Jumaat, 21 September 2012

Diet ke?

Masuk hari ni dah 3 minggu aku tak makan nasi.. aku bukan la berdiet tapi dalam cubaan untuk conceive ni, aku kene usaha lebih sikit untuk kurang kan nafsu MAKAN bagi menurunkan berat badan aku yang boleh di katakan OBES ni.

Aku kene set kan kat minda aku ni kalau aku betul-betul nak kan BABY aku mesti turunkan berat badan aku dulu then di ikuti dengan iktiar yang lain. Terasa insaf pulak bila terbaca post Dr Hamid Arshat dia menyatakan sekarang ni makin ramai wanita yang mengalami masalah kesuburan terutama PCOS *aku ler tu!.... dia nasihatkan supaya dapatkan berat badan yang ideal, makan byk sayur-sayuran & buah-buah serta hindari makanan berkabohidrat.

Ni kali keberapa aku berdiet pun aku tak tahu, sebelum ni aku banyak putus asa sebab aku beriya-iya control makan, tapi 1 week later timbang berat badan tak turun.. then rasa frust & tak nak teruskan.

Kali ni aku cuba dulu dengan cuba tak makan nasi dulu, makan lebih banyak buah-buahan & lebihkan minum air masak. Lagi satu aku memang dah takmo sama sekali minum minuman berkafien, Alhamdulillah sampai sekarang aku belum sentuh lagi MILO, nescafe, teh & kopi... susu pun aku kalau boleh nak elak kan.

Setakat ni rutin makanan aku seperti berikut: *cewahhh siap berikut

Weekdays

- Sebelum pegi keje aku akan minum segelas air + vitamin
- Then exercise jalan kaki dari tempat parking ke stesen komuter (jauh gak tau! ade dalam 500-600  meter macam tu), Plus jalan kaki dari stesen komuter ke office (dalam 200-300 meter)
- Sampai office minum air 500ml + makan buah
- Kalau still lapar makan roti << kalau boleh aku memang nak kurangkan makan roti jugak
- Sebelum lunch aku akan abiskan lagi 500ml air
- Time lunch aku akan makan buah
- Kalau still lapar aku akan cari roti, Bihun goreng, lauk-lauk (tanpa nasi), bihun sup or kuih
- Lepas lunch aku akan minum 500ml air
- Sebelum balik sekali lagi aku minum 500ml air lagi
- Time balik pun aku exercise gak jalan kaki seperti semasa pergi kerja
- Makan malam biasanya aku akan buat 2 keping roti telur or roti sardin, kalau takde roti aku akan masak meggi goreng dengan sayur << yang ni kalau boleh aku nak elakkan jugak... kalau time aku malas masak aku akan beli roti tosai or capati, kalau lagi malas tak makan malam... hihihihi!

Weekends

Kalau weekend aku memang tak disiplin.. minum air masak pun kurang, tapi nasi memang aku cuba avoid. Exercise pun sekadar kemas-kemas rumah aje dengan memasak selain dari tu takde!
- Makanan yang biasa aku makan time Weekend, sup ayam, sup daging, sup sayur, ayam masak merah, sayur goreng. Kalau breakfast pagi makan bihun goreng or roti canai sekeping selebihnya makan buah sajerk!

Aku try tak nak timbang badan aku buat masa ni, sampai betul-betul aku nampak lose weight baru aku nak timbang. Sebab aku takut kalau aku timbang then tengok berat aku tak turun aku frust pastu aku tak nak teruskan rutin aku ni.

Lagi satu aku tak suka mentality orang-orang sekeliling asal nampak orang/aku tak makan nasi assume orang tu diet.. then mula la cakap "u tak payah diet, badan u dah OK!" or "u buat apa nak diet? makan je nasi tak ape-ape effect pun"... that y kalau orang tanya u diet ke? aku akan cakap TAK, malas nak dengar hujah-hujah orang lain.

Aku harap usaha aku untuk kurang kan makan akan berhasil! doakan aku yer...

P/S: Sape ade cadangan menu yang sihat mari share ngan aku!


24 ulasan:

  1. sebenarnya nana tgk cinta dah slim dlm gambar FB tu..tapi malu nak tegur! i think ur diet is working..keep it up dear, semoga Allah tunaikan impian cinta dapat baby cepat-cepat =)

    BalasPadam
  2. Acik nana... gambar mane satu kah yang dikatakan slim itu hahahah! takde pun gambar terbaru kat dlm FB Acik nana.. pandai amik hati ehhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. br sempat bukak blog!! adelah cinta..yg kwn2 cinta upload n tag cinta tu..hehe

      Padam
    2. ala x tau komen td da save ke blm..nak komen lg skali..hehe

      adela gambar br cinta kat fb..yg kwn2 cinta upload tu...

