Rabu, 20 Ogos 2014

Cerita orang-orang yang tidak pernah putus asa semasa TTC

Saja nak share cerita & pengalaman orang-orang yang pernah berTTC selama bertahun-tahun, berkat kesabaran & kecekalan serta usaha tanpa henti mereka berjaya mendapatkan zuriat mereka sendiri.

Dan apabila Dia telah menetapkan sesuatu maka terjadilah ia. Di dalam Al-Quran, terdapat beberapa ayat 'Kun faya kun' dan Dia berfirman : "Jadilah, maka jadilah ia". 

Cerita Pertama


Hamba Allah ni adalah kawan sekerja kakak ipar aku, dia dah berkahwin lebih 10 tahun.. macam-macam usaha dia dah buat. Masalah berpunca daripada suaminya, sebab kekurangan sperma yang berkualiti & sihat.  


Apa je yang dia tak pernah cuba? dari berurut, operate rahim (sebab rahim terbalik) dan IUI semua gagal. Tiba masa dia buat IVF alhamdulillah dia berjaya tapi hanya 2 bulan sahaja kemudian dia terpaksa melalui pembedahan sbb rahim nya pecah (apa puncanya aku tak pasti) dia pun koma selama beberapa minggu oleh kerana rahimnya pecah, sampaikan si suami ingat hamba Allah ni memang takde peluang hidup. Selepas kejadian tu doktor dignose dia memang dah tak boleh mengandung. 



Tiba suatu hari hamba Allah ni demam teruk berjemaah sekali dengan si suami, bila di cek dengan kuasa Allah dan izin nya, hamba Allah ni mengandung dengan cara yang semulajadi tanpa perlu menjalani apa-apa proses sekalipun. Ternyata memang janji Allah itu pasti.

Sekarang anak hamba Allah tu pun dah besar & berumur 6 tahun.


Cerita Kedua

Ini kes sepupu aku sendiri,  dia dah kawen mmg dah lama lebih dari 15 tahun rasanya sebab masa dia kawen tu aku umur 12 tahun. 

Dia ni ada penyakit anoreksia, dia bukan la tahan nafsu makan tapi dia takde nafsu makan, memang kurus cekeding je dia ni, senang cerita under weight.

Lama juga dia berusaha, tapi cara mcm mana aku tak pasti la pulak, tak pernah tanya sebab takut dia kecil hati. Bapa aku pun pernah tolong bawa dia berubat, tapi belum ada rezeki kan. 

Last year dia pergi umrah, suami dia terjumpa sorang hamba Allah (orang Arab) dia tanya apa tujuan datang ke Tanah Suci ni? si suami ni bagitau, tujuan utama memang nak beribadat selain tu dia ada juga berhajat nak kan seorang anak. Lepas tu hamba Allah ni minta nama si suami & si isteri, dia cakap insha allah pulang dari umrah ada rezeki yang menunggu.

Lepas dia pulang ke tanah air tak lama tu sepupu aku ni pun pregnant, setelah lebih 15 tahun berkahwin tanpa buat apa-apa treatment pun, dan Alhamdulillah masa puasa hari tu sepupu aku selamat bersalin bayi lelaki walaupun byk gak masalah sepupu aku ni, lama juga dia duduk hospital, katanya sebab masalah uri kecil.. aku pun tak pasti. Yang aku pasti sepupu aku namakan bayi lelaki mereka tu seperti nama orang yang telah mendoakan untuk mereka, nama baby tu arabic sikit la (aku pun tak ingat apa namanya).



Setakat ni... 2 cerita je la yang aku nak kongsi, sebab aku rasa mereka ni betul-betul tabah melalui semua ni. Aku harap sangat aku pun boleh menjadi sekuat & setabah mereka, Insha Allah.



Isnin, 18 Ogos 2014

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke Lima & Ke enam

Kronologi Treatment

1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama
2. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Kedua
3. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Ketiga


Ok aku malas nak peram cerita ni lelama.. so aku nak abis kan kat entri ni la ye.

Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke Lima

Hari kelima aku berurut adalah hari Jumaat, hari hubby aku lahir. Lepas balik keje tu macam liat sangat aku nak pergi, tapi hubby call tanya aku tak pergi berurut ke? dia yang bagi aku semangat untuk pergi walaupun dia tak ikut. Al maklum la laki aku kan pilot daratan kerja tak tentu masa.

Dalam pukul 8 macam tu, aku call Kak Yan.. Alhamdulillah takde orang dia yang berurut malam tu, aku pun terus mandi cecepat then terus pergi, nasib baik rumah Kak Yan tak jauh mana kan.

Sampai je umah Kak Yan, Kak Yan terus urut aku macam biasa... urut satu badan, sesambil urut tu dia nasihat-nasihat la apa yang patut kan. 

Lepas urut tu Kak Yan suruh jumpa Nek Mah, Nek Mah bagi doa untuk mendapat baby perempuan, baby lelaki & doa untuk mendapat baby kembar. Doa tu hendak lah di baca dari sekarang, kalau nak baby perempuan dia cakap kami kena prepare nama baby awal-awal sebab dalam doa tu nanti kita sebut kan nama baby tu. Kalau baby lelaki tak perlu ada nama dahulu sebab memang dalam doa tu memang dah disebutkan nama Muhammad. Kalau ada rezeki mengandung & melahirkan kita mesti menamakan nama yang kita telah tetapkan tadi, kalau tak macam kita mungkir janji, berdoa sebut nama lain tapi bila dah keluar sebut nama lain. Lepas Nek Mah bagi doa-doa tu Nek Mah suruh amalkan Bismillah 9, tujuan nya adalah untuk menghindari perkara-perkara yang buruk seperti sihir & segala ancaman.

Lagi satu dia pesan kalau mengandung tak elok jalan memalam, terutama sensorang (terkena batang hidung aku) dia cakap kalau nak keluar juga, pastikan berteman, sebab katanya kalau memalam ni macam-macam gangguan yang boleh terjadi lagipun orang mengandung ni membawa wangian syurga so benda-benda jahat selalu suka dengan kita, orang yang sihir pun selalu aim kita untuk ilmunya. (Wallahu a’lam). Nek Mah juga pesan kalau nak baby kulit cantik, sehari sekali makan sesudu minyak zaitun insha allah baby keluar nanti kulitnya licin & kurang ada penyakit kulit.

Lepas sesi terangkan berkenaan doa tu aku pun terus balik, Kak Yan pun ada orang lain yang tengah menunggu untuk berurut tak silap aku dia pun TTC gak dah 6 tahun.




Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke Enam

Kalau korang nak tau, berurut ngan Kak Yan ni kena berurut sebanyak 7 Kali. So hari Ahad tu adalah Kali ke enam aku berurut dengan Kak Yan.

Mulanya aku ingat nak berurut malam, tapi hubby aku cakap dah alang-alang nak keluar terus la pergi berurut ngan Kak Yan. Ok la aku sebagai isteri ikut je la kan, melawan kang cakap durhaka pula. hikhikhik!

Sampai rumah Kak Yan, Alhamdulillah takde orang yang nak datang urut. Macam biasa Kak Yan urut seluruh badan, sedap jeee.. kepala aku pun 2-3 hari sebelum tu memang sakit je bila kena urut memang lega sekejap. Kak Yan ade gak urut lembut-lembut dia bahagian perut, dia cakap insha allah dengan izin Allah doa-doa aku makbul. Aminnnnn... dia cakap semoga penantian aku selama ni diakhiri di sini insha allah. Dia cakap dia paham dengan perasaan orang TTC ni, sanggup buat segalanya. 

Sebelum balik tu Kak Yan de suruh makan Folic Asid & minum susu ibu mengandung sebab dia cakap bagus untuk persediaan mengandung. Kalau boleh minum susu tu selalu, lagi satu jangan nak diet.. huhuhuhu! 

Tu je la kisah berurut aku sampai kali ke enam... Kali ke tujuh & terakhir akan ku cerita pada minggu depan sebab Jummat ni baru nak pergi... 

