Khamis, 12 Februari 2015

Percutian Budget, Langkawi ~ Part 4

Hari keempat

31.01.2015, Jumaat

Hari terakhir di Langkawi, planning hari ni adalah untuk shopping (hari paling ngeri sebab duit mengalir bak AIR). Pagi-pagi kita breakfast dulu di Gerai semalam, nak repeat nasi kuning... nasib kami baik sebab kebanyak kan nasi kuning dah nak abis. Lepas Makan kami ke pantai chenang kononnya buat kali terakhir la sebelum nak balik KL.

kami bertiga di Langkawi
Selipar beli di Langkawi RM10
Aktiviti di Pantai Cenang
Lepas dah lepak kami pulang semula ke hotel untuk check out, sebelum ke Pekan Kuah kami singgah di Zone dulu untuk menikmati Ais Krim Gulung yang di gembar gemburkan sebagai UNIK.Rasa Ais Krim ni boleh la, pada aku Ais Krim McD lagi sedap.
Ice Krim Gulung di dalam The Zone, Langkawi
Lepas dah shoping sikit-sikit di Zone pantai Cenang kami ke ke Pekan Kuah untuk shopping sakan! kalau boleh korang nak shopping shopping la di Pekan Kuah memang kat Pekan Kuah lebih murah dari Pantai Cenang. Kalau Daim 200gm beli di Choco Valley k! 3 paket RM27.90 tempat lain tak dapek! Pesanan paling penting adalah Kacang GAJUS! korang jangan tak tau yer.. harga gajus diPulau Langkawi ni cukup MURAH untuk 500gm RM20 sahaja, tapi ade tempat juga la nak membelinya. Kalau di Hj Ismail Group RM23.90 untuk 50ogm. Kalau korang nak beli gajus yang MURAH & ikan bilis yang kualiti korang beli sederet kedai lama (kedai Cina) berdekatan dengan The Bayview Hotel Langkawi, jangan tanya nama kedai sebab aku tak tauuuu! eheheheh!











Lepas puas shopping kami makan lunch di area Kuah dikedai member officemate aku sedap gak la orang tu masak! kedai dia berdekatan dengan Coco valley di Pekan kuah. Dah kenyang kami ke Makam Mahsuri pula.. Panas berdenting weh Langkawi, abis coklat-coklat yang kami beli tu cair! Bila sampai Makam Mahsuri orang ramai! kami pun survey la brp tiket nak masuk rupanya maheyyyy kooo! RM10.00 sekali masuk. Katanya zaman dulu dulu FREE je takpun bayar singgit or dua ringgit. So tak jadi la masuk just jenjalan di sekitar.

Sekejap je masa dah pukul 4 lebih so kami pun terus gi makan-makan di airport, untuk tidak kempunan kan ABC kelapa kan? so gigih la kami datang lagi ke sini sebelum balik. Bila sampai kat sana kelapa yang besar takde semua yang kecik tapi kitaorang pujuk gak pakcik tu untuk buat kan kami jugakk.. so dia buatkan la. Alhamdulillah, dapat juga makan ABC kelapa.. ternyata rasa ABC kelapa tidak la sesedap seperti yang dilihat di dalam gambar huhuhuh! 

Char kue tiau
ABC Kelapa
Coconut Shake
Lepas je makan kami terus ke Airport, kat sana susun semula coklat-coklat & barang yang dibeli sekali bila ditimbang hamik kooo! barang aku saje dah lebih 15Kilo sian gak kat member aku yang lain, sebab kami kongsi-kongsi beli luggage, aku cakap takpe la aku bayar untuk luggage sian plak kat dorang (teruk perangai aku ni!). Masa nak check in luggage tu barang aku dah lebih 2 kilo tapi nasib baik yang jaga kaunter tu member officemate aku so dia lepaskan! ahahahhaha!

Settle semua check in barang terus gi tunggu flight rehat-rehatkan badan al maklum dah berapa hari berjalan tak henti-henti.. kuar hotel pagi balik nya tengah malam! ahaahhaha! Kali ni flight tak delay syukurrrr! sampai tepat pada masanya. So berakhir la percutian aku bersama kawan-kawan aku, next time kita boleh pi bercuti sama lagi yee.. 

** Bercuti di Langkawi ni memang tak pernah BORING! best je nak nak bab shopping heaven woooo, bawak RM10k pun belum tentu cukup macam macam nak dibelinyaaa!

