Khamis, 7 Jun 2012

Perencah Segera Mak Nyonya

Hidup lebih mudah & senang dengan adanya Perencah segera Mak Nyonya..

Punye la pemalas kan.. nak masak pun guna Perencah segera, tapi aku peduli apa! yang penting dia sedap, menjimatkan masa dan menjimatkan wang. Banyak lagi jenama lain selain Mak Nyonya ni, ade Adabi, berahim *betul ke eja dia erk? dan lain-lain. Tapi aku suka jenama Mak Nyonya, sebab rase dia memang real ☺.

Dunia sekarang ni semua canggih kan? yang tak tau masak pun leh jadi tau masak.. ahahahah! actually aku memang failed masak asam pedas, dah berapa kali mencuba tapi tak menjadi-jadi.. kadang-kadang rase terlalu lebih asam jawa, kadang-kadang rase cili tak berapa masak... haih puas dah cuba masak tapi still tak menjadi. Tapi sekarang dengan adanya rempah segera ni semua menjadi. hihihihih!

Ada macam-macam gak perencah rasa yang lain, aku pernah cuba rempah kari ikan... memang cukup senang goreng perancah segera tu kejap lepas tu masuk kan ikan, masuk kan air lepas tu masukkan santan skit. kalau nak tambah bendi, terung or tomato korang goreng rempah tu dengan sayuran tu dulu & kemudian baru masuk kan ikan dan tunggu la sampai kuah mendidih! setelah siap hidangkan la.. fuhhh memang terangkat..

Tuh hari kakak ipar aku belikan ikan patin, boring asyik makan ikan patin masak tempoyak je kan? so aku buat plak masak asam pedas.. beli gak perencah segera Mak Nonya ni.. cara dia goreng perencah asam pedas ikan dengan ikan patin kemudian masuk kan air.. kalau rase nak masuk kan bunga kantan & tomato korang masuk kan je la :P pastu... tunggu kuah hingga mendidih ☺ senang & mudah kan?

Rempah segera ni memang sesuai dengan orang yang takde masa untuk memasak & tapi tetap nak memasak untuk suami tersayang ♥☺♥..

Banyak lagi perencah yang ada.. sila ke page http://www.maknyonya.com/
Kat situ ade gak dia tunjuk cara-cara nak masak perencah keluaran Mak Nyonya ni..

P/S: Ini bukan iklan berbayar yer.. tapi saje je nak share info & pengalaman ☺

4 ulasan:

  1. Heee~ ida kan cinta, kalau guna pes macam, tak jadik pulak.. kene la buat tumis sendiri.. Pelik tul!.. Hubby cakap tak sedap. Redha je..=p

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhuhu! nasib baik hubby i x complain.. syukur :D

      Padam
  2. nana pon sama! suka betol short cut *padehal tak reti..hehe* masak rendang pon guna yg pes camni..eida tu terer masak..sbb tula hubby die rasa guna pes tak sedap..haha

    BalasPadam
  3. tu la.. kita tak reti masak :P

    BalasPadam