Selasa, 12 Jun 2012

Penyakit yang berkaitan kesuburan

KEABNORMALAN/PENYAKIT PADA WANITA

1) PCOS
Suatu keadaan dimana terdapat sista2 kecil telur (ovum) yg tidak matang berkumpul disekitar ovari, apabila buat VS akan kelihatan ovari bengkak, punca PCOS masih dalam kajian.

TANDA2 PCOS
- Haid yang kurang dari 8 kali setahun
- Tumbuh bulu di sekitar mulut, kaki, badan, tangan
- Kegemukan
- Perut buncit bahagian atas

RAWATAN PCOS
- Metformin - membantu mengurangkan tahap insulin dalam badan
- Norculut - membantu period regular
- Saw palmetto - membantu mengurangkan hormon lelaki dalam badan
- PROPER DIET dan EXCERCISE, AMAT PENTING BAGI ORANG YANG OVERWEIGHT


2) ENDOMETRIOSIS

Suatu keadaan di mana lapisan rahim iaitu endometrium diselaputi oleh darah kotor. Dikategori sehingga tahap IV

TANDA2 ENDOMETRIOSIS
- Senggugut yang teruk
- Darah haid yang sedikit
- Kesakitan bila bersama suami
- Sakit belakang dan kawasan sekitar
- Sering mengalami sembelit

RAWATAN ENDOMETRIOSIS
operation pada perut dkt ari2..mengikis darah kotor..diikuti dgn ubat bagi menahan haid sehingga 6 bulan bergantung kepada endometriosis itu sendiri

3) TIUB FALLOPIO TERSUMBAT

Bila buat HSG, dye yang disuntik melalui rahim, tidak mengalir dgn jelas. Ini menunjuk terdapat blockage pada tiub. Ini dapat dilihat melalui gambar X- ray.

RAWATAN TIUB TERSUMBAT
- HYDROTUBATION - bagi minor blockage
- TUBAL REPAIR - bagi severe blockage

4) RAHIM TERBALIK

OPERATE bagi mengikat rahim
bersama suami dgn menonggeng

5) KANDUNGAN HORMON YG TAK STABIL

Sekiranya PROLACTIN TINGGI- akibat bengkak pada kelanjar pituitari akan diberikan ubat bromocriptin dan akan dipantau dari masa ke semasa
PROGESTERON RENDAH - hormon ini amat penting dalam proses penebalan dinding rahim bagi pelekatan janin...akan dirawat dgn memberikan ubat progesteron tiruan (mcm2)

KEABNORMALAN PADA LELAKI


1) LOW SPERM COUNT
Kandungan sperma dalam air mani adalah kurang dari 7 juta/ml.

PUNCA2 LOW SPERM COUNT
- Suka pakai seluar ketat
- Bekerja dalam suasana yg panas
- Genetik

RAWATAN
- Ubat-ubatan
- Vitamin seperti zink, magnesium, selenium, multivitamin

2) AZOOSPERMIA 

Ketiadaan sperma dalam air mani

Sumber: Email

16 ulasan:

  1. WOW !! Ida nak share kat blog boleh cinta?? Menarik ni... ~

    BalasPadam
  2. boleh² sharing is caring ☺... jangan lupe link kan ke blog saya

    BalasPadam
  3. xhanks cinta..info yang berguna nih

    BalasPadam
  4. thanks cinta..
    macam ada pcos jugak je aida ni =(

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun ade PCOS.. yang perut buncit bahagian atas tu memang betul :(, kene wat treatment or kuruskan badan.. baru leh baik ** nak kurus kan badan tu yang susah sangat!

      Padam
    2. buncit bahagian tu macamana pulak?
      rupanya macamana?...

      Padam
    3. bahagian bawah dada, nampak mcm kedepan skit :(..

      Padam
  5. welcome.. ade lagi saya nak share... tunggu...

    BalasPadam
  6. macam sal PROGESTERON RENDAH..selain tiruan nyer ader tak cara lain

    BalasPadam
    Balasan
    1. cer cek ngan doktor ape solution lain

      Padam
  7. bagus dibaca oleh orang macam saya ni :)

    BalasPadam
  8. akhirnyaaaaaaaaaaaa
    baru mak tau nama penuh prosedur yg mak buat aritu.. time kasih cinta...

    hydroturbation... pernah buat sekali.. w/out HCG nye test...

    BalasPadam