Khamis, 12 Januari 2012

Rawatan Kesuburan

Rawatan Kali Pertama

Merujuk entri yang INI aku dah beberapa kali cube pergi ke klinik fertiliti untuk buat pemeriksaan, akhirnya semalam dapat jugak aku bertemu dengan doktor pakar di klinik tu. Appointment untuk berjumpa dengan doktor telah dibuat pada hari Jumaat yang lepas.

Semalam balik kerja terus aku mandi-mandi & bergegas ke klinik sebab appointment yang aku buat pada pukul 8 malam. Kami sampai di Klinik lebih kurang dalam pukul 8.15, kemudian kami daftar di kaunter. Time nak tunggu giliran tuh punya la lama sekali... patient memang ramai, lebih kurang pukul 9.45 baru nama aku di panggil *perut lapar gile dah time ni.



Suasana di dalam klinik

Doktor tuh perkenal kan diri, nama dia doktor suriati.. dia tanya ape masalah aku, aku jawapla dah 4 tahun kawen tapi still takde anak & nak try buat treatment kat klinik ni. Kemudian doktor tanya macam mana period setiap bulan datang ke tak.. aku ape lagi, aku keluarkan la aku punye kalendar period aku. Doktor pun catitla tarikh-tarikh yang aku cakap pada dia, lepas dia kaji pada bulan Oktober period tak datang selama 52 hari.. so dia macam pelik *dia cakap maybe period ade tapi u tak tanda, doktor ajak aku scan.

Doktor scan perut aku sambil tuh dia terangkan ape yang ade kat screen, mane satu rahim & mane satu pundi kencing. Setelah discan doktor cakap rahim aku ok, takde masalah takde cyst takde keteumbuhan semua nya elok. ALHAMDULILLAH sangat...

Doktor suggest bagi clomid untuk di makan hari kedua period nanti, pada hari kesebelas or keduabelas period doktor suruh datang balik untuk rawatan selanjutnya. Aku tanya doktor pasal period aku yang malu-malu nak keluar.. Doktor cakap, tak kire la darah tuh sikit ke banyak ke kalau nampak walaupun seurat darah dah dikire period, so kalau nampak je darah tuh dah di anggap period & tandakan di calendar. Aku bagitau doktor yang sekarang ni ade kuar darah yang sikit tuh, dia tanya start bile kuar darah tu? aku pun tak ingat bile start kuar darah tuh sebab dia sikit sangat & macam chipsmore "kejap ade kejap takde" so aku ignore la..doktor cakap takpe next cycle baru mule makan clomid tu.

Setelah selesai semua, kami keluar tunggu giliran nak ambil ubat & buat pembayaran, doktor bagi clomid untuk dimakan pada hari kedua period & dia pesan bile dah period boleh call buat appointment untuk next treatment. Total semua sekali RM155.00

Registration : RM5.00
Consultation: RM45.00
Ultrasound: RM45.00
Clomid 10biji : RM60.00


Bill dari klinik

Ni contact no klinik tu, sesape nak pegi leh contact ni
Kesimpulanya: Harga di klinik ini lebih kurang macam klinik pakar wanita yang lain, so terpulang pada masing-masing mahal ke tidak ☺. Doktor ni boleh di katakan agak friendly & boleh menjawap segala kemusykilan di hati ini....

Semoga usaha kami berhasil kali ni. AMIIINN.



33 ulasan:

  1. Ida kan pergi scan kat Klinik Alam damai tu salu kene RM30 je.. Klinik suria ni RM45 ye? mahal sedikit..... Nnti ida nak cuba!

    Go go Cinta!!

    BalasPadam
  2. ye ke eida?? tuh hr cinta dah tanya.. dia cakap total RM160 & kene tunggu 2nd day period.. pastuh sebab ex boss hubby cakap kat klinik suria tuh murah tuh yang tunggu gak sampai klinik bukak.. ternyata harga lebih kurang sama jerk.. pusing-pusing itu jugakk

    BalasPadam
  3. kesiannya tggu lama. napa xmakan dulu kt mamak sebelah? alaaa... ktorg mlm ni br nk balik alam damai. kalu balik smalam blh jmpa cinta kn? ;)

    BalasPadam
  4. waa..dah mulakan..bagus2x..
    sinar je yg tangguh2 lg..huhu..

    BalasPadam
  5. huhuhu.. dah pukul 8.15 appointment pukul 8.00 takut terlambat.

    yup2 kalau tak boleh jumpe ☺

    BalasPadam
  6. Sinar.. nak tak nak tahun ni kene gak buat treatment, sebab dah lama sgt kan.. lagi satu macam-macam hal dah terjadi, so kali ni takmo tangguh dah.

    jom la gi treatment sinar.. semoga kita sume berjaya.

