Selasa, 28 Jun 2011

Holiday for 1 week~

Ok buat pengetahuan semua... aku akan bercuti selama seminggu sebab my beloved sis akan melangsungkan perkahwinan ☺☺..::big-big smile:: cuti aku akan bermula esok 29 June 2011 - 4 July 2011. Excited kan cuti lama-lama?? (macam aku plak yang nak kawen), iye la kakak aku ni antara yang rapat ngan aku, sayang dia sangat-sangat!

Mesti korang akan cakap aku ni langkah bendul kan? yup! memang aku langkah bendul... bukan setakat sorang je aku langkah... 2 sekali wokeh! huhuhuh.. nampak sangat aku ni gelojoh kan? melalut-lalut plak! Majlis persandingan kakak aku akan di adakan pada 2 July 2011 (sabtu) di Dewan Gelang Patah, Johor (sesape yang ade kat JB tuh jemput dtg yer). Akhirnya.....sampai gak jodoh kakak aku ni & yang paling aku tak percaya.. dia berkahwin ngan ex-bf dia dulu.. huhuhuhuh! memang tak sangka..

Disini aku nak ambil kesempatan mengucapkan "Selamat pengantin baru in advance!" kepada kakak kesayangan aku tu.. semoga kekal hingga ke akhir hayat! takmo gaduh-gaduh & semoga cepat dapat baby! sayang sangat kat kamooo!

tahniah! semoga jadi isteri yang baik & solehah!

P/S: Gambar & cerita sekitar majlis akan di upload next entri.. hmmm mintak-mintak jangan la ade sedara mara yang mulut celupar tanya psl anak or zuriat ke ape... mau aku MENGAMUK kat majlis tuh!

Isnin, 27 Jun 2011

Usaha ke arah TTC

Hah! nampak tak tajuk entri aku kali ni? Usaha ke arah TTC.. bagi yang tak tau TTC tu ape meh aku translate TTC = try to conceive ☺..  Memandang kan aku baru je mengalami ganguan jiwa sebab pregnancy test yg hampir-hampir menunjukkan 2 line (padahal memang realiti 1 line) aku try untuk cari info sebanyak mungkin.

1) Makan asid folic tanpa rase berputus asa ☺- (start from last week lagik)
2) Makan vitamin yang diberi nama EPO (Evening Primrose Oil) -  (baru je beli mase lunch tadi)
3) Jumpa pakar @ pakar O&G - (belum ade kesempatan lagi)
4) Minum air buah zuriat - (aku ade buah ni tapi baru sekarang aku ketemu cara nak masak)
5) Minum air bunga kurma - (ni pun aku ade.. tapi sampai sekarang aku tak cuba lagik)
6) Berurut - (pernah berurut tapi belum rezeki)
7) Selain dari yang atas ni selalu gak tanya kat orang-orang lama, mintak nasihat & sebagainya.

Memandang kan usia perkahwinan kami dah nak masuk 4 tahun... aku rase sudah tiba masa usaha keras mesti di jalankan sebelum terlambat. Sebelum ni belum terpikir sebab Hubby selalu ade disisi, ni bila Hubby selalu kuar outstation 1 minggu smp 4 hari takde kat umah, mula la hidup ni rase sunyi, asyik kuar ngan kawan-kawan rase tak sedap plak (awak ni bini orang). Semoga usaha aku ni akan berjaya..

P/S: Rase semangat gile bile bace blog-blog kawan yang semangat untuk TTC (aku memahami mu wahai kawan ku) walaupun kita hanya di alam maya!

Jumaat, 24 Jun 2011

Aktiviti waktu petang

Aktiviti aku di opis pada waktu petang jika ade kelapangan & ketika hubby keluar outstation (sebab boleh hangout kat luar lelama ☺☺)... adalah????
 ↓ 
 
Bagi makan IKAN ☺☺
Aku & talapia!
Ikan KOi
Berebut-rebut nak makan! tamak sume..
Yang selalu bagi makan kat ikan-ikan ni ialah DIANE, tapi aku sibuk-sibuk je.. tengok macam best je bagi makan ikan petang-petang sambil ambil angin petang. Seronok gak, sambil bagi makan ikan boleh borak-borak & merepek pasal ikan-ikan ni. After keje dalam pukul 6 mcm tuh mesti DIANE dah x sabar nak turun bg makan ikan-ikan dia tuh. Si DIANE ni mmg penyayang abis sume ikan kat kolam tuh dia bagi nama. 