Kira-kira

Makan & minyak : RM30.00
Shopping : RM250.00
Wrapping : RM15.00

Total :RM295.00 
Total 4 Malam 3 Hari : RM753.90 (ahahahha! takde la budget mana weiii! pokai!!)

Selasa, 10 Februari 2015

Percutian Budget, Langkawi ~ Part 3


Pukul 3 macam tu kami semua berangkat pulang dari Pulau Payar.. Gedebak gedebuk lebih kurang nak dekat pukul 6 gak la sampai kat hotel. Sampai hotel mandi-mandi plan nk ke Pekan Kuah plak.. tapi sebelum ke Pekan Kuah kami plan nak mkn ABC kelapa tapi malangnyaaaa.. kedai dah nak tutup,yang kami dapat hanyala Rojak buah, tu pun kongsi je.

Makan rojak sambil tengok matahari terbenam di airport.
Mulanya plan dinner kat pekan Kuah pastu member aku roger kawan dia tanya kat mana seafood yang murah dan sedap, dia suggest pergi makan kat area Pantai Cenang berdekat dengan hotel baron ataupun namanya food court Cenang. Kami pun cari la, rupanya kedai makan tu berdekatan dengan tubotel, sebelum sampai ke tubotel tu akan jumpa satu gerai berdekatan dengan muara. Perut dah berkeroncong kelaparan, bila abang yang ambil order tu datang aku tanya apa yang best kat sini dia cakap cer cuba makan ketam kari kat sini. Aku pun order la 2 ekor, kemudian aku order ikan siakap (siap pesan tak nak yang besar sebab budget) pastu kami order sayur & telur bistik.

Kedai makannya di sini
Bersebelahan dengan muara sungai
Hiasan di sekitarnya
Lepas tunggu punya tunggu sampai la lauk pauk kami, aku terkejut gila yang sampai ketam 2 ekor punya la besar, ikan pun sama.. aku siap cakap ngan diaorang mati la.. ni mau kena ketuk ni, mesti mahal. Tapi tak pe la dah order kan, kami pun makan je la. Lepas dah abis makan tu gigil gak nak bayar takut takut mahal kan, sekali bila dia cakap total RM90.00 sahaja lega rasanya, sebab memang berbaloi la dah la ikan & ketam besar-besar sedap plak tu. So kalau korang nak makan seafood yang fresh & murah boleh la makan kat sini.

ni lauk-lauk yang kami order... banyak seyyy
Total untuk 3 orang makan.. RM92.00 tapi ade diskaun dapat RM90.00 sahaja! 
Lepas kenyang kami pun ke Pekan Kuah, tujuan ke sana untuk kedataran Lang! dah berapa kali aku ke Langkawi aku tak pernah pergi Dataran Lang ni, bukan apa panas weh nk ke sana, so bila pergi memalam ni sejuk la sikit rasanya.

cubaan mengambil gambar untuk di jadikan sayap.. tapi tak menjadi
Lepas dah puas pusing-pusing kat Dataran Lang kami ke Mall yang dekat dengan jeti Kuah tu (nama aku lupa), member aku beli sandal Scholl, kat Langkawi ni murah skit dari kat KL. Lepas dah shopping tu sambung shopping plak kat uptown kat Pantai Cenang, malam tu aku belikan hubby suar pendek & 1 helai suar aladin untuk aku. kitaorang jalan slow-slow sampai ke cenang mall ingat nk layan chat time sekali dah tutup dah makanya kami layan ice cream Mcd je buat hilang lelah jalan jauh.

Lepas tu kami terus pulang ke hotel & tidur... fuhhh lega dapat luruskan badan.

Kira-kira

Makan Malam : RM30.00
Seluar aladin : RM12.00
Seluar Pendek hubby : RM25.00

Total : RM67.00

Jumaat, 6 Februari 2015

Percutian Budget ke Pulau Payar, Langkawi ~ Part 3

Hari Ketiga

30.01.2015, Jumaat


Hari ni pepagi dah bangun.. alhamdulillah kali ni tido sangat selesa selimut pun tebal, lepas bersiap misi mencari nasi lemak kuning, ade orang tu terliur nak makan nasi lemak kuning. Kami breakfast berdekatan dengan hotel yang kami tinggal sederet dengan Mcd. Di situ banyak juga choice, yang paling penting nasi lemak kuning pun ade tak payah nak pergi jauh-jauh.


