Selasa, 11 Jun 2013

Rawatan Kesuburan: Kali Ketiga di Hospital Kajang

5. Rawatan Kesuburan: Semen Analysis

Semalam 10.06.2013 adalah kali kedua aku berjumpa Dr Ridzuan, sebelum jumpa Dr macam biasa daftar kat kaunter pendaftaran. Pukul 1pm lebih aku dah sampai kat hospital, appointment aku pukul 2pm, tepat pukul 2pm kaunter dibuka, berebut-rebut orang nak ambil no giliran ^___^. Sampai part aku aku tunjuk kertas yang Dr bagi hari tu, rupanya aku kene ambil darah sekali lagi! aku pun serah diri untuk ambil darah untuk kali kedua.

Lepas ambil darah datang semula ke kaunter untuk mengambil no giliran, masa di dalam bilik rawatan yang lama menunggu sebab banyak pesakit yang follow up ngan Dr Rizuan. Semasa menunggu tu jantung rasa nak gugur, berdebar bukan main.. banyak benda yang bermain di fikiran +_____+. 1st thing yang Dr tanya, berat badan dah turun? dia tengok rekod masa 1st jumpa dia berat 73kg tapi kali ni 78kg! mak aih banyak gila naik! malu aku.. then dia tanya period aku last bila? last period 3 Apr, so aku kena buat UPT sebab dah berapa bulan tak period. Result UPT seperti biasa -ve :(, kemudian Dr panggil aku semula dan terang kan result sperm test hubby tu hari. Dia cakap sperm hubby OK tiada masalah "Alhamdulillah" di situ, tapi blood test aku still tak dapat result, untuk tau hormon aku. Pastu aku tanya dia kenapa kena ambil darah sekali lagi tadi? dia pun pelik kenapa aku kena ambil darah lagi sedangkan aku dah ambil darah masa CD2-5 tu hari, dia cakap forget it pasal darah yang 2nd tu +____+.

Dr. still WARNING aku supaya turunkan berat badan kalau nak betul-betul conceive! masalahnya.. aku dah kawal nafsu makan aku tapi still je naik mencanak! tak tau dah mcm mana nak buat :(. Dia tak boleh nak bagi ubat lagi sebab result blood test tak keluar lagi, so kena tunggu result keluar baru dia boleh bagi ubat, and one more thing aku kene ada period. Kalau tak period juga masa aku jumpa dia next appointment dia akan bagi ubat turun darah.

Next month 8.7.2013 kembali berjumpa dengan Dr. kemudian sekali lagi Dr ingatkan untuk turun kan berat badan.

Kesimpulannya semalam nya appointment tak berjalan lancar sangat sebab result darah tak diketahui lagi, so debar hati ni makin bertambah :( Semoga next appointment akan berjalan lancar! sesungguhnya aku dah tak sabar nak ada zuriat sendiri.

**aku hairan kenapa la nak sembunyikan berita baik dari aku? mereka takut aku kecewa ke? takut aku frust? takut aku iri hati? sesungguhnya aku sangat gembira sebab aku bakal dapat anak saudara baru! percaya la!

INFO

Total rawatan kali ni: RM5.00

30 ulasan:

  1. assalamualaikum kak zue! semoga berjaya ye kak! hehe, jangan sedih2 tau. keep praying :)

    BalasPadam
  2. In shaa allah. Akan ada rezeki tu nanti. Teruskan usaha. Jgn putus asa.

    Nak puasa ni, nnt turunlah berat tu.

    BalasPadam
  3. sabar yer..memang banyak step kena lalui, kena turunkan berat tu wajib arahan doc..tak tau turun ker tidak..memang mengharap sangat zuriat sendiri nie..moga segala urusan kita dipermudahkanNYA..AMIN

    BalasPadam
  4. yunk, time aku tu ambik darah on 2nd day & 21 day period.. lama dah tu ko x period.. x pe, jangan risau sangat.. nnti lagi terganggu hormon ko..

    senyum!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hormon tak betul.. mcm ni la :(

      Padam
  5. slm zue, ce try consume black seed oil (minyak habbatussauda') utk turunkan berat bdn + sunnah. Dia bg rase kenyang. Kalau xmau bleh ambik olive oil/VCO. ambik sbelum makan :) moga ada rezeki kita bersama..

    BalasPadam
    Balasan
    1. black seed oil tu tak sedap! pahit.. VCO tu tak try lagi.. ingat nak gak try :D.. tq sharing info

      Padam
    2. zue xyah ambik yg raw, ambik yg dlm soft gel la kalu xsanggup bau2an dan rasaan nye :)

      Padam
    3. nnt nak cari la yang dlm soft gel, tapi kan tu hari masa MIL gi mekah dia ada belikan, tapi raw.. pahit ya amat! sayang je..

      Padam
  6. Assalamualaikum, ape kata dsamping awk berdiet awk wat senaman, cam sy dl 6x mkn clomid tetap gagal sbb berat badan sy tak turun², letih sgt asyik ulang alik ke hospital sg.buloh, sy juga dsahkan ade PCOS, maka doc sarankan wat IUI, sy janji dgn doc beri sy masa untuk turunkn berat badan sblm wat IUI..3 bln sy g aerobic Alhamdulillah sy dsahkan pregnant 7w, sy pon xsangka setelah 4thn menunggu.

    dl pon sy kena sound gak dgn doc sbb xberjaya turunkan berat mcm yg dia nak,

    BalasPadam
    Balasan
    1. aerobic kat mana darling?? kat rumah ke? dulu rajin gak bererobic tapi berat still tak turun.. geram & putus asa!