P/S: Ikan kat umah sendiri berlambak sibuk nak bagi makan ikan kat opis! 

Khamis, 23 Jun 2011

Cubaan bunuh diri?? WTF!

Aku ni terlibat lagi dengan masalah percintaan orang.. Zue ko ni kepochi ye! suke nak campur masalah orang! Haip! jangan biase kan mcm tuh yer!

Cerita nya bermula dari seorang mamat yang bercinta dengan opismate nya sendiri (A.K.A) staff sendiri!. Mamat ni selalu cerita ngan aku masalah dia ngan pompuan dia, mintak nasehat dari aku dan sebagai nya. Aku plak sebagai kawan yang baik selalu menasehatkan dia supaya pikir yang terbaik untuk masa depan dia, iye la dia tuh seorang yang berkerjaya.

Semalam adalah malam kemuncak kejatuhan mamat ni, mamat ni sudah terkantoi ngan pompuan dia, sebab dia ade pompuan lain. Ni la dia lelaki tak cukup ngan satu, cerita ngan aku macam-macam nak kawenla ape la, tapi akhirnya KANTOI! pagi tadi aku dapat satu message yang mengatakan mamat ni kat Hospital kerana polis dapat tangkap dia kerana cubaan membunuh diri.. aku pun ape lagi mengelabah puyuh la! sebab terkejut sangat! iye la dia tuh pelajaran tinggi tapi sebab cinta sampai nak bunuh diri.. dah kenapa dia ni. mase cerita yang aku macam GEMPAK je kan.

Bermula la siasatan aku untuk mengetahui punca mamat tuh buat perangai BODOH macam ni... aku pun call pompuan dia tanya kan hal sebenar, setelah pompuan dia cerita aku ade nampak skit kebohongan yang telah mamat tuh lakukan. Aku pun terus call kawan aku yang tinggal 1 apartment ngan mamat ni. "Ms Y** ko ade tak dengar psl kejadian cubaan nak bunuh diri malam tadi?".... "Takde plak aku dengar.. kenapa? sape yang bunuh diri? mamat ke?"...."xde ape la... nnt aku cerita".. so dari situ aku sudah tau mamat ini sudah berbohong!

Setelah berbicang ngan pompuan dia kami pun selidik... cari no phone opis baru mamat ni. Bile dah call opismate dia ckp mamat ni pegi meeting dengan authority.. & kawan dia yang bagi message kat aku tuh ade kat opis.. thats mean kawan dia pun terlibat gak menipu aku & pompuan dia, dia ckp dia nak tgk mamat tuh kat balai polis or hospital! TIPU ekh!

So kesimpulan nya JANGAN TERLIBAT dengan masalah orang sebab ko pun banyak masalah! dan ko akan menambah kan sakit kepala ko yang telah sedia ade tuh! Bagi mamat tuh.. kalau ko nak attention pun jangan la buat cerita mcm ni sekali! CUAK WOOO! semua terlibat tahu tak!

Gamba diambil dari pakcik GOOGLE
P/S: Pembohongan dan kecurangan membawa padah! HARGAILAH NYAWA ANDA!

Rabu, 22 Jun 2011

Kahwin-kahwin

Minggu yang lepas ni.. ade 2 officemate aku yang kawen.. dua-dua tema biru, memang GORGEOUS!

