Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2014

Cerita orang-orang yang tidak pernah putus asa semasa TTC

Imej
Saja nak share cerita & pengalaman orang-orang yang pernah berTTC selama bertahun-tahun, berkat kesabaran & kecekalan serta usaha tanpa henti mereka berjaya mendapatkan zuriat mereka sendiri.

Dan apabila Dia telah menetapkan sesuatu maka terjadilah ia. Di dalam Al-Quran, terdapat beberapa ayat 'Kun faya kun' dan Dia berfirman : "Jadilah, maka jadilah ia".

Cerita Pertama

Hamba Allah ni adalah kawan sekerja kakak ipar aku, dia dah berkahwin lebih 10 tahun.. macam-macam usaha dia dah buat. Masalah berpunca daripada suaminya, sebab kekurangan sperma yang berkualiti & sihat.  

Apa je yang dia tak pernah cuba? dari berurut, operate rahim (sebab rahim terbalik) dan IUI semua gagal. Tiba masa dia buat IVF alhamdulillah dia berjaya tapi hanya 2 bulan sahaja kemudian dia terpaksa melalui pembedahan sbb rahim nya pecah (apa puncanya aku tak pasti) dia pun koma selama beberapa minggu oleh kerana rahimnya pecah, sampaikan si suami ingat hamba Allah ni memang takde peluang…

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke Lima & Ke enam

Imej
Kronologi Treatment1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama
2. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Kedua
3. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Ketiga4. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke empat
Ok aku malas nak peram cerita ni lelama.. so aku nak abis kan kat entri ni la ye.
Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke Lima
Hari kelima aku berurut adalah hari Jumaat, hari hubby aku lahir. Lepas balik keje tu macam liat sangat aku nak pergi, tapi hubby call tanya aku tak pergi berurut ke? dia yang bagi aku semangat untuk pergi walaupun dia tak ikut. Al maklum la laki aku kan pilot daratan kerja tak tentu masa.
Dalam pukul 8 macam tu, aku call Kak Yan.. Alhamdulillah takde orang dia yang berurut malam tu, aku pun terus mandi cecepat then terus pergi, nasib baik rumah Kak Yan tak jauh mana kan.
Sampai je umah Kak Yan, Kak Yan terus urut aku macam biasa... urut satu badan, sesambil urut tu dia nasihat-nasihat la …

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke empat

Imej
Kronologi Treatment1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama2. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Kedua 3. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Ketiga

Sepatutnya aku kena datang minggu raya tu kan, tapi disebab kan raya aku postpone. Pastu ingat nk start hari Jumaat lepas raya tu, tapi hubby aku balik lambat.. lagipun aku pun penat, train komuter buat hal plak! tu yang lambat.
Hari Ahad aku call Kak Yan cakap nk datang pagi tu, sebab dah alang-alang nak keluar kan singgah jap untuk berurut. Urut macam biasa tapi kali ni bahagian perut dia tak urut sangat, sebab takut menganggu proses pensenyawaan. Kak Yan pesan teruskan rendam kaki 1 minit air sejuk 10 minit air panas, kemudian bagi tak menganggu proses tu tidak digalakkan untuk bersama sebab katanya baby masih kecik & fragile. Lagi satu minta la izin & redha suami untuk tidak bersama tu.
Lepas urut Kak Yan suruh jumpa Nek Mah, Nek Mah akan bagi doa untuk mengelakkan…

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Ketiga

Imej
Kronologi Treatment1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama2. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Kedua

Hari Jumaat adalah hari ketiga aku berurut dengan Kak Yan, sebelum gi rumah Kak Yan kami ke carefour dulu, cadangnya nak beli beg balik kampung & buah tangan sikit untuk anak-anak Kak Yan yang comel-comel tu.
Lepas shopping terus pergi rumah Kak Yan, Kak Yan ingat kami lupa pasal berurut.. memang lewat sikit dari hari sebelumnya. Macam biasa Kak Yan urut seluruh badan, memang lega bila kena urut... urat-urat pun jadi lembut je ☺. Masa berurut macam-macam Kak Yan pesan, kita kena sentiasa positif.. perkara-perkara yang stress kena luah kan jangan terbuku dihati, sentiasa happy lagi satu jangan ingat pasal kita tak period ke, period kita tak stabil ke sebab semua tu mengundang stress bila stress akan menganggu jiwa kita. Banyak kan berzikir, amal kan doa-doa yang diberi. Lagi satu yang Kak Yan pesan jaga makan.
Dia cakap kalau ada rasa m…

