Selasa, 31 Disember 2013

Aktiviti hujung minggu

Hari sabtu hari tu aku jadi baby sitter.. kakak ipar & biras aku kene kerja hari sabtu so takde siapa nak jaga, dia minta tolong aku. Awal-awal lagi aku dah cari idea nak bawa mereka ke mana sebab takut diaorang bosan. 

Mula-mula terpikir nak bawa pergi ke Bukit Cerakah, tapi sebab ade baby pikir 2-3 kali plak, takut aku takleh nak handle & tak larat dukung lelama.. dah la aku sorang. Pastu plan nak mandi kolam kat rumah adik aku, tapi dia takde plak, last last tanya kat kawan-kawan aku diaorang suggest pergi Splash kat The Mines ataupun kat Putrajaya.. ok gak, tapi memandangkan rumah kakak ipar aku kat Wangsa maju malas plak nak patah balik ke area selatan.

Last-last dapat idea nak pergi bawak mereka mandi manda di KK Klub melawati. Tempat dia menarik gak, macam-macam ade, kolam untuk mandi pun banyak.. sesuai la nak bawa anak-anak mandi manda kat situ. Bayaran masuk pun murah je RM5.00 untuk kanak-kanak RM10.00 untuk dewasa. 

Masa sampai kat kelab tu tak ramai sangat orang, bila dah masuk pukul 5 petang, ramai orang datang bawa anak-anak. Kolam renang ni buka sampai 10pm tau, so kalau tak nak hitam kena panas leh la bawa anak-anak datang waktu malam. Selain dari kolam renang, ada gak Gym, snooker & tennis. 

macam resort kan?? cantik tempatnya
Diaorang mandi tak ingat dunia, habis kecut satu badan.. termasuk yang paling kecik tu pun. tak padan dengan kecik tahan sejuk! nasib baik la si kecik tak banyak karenah, selalu buat lawak ceria hidup aku!

budak ni yang paling seronok! gewammm!!
Suka main lompat-lompat dalam air ☺
budak budak yang tak ingat dunia
nah! gambar adik beradik.. nasib baik dengar cakap




gambar masing masing di dalam air
Insha Allah next time aku akan kesini lagi bawa anak-anak sedara aku... seronok benar mereka, seminggu tak habis cerita kat parents diaorang, punya la seronok.. hikhikhikhik

Isnin, 30 Disember 2013

Koleksi Fridge Magnet

FM ni semua aku update tidak mengikut turutan tau.. so enjoiceee!! selamat cuci mata walaupun gambar kabur..

dari Phuket, Thailand
Terima kasih sebab bagi FM ni

Ahad, 29 Disember 2013

Koleksi Fridge Magnet

FM ni semua aku update tidak mengikut turutan tau.. so enjoiceee!! selamat cuci mata walaupun gambar kabur..

Dari USA
Terima kasih sebab bagi FM ni

Sabtu, 28 Disember 2013

Koleksi Fridge Magnet

FM ni semua aku update tidak mengikut turutan tau.. so enjoiceee!! selamat cuci mata walaupun gambar kabur..

dari BALI
Terima kasih sebab bagi FM ni

Jumaat, 27 Disember 2013

Hobi mengumpul Fridge Magnet

Lama tak update koleksi FM aku kan? lama gak aku tinggalkan sepi blog aku ni...selalu update pasal treatment je kan? kita selang kan dengan hobi plak. Makin menjadi-jadi plak perangai kumpul FM ni, asal orang pi bercuti sibuk pesan! huhuhuh! pesan pakai air liur je plak tu.. sure menyampah kan? ahahah!

Setelah kumpul untuk beberapa tahun.. ini lah hasilnyaaa.... TADAaaaaa...

dah siap lekat kat magnetic board
Siap order magnetic board lagi.. padahal berapa ketui je kan? ngada betul!! yang ada kat magnetic board ni semua koleksi dari obersea.... yang domestik punya masih lekat kat peti ais. Tak muat plak nak letak semua.. cadangnya aku nak bagi magnetic board ni kat abang ipar aku & aku nak beli yang besar skit...  tunggu ade duit lebih skit nnt aku order yang lain ☺.