dapat makan nasi lemak kuning! yaeyyy!!
Perut dah kenyang kami pun tunggu la bas/ van nak pick-up kami untuk ke Pulau Payar.. By 8.00am semua dah kena berkumpul di depan hotel. Tunggu punya tunggu akhirnya bas nya pun sampai, bas tu menuju ke Jeti pekan kuah. Sampai kat Pekan Kuah kami di bawa ke kaunter untuk tukar kan resit kepada gelang kalis air, kat situ gak kita kena settelkan balance lagi RM110 nanti dia akan bagi sekali voucher makanan, jangan kasi hilang plak nanti tak makan korang kat sana.

sticker ni kena pakai, senang orang bas nk pick-up
Dah settle semua kami di bawa ke feri untuk ke Pulau Payar!! yeayy i is tak sabar ok... nak berenang-renag dengan ikan-ikan jerung!! dari jeti pekan kuah ke Pulau Payar mengambil masa lebih kurang 45min macam tu, kami naik feri Langkawi Coral. Langkawi coral ni ade 2 tempat, 1 tempat di platform so korang berenang la kat platform kat tengah laut tu (harga mahal sikit) lagi satu tempat yang kami pergi ni la.. kat pantai.

Bila dah sampai kat sana korang akan diturun kan di platform tu, pastu akan ada bot-bot yang akan amik korang dari platform tu ke jeti untuk ke pantai.
Bot yang kami kena naik untuk ke pulau
Subhanallah!! Cantik gila pulau dia..
Kami sampai kat pantai tu dalam pukul 10.00 pagi macam tu, bila dah sampai pantai akan ada orang yang briefing pasal Pulau Payar & masa-masa untuk spend di pulau tu. Lepas dah breifing tu korang mandi la sepuas-puasnya! 
Yippi!!  Pulau Payar!
Seriously best gila!
Ikan kat sini memang banyak gilosss! kalau korang nak ikan keliling korang sila la bawa roti yeeee.. Jangan salah bagi makan ikan shark udah lerr.. time korang snorkeling-snorkeling tu ade je ikan shark main-main di gigi air.. tapi jgn risau ok shark tu tak makan orang.

nampak tak ikan??
Nampak tak shark??
Ikan pun selfie??
Khazanah dalam laut Pulau Payar
Dalam pukul 12 tengah hari tu time untuk makan, time tu gak la staff-staff Langkawi Coral bagi makan shark, shark yang ni besar-besar ok scary gak bila tengok.
Makanan yang diberi.. nasi goreng tak sedap! huhuhuh!

Ni time dia bagi makan shark yang besar.. nampak tak??
Lupa nak cerita, selain ikan-ikan yang gemok-gemok ada juga coral-coral.. tapi aku tak ke tengah sangat sebab takut sensorang kan, kalau ade abe nak tolong i is OK jee.

Pas puas berenang dalam pukul 2 macam tu kami pergi tukar baju, yang tak best nya tempat tukar baju takde air nak bilas-bilas.. melekit wokehh! tapi what to do?? dah nama pulau kan! i is redhoooo. Lepas dah bersiap tu kami jalan-jalan di sekitar Pulau, kat pulau ni ade satu batu yang menarik batu ni berupa muka orang hoiii scary ok!


Batu bentuk muka orang
Panas wehhh!! matahari terpacak atas kepala
Main lompat-lompat jauh dari orang lain.. Malu!!
Dalam pukul 3 petang macam tu, kami pun pulau semula ke jeti Pekan Kuah, macam biasa bas hantar kami sampai di depan hotel.

Nanti aku sambung cerita lagi ok! ni cerita pasal makan seafood MURAH & FRESH di Pulau Langkawi.

Seriously! rindu gila dengan ikan kat sini!!
Kalau pergi ke Pulau Langkawi jangan lupa singgah Pulau Payar! gerenti tak menyesal!!


Kira-kira


Pulau Payar Pakej - RM120



Khamis, 5 Februari 2015

Percutian Budget ke Langkawi ~ Part 2

Hari Kedua

29.01.2015, Khamis

Plan hari ni kami nak jalan-jalan di sekitar Langkawi sahaja sambil cari pakej yang kami nak. Tujuan kami nak ke Pulau Langkawi hanya untuk jalan-jalan & pergi snorkeling di Pulau Payar. Pagi ni bangun & bersiap kemudian terus check out.

