat nk berjalan ke factory outlet di Bandung ni, kebanyakkan nya sama je barang nya. Kami pun suruh supir bawa kami makan.

Supir bawa kami makan di Kedai Belacan, apa yang menarik di kedai ni?? nasi goreng nya sedap, soda gembiranya sedap & sambal belacan nya sedap.. lagi satu portion nya ya ampunnn!! besar amatt memang kenyang gila.


Orang cakap kalau pergi Bandung jangan lupa cuba Martabak San Francisco, makanya aku suruh supir bawa aku untuk beli martabak. Orang yang beratur beli martabak bukan main ramai! kat sini ada 2 jenis martabak.. 1 jenis inti ayam/ daging 1 lagi korang boleh pilih yang inti manis contohnya nuttela with cheese, coklat tablerone  & green tea. Pokoknya pilih je la.. walaupun harga nya mahal tapi puas hati la sebab sedap!! lagi satu masa nak menunggu pun lama amat nasib baik berbaloi.


Lepas dah tapau martabak kami pun terus balik ke hotel, sebelum tidur tu singgah jap ke bilik mertua aku makan martabak lepas tu balik bilik & terus tidur! esok kita nak sambung shopping!!!