    BalasPadam
  7. Good luck. Insya'allah...ada rezeki tu nanti. Jgn sedih2 klo dgr kawan2 lain pegnant, jadikan itu satu semangat.

    BalasPadam
  8. insyaAllah cinta.. sama2 kita doakan agar tahun 2012 ni bawa berita gembira utk kita geng ttc..

    BalasPadam
  9. cinta...hani sume skali rm125, clomid 5 biji

    BalasPadam
  10. huhuhu! kalau dengar kak fiza preganant tak sedih pun happy & kelaka ade la.. lawak aaa kak fiza ni!

    BalasPadam
  11. insyaallah...good luck to u!
    cuma..nk tny..u scan atas perot ke atau TVS sbb rase mcm charge dia mahal sikit la..clomid pun same.mine..clomid 20 biji RM40.
    tp kalo u selesa dgn tmpt tuh,then never mind dear..kalo dpt 2 lines nnt,hilang dh nak pikir2 psl duit yg dh spent tuh...:)

    BalasPadam
  12. Zana: insyallah yerr.. kita doakan & support antara satu sama lain

    BalasPadam
  13. hani: hani pegi klinik mane?? cinta dia bagi 10 biji tuh yang mahal skit kot.. 1 hari dia suruh makan 2 biji..

    BalasPadam
  14. Myself: thank you..

    dia scan kat atas perut.. tuh la saya pun rase mahal skit.. tapi hubby cakap x payah la pikir mahal ke murah, kita dah pegi pun ☺. clomid rm40 20 biji murah laaaa.. myself pegi klinik mane??

    BalasPadam
  15. i g klinik hamid arshat..n i dun knnow y,my last visit dia tak charge pun consultation.

    BalasPadam
  16. o0o0o.. cinta kalau nak gi hamid arshat tu jauh la.. tuh yang pilih klinik dekat2..murah gak ye kat sane. maybe ni 1st time tuh yang charge macam2 kot huhuhuh!

    BalasPadam
  17. gud luck cinta.semoga rawatan ini membuahkan hasil :)

    BalasPadam
  18. Good Luck cinta.. x pe.. mahal ke murah ke janji kita usaha.. usaha tangga kejayaan.. sama2 la kita berdoa..moga2 tahun 2012 ni membawa sinar untuk semua TTCians..

    BalasPadam
  19. insyaAllah cinta, yg penting terus berusaha semoga 2012 ni berderet geng TTC pregnant :D

    BalasPadam
  20. Pearl & nana: tq for the support love u all.. ♥♥

    BalasPadam
  21. Mudah-mudahan usaha yang dilakukan akan mendatangkan hasil positif..

    BalasPadam
  22. cinta..smlm saya pegi..knp caj consultation 50rm dan ultrasound 50rm..??saya pun br first time pegi..maknanya, main caj sesuka hati je lah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. o0o0o iye ke lala? saya pun x sure knp caj dia lain2.. doc sape erk?

      Padam
    2. Dr. yg sama..coz tu memang klinik dr suriati n dia je yg attend..xde dr. lain lagi..tp xpela..

      Padam
    3. o0o0o baru naik harga kot... cinta pun x tau nape harga bole berlainan.. alamak klinik ni boleh percaya ke x?? huhuhuh

      Padam
    4. Salam,
      InsyaAllah boleh percaya. Sebab harga saya kena pun RM50 juga. Saya ada buat treatment dengan Dr Suriati, makan clomid 1cycle + injection untuk ovulation. Alhamdulillah ada rezeki.

      Sebelum ni banyak doktor dah cuba, mungkin kali ni Allah izin. Dr Suriati sangat motherly dan islamic. InsyaAllah boleh dipercayai. Sebab saya tak rasa dia jenis nak tipu duit orang cause 2x dia bagi saya scan percuma tak payah bayar apa2. Sebab time tu telur saya tak besar pun lagi. So 2x la pergi check up FOC. =)

      Padam
    5. salam,
      alhamdulillah at least ade usaha kan? semoga berjaya dear!

      Padam
  23. salam saya nak tyn .sis jumpa doc suriati untuk check kesuburan smpi bile ye ? n skg sis dh prgnt ke ? sy bru nk review2 ttg dr suriati hrp2 sis semua boleh bg sy cadangan sb sy dh khwin 5 thn tp xprgnt2 lg ..hrp dpt mbntu sy

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya x follow up semula dgn dr suriati, sbb dr tu xde bagi explanation apa2

      Padam