Isnin, 6 November 2017

Percutian ke Semporna - Day 2

1.05.2017

Pagi ni kami plan check out awal pukul 7am dah minta pakcik bot datang ambil kami, owner tanya kami kenapa check out awal sangat? plan kami hari ni adalah untuk ke 4 pulau iaitu Bohey Dulang, Sibuan, Matabuan & Tangtangan.

Selepas check out kami check in pula di Semporna, kami stay di Sipadan Inn selama 3 malam. Kalau ikut memang tak boleh check in lagi, kami just letak beg je dulu kemudian terus ke Jeti umum untuk ikut island hopping ke 4 pulau.

Sebelum pukul 8 kami dah sampai di Jeti umum, tapi budak yang arrange booking kami tak muncul2, dah pukul 8.15am macam tu baru budak tu call ckp dia tunggu kami. Bila dah naik bot, kami tengok semua bot lain dah jalan tapi bot kami tak jalan-jalan sebab kena tunggu satu family ni, memang hangin je rasa!! dah nak dekat pukul 9am baru bot jalan pftttt!! sangat! laki aku dah hilang sabar dah menunggu orang tak muncul2.

Tempat pertama yang kami tuju adalah perkampungan orang bajau laut yang boleh dikatakan mundur lagi, kemudian kami teruskan perjalanan ke Bohey Dulang! trip kali ni memang aku nak sangat hiking ke Bohey Dulang sebab kalau tengok gambar memang boleh cair la tgk view dia.




Pendakian dari kaki bukit Bohey Dulang sampai ke puncak mengambil masa lebih kurang 45min-50min. Mula-mula hubby join nak mendaki tapi disebabkan faktor kesihatan dia berpatah balik, so aku mendaki la sorang-sorang. Bila sampai di puncak bohey dulang MashaAllah... Subahanallah memang tidak sia-sia cantik sungguh view nya.

View di kaki bukit bohey dulang
Bohey Dulang ni juga dipanggil Taman Laut Tun Sakaran
View di puncak Bohey Dulang
Subhanallah

Perlu hiking dalam 45-50min macam tu ikut level fitness masing-masing
Selepas turun tu kami terus ke pulau Matabuan untuk makan tengah hari, pakej ni termasuk breakfast & lunch. Tapi pagi tu breakfast dia tak bagi pun maybe sebab dah lambat, nasib baik aku & hubby sempat breakfast kat kedai dulu, kalau tak memang kelaparan, di Pulau Matabuan ni pun cantik viewnya, pasirnya putih airnya jernih... memang tak jemu la melihatnya. Dipulau ni ade kem tentera tau, so tak payah la risau tentang lanun ke kes penculikan ke, insha allah memang selamat pulau di semporna ni.
Alamak view kat Matabuan takde pulak.. maybe kat dalam laptop
Khazanah laut di Matabuan Island
Setelah penat berendam
Sepatutnya kami ke pulau Tangtangan, tapi ingat tak? bot kami lewat makanya kami terus pulang la ke pekan semporna. Masa di Bohey Dulang aku berkenalan ngan 2 orang budak remaja dari tawau ni, dorang pun amik day trip so dorang kena pulang ke Tawau sebelum 5 petang sebab di Sabah kan awal gelap harinya, so bila sampai di pekan semporna tengok tandas awam penuh makanya kami dengan baik hati tumpangkan mereka untuk mandi & salin baju di hotel kami.

Lepas kami bersiap & bersihkan diri kami turun ke bawah untuk cari dinner, hotel kami ni betul-betul terletak diatas deretan kedai makan, so memang tak risau kelaparan, memang seronok la duduk di hotel ni. Lepas dinner hubby ajak pergi giant, so layan kan je la, beli stok makanan sesikit then terus balik semula ke bilik. Setelah seharian melakukan aktiviti badan pun penat mari la rehat.

Pisang goreng cheese yang sentiasa di ingatan.. siapa ke semporna mesti try ok!