*Kami hanya berusaha & buat yang termampu, ALLAH SWT jua yang menjadi kan segalanya. 
(Wallahu a’lam)


Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali ke empat

Kronologi Treatment

1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama



Sepatutnya aku kena datang minggu raya tu kan, tapi disebab kan raya aku postpone. Pastu ingat nk start hari Jumaat lepas raya tu, tapi hubby aku balik lambat.. lagipun aku pun penat, train komuter buat hal plak! tu yang lambat.

Hari Ahad aku call Kak Yan cakap nk datang pagi tu, sebab dah alang-alang nak keluar kan singgah jap untuk berurut. Urut macam biasa tapi kali ni bahagian perut dia tak urut sangat, sebab takut menganggu proses pensenyawaan. Kak Yan pesan teruskan rendam kaki 1 minit air sejuk 10 minit air panas, kemudian bagi tak menganggu proses tu tidak digalakkan untuk bersama sebab katanya baby masih kecik & fragile. Lagi satu minta la izin & redha suami untuk tidak bersama tu.

Lepas urut Kak Yan suruh jumpa Nek Mah, Nek Mah akan bagi doa untuk mengelakkan kan keguguran pula. Lepas Nek Mah dah bagi kami pun pulang, ada la guna pesanan sesikit dari Nek Mah ni, insha allah kami akan amal kan.

*Kami hanya berusaha & buat yang termampu, ALLAH SWT jua yang menjadi kan segalanya. 
(Wallahu a’lam)


Jumaat, 15 Ogos 2014

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Ketiga

Kronologi Treatment

1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama



Hari Jumaat adalah hari ketiga aku berurut dengan Kak Yan, sebelum gi rumah Kak Yan kami ke carefour dulu, cadangnya nak beli beg balik kampung & buah tangan sikit untuk anak-anak Kak Yan yang comel-comel tu.

Lepas shopping terus pergi rumah Kak Yan, Kak Yan ingat kami lupa pasal berurut.. memang lewat sikit dari hari sebelumnya. Macam biasa Kak Yan urut seluruh badan, memang lega bila kena urut... urat-urat pun jadi lembut je ☺. Masa berurut macam-macam Kak Yan pesan, kita kena sentiasa positif.. perkara-perkara yang stress kena luah kan jangan terbuku dihati, sentiasa happy lagi satu jangan ingat pasal kita tak period ke, period kita tak stabil ke sebab semua tu mengundang stress bila stress akan menganggu jiwa kita. Banyak kan berzikir, amal kan doa-doa yang diberi. Lagi satu yang Kak Yan pesan jaga makan.

Dia cakap kalau ada rasa mual, pening kepala ke demam ke jangan makan ubat, baca bismillah 5 yang dia berikan, tu semua doa untuk sembuhkan sakit.

Habis berurut Kak Yan pesan jangan lupa datang urut untuk minggu kedua, mengikut hari yang aku & suami lahir. Aku lahir hari Ahad & suami lahir hari jumaat, makanya lepas raya baru jumpa Kak Yan semula.

*Kami hanya berusaha & buat yang termampu, ALLAH SWT jua yang menjadi kan segalanya. 
(Wallahu a’lam)

Khamis, 14 Ogos 2014

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali Kedua

Kronologi Treatment

1. Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama


Hari kedua aku pergi adalah Hari Khamis, hubby plak 2-3 hari berurut ni balik awal saje sebab nak teman aku pergi berurut katanya. Sampai umah Kak Yan dalam pukul 10pm macam tu sampai sampai je terus la berurut dengan Kak Yan.

Berurut sama macam hari semalam, seluruh badan termasuk perut. Kali ni dia urut perut dah tak rasa sakit macam semalam.. dia cakap dia dah betul kan sebab tu tak rasa sakit, kedudukan nya dah betul. Sambil-sambil berurut Kak Yan cerita pengalaman orang-orang yang pernah datang berurut dengan dia & berjaya pregnant. Sambil tu Kak Yan pesan, kalau bergurau dengan kawan-kawan or suami jangan sesekali tepuk belakang "Vontot" huhuhuhuh! aku tak tau kenapa & apa relevan nya sebab aku tak tanya.