Pada hari Sabtu aku pergi ke Kuala Pilah, dari Kajang ke Kuala Pilah tuh rasenyer sekejap je sampai (melalui highway LEKAS) tapi mase balik mak aih! jauh bebeno! dah la aku sensorang je.. tp mase balik tuh aku di temani oleh ex-officemate aku mase di Puteri Harbour.. Sayang korang yer! Akhirnya Rozita kawen jugak.. comel sgt I Loike u! semoga berkekalan hingga ke akhir hayat!

ni dia Rozita! comel sgt kan?
Pada hari Ahad plak aku & hubby ke Bandar Baru Selayang, bagi meraikan raja sehari gak... BRO satu opis aku. Sangat meriah wokeh! biase kalau tempat lelaki kan biase-biase je.. ☺☺☺ Tengah-tengah makan terperasan kat sorang mamat ni.. hmmmm macam pernah ke lihat muke nya.. rupenya ex-officemate aku mase kat SAPURA ACERGY dulu.. mmg dunia ni kecik. Mamat tuh bapak sedara kepada si pengantin pompuan! kepada BRO zul Selamat pengantin baru! semoga kekal ke anak cucu jugak!

Tuh dia pengantin lelaki.. segak no! yang kiri & kanan tuh la ex-officemate aku!
P/S: Seronok bile tgk orang kawen rase mcm nk kawen lagi sekali.. meriah uolls!

Jumaat, 17 Jun 2011

Ujian kehamilan yang ke-2

Takmo cite banyak... layan gambo!
-ve... that's mean aku x pregnant
Rase memang kecewa... tuh pasal aku takmo wat pregnancy test ni.. aku akan rase DOWN untuk beberapa hari ni.. Yang penting aku kene pegi jumpe doktor! eeee! benci!

 P/S: Sungguh hilang mood! ::Sedih::

Khamis, 16 Jun 2011

Ujian kehamilan

Semalam lepas dok melepak kat McD ngan SYAZA aku terus ke farmasi yang berhampiran. Untuk ape?? untuk beli pregnancy test & folic asid.

Pregnancy test tuh aku beli sebab.. period aku dah terlambat 2 bulan.. tunggu-tunggu takmo mai! adoi yai la period.. ko buat aku sangat-sangat nervous!

Folic asid plak di beli kerana.. aku memang mau makan, kate orang memang bgs untuk orang-orang yang lambat hamil macam aku ni.. iyer la dah alang-alang ke farmasi kan beli la skali folic asid tuh dah lama sangat bertangguhnya nak beli.

OK! pagi tadi aku bangun terus kencing... orang kata air kencing pertama adalah yang TERBAEK! untuk buat ujian kehamilan ni. Selepas dah uji... Jeng..jeng..jeng..

Nampak 1 line dengan jelas dan lagi 1 line samar-samar
 Dari dekat.. sorry la gambar x jelas kamera HP kan..

Hmmm.. so aku skang ni tengah dalam keadaan yang sangat-sangat confius.. samada positive or negative. Pepagi tadi aku dtg kerja trus tanya kepada pakar KAK FIZA, dan dia srh try lagi skali esok.. katanya dia dulu pun nampak line tak clear gak mcm aku punye test ni.. aku pun bile dgr dah mcm tuh.. rase terexcited ☺la plak.. dan berdoa, agar betul la ape yang KAK FIZA ckp tuh..
Kalau test esok gagal aku memang terpaksa la berjumpe ngan doktor untuk tau ape penyakit aku yang sebenarnyer.. iye la dah 2 bulan kot lambat.. tersumbat ke ape ke, mane kita tau kan?? HARUS TANYA pada yang betol-betol pakar iaitu DOKTOR la.. (dlm hati punye la takut nak jumpe doktor)

P/S: Bagi sesapa yang tak tau 1 line bermakna negative (tak hamil) 2 line bermakna positive (BERJAYA HAMIL) tapi kalau kes mcm aku ni gamaknye kene wat test lagik!

Selasa, 14 Jun 2011

Tudung, Selendang & Handmade Brooch untuk RAYA!

hohohoho! puase pun belom lagi udah ingat RAYA! mmg betol la ko ni ZUE! OK! sempena raya yang akan datang tak berapa lama lagi... aku mau promote 1 blog yang menjual tudung, selendang & handmade brooch untuk raya ni.. dijamin kualiti adalah yang terbaek! bukan itu sahaja... rekaan brooch dia adalah yang lain dari lain kerana ia adalah rekaan sendiri & buatan tangan 100% DI JAMIN!. Selendang-selendang pula di import dari UK .. wahhh glamour gitu!

