Isnin, 5 Disember 2011

Kesan Banjir di Kajang

Fuhhh.. memang tarik nafas panjang jumaat hari tu.. mau tak nye tetiba banjir kilat kat area pekan Kajang. Actually aku tak tau pun Kajang banjir hari tu. Nasib baik banjir tuh x melarat sampai ke Komuter Kajang kalau tak habis tengelam la kereta aku.

Hari Jumaat hari tu memang perasaan ni rase tak sedap je, rase macam nak balik.. sebab risaukan saman aku yang RM500 tuh aaa rupenye kerisauan aku tuh lain plak jadinya.. rupenya banjir kilat kat pekan kajang. Mase balik dari kerja, hubby call dia cakap dia terperangkap dalam jem & dia tanya parking kereta kat mane? sebab dia dengar Kajang banjir teruk, dia risau keadaan kereta.

Aku pun mule la rase risau bile hubby bagitau macam tu, nasib baik mase balik tu tren tak penuh, leh sampai cepat ke rumah.. sampai kat area kajang tengok sungai Kajang melipah ruah penuh betul air, bile tiba kat tempat kereta tengok lecak habis, maknenya ujan memang lebat la sebentar tadi. Alhamdulillah SYUKURRR.. kereta aku takde ape-ape banjir yang berlaku tak sampai pun ke area komuter.

Bile tibe ke kawasan banjir (jalan bukit), air dah surut.. tapi tengok keadaan memang teruk skit, sampah bersepah-sepah di tengah jalan, banyak kereta yang tersadai, kereta yang takleh hidup (ditarik towing car), di bengkel motor pun banyak gak motor yang tersadai... kesian nyer rase. Dari kesan yang aku nampak sendiri memang agak tinggi kot banjir yang melanda..


Bile tengok berita hmmm.. memang benar banjir agak tinggi. Ahad tuh hari gi la kedai jahit kat pekan Kajang, tuan kedai sume busy mengeringkan barang-barang yang basah. Lantai kat dalam kedai pun still berair/bertakung. Banyak gak kedai yang tak bukak lagi.. kedai kain kat area Kajang pun banyak buat sale sempena banjir ni...hihihihihih...

Ni adalah banjir yang terteruk sejak 5 tahun katenye... rase macam tak sangka Kajang boleh banjir macam tu sekali...tetap bersyukur sebab tak terlibat dengan kejadian sebegini.. AMINNNN

Korang tengok la video ni..




4 ulasan:

  1. Cinta, JUmaat masa banjir tu kan, zana pergi kajang pukul 8.. masa tu macam pelik nape suasana lain, dgn banyak sampah sarap, kedai sana sini keluarkan barang.. tp buat x tau jer sbb nak cepat sampai metro point kajang.. balik dr metro point trs on lappy.. masa tu lah baru tau hal ni..

    nasib baik kereta Cinta xde apa2.. syukur Alhamdulillah..

    BalasPadam
  2. tuh la... mase balik kerja baru cinta tau kajang banjir

    BalasPadam
  3. oh agak teruk jugakan. haritu tengok jugak video ni ramai upload kat fb. mudah2an semua selamat. :)

    BalasPadam
  4. yup.. alhamdulillah tiada kemalangan jiwa

    BalasPadam