Dari chalet kami cari tempat breakfast, kononnya nak cari nasi lemak kuning tapi tak jumpa plak. Pusing punya pusing kami berenti di satu gerai. Tak sangka gerai tu sedap gak makanan dia, kami order satu menu special iaitu roti canai daging blackpepper rasanya?? sure la sedappp!

Ni nama gerainya.. Labbaik.com
roti canai daging blackpepper... sempoy mercik bak angg!
Time ni sesiap bagi duit makan sorang RM50 so kalau pergi makan guna je duit ni, duit ni juga la wat top up untuk isi minyak & beli kudap-kudapan. Tukang pegang amanah untuk ni adalah aku.

Lepas dah kenyang kami menuju ke Cable Car, saje je jalan-jalan kat sini. Kalau pergi Langkawi ni adalah tempat yang wajib pergi walaupun tak naik Cable Car. Lepas dah puas pusing-pusing di dalam kawasan ni, kami menuju ke kereta. Kebetulan ada orang jual pakej kat sini, so aku tanya ade pakej ke Pulau Payar tak? sebab dulu aku pernah beli pakej kat sini memang murah harganya dari tempat lain. Dia cakap ada, memula dia offer harga RM140 seorang, kami minta rendah lagi sebab tempat lain kami boleh dapat harga tu, tawar punya tawar akhirnya dia bagi RM120 wahhhhh! memang tak sesia sebab kat area Pantai Chenang kebanyakan nya semua offer RM140. So kami pun bagi la depsoit sorang RM10 balance bayar masa kat kaunter nanti.

Oriental Village @ Cable Car Langkawi
Balik dari Cable car kami ke Pantai Cenang semula untuk Check inn di Hotel lain, sebelum check in kami jalan-jalan di Awana Potal Malai, cantik betul tempat nya.. tapi sure mahal.

Kawasan sekitar Awana Porta malai
Setelah jalan di sekitar Awana kami pun terus ke hotel yang kami akan menginap, hotel tu nama nya Landscon hotel, landscon hotel ni betul-betul dihadapan Mc Donald Pantai Cenang, memang HAVOC la tempatnya. Kawan aku yang booking hotel ni, harga nya pun special sebab kawan dia yang booking kan. Masa nak check in tu bilik tak siap lagi makanya kami merayau-rayau la dulu, pergi ke Under Water World.

Best juga masuk under water world ni nak-nak bila masuk tak payah bayar kan? lagi la double seronok nya... hahahaha! puas juga kami merayau dalam tu,

obor-obor
Ketam-ketam
Lepas merayau di under water world kami balik semula ke hotel, Alhamdulillah bilik dah ready. Masuk bilik gilir-gilir la mandi kemudian bersiap plak nk kuar jalan-jalan disekitar Pulau. Tempat tujuan kita adalah ke Tanjung Rhu. Sebelum ke Tanjung Rhu kami makan dulu Laksa Power di kawasan Airport. Kami order sorang semangkuk laksa power, sepinggan pasembor & 1 biji air kelapa.

Laksa power yang marvelous!
Pasembor yang tak kurang sedapnya
Dah kenyang, kami menuju ke Tanjung Rhu, tapi sayang nya Tanjung Rhu tak boleh nak masuk selepas pukul 5.30 petang, makanya kami menuju ke Pantai Pasir Tengkorak & pantai pasir hitam. Sebelum menuju ke kuah terjumpa beras terbakar so kami singgah dulu kat sini, sempat gak rembat selai suar untuk basahan esok.
rumah di kawasan beras terbakar.. cantik!!
Lepas singgah di sini kami terus ke pekan kuah tujuan nya adalah untuk survey-survey apa yang nak di beli masa hari terakhir nanti. Pusing punya punya tak hengat dunia, sampai ke malam merayau nya.. perut pun lapar, malam ni dah plan nk makan western, so kami singgah dia restoran EE burger. Makanan western di sini sangat murah dan sedap! tapi parking tu payah sikit sebab di tengah pekan kan.

Menu di EE burger
Ayam Grill, sedap & yang paling penting MURAH!
Perut pun dah kenyang kami pun menuju pulang ke hotel kami, tapi sebelum masuk bilik layan dulu kemeriahan di Pantai Cenang, kebetulan ade uptown market di depan hotel kami per lagi.. cuti mata la.

Kira-kira

Makan, minyak & kudap-kudap - RM50
Seluar basahan - RM17
Baju basahan - RM10
Mangkuk - RM10.90
Deposit Pulau Payar - RM10.00

Total: RM97.90