Korang boleh la tengok-tengok + order barang-barang di situ... just click kat side bar belah kanan tuh.. kat ruangan JOM! SHOPPING atau click je kat url ni http://lizzscarf.com

Kat sini aku letak skit gambar brooch handmade tuh.. aku mmg berkenan sgt ngan brooch ni!
Salah satu brooch rekaan Lizz-Scarf
 Banyak lagi barangan di Lizz-Scarf ni.. Jemputla shopping!

P/S: pstttt! kalau ade sesape yang nak tempah tudung handmade pun Lizz-Scarf boleh LAYAN tau! ENJOY!

Isnin, 13 Jun 2011

Farewell party buat Puan Aliza & En Hadyan

Cerita sedih lagik! Jumaat lepas Puan Aliza AKA boss/superior aku buat makan-makan, sempena hari terakhir dia & Hadyan berkerja kat sini.

Hmmm.. sedih memang sedih tapiiii... what to do?? life must go on and on.. and on.. kalau nak ikutkan perasaan & hati memang x jadi ape! Aku ngan Puan baru nak bermesra-mesra tapi ape kan daya.... kalau ngan si Hadyan tuh aku ngan dia mmg NGAM! ape je sume cite kat aku.. dia actually OK tp kalau part keje mmg suke pushy skit! so mai layan gambar farewell mereka...

Hubby & Hadyan.. dua-dua pakai baju merah!
Yang pakai baju belang-belang tuh la my boss!
Aku nak ucapkan GOOD LUCK! & selamat maju jaya kepada mereka berdua.. kalau nak gune assistant/ secretary jangan lupe panggil I yerr!

P/S: Hadiah farewell lupe nak snap.. SORRY yer!

Jumaat, 10 Jun 2011

McDonald's: Buy 1, Get 1 FREE Medium French Fries


Beli 1 french fries besar (ala carte) boleh dapat FREE 1 french fries size sederhana. Print jerk kupon ni dan tukarkan di mana-mana sahaja McDonald kat dalam Malaysia ni pada 14 & 15 June 2011 ni. 

P/S: INGAT! korang jangan print size kurang 9cmX12cm kang tak boleh nak redeem plak :)

Khamis, 9 Jun 2011

Sarapan pagi!

Hi! hari ni aku bangun awal sikit dari hari-hari biase.. sebab ape tau? sebab aku kene sediakan sarapan pagi untuk raja kesayangan aku..

Tadi malam hubby aku teringin sangat nak makan mee goreng, dia ckp dah lama tak makan mee goreng.. padahal dia baru jerk melantak mee goreng yang aku beli untuk dinner malam tadi... hohohoh! So, aku dengan rela hati offer la dia untuk buat sarapan pagi. Lagipun tak sampai hati nak ignore permintaan dia sebab hari ni dia kene outstation lagik :(.

Alang-alang dah buat untuk hubby, aku suruh dia beli 2 bungkus mee untuk aku bwk ke opis gak. Sebelum tido aku sediakan bahan-bahan untuk buat sarapan senang skit takde la pepagi nak kelam kelibut kat dapur kan.. bangun, mandi & terus masak jerk..So layan gambar mee goreng yang aku buat.

Mee goreng + Air Nescafe kaww!
Bekas kuning tuh aku bwk ke opis & bekas hijau tuh hubby aku punyer
Hubby aku memang suke bwk bekal ke opis, jimat katenyer. Dulu mase kat JB aku selalu gak bwk bekal ke opis & bwk kan utk hubby aku skali, tapi sekarang dah takde mase nak buat mcm tuh lagi :).

P/S: Resepi mee goreng ni takyah la kongsi yerr.. korang pun sure dah tau kan?? SIMPLE jerk.

