Rabu, 22 Februari 2012

Kesan Makan ubat??

Sudah 4 hari makan ubat Diane 35 & ubat tambah darah, sejak makan 2 ubat ni kepala aku rase sakit sangat, pastu rase loya, rase lapar yang teramat, badan rase ade angin-angin yang tak lepas yang menyebabkan rase tak selesa.

Lepas aku lunch mesti aku makan 2 ubat ni, bile tibe waktu petang dalam pukul 5 macam tuh sakit kepala mule datang menyerang disertai oleh rase loya. Bile dah jadi macam tu, perut ni meronta-ronta mintak makan, bile dah makan takde selera plak *pembaziran disitu. makanan tak habis dimakan. Now aku suspek ubat tambah darah yang menyebabkan aku pening + loya, iye la.. aku ni ade gak simtom-simtom darah tinggi so ingat sebab pertambahan darah meyebabkan darah aku menjadi naik maka terjadi lah sakit kepala..*ikut kesimpulan yang aku buat sendiri + loya tuh, sebab kalau darah aku naik mesti jadi macam ni. Tapi aku rase Diane 35 ni pun boleh dijadikan suspek jugak.. aku ade terbace kesan-kesan makan Diane 35 ternyata kesan dia lebih kurang sama dengan apa yang aku sedang aku alami sekarang ni.

Serius! aku rase tak selesa gile bile jadi macam ni, dah la aku gi & balik keje naik tren... mau aku termuntah dalam tren tu kang. Pening tu jangan cite laaaaa... dah la sedia pening ditambah plak dengan kepeningan padatnya tren & kepeningan bau-bau annnn.. boleh fengsan! perut plak rase lapaaaaaa gile macam tak tertahan-tahan nak makan, macam kalau lambat makan tu aku rase boleh pitamla! kesian kat hubby aku yang kene menahan bebelan & melayan tekak aku nak makan ape, rase macam pregnant plak.. huhuhuh!

So kesimpulannya masih still tertanya-tanya adakah disebabkan ubat-ubatan ni atau hormon atau ape erk?? sape pernah mengalaminya?? mai share skit

8 ulasan:

  1. cinta, mkn pil perancang mmg cmtu. kira awk ni kna yg ekstrem pnya la. sy ada jugak dulu, tp x melampau. awk minum air byk2 n snacking every 2 hours. mkn sket2 so that perut xlapa n invite segala pening & loya. hope membantu.

    bawak plastik dlm handbag nnt senang nk muntah dlm tren. take care!

    BalasPadam
    Balasan
    1. iye ke?? adeh macam mane nak diet kalau dah mcm gini gayanya.. memang dah beli biskut siap-siap letak dalam beg..

      Thanks yanie for the advice.

      Padam
  2. Mungkin jugak. Cuba tanya balik doktor, maybe dia tukar ubat sebab kalau ubat tu serasi, jarang ada kesan sampingan macam loya, pening tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Doktor yang saya jumpe tuh hr bertugas malam plak.. tapi saya tanya bahagian farmasi dia cakap takde ape2 effect kalau makan ubat-ubat tu.. dia srh dtg jumpe doktor for follow up

      Padam
  3. Aah la kan.... cube tanya doktor tu balik... Take care ye cinta! Ida taktahu nk suggest apa sbb ida tak pernah makan....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kene follow up balik ngan doc ni.. hmm terase payah la plak :(

      Padam
  4. sy mam jugak..samalah pening sgt n loya2...ermmmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa brand u makan?? x tahan lor makan ubat ni

      Padam