Khamis, 15 Disember 2011

Percutian Budget ke Cameron Highland ~ Part 02

Sambungan cerita percutian budget kami..

Sampai je kat hotel trus rehat kan diri, sambung makan skit.. pastuh layan karenah anak-anak buah, petang skit dalam pukul 5.30 petang ajak hubby jalan-jalan sekitar pekan Cameron Highland tapi dia tak mau.. dia tak mau aku jalan sorang *aku memang dah biase jalan sorang pun, Kebetulan abang ipa aku pun nak kuar ronda-ronda makanya aku ikut la sekali.

Aku ronda-ronda di sekitar pekan brinchang, survey-survey ape yang nak di beli pada malamnya.. Dalam Pukul 6.45 petang macam tuh hubby call cakap nak join..

Pasar malam Brinchang ni macam-macam ade, kebanyakan nye sayur, buah, bunga dan aksesori yang bentuk Stawberi pun berlambak! Semuanya murah-murah. Pasar malam Brinchang ni makanan yang siap masak agak mahal & tak berapa sedap *tu tekak aku la..tekak orang lain tak tau ok..

Pokok yang segar menghijau!
sayur yang segar-segar
tak payah bwk baju & suar banyak cni berlambak jual murah²
Stawberi kering & asam²
bantal stawberi yang kiut-miut
ni la pasar malamnye.. penuh dengan orang, sesak!
Pendek kata macam-macam ada.. kene pandai tawar menawar juga yer.

Lepas balik dari pasar malam tuh terus balik hotel, makan-makan tido!

Pada hari ahad kami semua bersiap-siap untuk check out & balik ke KL.. Kami melalui jalan Simpang Pulai, disepanjang jalan nak ke Simpang Pulai tuh banyak gak kedai-kedai jual sayur, buah-buahan sume. Kami singgah sebentar di Kea Farm untuk tengok-tengok ape yang ade kat sane.

bunga-buangaan yang cantik
kaktus pun cantik
stawberi yang nampak sedap!
Lepas jalan-jalan kat Kea Farm kami pun bertolak balik, hah! mase nak balik ni la kejadian buruk terjadi.. jalan memang jem la ketika nak mendaki bukit tiba-tiba kereta kami terlanggar kereta didepan (ter.. tidak sengaja!). Hubby mule risau.. dia say sorry kat pemandu tu.. setelah bincang skit dia mintak kami setllekan ditempat yang kurang jem.. so cari la kami tempat yang tak jem. Bile mereka berbincang tuan punye kereta mintak ganti rugi RM550! Aduh.. bengong btol.. bukan nye teruk pun langgar nye, cume bumper kete dia terjatuh skit.. calar pun xde, mintak ganti sampai RM550?? takde hati perut betul! Hubby malas nak gaduh² dia bagi jerk RM250.. lebih nya akan dibayar nanti *sampai sekarang dia takde call! Aku rase kalau dia hantar bengkel tak sampai beratus pun nak naik kan bumper kete dia tuh! TENSION jerk ngan manusia mcam ni.. mengambil kesempatan. (gambar aku tak hambik plak, dah kelam kabut terlupe nak amik)

Lepas dari kejadian tuh tekak aku rase pahit giler! yer la senang-senang je bg kat orang RM250! kalau beli barang macam-macam boleh dapat, boleh beli pakej ke krabi untuk percutian seterusnya!... memang aku takde mood laaaa, bile dipikir-pikir... untuk sedapkan hati cakap je la memang bukan rezeki kita & duit tuh bukan milik kita.

On the way nak balik KL tuh singgah sekali lagi untuk makan di Simpang Pulai, kemudian kami teruskan perjalanan ke Gopeng untuk makan durian lagi ☺☺.

Durian lagi
Perjalan kami ni asyik makan jer laaaa.. ok after makan durian kami pun gerak balik ke KL. Lebih kurang pukul 9.00 malam baru kami sampai di rumah.

P/S: sampai sekarang masih rase ralat tentang kejadian yang tak di ingini tu.. hmmm, nasib-nasib.. psttt ingat tak kisah saman RM500 tu? ALHAMDULILLAH kami cume kene bayar RM50, Maybe tuh la hikmah di sebalik kejadian ni.

8 ulasan:

  1. Mayb.. dari cinta kene bayar RM500 kene bayar Rm50 je.. tapi ALLAH tarik balik dekat RM250 tu... =)

    Tapi apa yg penting? Kerjasama! Eh! bukan.. bukan... yg penting semuanya selamat... hehe

    BalasPadam
  2. yup.. betul tu eida..ALHAMDULILLAH sangat kami sekeluarga selamat.

    BalasPadam
  3. cinta...dan2 teringin nak g sana lagi...gedik kan huhuhu

    BalasPadam
  4. pegi la cinta, honeymoon lagi.. tapi ni time cuti sekolah ramai gile orang.. tuh yang jem tu

    BalasPadam
  5. best...
    shuke shuke!

    biase la tu chinta,
    kdg2 ada kejadian yg kita tak sangka2...

    bajet bulan ni nak beli 1 je,
    tetiba la brg yg lain2 lak rosak..

    BalasPadam
  6. Yang penting slamat Chinta=))

    BalasPadam
  7. yup.. baik beli sesuatu dari bg kat orang gitu-gitu jerk

    BalasPadam