Rabu, 8 Jun 2011

Wantan Goreng Inti Daging & Udang

Hari ni share lagi satu resepi untuk kunyah-kunyah bile rase lapar or di petang hari. Wantan ni memang sedap bile panas-panas krapp...krukkk rangup! aku suke sangat ngan wantan ni, kalau kat luar mahal woo baik buat sendiri. Kalau kat luar mau harga dia RM1.00-RM1.50 dah la kecik isi pun x banyak! buat sendiri puas hati..

Wantan yang siap di goreng.. agak hodoh sedikit!

Bahan-bahan

Kulit wantan (ada dijual di pasaraya)
500 gram udang
300 gram daging
Cendawan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Daun bawang & daun sup
Lada hitam
Lada sulah
Kicap
Minyak bijan

Cara-cara

1) Cincang bawang besar dan bawang putih
2) Udang ditumbuk kasar
3) Daging di potong kecil-kecil
4) Cendawan di potong kecil
5) Daun bawang & daun sup dipotong halus
6) Goreng bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau
7) Masukkan daging, goreng sehingga empuk
8) Masukkan udang sehingga kemerahan
9) Masukkan cendawan
10) masuk kan garam, lada hitam, lada sulah, kicap & minyak bijan
11) Gaul rata & masukkan daun bawang & daun sup yang dipotong halus tadi
12) Setelah masak sejuk kan inti tadi, dan balut dengan kulit wantan
13) Jika hendak makan gorengkan terlebih dahulu

Inti yang telah siap di masak

Hah! amacam senang je kan? cube la yer

P/S: Next time mau buat inti lain plak

Selasa, 7 Jun 2011

Sup Tulang Merah

Hari Ahad tuh hari teringin sangat nak buat lauk lain dari yang lain, teringat la resepi arwah mak iaitu SUP TULANG MERAH. wahhh! sedap nyer.. sup tulang merah ni memang terkenal kat singapore! So aku kongsikan resepi ni kat sini.

Bahan-Bahan

1 Kg daging lembu/kambing
Sedikit tulang lembu/ kambing
2 bungkus rempah sup bunjut tulang
1 batang lobak merah
2 batang saderi
4 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
2 sudu tomoto puri
3 sudu cili boh/ cili kering yang di kisar
2 sudu tepung gandum
Sedikit daun sup & daun bawang

Cara-cara

1) Rebuskan tulang & daging bersama-sama dengan rempah sup bunjut tulang sehingga dagingnya empuk.
2) Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia & cili kering.
3) Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik minyak.
4) Masukan tulang & daging yang direbus kedalam bahan-bahan yang ditumis tadi, masukkan sekali air rebusan daging & tulang.
5) Masukan tomato puri ke dalam sup.
6) Masukan lobak & saderi.
7) Bancuhkan tepung gandum & tuang kedalam sup.
8) Tunggu sehingga lobak & saderi empuk.
9) Taburkan daun sup & daun bawang.... siap dihidang.


P/S: Sup ini sedap di makan dengan roti :)

Rabu, 1 Jun 2011

Hobi mengumpul Fridge Magnet

Ok ni lagi satu hobi yang aku ngah gile skang, mengumpul fridge magnet (FM). Aku tau ramai gak blogger yang gile mengumpul FM ni.. antaranyer Kak Fiza ... huhuhuh betol tak kak fiza? hobi ni bermulanya bile aku tgk blogger-blogger lain yang suke kumpul FM ni, cantik-cantik sume!... I LOIKE!

Skang ni aku tengah pantang... bukan pantang ape.. pantang pegi shopping complex mesti FM yang aku gi carik dulu :). Pintu peti ais aku yang atas ni hampir nak penuh.. tapi belum cukup banyak lagi la.. yang tak syok nyer sume dari dalam negara cume 2 ketui je dr oversea.. kalau dapat yang oversea punye FM lagi best la collection aku. Jom layan gamba FM aku.

Koleksi yang nan hado!
Gamba tanpa flash plak!
P/S: sape yang selalu gi oversea bgtau la.. leh pesan beli FM