Kira-kira

Hotel di Sipadan Inn 3 selama 4 Hari 3 Malam : RM270.00 (RM90/night)
Pakej 4 pulau termasuk breakfast & lunch: RM160.00 (RM80/pax)
Breakfast : RM8.00
Dinner : RM40.00

Total: RM478.00

Isnin, 16 Oktober 2017

Menginap di Lato-lato Mun, Semporna

Susah betul kalau benda dah lama baru nak coretkan kat dalam blog ni, semua benda banyak yang lupa. 

Percutian ke Semporna ni hubby yang nak sangat pergi sebab dia cakap terlalu rindukan Mabul, tapi kali ni kami tidak ke Mabul tapi kami ke 7 pulau di Semporna & stay di pekan Semporna saje.

30.04.2017, Ahad

Kami menaiki Air Asia ke Tawau, pukul 3 pagi dah gerak dari rumah sampai di Putrajaya Sentral lebih kurang pukul 4 pagi kemudian terus ke KLIA, flight ke Tawau adalah awal pagi pukul 6.50am. Kami tiba di Airport Tawau pada pukul 9.45am, setibanya di sana aku terus call transport yang aku telah booking sebelum berangkat ke sana. 

macam biasa naik erl transit ke KLIA
Breakfast dulu
Tawau here we go!
 Hari ni kami plan untuk stay di resort Lato-lato mun berdekatan dengan Pulau Lato-lato, perjalanan ke Semporna mengambil masa 1 jam dari Airport Tawau. Bila tiba di jeti umum Semporna, hubby lapar katanya so di pergi beli roti & air mineral, sementara tu pakcik bawa bot dah tunggu kami untuk bawa kami ke resort. Setelah hubby sampai kami terus ke resort, perjalanan dari jeti ke resort mengambil masa lebih kurang 10 - 15 minit macam tu. Mula nya aku ingat trip aku kali ni just nak santai-santai sambil honeymoon sebab aku baru je lepas buat prosedur IUI, tapi tak sangka perjalanan aku ke resort naik bot terhentak-hentak dengan kuat, tapi takpe maybe belum rezeki.
Jeti umum Semporna
Bot kecil.. tapi rasanya tak sesuai untuk komersil :(
Lato-lato resort ni adalah resort di tengah laut, memang cantik kemudian resort ni dikelilingi batu karang yang cantik, kalau waktu air surut korang boleh turun melihat batu-batu karang. Setibanya di Lato-lato kami disambut oleh pekerjanya, kemudian dia tunjuk bilik untuk kami bermalam. Bilik nya biasa-biasa je tidak la mewah tapi syukur sebagai backpackers hihihih! 


Lato-lato mun dari kejauhan

Tiba waktu lunch kami dijamu dengan lauk ketam rebus serta rumpai laut, sedap juga ketam direbus begitu sahaja, maybe sebab ketam nya fresh! lepas makan kami tidur, tengah-tengah hari ni memang takde aktiviti sangat kecuali korang ambil pakej untuk buat island tour.


Disebelah petang kami turun untuk snorkeling, karang di sini semua cantik2 tapi sayangnya petang tu arus terlalu kuat susah juga nak snorkeling, so sekejap je kami snorkeling, kemudian bersihkan diri & tunggu masa untuk tengok sunset. Di resort ni aku sangat recommended untuk sesiapa yang suka hunted sunset & sunrise. Sunset & sunrise di resort ni memang terbaik! 
Bersiap nak pi snorkeling kat depan tu
lepak kat pangkin jap
hubby layan snorkeling, his favourite aktiviti
ni je yang dpt tangkap sebab arus kuat
landak ni memana ade je
Hari dah gelap, tiba masa untuk makan malam, tapi sayang nya makan malam untuk malam ini terlalu lambat, perut pun sampai masuk angin. Dalam pukul 9 macam tu dinner baru ready! lepas kami kekenyangan dinner kami duduk di pangkin sambil layan lagu serta borak-borak kosong dengan hubby, aku suka sangat time macam ni sebab time ni la aku dapat romantik romantik ngan dia sambil tengok bintang ahahaha! 


Sunset view

 Dah bosan layan bintang kami pun masuk tidur.