Lepas berurut tu Kak Yan pesan jangan lupa rendam kaki 1 minit air sejuk 10 minit air panas, dan kerap kerap la "bertukang" sebab masa masa ni sangatlah sesuai sebab tengah subur & organ-organ dalaman dah di repair huhuhuh! Dia cakap insha allah dengan usaha & izin darinya akan berhasil, dia cuma membantu sahaja.

*Kami hanya berusaha & buat yang termampu, ALLAH SWT jua yang menjadi kan segalanya. 
(Wallahu a’lam)

Rabu, 13 Ogos 2014

Rawatan Kesuburan: Rawatan Alternatif (Berurut) ~ Kali pertama

Serius lupa nak catat kat sini pasal rawatan alternatif yang aku buat iaitu berurut. Meh aku share ngan korang-korang yang nak tau pasal berurut ni.

Actually dapat contact akak berurut ni dari adik chomel kita ZANA. Dia cakap kalau nak pergi, pergi masa betul betul baru habis period. Aku excited gak nak try sebab ramai juga yang berjaya pregnant berurut dengan dia, lagi satu excited sebab dah lama sangat x berurut, hari-hari jalan kaki jauh kan.. berurut leh la hilangkan lenguh-lenguh kaki.

Aku period 7.07.2014 sampai la 14.07.2014, aku tengok diri ni dah bersih pagi tu aku buat appointment ngan Kak Yan ni. Call Kak Yan cakap malam ni nak berurut, dia cakap dia ada appointment urut orang bersalin, pukul 10pm baru ada kat rumah. Aku pun Ok je la, lagipun esoknya aku x keje pun kan dan yang paling penting rumah Kak Yan dekat je ngan rumah kami, senang nak follow up.

Sampai je umah Kak Yan, Kak Yan belum balik lagi. Kami dilayan oleh suami Kak Yan, tak lama tu Kak Yan sampai.. kitaorang kenal kan diri, cerita berapa tahun kahwin semua. Dia Yakin kan kitaorang insha allah kalau ada rezeki Allah akan bagi, yang penting tawakal & doa. Kak Yan cakap dia cuma usaha/tolong, yang makbul kan semua Allah ☺. Kami pun berusaha Kak Yan & ini adalah salah satu usaha kami.

Kak Yan pun mula kan urutan, dia urut seluruh badan.. haishhh memang lega la, dia pun urut tak sakit. Dulu masa aku berurut kat kampung perut aku senak gila dia tekan, time urut ngan Kak Yan ok je cuma ada certain certain part tu sakit sikit, minyak yang Kak Yan guna pun wangi je... bukan minyak urut yee.. huhuhhu!

Lepas urut tu, Kak Yan cakap rahim aku terbalik macam mangkuk, sebab itu air takleh takung asyik tumpah je, lagi satu dia cakap rahim aku ketepi sedikit kemudian dia dah urut & letak di tempat yang betul (Wallahu a’lam). Lepas tu dia tunjuk cara cara yang betul  sebelum bangun dari tempat tido/ baring, caranya ialah mengiring sebelum bangun.

Selepas aku selesai berurut giliran suami Kak Yan pula yang mengurut hubby aku, mengikut kata hubby, dia just urut-urut pinggang & badan je. Tak lama pun dia urut sekejap je, Sementara hubby aku berurut Kak Yan ada bagi potongan-potongan ayat Al quran yang harus kami amal kan, kemudian Kak Yan ada bagi aku makan sireh yang ditulis dengan huruf-huruf hijaiyah, tujuan nya untuk menghilangkan keputihan. 

Kak Yan pesan mengurut ni kena 3 hari berturut-turut, kemudian minggu kedua berurut mengikut hari suami & isteri lahir. Kak Yan pesan lagi hari pertama kena rendam kaki 1 minit air sejuk 5 minit air panas hari kedua & seterusnya 1 minit air sejuk 10 minit air panas, tujuan nya adalah untuk megeram kan telur kita supaya membesar elok & cantik (Wallahu a’lam).