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Kedua

Imej
Kronologi Treatment1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama
Hari kedua aku pergi adalah Hari Khamis, hubby plak 2-3 hari berurut ni balik awal saje sebab nak teman aku pergi berurut katanya. Sampai umah Kak Yan dalam pukul 10pm macam tu sampai sampai je terus la berurut dengan Kak Yan.
Berurut sama macam hari semalam, seluruh badan termasuk perut. Kali ni dia urut perut dah tak rasa sakit macam semalam.. dia cakap dia dah betul kan sebab tu tak rasa sakit, kedudukan nya dah betul. Sambil-sambil berurut Kak Yan cerita pengalaman orang-orang yang pernah datang berurut dengan dia & berjaya pregnant. Sambil tu Kak Yan pesan, kalau bergurau dengan kawan-kawan or suami jangan sesekali tepuk belakang "Vontot" huhuhuhuh! aku tak tau kenapa & apa relevan nya sebab aku tak tanya.
Lepas berurut tu Kak Yan pesan jangan lupa rendam kaki 1 minit air sejuk 10 minit air panas, dan kerap kerap la "bertukang" sebab masa masa ni sangatlah sesuai sebab…

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama

Imej
Serius lupa nak catat kat sini pasal rawatan alternatif yang aku buat iaitu berurut. Meh aku share ngan korang-korang yang nak tau pasal berurut ni.
Actually dapat contact akak berurut ni dari adik chomel kita ZANA. Dia cakap kalau nak pergi, pergi masa betul betul baru habis period. Aku excited gak nak try sebab ramai juga yang berjaya pregnant berurut dengan dia, lagi satu excited sebab dah lama sangat x berurut, hari-hari jalan kaki jauh kan.. berurut leh la hilangkan lenguh-lenguh kaki.
Aku period 7.07.2014 sampai la 14.07.2014, aku tengok diri ni dah bersih pagi tu aku buat appointment ngan Kak Yan ni. Call Kak Yan cakap malam ni nak berurut, dia cakap dia ada appointment urut orang bersalin, pukul 10pm baru ada kat rumah. Aku pun Ok je la, lagipun esoknya aku x keje pun kan dan yang paling penting rumah Kak Yan dekat je ngan rumah kami, senang nak follow up.
Sampai je umah Kak Yan, Kak Yan belum balik lagi. Kami dilayan oleh suami Kak Yan, tak lama tu Kak Yan sampai.. kitaorang ken…

Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Sembilan di Hospital Kajang

Imej
Kronologi Treatment
1. Start all over again @ Hospital Government pula..
2. Rawatan Kesuburan: Kali pertama di Hospital Kajang 3. Rawatan Kesuburan: Kali kedua di Hospital Kajang
4. Rawatan Kesuburan: Blood test di Hospital Kajang
5. Rawatan Kesuburan: Semen Analysis
6. Rawatan Kesuburan: Kali Ketiga di Hospital 
7. KajangRawatan Kesuburan: Kali Keempat di Hospital Kajang
8. Rawatan Kesuburan: Ambil darah untuk persediaan MRI
9. Rawatan Kesuburan: MRI Scan 10. Rawatan Kesuburan: Kali Ke lima di Hospital Kajang 11.Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Enam di Hospital Kajang 12.Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Tujuh di Hospital Kajang 13. Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Lapan di Hospital Kajang   * tolong abai kan warna link yang berlainan.. malas nak adjust!



Lama dah tak bersiaran, memang sangat-sangat malas nk update kecuali untuk catatkan segala perjalanan TTC aku & kisah-kisah holiday aku serta sedikit luahan rasa yang kekadang terbuku di hati, pengalaman yang lain biarlah simpan erat-erat di dalam hati huhuhuhu!