      Padam
  3. bagusnye cinta..yana sgt xdisiplin...kunun siang da berjaya xmkn nasi..pastu blk umh, msk ape sume..teman hubby dinner, terus xbleh tahan..haha..cedok jugak nasi utk dr sndr...hehe..

    BalasPadam
  4. Chaiyokkk cinta! Kalau pergi aerobik, mestilah lebih working! *ayat pancing cinta!* HAHA

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak sgt pegi kelas tu.. tp x sempat

      Padam
  5. saya pun susah gak nak disiplin.. cuba kawal nafsu gak.. saya selalu bayang kan nasi tu tak sedap.. hahahah!

    BalasPadam
  6. Chaiyok cinta..
    Sy pun konon nak control tak mau ambil nasi..tapi hari ni dah 2 kali ambil nasi..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. xpe slow-slow.. saya pun step by step ni.. mulut asyik nak nguyah kudapan je..

      Padam
  7. eka kan cinta makin di diet makin naik berat badan camne... eka try nak amalkan gaya hidup sihat, try exercise,tp badan sakit.sbb bdn ni mmg jarangg bersenam.so skali main, rehat sminggu,perut ni munnnncit sgt. tak tau camne nak bt.kadang rasa sedih bila nafsu mkn membuak2 tp kene disiplinkan diri demi ANAK... :(

    kalu sulu seklai amik nasi mmg penuh pinggan skang eka cuba sendukkan setengah dr biasa.pastu eka tmbh sayur/ulam... wat masa skang takut lg nak naik ats weight scale tu... tkt sedih

    BalasPadam
    Balasan
    1. eka xpe nampak kecik.. saya ni dah terlebih obes.. hope dapat la turun kan berat ni & berharap PCOS tu nyah dar ovari ni.. & hope peluang conceive secara natural tu ada

      Padam
  8. Byakkn sup sayur, kurangkan nasi..mkan buah epal hijau n buah lain2..byk mnum air kosong, jgn sentuh ais langsung...x jogingpun xpe, yg penting slalu berjalan;), ade gerakan...

    Insyaallah...
    Usaha sy sampai preggy sbab berat turun selain dr izinNya..
    Sy doakan, jgn putus asa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaallah, saya memang cuba untuk turunkan berat badan ni.. alhamdulillah buat masa ni memang tak sentuh nasi & ais.. cuma roti tu je yang saya still makan macam sayur n buah everyday saya makan

      Padam
    2. salam CINTA n semua2,..
      bagusnya.. salute u kerana istiqamah..
      akak cdgkn smbil2 tu cinta puasala isnin kamis. bila puasa otak kita automatik jd xkesah psl mkn kan. dpt 2 in one, tp niat lebih utk dptkan pahala sunat tu la :) roti pun kureng jgk tu, (tp awk pun nk kurgkan tu kan) menambah asid dlm bdn gak.. tp kak pun kalu skip lunch mkn roti juge.. dh tepaksa la nk juge kenyang tu.. juga dicdgkan cinta ambik habbatussauda dgn jayanye ye.. :)

      Padam
    3. Hi Kak baby, terima kasih atas nasihat.. insyallah saya memang sedang berusaha.. sampai sekarang belum nampak perubahan.. maybe sbb saya belum betul-betul x amik karbo kot.. harap kali ni berjaya

      Padam
  9. moga berjaya..saya nie entah bila lah betul nak dietnya..memang nak diet tapi tak menjadi, bila jumpa doc selalu kena bebel..tapi tu lah nak turunkan berat nie susah betui memang dah obes pun..

    BalasPadam
    Balasan
    1. slow-slow.. saya ni pun x tau sampai bile boleh bertahan... mintak-mintak kuat semangat je la

      Padam
  10. Salam perkenalan,

    Saya pon TTC jugak..hope kite same2 akan dpt rezeki dr Allah soon..nway, saya ade jual upt dan OPK (test kit utk kesuburan). RM2.50/pcs..if berminat boleh email saya: asykinhafiz@gmail.com

    Jom sama2 berusaha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi sykin, tq for offer.. saya punye opk pun x abis lg.. once stock abis sy cr awk

      Padam
  11. salam,
    usaha yg baik untuk kuruskan badan.
    jika berminat nak kuruskan badan dan pada masa yang sama dapat membaikpulih sistem tubuh, bolehlah terjah blog saya
    penawarsihat.blogspot.com

    :) ikhlas nak share

    BalasPadam
  12. akak..saya ni myb bukan sape2..tp berat sy pon melampau2 jugak..98 kg in 155 cm tinggi..mmg OVER sgt weight tuh..tp lepas beberape percubaan..alhmdllah turun till now 75 kg..lame jugak..it takes a year!!!..tapi kat sini sy nak nasihat,jgn sentuh anything that connected to oil..sgt byk kalori...baik mkn nasi dri mee goreng,bihun goreng,and...roti canai plg patut dielakkan...ok..gud luck ye akak comel..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq for the advise.. alhamdulillah kali ni berjaya.

      Padam