Tu je buat kali pertama aku pergi berurut dengan Kak Yan, Untuk hari kedua & ketiga akan ku cerita kan nanti.

*Kami hanya berusaha & buat yang termampu, ALLAH SWT jua yang menjadi kan segalanya. 
(Wallahu a’lam)


Selasa, 12 Ogos 2014

Rawatan Kesuburan: Kali Ke-Sembilan di Hospital Kajang

Kronologi Treatment

  * tolong abai kan warna link yang berlainan.. malas nak adjust!



Lama dah tak bersiaran, memang sangat-sangat malas nk update kecuali untuk catatkan segala perjalanan TTC aku & kisah-kisah holiday aku serta sedikit luahan rasa yang kekadang terbuku di hati, pengalaman yang lain biarlah simpan erat-erat di dalam hati huhuhuhu!

Semalam appointment aku dekat Hospital, macam biasa pagi aku pergi dulu opis siap organize port luck raya lagi huhuhuh! kemudian bergegas ke hospital. Macam biasa pembayaran RM5.00, kemudian tunggu giliran untuk di panggil. Dalam 20 min menunggu nama pun di panggil, Alhamdulillah Dr. Ridzuan ada hari ni lega sikit hati.

Soalan pertama yang keluar dari mulut Dr Ridzuan ialah "macam mana berat? dah ada penurunan?" huhuhu! Alhamdulillah sejak aku amalkan diet atkin berat aku turun dari 75kg ke 70kg, Dr ckp "keep it up!" Macam biasa Dr track semula rekod-rekod aku yang lepas kemudian dia tgk result FSA husband aku, dia mcm pelik sebab kuantiti sedikit sangat berbanding rekod lama. Kemudian dia suggest aku pergi buat FSA test kat BP Lab, sebab dia takut ada silap pengiraan yang telah dibuat oleh pihak hospital.

Sebelum ni aku ada datang untuk ambil darah husband & darah aku, Alhamdulillah result dah ok, menurut doktor hormon prolaktin aku pada tahap normal dah sekarang, syukur sangat. Dr tanya, period macam mana? period aku 2-3 bulan ni memang datang je, tak pernah miss.. kemudian dia tanya pernah buat HSG tak, aku cakap tak pernah.. kemudian dia cakap aku tak perlu buat HSG memandangkan aku ada PCOS tapi dia cadang kan aku buat laparoscopy. Dr akan tebuk perut untuk tengok tiub fallopia sama ada tersumbat atau tak then Dr akan tebuk ovari untuk keluar kan pcos atau folikel- folikel (ni apa yang aku paham la, dari segi perubatan tak sure la macam mana).

Dr. tanya aku setuju atau tak kalau buat laparoscopy? kalau setuju dia booking kan date untuk buat minor operation tu. Memandangkan aku nak semua ni di percepat maka aku setuju je la, umur pun dah 30an kan, apa lagi nak tunggu? Dr. pun booking kan date untuk aku pada bulan 10 nanti insha allah lepas raya Haji.

Kemudian kami chit chat pasal treatment selepas laparoscopy, Dr. cakap jika tiada masalah dia akan terus kan untuk treatment IVF. Cerita pasal IVF aku dah pernah cerita di entri sebelum ni Dr. memang suggest buat di Kedah sebab % yang berjaya tinggi. Dr. cakap sementara nak tunggu giliran untuk IVF leh buat treatment IUI dulu, buat pengetahuan semua treatment IUI di hospital Kerajaan FREE tau! so sesiapa nak try buat IUI leh la follow up ngan hospital kerajaan.

Dr. nasihat kan aku supaya banyak kan bersabar, bertawakal & banyak kan doa serta sembahyang tahajut supaya segala usaha aku dipermudah kan Allah.

Nanti aku ada masa aku cerita pasal alternatif treatment yang aku lakukan ye... Serius lupa nak update dalam ni.. hikhikhik! next entri la k!

NFO

Total rawatan kali ni: RM5.00