Kira-kira

Tiket KL - Tawau - KL : RM660 (RM330/pax)
Van ke Semporna: RM50 (RM25/pax)
Lato-lato Mun Resort 2 hari 1 malam : RM300 (RM150/pax)
Bot ke Resort : RM100 (per bot)

Total : RM1,110

Rabu, 27 September 2017

Percutian ke Koh Samui - Part 4

Day 4

Pagi-pagi lagi kami dah bangun untuk check out, dalam pukul 8am macam tu van kami sudah sampai di hotel. Korang ingat tak sampul surat yang berisi segala tiket balik? haaaa... simpan baik-baik ye nanti nak guna semula.

nak checkout sudah
tengah tunggu van
Perjalanan nak balik ke KL seharian juga tau fuhhhhh! mula-mula kami naik van, kemudian van akan turun kan kami di stesen bas, bas ni akan hantar kita ke jeti & korang kena ingat tau bas yang kita naik tu sebab lepas naik feri & setibanya dia tanah besar korang kena naik semula bas yang sama untuk ke airport surat thani.
ni tiket feri ye
kalau takut terlupa bas mana satu, sila ambil gambar bas
dalam bas, muka pun dah hitam!
Perjalanan naik feri dari Koh samui ke Surat Thani lebih kurang 1 jam ke 1 1/2 jam kemudian dari jeti nak ke aiport lebih kurang 1 jam. Sampai di aiport kami sempat lepak minum di cafe kemudian terus check in. Perlu di ingatkan hanya 1 flight sahaja untuk ke KL so korang jangan lambat, kalau tak kena tinggal la.
kami lepak di cafe ni
fresh juice thai untuk kali terakhir
kek ice-cream yang very recommended! sedap oi!
sunburn! ok bai!
Setibanya di KLIA2 aku punya sim kad tak boleh guna! so kena la tukar sim kad baru, sementara tunggu sim kad aktif terpaksa beli sim kad baru. Sambil tunggu hubby ambil, aku & Yani kira-kira budget ketika berada di sana, setelah dikira-kira total perbelanjaa kami di sana selama 4 hari 3 malam adalah lebih kurang RM1,000.00 seorang.

So berakhir la percutian express aku & Yani di Koh Samui! lepas ni nak sambung entry bercuti ke Semporna pula.

Isnin, 25 September 2017

Percutian ke Koh Samui - Part 3

Day 3

Hari ketiga ni kami amik pakej pulau, ingat tak pakej yang kami beli semasa dalam bas menuju ke jeti? so ini la harinya. Kalau ke Koh Samui menjadi acara wajib untuk ke Pulau-pulau ni, tapi nama pulau sorry la aku tak ingat ahahah! so layan la gambar-gambar ni.

mata sepet oi bangun pagi


happy dapat duduk depan sekali
perjalanan yang lama sebab kapal tu jalan slow gila
1st stop

hiking to view point
boleh tahan penat
yeay sampai!
view superb!
2nd stop kita berkayak!
aku duduk depan tukang amik gambo & tolong kayuh sikit2 ahahah!
berhenti di pulau yang lain & hiking lagi!
view pun cantik
snorkeling & rehat sambil tunggu kena naik kapal semula
OTW nak balik ke Koh Samui
sedih! monopod 2-2 patah
ok aktiviti di pulau ni seharian wokeh! make sure kena spend 1 day untuk ke pulau sahaja! malam tu kami plan untuk cari makan di pekan berdekatan sahaja, mulanya ingat nak jalan kaki je tapi akhirnya kami ambil keputusan untuk sewa driver ngan motor! ahahahaha! lawak ok naik motor 3 orang! nasib tak kena saman

naik motor untuk ke tempat makan malam! ya Allah muka aku sun burn teruk!
ni dia driver moto kami!
pulut mangga untuk dessert 
seafood oi!!
pasar malam berdekatan dengan mall, peniaga dia adalah peniaga yang sama di fisherman village
aktiviti wajib adalah massage! sampai terlena kena massage sedap oi! 
Kami massage kat depan depan hotel je, sebab dekat sangat... ingat lepas massage nak makan pancake tapi tutup plak.. lagipun nak kena berkemas sebab pagi-pagi esok sudah mau checkout! perjalanan nak balik dari pulau pun seharian juga tau so kemas awal-awal takut tertinggal flight plak.