Jumaat, 5 Julai 2013

Budget trip ke USS (Universal Studio singapore) - Part 03

Last entri for percutian budget aku.

Aku kunci jam pkl 6, lepas dah settle mandi aku kejut hubby plak.. siap-siap pkl 7am kami turun. Aku isi form putih yang oddessey bas bagi masa kami redeem tiket bas.

heii! asyik la posing yang sama! dah la baju & tudung tak matching... hikhikhik!
Seyes! comel gila tiket USS ni!
Pukul 7.30am bas pun gerak, bas lalu kat second link.. masa kat imigresen kat malaysia kami semua kena turun untuk check passport kemudian kami kena naik semula bas yang sama! Bila dah naik bas driver bas bagi breifing skit sebab kita nak masuk sempadan antarabangsa so dokumen mesti isi betul-betul & guide line negara orang mestilah ikut. Contohnya make sure rokok dah dibuka, chewing gum tak dibenarkan dan mengambil gambar disekitar imigresen tidak dibenarkan sama sekali!! Sampai di imigresen Tuas kami turun sekali lagi untuk cop passport dan sekali lagi.. jangan lupa naik bas yang sama! hikhikhikhik!

Lepas dah imigiresen bas meneruskan perjalanan ke Pulau Sentosa di mana USS terletak.. bila korang nampak logo dibawah ni sila lah excited sebab korang dah pun sampai!!

Pulau Sentosa
Globe USS
Sampai je USS terus cari Globe kat atas ni!! hikhikhik perkara yang wajib bila dah sampai sini mesti la bergambar kat sini kan? lepas dah puas bergambar kami pun masuk. Lepas je masuk terus je ambil map! *padahal tak ikut map pun :P

Mula-mula kami lalu di New york dulu, tempat yang 1st kami masuk adalah Lights, Camera, Action! By Steven Spielberg.. kat sini menarik juga la terasa macam betul-betul kita mengalami masalah cuaca, dimana ade hujan, ribut, petir segala.. Korang akan basah sedikit kat sini

google pic
Tempat kedua yang kami pergi adalah Transformers The Ride, kat sini maha dasyat! kami beratur 1jam 20minit hokehhhh! nak patah balik sayang plak sebab beratur dah lama kan? *hubby pun muka dah masam jerk.. kalau tau ambil single rider jerp! tapi penantian kami ni rasa berbaloi sebab ride dia sangat best!!

Transformers Ride

Muka dah mula bengang.. takut nak dekat.. hikhikhik!
Sebab dah lama beratur kan? kami pun terus pergi cari tempat makan, sebab kami dah beli package siap ngan lunch maka kene la cari tempat makan tu di Marty's Casa Del Wild kat area Madagascar. Makanan dia ok la, nak kata tak sedap tu takde la tak sedap sangat sampai tak boleh makan.. orang kata boleh diterima tekak lahhh! Lepas tu dapat snack sekali keropok Contos & mineral water yang tomei.

Lunch Set

Menu-menu lain yang ada
Lepas kenyang gi masuk kat area Far-Far Away.. sebab hubby aku sibuk nak smoking, nak kena cari smoking area plak, haihhhh! sementara tunggu dia smoking aku jalan-jalan kat dalam kedai gift kat situ.. mata memang rambang nak beli macam-macam tapi pikir 10 kali nak beli sebab tukaran wang yang mahal.. kata budget kan? perlu la berhemah! *hemah la sangat kan? Lepas dah settle beli souvenior skit kami masuk kat Sherk 4D Adventure nampak macam tak best kan? tapi ni aku rasa best sangat rileks je takde nak pikir ketakutan apa-apa.. dah la lawak. Bila donkey bersih je kuar air hingus dia terpecik kat kita, pastu ade rasa labah-labah naik kat kaki la, hubby cakap dia terasa macam orang tiup kat telinga dia.. pendek kata memang best!

Kami di far-far away
Pastu kami ke arae The Lost world, kami nak naik Canopy Flyer tapi masa menunggu lama sangat so kami skip ke Water World, kat water world ni dia ade masa tayangan dia yang aku ingat pkl 3.30pm jerp. Sementara tunggu waktu tayangan kami ke Ancient Egypt kami masuk ke Revenge of Mummy kat sini nampak macam tak seram rupanya seram wei!! dah la si kecik tu semangat nak duduk depan, ahahaha! ni adalah roller coster di dalam gelap! kecut perut.. aku rasa si Zana mau tutup mata je sepanjang naik roller coster tu.. hikhikhik! korang kene letak barang dalam locker, diaorang akan bagi masa 30min tak silap untuk simpan barang.. kalau lebih dari tu kena bayar

Serius benar muka cik kak ni!
Korang kene cuba masuk ni.. serammm!!
Kami pergi semula ke Water World sebab tayangan dah nak start, kat sini BEST gak.. dia ade kerusi-kerusi berkaler-kaler yang kering (atas sekali), Basah sedikit (tengah-tengah) dan Basah Kuyup (bawah sekali) actor-actor tu akan pancut air kat korang tanpa belas kasihan la! ade yang kene simbah dengan air sebaldi.. pastu show dia pun kelakar. Best la! Korang jangan lupa pakai baju hujan kat sini tau! beg aku abis basah kene pancut ngan air

nampak simple.. tapi best!!
Game yang aku nanti-nantikan adalah roller coster!! ya Allah best gila.. memang jantung rasa nak tercabut, nak-nak yang Cylon! yang tak bestnya orang lain tak naik.. aku naik sorang-sorang, baik hubby, Zana & Adiey semua surrender tak nak naik.. macam-macam alasan!! hikhikhik!! tapi memang best la weiiii!! sayang duit weh.. bayar mahal-mahal tapi tak nak naik RUGI!

ni Human.. cer cari mana satu aku!!
Dah puas hati dapat main game yang di idam kan.. kami jalan-jalan di dalam USS.. layan gambar kat bawah








Sebelum balik aku kene mencari barang yang orang pesan kat aku... Kak Fiza pesan HRC nya t-shirt tapi kaler hitam size M & S takde stock & Yani pesan short glass HRC tapi takde printed  so aku beli je yang classic.. Hard Rock Sentosa tak jauh pun dari pintu masuk USS dekat jer, kalau datang Sentosa jangan lupa singgah situ ye.


Kami sampai semula di Malaysia dalam pukul 9pm, terus kami pergi cari kedai makan! lapar wehhhh!! kami makan di Tepian Tebrau, balik tu hubby bungkus Cakoi & Tahu bakar kat dataran.. teringin katanya.

Kira-kira 
Tukar duit RM500/2.5SGD = 200SGD (abis guna semua!!!)
Makan malam untuk 4orang : RM37.00
Cakoi & tahu Bakar : RM2.50/set
Total: RM539.50

5 ulasan:

  1. Assalamualaikum. best kan USS :)

    BalasPadam
  2. Huhuhu...frust lah tak dpt tshirt HRC tu.

    Akk tak buat lagi entry pasal USS.

    BalasPadam
  3. Sal: mmg syok.. gi la nnt
    sheila : best sangat!! tapi ongkos takde sangat..
    kak fiza: saya nak belikan yang putih tapi takut kak fiza tak nak, so saya tak beli

    BalasPadam
  4. Revenge of the mummy tu gilaaaa gempak kan ?

    BalasPadam