Khamis, 22 Mei 2014

Budget trip ke Pulau Mabul ~ Part 1

Setahun sekali mesti ada time or budget untuk diri sendiri, last year ke Pulau Perhentian tahun ni kami ke Pulau Mabul.

bagi yang tak tahu Pulau Mabul ni terletak di Semporna Sabah. Ok meh aku cerita dari mula, dan segala budget, suka tak? huhuhuhuh! macam biasa trip aku hanyalah trip murahan... aku suka yang budget-budget je, kena la dengan lifestyle aku yang budget-budget ni.

Perancangan memang terlalu lama.. since last year lagi masa Air Asia buat promotion, masa tu bulan 10 tak silap. Nampak tiket macam murah so aku pun terus booking, saje pilih tarikh bulan 5 sempena harijadi hubby walaupun tak sambut pun kat sana.

Mulanya kami pergi bertiga dengan kawan hubby, tapi malangnya dia tak dapat cuti. Kesian gila dengan dia, hotel dah booking tiket flight pun dah bayar, tiket flight dia pun mahal gak dia beli.. tapi nak buat macam mana BOSS tak bagi cuti terpaksa la redha.

Day 1

Flight kami pukul 7 pagi, pukul 3.30pagi aku bangun siap-siap then baru kejut hubby aku, lepas tu minta tolong adik kesayangan aku hantar ke KLIA2. Sampai kat KLIA2 dalam pukul 5.15pagi, terus pergi isi perut dulu. Perut dah kenyang baru boleh teruskan holiday dengan gembira!!

Breakfast dulu before fly
Perjalanan dari KL-Tawau mengambil masa 2 jam 45 min, lama gila dok dalam flight lenguh badan. Kami tiba di Tawau pukul 10.15pagi, transport ke Tawau aku dah arrange dengan pakej sekali so ingatkan diaorang dah tunggu rupanya HAMPEH! mereka tak datang pun ambil kami, alasan van rosak! padahal bukan aku tak tau mereka tak nak ambil kami sebab kami berdua jer, redha je larrr!

Tawau airport.. langit gelap dah
Pada mulanya nak ambil Van/ bus tapi takde pula so kami ambil keputusan ambil cab ke Semporna. Perjalanan ke Semporna mengambil masa lebih kurang 1 jam. Sebelum pergi aku dah booking hotel di Mabul Inn nak booking di Dragon Inn tapi fully booked plak ade gak 2-3 hotel aku cari tapi semua fully booked terpaksa la pilih Mabul inn *next entri aku cerita pasal tempat penginapan aku.


Mabul inn hotel
Sampai kat Mabul inn lebih kurang pukul 11.45am, aku minta nak check in dulu tapi diaorang tak bagi pulak so kami pergi la makan dulu.

mee goreng seafood & sirap 
Lepas lunch dalam pukul 12.30pm macam tu kami datang semula untuk check in, akhirnya dia bagi juga kami check in awal. Masuk je dalam bilik terus melepak kan diri atas katil planning nya nak pergi jalan sekitar pekan semporna petang nanti.

Kat Sabah masa awal 1 jam dari semenanjung so kami cadang nak kuar jalan-jalan dalm pkl 5pm. Jalan cari makan & nak beli barang makanan untuk makan di pulau nanti. Dari hotel nak ke pasar semporna memang dekat jalan kaki lebih kurang 5 minit, best juga tengok kehidupan orang di sana. Ikan kat sana memang segar-segar, murah plak tu. Syok gila!

Kalau tak sempat ke bandar Tawau boleh beli disini sahaja
Buah-buahan & sayur-sayuran
ikan-ikan yang fresh!
Makanan yang aku nak rasa sangat kat semporna adalah sotong bakar, ikan bakar & rumpai laut, gigih gak kuar masuk pasar cari makanan ni akhirnya jumpa juga. kalau korang datang sini jangan lupa cari ye!

sotong bakar & ikan bakar
Gerai kecil yang menjual makanan
Kami pergi cari makan dia area Dragon inn hotel, kat sini berderet kedai makan sambil makan kami menikmati keindahan matahari terbenam. Harga makanan kat sini boleh la.. nak kata murah tak juga nak kata mahal tak juga tapi aku boleh jamin sedap & FRESH!

Rumpai laut & ubi kayu rebus.. rasa dia?? tak boleh blah! huhuhu!
Pisang cheese
sotong bakar & sayur manis
Sotong telur masin
Kerapu stim.. ikan ni masa ambil hidup lagi! fresh sangat
Lepas dah kenyang kami pergi cari barang makanan nak makan di Pulau, kami beli mee segera, biskut roti & sardin, kami beli gak sabun mandi sebab takut sabun tak cukup nanti.. huhuhuh! dah settle beli barang semula kami terus balik semula ke hotel.

Malam tiada aktiviti sangat.. golek-golek atas katil sambil layan COC. hikhikhik!

Kira-kira 

Flight KL-Tawau-KL 2pax           : RM195.00
Breakfast di KLIA2                    : RM23.70
Teksi ke Tawau                        : RM95.00 per car
Hotel                                       : RM70.00
Lunch                                      : RM12.70
Sotong bakar                           : RM8.00
Ubi rebus                                 : RM1.00
Rumpai laut                             : RM1.00
Dinner                                     : RM55.50
Pisang Cheese                          : RM4.00
Makanan di pulau & lain-lain     : RM33.55

Total: RM499.45

4 ulasan:

  1. Wahh zue..akhirnya smpi jg ke mabul ye ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. haah umie.. ade gak survey kat swv tapi mahai.. tak mampu la plak :P

      Padam
  2. Balasan
    1. kami stay di Mabul Inn.. dekat sgt dengan pasar semporna

      Padam