Nanti ada masa aku nak update satu-satu FM aku ni.. FM ni dari mana, tahun bila aku dapat... siapa yang bagi. Semua ni kesayangan aku ni... terima kasih sangat-sangat kepada yang sudi bagi aku FM-FM ni.. semoga FM aku akan beranak pinak pada masa akan datang.. Yippi!

Selasa, 10 Disember 2013

Rawatan Kesuburan: Kali Ke lima di Hospital Kajang

9. Rawatan Kesuburan: MRI Scan

Semalam 9.12.2013 appointment aku selepas MRI scan tu hari.. so macam biasa aku ambil cuti 1/2 day. Pagi tu memang aku bawa kereta sampai ke opis sebab weekend tu ade family gathering kat PD, jangan tak tau yer bertolak dari PD pukul 5 pagi huhuhuh! sampai rumah bos hubby pukul 6 pagi, gi sarapan siap-siap then pergi ke opis.. sempat gak lelapkan mata 2 jam dalam kereta.. hikhikhik!

Ok² kita berbalik cerita pasal treatment, pukul 1 je aku cecepat kuar opis takut lambat sampai kat Hospital Kajang, bila sampai kat Hospital macam biasa ambil no giliran kemudian bayar bil rawatan RM5.00 sahaja untuk cas rawatan. Kali ni tak lama sangat menunggu, maybe sebab tak ramai orang. Bila dah masuk bilik tengok Dr Ridzuan hari ni takde, so tanya ngan nurse ok ke follow up ngan doktor lain?? sebab Dr Ridzuan yang selalu cek saya.. dia cakap nak buat macam mana dah doktor takde. Tengah tunggu tetiba ade sorang Dr lelaki muda datang panggil aku, dalam hati "alamak lelaki ke?? aduh malunya..." kemudian dia buka rekod aku then dia baca-baca dia tengok pasal history aku then dia nampak aku ade buat MRI scan, dia panggil nurse untuk tanya result scan aku dah sampai kat lab ke belum.

Nurse tu pun call lab, lab cakap result dah dapat so boleh datang ambil. Setelah nurse ambil doc bagitahu yang result MRI aku semua ok, tiada saraf yang bengkak, tiada kanser or apa-apa yang abnormal kat saraf. Sebelum jumpa doc tu aku ade baca result test untuk hormon kali ke-2 tengok bacaan macam turun, so aku tanya doc pasal bacaan tu then doc cakap memang turun tapi belum tahap normal lagi.

Bacaan pada test yang pertama
Bacaan pada test yang kedua
Doc cakap aku kene makan ubat untuk turun kan hormon tu selama 3 bulan, kemudian kena datang balik untuk buat test kalau hormon dah stabil dia akan ke next step pula.. next step dia akan bagi ubat untuk besar kan telur pula. Doc advise untuk ambil sperm hubby lagi sekali sebab dia cakap sperm count ok tapi macam ada kuman kat sperm tu, so dia bagi ubat antibiotik untuk buat test lagi sekali. Ubat tu hubby kena makan selama satu minggu 3 kali sehari 2 biji sekali makan. Lepas seminggu baru leh buat test.

Lepas doc dah terang kan semua terus minta next appt. kemudian pergi ke lab untuk buat appt. anta sperm. Setelah settle semua berkenaan dengan appt. aku terus ke farmasi untuk ambil ubat. Doc bagi aku ubat turun kan hormon & antibiotik utk tambah kualiti sperm. Ubat turun darah tu dia bagi stock untuk 1 bulan sahaja kemudian bila stock ubat dah abis datang semula ke farmasi dan ambil lagi untuk sebulan sehingga la abis 3 bulan.

Lepas dah settle semua, aku balik terus gi makan.. pukul 4.30pm baru settle! maunya tak lapo..

Sperm analysis : 6.1.2014
Blood test : 1 or 2 week before appointment 3.3.2014
Next appointment : 3.3.2014


INFO

Total rawatan kali ni: RM5.00