Tips/Budget ke Pulau Langkawi

DUIT TABUNG KU

Jumaat, 6 Mei 2011

Tips/Budget ke Pulau Langkawi

Tips/ budget ni berdasarkan pengalaman aku kat sana..

Budget ke Pulau Langkawi menaiki kereta.

Tol : RM54.70 dari Plaza tol Jalan Duta - Plaza tol Alor Star (S)
Tambang feri : RM18.00 untuk dewasa dari Jeti Kuala Perlis - Jeti Kuah
                        RM13.00 untuk kanak-kanak dari Jeti Kuala Perlis - Jeti Kuah

*untuk pergi balik darab ngan 2

Parking          : RM10.00 di Jeti Kuala Perlis (tak berbumbung)
                         RM15.00 di Jeti Kuala Perlis (berbumbung)
Troli               : RM1.00 satu troli
Hotel              : RM80.00 sehari
                         (Cenang Rest House - terrace)
                         - Katil Queen 2
                         - Tilam Single 1
                         - Di lengkapi dapur + peti ais
                         - Swimming pool
Kereta Sewa   : Wira RM80.00 sehari
                          Kancil RM50.00 sehari
Cable car tiket : RM30.00 untuk Dewasa
                          RM20.00 untuk Kanak-kanak
Flying Fox @ Oriental Village: RM10.00/seorang
Piring bergambar : RM12.00 bergambar tanpa ular
                               RM15.00 bergambar dengan ular
Island hoping : RM150.00, 1 bot selama 1 jam (Max 10 pax)
                         melawat 3 tempat (Gua Kelawar, Fish Faram & Eagle Feeding)
                         RM250.00, 1 bot selama 4 jam (Max 10 pax)
                         melawat 4 tempat (Pulau Beras Basah, Tasik Dayang Bunting,
                         Eagle Feeding & Pulau Singa Besar)

Langkawi map

Tips semasa di Pulau Langkawi

1. Sewa kereta di Jeti Kuah lebih murah & banyak pilihan dari Jeti Kuala Perlis.
2. Tawaran Island hoping lebih murah di area Pantai Cenang/ di Oriental Village
3. Booking hotel sebelum tiba di Langkawi
4. Shopping kain batik, baju & minyak gamat di beras terbakar/ padang mat sirat kerana disini harga lebih murah & boleh tawar menawar.
5. Shopping coklat di Haji Ismail Group & Coco Valley di pekan kuah
6. Shopping pinggan mangkuk di Haji Ismail Group (kalau nak senang shopping di Jeti Kuah sebab harga nya sama)

Gambar sumber dari cik google
P/S: semua diatas adalah mengikut pengalaman aku kat Langkawi, kalau rase tak yakin boleh buat survey sendiri mane tau dapat lebih murah :).

28 ulasan:

  1. seronok jln2 ala2 budget nih.. arituh pi langkawi dgn family dlm rm 1000 gak abis.... kat langkawi femes tom yam n bronok

    BalasPadam
  2. haah erk.. lupe nak cari bronok tuh :)

    BalasPadam
  3. wah very the detail. i pegi sana on the spot.byk tmpt x sempat nk g ..huhu...

    BalasPadam
  4. mummy cinta pun x pegi banyak tempat.. ni je tempat yang sempat cinta pegi.. xpe nnt qada' bulan 10 :)

    BalasPadam
  5. wah..bagus info ni..sbb saya planning nak gi langkawi..
    tapi yg hoping island tu RM250 tuk satu kepala ke camne? melawat tmpat2 tu lama ke tak ye..tuk yg ho[ing island tu

    BalasPadam
  6. ahahah baru perasan.. island hoping tuh untuk satu bot.. kalau yang ikut kepala pun ade harga RM25-RM40

    BalasPadam
  7. cam best jewww...

    BalasPadam
  8. yup memang best.. budget saje sesuai bawak family yg ramai

    BalasPadam
  9. Hi, blh share contact no hotel, island hoping & car rental? saya nak g with family agak ramai gak.. kalu dpt budget mcm ni best gak.. thanks dear

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cenang Rest House : 0124430677 (Wan)
      untuk island hping & Car Rental u boleh just walk in je.. harga diaorang semua standard.

      hope dapat membantu

      Padam
    2. nk tanya,chenang rest house tu ada bilik ker?

      Padam
    3. ada.. kalau bilik sahaja tempatnya betul-betul kat pantani cenang & bersebelahan dengan kedai makan..

      Padam
  10. nice!.. tengah berkira-kira nak pergi ni.. huhuhu...

    BalasPadam
  11. best..baru tengah dok buat budgetting nk pergi langkawi hujung tahun nie...
    TQVM...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi farah, harap this entry dpt membantu.. enjoy your holiday!

      Padam
  12. Salam.

    Akak, Chenang Rest House tu muat berapa orang? Kami cadang nak pergi 5 orang. Condition bilik macam mana? aircond? fridge? katil? hehe. maaf banyak tanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. muhamad, kat situ boleh tahan besar rumahnya.. ade macam-macam jenis rumah, yang kami sewa tu ade 1 bilik & aircond kat situ xsejuk la.. maybe sebab location aircond tak strategik.. yang lain saya rasa ok je.. sebab saya memang tak memilih contact saya ade letak kat entry yang lain.. sila la semak yee.. tq

      Padam
  13. Salam.

    Akak, dekat Chenang Rest House, satu bilik muat berapa orang? kami nak datang berlima. Condition bilik ok ke? tandas, aircond,frdge,tv ke? Hehe, sori banyak tanya.
    Ada contact number owner?

    tq

    BalasPadam
  14. Terima kasih info-info ini. Sangat berguna. :)

    BalasPadam
  15. nak tanya ada no/nama contact tuk parking kereta tu. nak pegi ujung bln 5 nih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam, saya takde contact no tu.. u boleh terus je pergi ke jeti.. di sana nnt ade orang yang menunggu.. jangan risau parking meti mencukupi ☺

      Padam
  16. nk tnye .yang island hoping .untuk pakej

    Island hoping : RM150.00, 1 bot selama 1 jam (Max 10 pax)
    melawat 3 tempat (Gua Kelawar, Fish Faram & Eagle Feeding)

    memang 3 pulau tu je ke?tk blh tukar pulau lain?still 3 pulau cuma beza pulau .and harga still sama cmtu .ade ke?


    BalasPadam
    Balasan
    1. yang tu saya tak sure.. boleh bincang ngan pemandu bot rasanya

      Padam
  17. ok x chalet terrace ni..mksud sy area die sunyi ke meriah..sb nk travel bwk baby..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. masa saya pergi meriah juga, kalau bw baby seronok gak la.. sebab ada pool.. ptg2 boleh mandi pool

      Padam