      Padam
    2. salam Zue, kalau Zue tinggal dekat dengan Yani, memang Yani ajak pergi bersenam je after work...sekarang ni dah tak bersenam lagi macam awal Januari aritu, rasa badan lembam je walaupun berat turun. Haih....susah nak cari geng berjogging yang konsisten dan istiqamah ni...

      Padam
    3. hihihi! saya ni tak konsisten.. datang rajin bererobic segala.. kalau malas tidur sepanjang hari.. hikhikhik

      Padam
  7. As salam.

    Awak...kita rase cam ada nampak awak masa appointment semalam (10/6/13). Sya pun jumpe Dr. Ridzuan gak...sama2 la kita berusaha utk "rezeki" ini k. Chaiyok2...(^_^)

    BalasPadam
    Balasan
    1. alamak! siapakah? hikhik! yang duduk sebelah saya smlm tu ke?? malu titew.. next time kalau jumpa pls tegur.. leh kenal-kenal..

      Padam
  8. besh baca kisah awak....
    membuatkan sy tabah untuk menghadapi hari mendatang....
    insyallah ada rezeki amin

    BalasPadam
  9. Taktau knpa kalo procedure klinik/hosp kerajaan ni asik amik darah. LPPKN pun sama. itu la yg sebabkan lambat.. tp takpe la kalo ada kesabaran..
    tp akk rasa yg kena kurangkan berat badan tu mmg important thing la. akak ada sorang member yg ttc utk anak kedua dia. mmg dia berdiet semula sbb ada masalah berat badan. dah lebih seminggu dia tak makan nasik. retu katanya da turun 4kg. Zu cuba lah.. lebihkan makan buah, sayur. Retu doc hamid pun bagi akk peraturan makan. bykkan makan lauk2 yg jenis sup.
    cuba lah 3 bulan Zu..tgk apa hasilnya. elakkan fast food, makanan berpengawet, berperisa. Lps tu displinkan utk jogging. at least 3 hari seminggu.
    akak pun tgh cuba berdisplin dan istiqamah dgn diet yg dinasihat oleh doktor. tak suka makan sayur pun sumbat2 juga.
    kita 'istimewa' jadi kita mmg tak boleh makan ikut 'dan' je skang ni. mmg kena displin yg tinggi. susah..tp mungkin di akhirnya ada rezeki utk kita.. Insyaallah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pernah kak cuba tak makan nasi.. tapi tak bertahan lama sebab kene gastrik *byk plak alasan.. hihihih! tapi insyallah saya nak cuba semula.. paling kuat pun nak kurangkan karbo.. takmo la x makan nasi terus nnt jadi semula gastrik. tq kak atas nasihat! love u

      Padam
  10. Zue...rupenye awak dekat jek tinggal ngan sy.sy dok cheras...pernah refer lppkn jalan raja laut.skrg da tak pegi da lppkn sbb da ngaja pagi.susah nak comitment dgn lppkn.tgh pk2 nak sambung treatment.tapi lom decide nak pegi gh mane...

    Nak tnye...ok ke hospital kjg...ma lily rase nak refer hukm

    BalasPadam
    Balasan
    1. lily, setakat ni doc br dignose PCOS tapi belum ada apa-apa ubat yang dr bagi. memang lambat sikit la... kalau nak cepat better gi private hospital. Tapi kalau nak santai-santai leh gi sini je..

      Lily nak gi hukm? rasa ok gak situ.. cepat sikit dari hospital kajang ni.

      Padam
    2. In shaa Allah...semoga dapat conceive semulajadi.semoga Allah permudahkan dan izinkan :)

      Padam
  11. zue, semoga dipermudahkan...nina dh stop kat gov hosp sbb kena tunggu next appt yg sgt lama...mane leh sbr bab2 fertility ni kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai Nina, iye ke?? takpe la.. saya tetap teruskan, kene bersabara sikit.. sedangkan 5 tahun leh bersabar ini kan pula hari mendatang.. doakan yang terbaik ye nina.. good luck pada nina gak & jangan putus asa

      Padam
  12. amik darah? heyyy ini yang ida takut ni.. asik la amik darah. takut jarummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. hapa-hapa pun memang ke hadap la yang!

      Padam
  13. ermm... carik2 sib baik dpt baca pengalaman awk, sy pun akan mengikuti klinik kesuburan dr h. kajang. appointment ari esk... sy dh hantar sample hubby dan amik darah bln lepas.. sy mmg dr klinik gynye situ...xtau la apa plak yg jd lpeas nih.. berat sy lg berat dr awk...83kg kot.. perat naik mencanak2 lepas kawen sbb kawen br sethn setengah.. sblm kawen berat 52kilo jek.. ini sume gara2 period non stop selama setahun...

    BalasPadam
    Balasan
    1. iye ke?? ngan dr apa? saya still dalam proses.. berat mmg mempengaruhi segalanya :(

      Padam
  14. salam.saya pun tgh tggu blood test result kali ke 2.huhu...kat hosp kjg gk.sadis btl..paras hormon tinggi..saya 2 tahun x da rezeki lg nk ada baby.huhu..next appmnt 29hb 11 utk result darah n sample hubby.harap x da pape la.period x normal..doc ckp klau hormon tggi lagi die nk wt MRI scan lak...wawawa....nangis...tp x pe la demi nak anak

    BalasPadam